Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2015 21:59 - Великобритания англо-саксонската епоха (около 4-ти век от н.е.)
Автор: budha2 Категория: История   
Прочетен: 1808 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

И така, да се върнем назад във вековете, като се започне от норманските завоевателите, които донесоха в Англия френския език, който породи този, който сега се счита за английски. Уилям Завоевателя дойде на тази територия през 1066 г., а преди това е имало племена от англи, саксонци и ютени. Те завладели района през 5 век от н.е., когато римляните вече са отминали, там са живели сравнително тихо, докато през 8-ми век, постепенно се развиват и сливат в един царство под влиянието на Уессекс. В 871-899 година се появи първият цар на Англия, името му е Алфред Велики. Той беше кралят на Уессекс (цар саксонците). В същото време Англия е атакувана отсъседните викинги (датчани), от време на време те са изземали територии и дори по едно време са управлявали Англия (те прекъснаха царуването на Дом на Уесекс, както бе споменато по-рано). През 1042 на престола, се оказва Едуард Изповедник, и това беше последният сакски цар след това настанало времето на Вилхелм (сред тях са били и двама царе: загубили битката при Хейстингс, Харолд II Годвинсон, който е бил заловен и е принуден да положи клетва за вярност към Вилхелм и нейното нарушение е станало формален повод за инвазия и Едгар Етелинг, бил провъзгласен за крал но не коронован). Така че, до норманите са били саксонци. От къде се взеха те? Движим се обратно рез пвекове ... От края на 3 век Великобритания започнали да атакуват саксонците/саки, които са спечелили победата над два века. Самите саксонците са живели на територията на Вестфалия, Долна Саксония и Източна Холандия, и се разделят на три големи племена: Вестфалии, остфали и енгри, живеещи по средата между вести и oсти. През 5 век от н.е. племена бяха разделени на две части, едната отиде на юг и остана в Германия, а вторият отиде далеч на запад, и дойде в Англия, в южната част на острова. Между другото, интересно е, че според съвременните келтски езици, англичаните са по скоро саксонци. В Irish - «Sasana» (Англия) и «Sasanach» (на английски ), в галския - «Sasunn» (Англия) и «Sasunnach» (на английски език); макар и на други езици тези имена се провеждат от племето на англите. Прибалтийските народи наричат саксонците германци, помнейки своите исторически съседи.

image

Племето англи също принадлежи към германския народ, и е живяло на полуостров Ютландия на север от който днес е разположена Дания. Племена на датчаните са били доста брутални, а войните с тях кръвопролитни, в резултат по-южните народи, по-специално, юти, дали името на полуострова, англи и фризи се преселили в различни посоки, включително и във Великобритания. Това се е случило, около след 450 г. след н.е.

За напускането на саксонци и англи от техните земи са допринесли много и хуните - обединение на племена, които се образуват в Уралския регион на тюркоезични племена от Централна Азия и присъединилите се към тях финските народи и сармати. Те са създали огромна държава от Волга до Рейн в центъра на Панония (Унгария) и силно са притиснали всички племена от Източна Европа. Ютите частично са се разтворили/притопили в племената на датчаните, и частично са се оттегли на територията на Британските острови, и след известно време са образували царството на Кент. През 9 век.от н.е. те приели християнството, а преди това време, също са били езичници и именно този ютски език се превръща в един от основите на древноанглийския. (Кент е сред седемте царства - хептархия - по време на царуването на англосаксонците). От тях ние знаем, че в тази област обитавана местно племе брити канти, от които е взето й името. Остава само да добавим, че древноанглийския език е всъщност подобен на древнесаксонския и древнефризския, а също така на современния исландски, определено имаше няколко падежи, променени окончания на прилагателните и т.н., с една дума е бил по-богат от съвременния английски език, и по-скоро е приличал на тези езици които се формират "сами по себе си", а не под влиянието на нашествениците. Вече говорихме, че келтските езици са голяма група от езици, сега запазени на териториите на Ирландия, Шотландия, Уелс и Бретан. Тази група е много близка до италийския и немски език, но не стоят в пряката връзка.

