Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2017 16:24 - Стига сме се упражнявали във величие
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1224 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Аз не претендирам да знам много стари неща, нито пък някои “много важни подробности” за отминали отдавна събития, но съм начетен човек и имам уважение към последователността от дати на СВЕТОВНАТА история и изпитвам респект към нейната НАДЧОВЕШКА целенасоченост и реалното й случване.

Повод за следващите редове е “новата” спирала от страсти около “македонския въпрос”.

 

Най-напред безспорната история. Внимавайте в датите!

Сцена на действието – Балканския полуостров. Разказът ми стартира от 12 век ПРЕДИ Хр. Времената, в които по тия земи живеели Боговете от Олимп, са вече много стара история, митология. “Днес”, тогава в 12 век, по тези земи живеело “коренно население”. Какво точно значи това, откъде са дошли тези кореняци, не може да се твърди нищо точно. Само за справка – точно по това време завършва т.нар. Ново Царство на Египет със своя най-известен фараон Рамзес III. След него започва “късния период” в който Египет запада. Склонен съм да се съглася с твърдението, че това е периодичен процес на миграция не само на хора, но предимно на култура. Но това е “отдолу” на Балканите, от юг.

Да погледнем “отгоре”, т.е. от север. В планинските области на Балканския полуостров - днешна Северна Гърция, Албания, Македония, Родопите – според гръцката митология живеели Дорийци. Те били потомци на Херакъл и по това време започнали да се връщат в земите на предците си. Пристигнали от север в два потока: западният през планините, Епирският път, а източният по брега на Егейско море. Завзели последователно Северна и Средна Гърция, полуостров Пелопонес, южните острови под него. Останала непокорена само областта Атика в Средна Гърция. Подгонено от дорийците завареното население било принудено да емигрира към островите, прилежащи към брега на Мала Азия и крайбрежието й. Този процес на миграция завършва около 10-9 век пр.Хр.

Прескачам цели 6 века, на практика Класическа Гърция, за да се прехвърля  направо в 4-3 век, когато самите класически гърци вече са се разселили на свой ред по бреговете на Черно и Средиземно море от Близкия Изток до Южна Испания. Какво става на територията на Балканския полуостров през това време? Главните гръцки градове-държави Атина и Спарта губят цялата си предишна слава и започва т.нар. Македонска хегемония.  

Когато се говори в исторически план за Македонската хегемония, се има предвид предимно времето на Филип II и неговия син Александър III. Някак не е пълно такова тълкуване. Обърнете внимание, че Филип е II , а Александър – III. Значи те не са се появили на празно място. А какво славно ХИЛЯДОЛЕТНО влияние оказват те на бъдещата СВЕТОВНА история, макар че ФАКТИЧЕСКАТА им история е много кратка.

Какъв е произходът на македонците, аз не се наемам да твърдя. Разклонение на гърците ли са, траки ли са, а траките гърци ли са или обратното, кой да ти каже... LL1 или 2 го нямаше даже. Ако се вслушваме в имената на балканските племена, най-вероятно късните македонци от 4-3 век пр.Хр. са потомци на ЕДОНИТЕ, обозначавани като ТРАКИЙСКО племе от 6-5 век, населявало земите в Югоизточна Тракия около долното течение на р.Струма до устието й. Може би имената на първите им известни василевси Дриант и Ликург да не ви говорят нищо, но за Орфей сте чували, нали. По някакви причини, вечни според мен за Балканите, от съюзници на атиняните едоните се превръщат в техни противници. Помагат на Спарта във войните й с Атина. После самият Филип Македонски отнема всички владения на Спарта – годината е 337 пр.н.е. Само преди 9 години, в 346-та Атина е признала равноправието на Македония.

Синът на Филип Александър III Македонски или Александър Велики е цар на царство Македония от 336-та до смъртта си  в 323-та. Но за 13 години само остава толкова ярък и важен отпечатък върху цялата човешка история, който отминалите 24 века оттогава не успяват да подтиснат, а, убеден съм, и следващите 24 века няма да успеят да заличат. Кой каквото ще да казва и на който иска господ да се кланя! - Народ, който е родил такъв световен титан, ИМА ПРАВОТО да бъде зачитан от всички останали народи по света! Подиграващите се, отричащите го, мразещите днес ОНЗИ македонски народ, са просто едни самовлюбени глупаци.

