Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2019 10:55 - “Еврейски празници” ?!
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 441 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тората изброява всеки от светите дни на Бог, които Той е заповядал на Своите хора да спазват. Много хора ги наричат ​​"еврейски" празници. Имали ли сте християнски приятел, който отхвърля значението на съботата и празниците, на основание, че те са „еврейски празници“ и затова не се отнасят за християните?

Макар да е разбираемо, че хората мислят за тези свети дни по този начин - в края на краищата, повечето хора, които днес спазват тези дни, са евреи - фактът е, че Бог никога не ги е наричал еврейски празници. Той каза, че те са Неговите празници.

Това е, което се казва в Левит 23: 1-2 Господ още говори на Моисея, казвайки: 
Говори на израилтяните, като им кажеш: Господните празници, в които ще свиквате свети събрания, Моите празници, са следните: ...“

Сега някой може да каже: “Но Бог даде тези заповеди специално на Израел! Затова те никога не са били предназначени за не-израилтяни!“

Но повечето хора, които казват това, в действителност не са мислили по този въпрос наистина. Например, в празниците на Бог в Левит 23 е съботата, която е четвъртата от десетте заповеди:

1 Аз съм Яхве твоят Бог, да нямаш други богове освен Мене
2 Не си прави кумири 
3 Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог
4 Помни съботния ден, за да го освещаваш. 

5 Почитай баща си и майка си
6 Не убивай
7 Не прелюбодействувай
8 Не кради
9 Не свидетелствувай лъжливо против ближния си 
10 Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си

Тези десет заповеди били дадени и на Израел. Но никой не казва, че първата или петата или седмата заповед се отнася само за евреите. Защо тогава правим разлика, когато става дума за четвъртата заповед, съботата? Всъщност всеки християнин - независимо дали евреин или езичник - се съгласява, че трябва да спазваме поне девет от десетте заповеди, въпреки факта, че тези заповеди бяха дадени на Израел. Има много други закони в Тората, дадени на Израел, които повечето християни вярват, че трябва да пазим - закони срещу хомосексуални и кръвосмесителни практики, например.

Така че фактът, че Тората е била дадена на Израел, наистина не ни дава основание да игнорираме някои заповеди. Както виждаме, този вид мислене може да доведе до някои доста абсурдни ситуации. Ето защо казваме, че повечето християни, които настояват на този аргумент, не са го помислили достатъчно добре.

Фактът е, че Богът на Израил не е само Бог на юдеите, но и на всеки, който се приближи до Него чрез Месията: Римляни 3:29 „Или Бог е Бог само на юдеите, а не и на езичниците? Да, и на езичниците е.“

Виждаме че, никъде в Библията Бог не дава на вярващите езичници различни празници, които да пазят. В Новия Завет, както еврейските, така и езическите вярващи могат да се видят, че спазват съботата и празниците. В 1 Коринтяни 5:7-8, Павел изрично казал на своите читатели в Коринтската църква да пазят Пасхата и безквасните хлябове, а църквата в Коринт била съставена главно от вярващи езичници.

В Писанието няма нищо, което да показва, че тези дни са само за евреите. Бог желае хората от всички народи да се приближават към Него в поклонение и празнуване, в съответствие с Неговото Слово.

Шалом, и нека ГОСПОД да те благослови, като ходиш в цялото Божие Слово !



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67024
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031