image


В група може да се отделят три от двете големи подгрупи - Бриттска, Гойдельска и Континентална Съставът на Британската групата се състои от три Welsh/валлийски езици, три бретонски, и четири корнски клона на групата, в състава на Гойдельския са включени четири от ирландските езици в групата на Континенталните са включени най-малко три езика, може би повече, по този повод лингвистите продължават ожесточените дебати. Поради липса на писменост, да се установи истината е доста трудна задача, те са зле документирани и днес почти изцяло свързани с мъртвите езици. Въпреки това, за келтските езици е необходимо да се поговори по подробно ... А ние се връщаме към англосаксонските племена . Не названи останаха само така наречените фризи, също германски племена, сега образувайки малки група ингевони (малко над 400 хил.), които живеят в Германия и Холандия като национално малцинство. (Между другото, в исторически план това място е наречено Фризия а ингевонци са наричани и четирите племена - Фризийци, англи, саксонци и юти). Под влияние на същите политически сили те също са напуснали родните си места и са мигрирали в Англия. Даните също са мигрирали там, но в по-малък маща. Между другото, даните са се изхитрили да се предпазят от тези, които са приели християнството франки (също германски племена, само че западни) и други чужденци, като са изградили така наречения Стена на датчаните (Даневирке) - специален вал, която преминавал по южната част на Ютланд от Северно море до Балтийско море. Всичко свършва, след като ги побеждава Карл Велики, но това се е случило доста късно - през 8-ми век.

image

Великобритания по време на управлението на Рим

Германски племена са мигрирали и в римската територията, населявана от келтите под контрола на Рим. Именно Рим завладява Англия в началото на нашата ера. Всичко започна с факта, че в средата на 1 век пр.н.е. Гай Юлий Цезар завладява Галия, като предприел тук две поредни похода - 55 и 54 г. до н.е. След сто години, в 43 от н.е. започва "систематичното завладяването на" Британия от Рим. Всичко приключва, така че тя става част от Римската империя. Въпреки това, тя е предградие на Рим, така че не е особено засегната от римското население. В действителност, половината от страната на север и на изток като цяло остава свободна, като Рим въвел някакъв аналог на местната власт. По този начин, основното население са келтите. Най-общо казано, в "Галия" също са келтите, които заемат доста голяма площ, оградена на север от германската река Рейн, а на юг от Алпите. Те са били непосредствените съседи на Рим и за момента достатъчно силни съседи, с които Рим не се осмелявал да воюва.

image


Цяла Галия е била обитавана от най-различни келтски племена. Тяхен "правоприемник" може да се счита Франция, и има версия, че с думата "гали" германските племена означавали всичките чужденци, които не говорят немски, вкл"чително и римляните. Ситуацията с историята на Галия и келтите е доста едностранчива, доколкото те не са създали свой собствен писмен език. В резултат на това, почти всичко, което знаем за тях, достига от аналите на римляните, които редовно са водили война с тях, и което е описано по съответния начин. Археологически разкопки показват съвсем ясно, че да считаме галите за варвари ще бъде много трудно, тъй като нивото на тяхната цивилизацията е съответствала на римската.

Келтите (брити, гали)


И така, до Рим в Англия са живели келтите. Родината на келтите - е континента (Европа) а във Великобритания те са попаднали около 800-700 г. пр.н.е., като се преместват различни племена, понякога свързани заедно в цели племенни съюзи. За всички се закрепило нарицателното име "британци", и съответно за страната, Британия/Великобритания. Британците са знаели да използват желязо и бронз, имали са селското стопанство и животновъдството, а за обработката на земя те използват тежък колесен плуг, имали са мелници, мини, такачни станове. В тези древни времена, племенните съюзи, са основали няколко "племенни центрове", които станаха по-късно градовете. Като Камулодунум (сега Колчестър), Еборакум (сега Йорк), Лондиниум (сега London), и др. Известно е, че британците са, живеещи в села от крепостен тип, обградени от стени, най-вече в основата на хълмове. Само в селата хижи са кръгли, оставяйки на земята, състоянието на няколко стаи. Някои са живели в блатата в наколни жилищата. В южната част домовете във Великобритания са били по-модерен тип, тук големите населени места вече са имали градски тип, търговията и дори по-напреднала латенска култура, което е останала от континента (това е видно от производството на емайл и бронз).

