Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2015 16:38 - Дядово е българската Атлантида?
Автор: budha2 Категория: История   
Прочетен: 1607 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   image                                                                            Също като Атлантида, древният град Дядово е бил опасан от концентрични кръгове и ровове. У нас те са три големи с два полукръга. Платон пише, че митичният континент също е бил опасан от три големи кръга с ровове помежду им. Българо-японската експедиция, която прави разкопки на Дядово, установява, че у нас между кръговете има също големи ровове.
Ръководителят на експедицията от японска страна проф. Хитоши Камуро казва, че в Дядово може да се проследи животът на древните в продължение на 8 хиляди години.
"Хилядолетното развитие на неолитните и халколитни култури на Балканите е свързано с формирането на най-древната човешка цивилизация, основана на земеделие, на добива и търговията с мед, на дълбоки знания и умения. Тя е оставила и следите на най-древната писменост в света", казва проф. Диана Гергова, ръководител на експедицията от българска страна.
imageПлатон се позовава на атинския законодател Солон, който бил в Египет и столицата му Саис. Там жреците показали на Солон колона на която била описана историята на Атлантида. Когато се върнал, Солон разказал каквото успял да преведе от колоната на приятеля си - прадядото на Платон. Според този разказ митичният континент може да е загинал преди 11 хил. години, но това може да е станало и по-късно, тъй като египтяните имали няколко календара.
С японските сондажи е открита част от ров от каменно-медната епоха отпреди 7 хил. години. Намерен е и още един от началото на ранната бронзова епоха преди 4500 години.
imageГеофизичните проучвания са направени от японския геофизик Ватанабе, който работи на платото Наска в Перу.
Според разказа на Платон дворецът на Атлантида бил издълбан под планина, обградена с три кръгообразни рова. Ширината между тях се увеличавала в посока на морето. Същият похват се забелязва и на откритите ровове в Дядово. Според Платон жителите на Атлантида изградили и канал към морето. Все още не е ясно с каква цел са били двата полукръга в Дядово. Платон твърди, че всеки проход към Атлантида бил пазен от порти и кули, като високи стени опасвали всеки от градските кръгове. Подобни следи има и в Дядово.
imageЗа вътрешния каменен ров имаше известни податки, че продължава нагоре и може би е свързан с каменна стена. За съжаление не може да го докажем, тъй като върху него е изградено по-късно средновековно селище, което е унищожило тези структури," казва археоложката. Според нея все още не може да се каже дали кръговете в Дядово са били защитни стени тъй като са в началото на проучването.
Според Платон Атлас управлява Атлантида, а на брат му била поверена източната му част. Останалите им осем братя контролирали по-малки острови и участъци земя. Къде са били те, не е ясно и до днес. Не трябва да се изключва вариантът някое от тези места да е било в Дядово заради многото прилики с митичния континент, казват експерти.
Възможно е някое от тези места да е било в Дядово

Експедиция под ръководството на проф. Петко Димитров това лято ще търси митичната Атлантида в Черно море. По дъното му той вече е открил древни артефакти. Самият той е участвал в няколко експедиции в различни морета за търсене на потъналия остров.
"След тях останах с убеждението, че тя е била някъде около Черно море", казва Димитров.
Платон не е единственият източник, че Атлантида е съществувала. Един от древногръцките философи Крантор пише, че ученикът на Платон Ксенократ също търсел доказателства за съществуването й. Прокъл пише, че когато Крантор пътувал до Египет, открил колоните, за които говорел Платон и той разчел йероглифите.
"Нашите датировки в Дядово и това, което ще очакваме от експедицията в Черно море, ще се синхронизират и ще ни дадат нови знания за големите промени, довели до изчезването на тази високоразвита халколитна цивилизация, предшестваща създаването на цивилизациите на Шумер, на Египет - казва проф.Гергова. - Винаги с половин уста се смята, че тази цивилизация не само че не изчезва, но нейните носители проникват в различни части на света."
За атлантите още Платон говори, че са владеели земите чак до Египет. Може би затова във Варненския некропол изследователят Христо Смоленов открива златни еталони с различни мерки и ъгли, послужили 2 хил. години по-късно при изграждането на пирамидите.