Оставям на мира македонците, за да видим каква стока сме ние, българите.

Световната история “научава” за българските племена поне 5 века след смъртта на Александър и разпадането на македонската му държава. В тези векове се включва и цялото време на Римската империя от 3 век пр.Хр. до 3 век сл.Хр., когато в 286г. тя се разделя на Западна със столица Рим и Източна със столица Константинопол. Стотина години след това започва Великото преселение на народите – едно твърде щадящо име за световен процес в който полудиви племена от евразийските степи (полосата между Европа и Азия) нахлуват в културна Европа и разрушават античната й същност. Трябва да минат 1000 години от 455-та, когато вандалите на Атила разрушават Рим, до времената на Галилео Галилей и Микеланджело, когато започва Възраждането.

Лично на мен не ми харесва, че за българи (вулгари) Светът заговорва за първи път като за “отлични конни воини, чийто произход може да бъде проследен до Централна Азия”. И че годините на разцвет на Първата (7-10 век) и Втората (12-13 век) Велика България съвпадат с “тъмните векове” на културна Европа.

Иначе, има един точно датиран факт, който НИКОЙ НЕ ОСПОРВА – в 681 година от новата ера хан Аспарух основава Първата българска държава на Балканския полуостров. Към този момент от смъртта на Александър Македонски са отминали точно 1004 години! И още един факт, който никой не оспорва – в цялото това дълго време през земите на Балканите влиза-излиза, минава, остава кой ли не – траки, гърци, римляни, славяни всякакви, но БЪЛГАРИ сред тях НЯМА.

Иначе е възможно, не знам дали е допустимо, всеки да си бърка в носа и да измисля всякакви хипотези: че “Аспарух се върнал в земите на прадедите си” - след като колко века, вероятно 20 поне, е бил “емигрант”?!; че когато прадедите му отишли в Татарстанско, тук “останали братовчедите му и те станали траките”!?; например, защото има съвсем откачени теории, че ако не са били прабългарите, нямало да има Свят, Господ и всички Други народи... А онзи ден прочетох в един пост на 4ervenaarmia, че дори японците били българи (“опинци”=”японци”). Без майтап! Сега чакам следващия пост на червеноармееца в който той да обясни кой им дръпна очите на японските българи и кой ги боядиса жълти. Съдейки по ника му, вероятно това е станало с решение на Коминтерна от 19 в. След Христа, разбира се.

Иначе в историята пише коректно, цитирам: “Най-ранните свидетелства за човешко присъствие по земите на днешна България датират от преди 200-100 хиляди години, от епохата на палеолита”. Забележете: човешко присъствие по ЗЕМИТЕ на ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ! - Няма по-естествено от това някой питекатроп да е живял в пещера край Чирпан примерно. Но е противоестествено да се твърди, че дошлите по тези земи след стотици векове българи са негови синове. Това е кражба на величие, тъпотия велика.

Точно същото – тъпотия велика!, съвсем уверено мога да кажа за твърдението, че “Учени откриха в генома на българите тракийски гени. Което доказва, че траките са българи!” - Ама, моля ви се. Ако открият в кръвта на сина ми мои гени, това доказва ли, че аз съм негов син?! Обяснението е друго – ПРЕДИ той да се роди, аз съм спал с майка му. (Или тя с мене, за по-обидчивите дами.) Какво значение за световната история може има този безкрайно повтарящ се акт на самосъхранение с величието на Александър Македонски в случая. Стига ние, българите, сме се упражнявали във величие!

В частност - Аз не съм прероден Левски и синът ми няма да стане прероден Ботев, колкото и да се/ни “кръщават” нас двамата, че искаме това. По-добре е да изпълним задължението си към следващите: да създадем собствено потомство, да построим дом за него и да засадим дървета в двора му. И да не пишем отявлени тъпотии в блога като “преродените” kushel, getmans и другите червени панчо-тантровци от които всъщност по-големи гъзолисци няма. Щото те друго не умеят да правят, но (се) обиждат на майка баскетболистка като им го кажеш централно между очите.