image

В действителност, това са отново германските племена: Първите (в 8-ми век пр.) от долен Рейн, които се заселват в южната и източната част на Англия, а след това (5-ти в. Пр.Хр.) от басейна на Рона. Последните донесли със себе си така наречената галштадска култура на ранната желязна епоха. В началото на 3. до н.е. към острова са бягали представители на латенската култура представителите на късното желязо от Бретан. Най-последни са белгите, който са дошли от Северна Франция през 75 пр.н.е. от Франция и да са поддържали контакти със сънародниците си от континента. Разбира се, не всички от тях са се заселвали по мирен начин (по друг начин казано, може би римляните така не успяха просто да ги завладеят). Белгите са доминирали в Уилтшир и Гемпшир, думноните в Корнуол и Девън, кантите в Кент, и триновант и ицени в източната част на Англия, силури във Уелс, бриганти в Йоркшир, и всички са се борили помежду си. Първите заселници до този момент са били асимилирани сред аборигените на Великобритания, живеещи на по-ранен етап на развитие. Келтите или галите, пристигащи на територията на южна Англия са били роднински племена, живеещи на територията на днешна Франция и Белгия, отчасти от Сев.Италия и Швейцария. бъркотията в заглавия: келти - гали се появила под влиянието на Рим, който е считал британците за островни келти а континенталните за галите, някои изследователи дори смятат, че появата на двете имена е последица от езиковите грешки при запис на думите, което също е възможно. Накратко, твърде много спекулации, но историята на Галия, въпреки че много интересна като цяло, нас не интересува, ние сме заинтересовани само британци/брити.

Бритите са носители на тази групата Гойделски езици, които се оказали в резултат ирландски още в ерата на нашествието на бритите. Въпреки това, има една хипотеза, твърдейки, че това са само родствени езици. Езикът на пиктите в същото време обикновенно се отделя като специфичен език, който е малко изследван, а населението на Арморика (Бретан), е говорило на език, който се превърна в бретонски, а по-късно близък до валлийския/уелския език.

image

Племена британци се състоят от няколко големи клона: пикти, скоти - гали, белги и самите брити . (На картата са големите селища през втората половина на 5 век: червено - е територията на британците, зелено - на келтите, синьото - на пиктите). Заслужава да се отбележи, за да не трябва да се връщаме към въпроса повече, че келтите, които са живели в Уелс са се наричали вааллийци (а самия Уелс - Валлис) или кимри, което означава "сънародници" (между другото, и думата "Welsh.Валлис" - означавало "чужденец"). В европейската топономика (имената на населените места), думата се среща доста често: Вале в Швейцария, Влахия в Румъния, Валлония в Белгия. Валийците са се отделили от племената на бритите някъде преди началото на англосаксонските завоевания.

image

Под натиска на англосаксонските нашественици, част от британците са били унищожени, отчасти екстрадирани в Уелс, Шотландия, Корнуол и Арморика (името, между другото, означава "море" от галската are-mori). Техният брой в началото на завладяването е около 2 милиона. против примерно около 200 хиляди пришълци/Aliens. Келтските племена със сигурност идват не на пусто място , древни селища са съществували във Великобритания от дълго време, но ние ще се върнем към тях. Ние знаем, че келтите са били различни от местното население на първо място с белия цвят на кожата си, и че етнически и езикови особености указват тяхната връзка с индоевропейски (арийски племена), като вероятно са имали общ прародител с тях. Най-древните племена дошли на територията на Британия са били пикти и скотти/шотландците (скотите са говорили на галски, по-късно станал шотландски). Пиктите преместени тук от дълго време, не по-късно от 1-во хилядолетие преди Христа. Въпреки факта, че техният произход е келтско, дългото отделяне от келтите, им позволява да създадат своя собствена култура. Въпреки това, последните данни на палеогенетиката вече почти еднозначно свързват древните племена на пиктите с иберийците, които са живели в Испания около третото хилядолетие преди Христа (сега баските) и в Източна Грузия (Iberia) по едно и също време. За произхода на иберийците, положението е доста сложно, защото генетична доказателства предполагат, че това племе, "задържани" в Европа по време на заледяване, и по такъв начин свързани с по-възрастните вълните на презаселването. Истанали в южната част на Европа, те по-късно отново се разпространили над почти целия континент и са се смесили със следващата вълна от имигранти от Африка и Азия "обратната вълна" на племената, които саостанали да преживеят заледяване в Азия, и са формирали модерната европейска нация. Но това виждане се регулира редовно от бързо развиващаите се направления в палеогенетическата наука. Пиктите са имали роднини - круитни племена, които се заселили в Ирландия. Има изобилие от доказателства, като за идентичноста племената пикти и kruitni, така и за различията им, така че историците продължават да спорят, а ние ще пропуснем круитни по една причина - това не е Англия. Те са споменати тук поради друга важна причина. При крутините онаследяването е подобно на всички ирландци по мъжска линия на наследници от един общ прадядо, а при пиктите е било през майчината линия, което винаги говори за по-старите древни традиции с корени и в близост с матриархата.