Българската Троя
Дядово е европейската и българската Троя, каза пред "168 часа" проф. Кънчо Кънчев.
Случайно или не, немският геолог Еберхард Цангер твърди, че около Троя е била Атлантида. Той открива прилики между разказа на Платон и намерената от Шлиман Троя. Сега подобни сходства има и при разкопките в Дядово.
imageАргументите на проф. Кънчев, че Дядово и Троя си приличат, са много. Керамиката им е почти една и съща, укрепителните зидове са горе-долу еднакви, защитните стени са подобни, времето на съществуване на Дядово и Троя също съвпада.
"Периодът около Троянската война е видим на селищната могила в Дядово. От края на второто и началото на първото хилядолетие пр. Хр. върху нея се появяват множество ритуални ями, а керамиката е същата като тази в пластовете на Троя - казва Кънчев. - Това е потвърждение на твърденията на Омир, че траките са съюзници на Троя."
Професорът казва, че докато проучвал керамичния материал от Дядово, установил, че по научно значение могилата напомня на Троя - като културен център, като начин на защита и др.
imageПроф. Кънчо Кънчев констатира "висока специализация на оръдията на труда". Имаме следи от производство на бронзови предмети, на керамика на бавно грънчарско колело. Това свидетелства, че тази могила е имала ролята на център спрямо останалата система от селища", казва Диана Гергова. Според нея има още един аргумент, че протоградът напомня за Троя: "Има ров, облицован с камъни, който продължава нагоре с каменна стена. При нас рововете не са толкова мощни, колкото в Троя."
Проф. Кънчев твърди, че в Дядово са открити и много предмети с неясна цел. Той и колегите му тепърва ще ги проучват.
"Използваме трасологията, която ни разкрива динамиката на ръчния процес, как са работили, какви следи са оставени, наблюдава се микрорелефът по резеца на оръдието, блясъка - казва Кънчев. - Правим заключения за какво е използван даден предмет - дали за кожа, житни растения, тръстика, дървета или кости. Така дешифрираме както ръчния процес, така и продължителността на употребата."
"В Дядово всичко говори за високо ниво на металургия на духовен живот, на организация на обществото в халколитна епоха", казва археоложката. Тоест преди 7-8 хил. години.
Според професора единствената разлика между Дядово и Троя е, че нашата могила продължава съществуването си до падането на България под византийска власт.
"Троя има по-кратък живот на съществуване", казва той. Професорът твърди, че не налага на никого мнението си, но продължава да събира аргументи в подкрепа на тезата си.

Орфей и Евридика в Япония

В древния тракийски и средиземноморски свят Орфей е божествен син на Аполон, жрец и цар на Одрисия и Македония, създател на мистериите.Херодот твърди, че Орфей е тракиец и учи, че душата е безсмъртна. Учението на Орфей е тясно свързано с култа към Великата богиня-майка и нейните близнаци - Артемида и Аполон. За да върне своята Евридика, Орфей се отправя в царството на Хадес в света на невидимото, в недрата на Земята. Със звуците на своята лира ОрфеЙ усмирил кучето-пазач на подземното царство Цербер, развълнувал съпругата на Хадес и Персефона и получил съгласието им да изведе Евридика на Земята. Нарушавайки забраната да я погледне, преди да я изведе, Орфей завинаги загубил своята любима.
                                                                                             
Това е и един от най-популярните митове в Япония, установява проф. Гергова. Братът и сестрата Идзанами и Идзанаги са две божества - демиурзи. Родили три деца - владетели на трите небесни сфери.
imageАматерасу - богинята на Слънцето, Суса - цукееми - на Луната и Но-о-о-ми - окото на бурята. Обгорената от слънцето Идзанами трябвало да се оттегли в света на мрака и на мъртвите. Идзанаги, обзет от желанието да я върне на земята предприел пътуване в света на мъртвите. Когато запаленият като факел зъб от гребен осветил Идзанами, той видял, че тялото й вече е разложено и тя е мъртва. Съприкосновението със смъртта осквернило и него.
Внукът на слънчевата Аматерасу, изпратен от нея на Земята, основал вечната императорска династия. Аматерасу му връчила свещените регалии - огледалото, мечът и яшма - символи на Слънцето, Луната и мълнията.
"Още в най-ранния си период шинто в Китай означавало път към гробниците на душите на предците. Това бил пътят на Орфей и пътят на Идзанаги. Път към познанието, към отговора на въпроса какво става след смъртта", казва Гергова. Според нея учението на Орфей е формулирано на базата на хилядолетната мъдрост, че душата е безсмъртна.

Контакти на 7 хиляди години

Проф. Диана Гергова открива, че както древни артефакти от нашите земи са се оказали в далечна Япония, така и подобни на нашите тракийски гробници и светилища съществуват в японски вариант.
"В най-старите митологични паметници на японската култура има така наречения "Орфически мотив", свързан с космогонията на древна Япония", казва археоложката. Все още не е установено дали това е случайност, или зад нея се крият неизследвани контакти между народите, населявали нашите и японските земи.
"Впечатляващо е, че в две отдалечени точки на света, в земята на Орфей и Евридика и в земята на Идзанами и Идзанаги, митът и пътуването към отвъдното са свързани със забележителна гробнична архитектура и погребални практики - посочва археоложката. - С общи митове и ритуални предмети, с началото на нова епоха - на желязото и с динамичната история на "морските народи", сред които траките, а по-късно и японците."
Според нея реформите на Орфей стават видими в археологическия материал чрез многобройните светилища, скални ниши и съвършените за времето си гробници

"Знаменателна бе реакцията на японските архитекти, когато представях откритията в резултат на мои разкопки в сакралната и политическа столица на тракийските гети Даусдава в Националния резерват Сборяново - спомня си тя. - Тук наред със Свещарската гробница бяха открити гробници с уникални плъзгащи се врати, характерни за гробниците на най-посветените. "Ето откъде идват нашите плъзгащи се врати", възкликнаха японските архитекти, когато ги видяха."
Тя е убедена, че множеството керамични съдове, гробници, скални ниши, съкровища и общи митове между нашите земи и Япония говорят, че едва ли става дума за случайности.
"Как са се пренасяли идеите - дали при непроследените морски плавания на аргонавтите и на морски народи като траките или по безпрепятствените пространства на Евразия, тепърва ще проучваме", казва Гергова.                                                                                                     http://www.multivselena.com/                      Гласувай:
4
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 6184643
Постинги: 4190
Коментари: 1145
Гласове: 1520
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031