 

Сега да оставим настрана историческите факти и да потърсим причините за това кой днес отново и отново раздухва “македонския въпрос”. Оттук ще стане ясно и ЗАЩО ТОВА СЕ ПРАВИ.

Когато в древен Вавилон хората проявили склонност към сдружаване, какво направил техния Господ? – Объркал езиците им и те се скарали, защото не се разбирали вече помежду си. Успешен ход, нали? Вече колко стотици векове той действа безотказно и колко милиарди хора са загинали в хилядите войни, безсмислени и вредни за бъдещето им. В този смисъл си мисля, че сградата на Европейския парламент в Брюксел не биваше да имитира недостроената Вавилонска кула. Освен, ако тя е подсещане за това какво трябва да се довърши за успеха на Съединението!

Ще ме обвините, че си фантазирам, но продължавам да фантазирам. В последните години генетиците постигнаха изключително големи успехи в разчитането на човешкия геном. Откриха, че голяма част от редовете в основната микропрограма, кодирана в човешката ДНК-спирала, завършват не с обикновения “символ за край на реда”, а със “затварящ символ”, който забранява прочитането и изпълнението на евентуално следващо съдържание на този ред. Учените и по-рано знаеха, че обемът на човешкия мозък е около 4 пъти по-голям от онази една част, която днес е достатъчна да побере “всичкото знание на Света”. Но твърдяха, че тези неизползвани части от човешката памет са празни в очакване на “новите знания”. Сега, поне на мен така ми се струва, ще трябва да се коригират – тези неизползвани 80% от общия обем на човешкия мозък, не са “празни”, те са пълни с “условна информация”, която става достъпна само при определен начин на мислене. Това би обяснило например защо разликата от Ким Чен Ун до Майка Тереза е цяла Вселена, макар че мозъците им като вместимост определено са еднакви. Догадките(?) на учените продължават. Някои твърдят, че всички забраняващи символи “се отварят” с ЕДИН КЛЮЧ. Толерантност е Името му. Толерантност към всички хора по света, независимо от пол, възраст, цвят на кожата, религиозна или светска принадлежност, степен на умствено развитие и физическо здраве, нравствени качества.

Това не са мои открития. Както казах в началото, аз съм начетен и мислещ човек, който изпитва респект пред Световната История, нейната надчовешка целенасоченост и реалното й случване. После пиша това. За да го четат други. И продължавам да чета другите с мисълта, че “човек се учи, докато е жив”.

След което следва “матурата”. Но това е съвсем друга история. Друга ли?!

Да се върна на конкретния урок – за Македония и отношението, което й дължи България.

Едно обединение на двете държави, дори само върху общи ценности, недай Боже в Обединена Европа!, е смърт за комунистите. И за българските, и за македонските. Защото девизът на всички комунисти по света е един: “Който не е с нас, е против нас!”. А не “Единни в многообразието!” Те, комунистите, добре де, маскираните като нови социалисти от БСП-тата, пеят “Бой последен е този!”, а после уточняват, че  боят е “предпоследен”. До пълната и окончателна победа на Комунизма! - Знаете ли как се разшифрова това? До момента, когато останат само двама човека на планетата и последният комунист убие предпоследния. Кой ще им го позволи това?

Отговорът е безпощаден за тях. Никой!

Обаче тъпанарите, защото са тъпанари, нищо не може да смути. Опитите им продължават. Да го кажа алегорично: Качат се на клона “Ал Кайда”, обаче като ги подпрат отдолу, вместо да слязат от дървото, те се качват по-нагоре и по-нагоре – Украйна, Крим, Сирия, Даеш... Какво от това, че оттам червеният им задник става все по-видим. Голяма работа! Атаката продължава!

Което в крайна сметка е хубаво, поучително за нормалните хора. Нали питате как да се ориентирате кои са “червените”? Вземете кое да е “разделящо хората събитие” - в случая да се подпише ли догооворът за добросъседството ни с Македония.

- Чистите комунисти от БКП-тата и ВМРО-тата открай време са твърдо “против” подписването. Така щяло да се обезличи българското, респ. македонското, първоучастие през вековете?!