image

С езика на пиктите историята е сложна. Той е изчезнал около 10-ти век, под натиска на галския, но по това време пиктите са успели да взаимстват от ирландците огамическото писмо и да оставят няколко все още недешифрирани надписи (около 4 дузина), като една част са били на развален латински, а друга на древноскандинавски-норвежски. Някои изследователи смятат, че езикът на пиктите не е от индоевропейски произход (и племето не се отнася към келтските племена), други смятат, че напротив, има междинна гледна точка, утвърждаваща, че при пиктите е имало два езика, единият за погребални услуги, а другия за нормални разговори, единият е бил келтски, а другия не (и той е бил използван за ритуали и може би дори да е бил мъртъв по това време). Това е, което се случва в историята, така че всички варианти имат право да съществуват, доказателствата в полза на една от хипотезите явно не са достатъчно.

image


От една страна редица имена на пиктите не са имали нищо общо с индоевропейските: Usconbuts, Canutulachama, Spusscio, Buthut, от другата до тях стои Brude, което означава или индивидуално име или "владетел", но във всеки случай, това е индоевропейски дума , Пиктите наречени Pryden и техния остров Prydain, така че не е изключено, "Великобритания" първоначално да е означава "остров на пиктите," и след това по-късно британците започват на всеки, който е живял тук. Пиктите са представляли само племенен съюз, който по-късно се пбтава кралство на пиктите. През Средновековието те успешно дали отпор на англи и шотландците, пиктите, които по-късно се сляха/обединиха в държавата Шотландия (Алба), и това се случи в 843г след н.е.

Скотите отнасящи се към галите, са се заселили не по-късно от 400 г. пр.н.е., а по-късно формирали свое царство - Далриадa. Това е един от народите, изцяло асимилирал се с местното население, което обикновено се нарича като "доиндоевропейско". Именно тази асимилация даде по-късно ирландската народност. Между другото, всички видове "Мак"-и (Макдоналдс, например) - това са фамилии на скотти/шотландци, и "мак" това просто е означавало "син." Бритите, понякога се квалифицират като P-келти, а ирландските келти и имигранти от там в Великобритания Q-келти, доколкото в техния език един и същи звук се произнася ту като "р", ту като «q» Резултатът от нашето малко проучване можем да кажем, че Британия по време на железния век(около 1000 пр. след Хр), е обитавана от много келтски племена, които заменят по-старите, неиндоевропейски племена от бронзовата епоха? Кои са те, древните хора от Британия - Англия?

Така за резултатът от нашето малко проучване можем да кажем, че Великобритания през желязната епоха (около 1000 пр. Хр и ), е обитавана от множество келтски племена, които заменят по-старите, неиндоевропейски племена от бронзовата епоха. Един от най-известните сгради на легендарния Стоунхендж, така че всяка следа от тях ни напусна. Но кои са тези, древни хора от Великобритания, Англия?

image

Около 10-ти век пр.н.е. ледниците започнали да се топят на Земята започнало затопляне ледниците постепенно паднали във водата и Великобритания се превръна в остров. Ако някой в този момент бил на острова, то те са останали неговите жители. Това се е случило примерно около 8 хилядолетие преди Христа. С висока степен на вероятност там са живели ловци-събирачи, и те са живели не на кратковременни стоянки, а в по-дългосрочни поселища. Едно от тях е в Стар-Кар в Йоркшир. Там са живели олкото 25 души, което е доста за тези дни, те са яли чифтокопитни - сърни, елени, лосове, бизони и свине, както и малки животни като лисици, язовци, зайци, бобри, и т.н. По тези места са намерени и костите на домашни кучета, които вече са се появили при древния човек. Всичко това е доста очвидно, но сред най-интересните находки е дървена лодка-кука и обработени рога и черепи, обяснения Все още не са открити. Дали това е религиозен ритуал, или просто е било маскировка, или социален признак, дали инструменти на труда ... Като цяло, във Великобритания са открити около 40 селища от този тип, датирани около 7-хил. г. пр. н. е. 

....Продължението, виж на
paraatmajiwaatmavedaanta.blogspot.bg/2015/12/4.htmlстГласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 5941171
Постинги: 4190
Коментари: 1145
Гласове: 1517
Календар
«  Май, 2019  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031