- И Сталин да питате, и Ленин, от гроба ще излязат да кажат “против”. Спомняте ли си 1948-1949 години? Първо Трайчо Костов, после и самият Георги Димитров платиха с живота си ишмедимето с Тито за балканска федерация. Ба, басма ще им цепят!

- Същото и с другаря Путин – спомнете си дори само последните му прозрения за македонската азбука. (А пък “Обединителят” Радев още не е разбрал как се накисна с поканата за посещение на 3 март догодина. “Грипените” ряпа да ядат.)

- “Евразийските” българи против ли са? – Ама естествено, да. Освен, ако и България и Македония влязат вкупом в Евразийския Съюз.

- БСП-та? Кои БСП-та? Да сте чули Пирински, Янаки, Мишо Миков, чичо Митко, Дончевица и агента “Гошо”, Красимир-ите Янков, Проданов, Премянов, Райдовски... да подкрепят подписването? Мълчат. А “европейката от Бузлуджа” Нинова се гърчи. С Македония в Европа ли? – “Само ако Бойко Борисов дойде в НС този петък. Иначе  не”. Добре, че Бойко е толерантен и дойде. Мога да направя едно предположение: Когато се ратифицира подписаният договор с Македония в Парламента, тя ще се въздържи с аргумента, че той е подписан на Илинден. Че и в Скопие!

- Патриотите? Кои патриоти? На Сидеров ли? – Я вижте fascindoo-тата каква пяна по перата им излиза колчем се спомене за добросъседство и то в полза на ЕС. Горките Каракачанов и Симеонов, каква дилема – или това докрая или душата в Рая. Мога ли да направя още едно предположение? – Накрая Каракачанов ще остане твърдо в ДС, т.е. с ВМРО-ДПНМЕ. Вижте Кръстителя Ангел Джамбазки. На Валери Симеонов желая от ум да напусне ТЕЗИ патриоти.

- ДПС-то? Кое ДПС? Почетният председател Ахмед Доган е с единия крак в Европа, а с другия в Путинова Русия. За Македония му остава да се подпре на средния си крак. Малко кекав ми се вижда вече за тоз експеримент. А Черния Мустафа е внуха в харема. Той не решава кому да се отдават ханъмите. Лютфито Местан? Ама той с Ердоган, бе. Засега Ер-догана е вън от Европа, а турците никога не са обичали гърците, пък гърците – никога Македония... Мама им ромейска...

- Реформаторите останаха.

Може да ви се струва странно, но техните политически извивки винаги съм следял с повишено внимание. Още от времето на “президента Желю Желев срещу министър-председателя Филип Димитров”. Поддържам многократно изявяваното си мнение, че ДСБ означава “ДС Б-отбор”. Забелязвам напоследък, че присъствието на позабравените Къневи и С-ие по “новата” BIT телевизия (стара “7 дни”) се засили видимо. Защо, няма да отговарям. По-важно ми се струва да обясня защо “новата BIT” е в кавички. Защото тя е последният по време бит от байта Прокоповско-Пеевски телевизии. Ще ги изредя тези “седем” останали бита от байта - bTV, Нова ТВ, Канал 3, Евроком, BulgariaOnAir, ALFA и ТВ Европа.

Да, да, няма грешка. Вътре е и “единствената демократична телевизия”, както твърдеше тя за себе си, преди да смени собствеността си. Ще ви оставя време да изградите собствено мнение по тази важна промяна в ТВ-пазара, както и да прецените за себе си кои от “байта” са явно против договора с Македония, кои се гърчат и кои се праявят на утрепани, чакайки да падне тавана, преди да ви натрапя някои “факти, дребни като камилчета”.

А сега, за да не сте капо, ще ви припомня един виц, вече стар, защото съм ви го разказвал веднъж. Иначе е нов. И е мой, аз съм го измислил:

Попитали радио Ереван: “Ако Илиана Беновска е водеща в телевизия К3, а е и съсобственичка с Клара Маринова в радио К2, то кой е К1”

Радиото отговорило: “Ще разберете сами, когато стигнете до Къ на ента.”

 

Какво да напиша за финал? – Ако трябва непременно да защитя българското у мен, ще кажа: Македонците са по-добрата част от българския народ.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872781
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031