Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2018 22:07 - Националните паркове на Америка Йелоустоун и Йосемити
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 15072 Коментари: 24 Гласове:
57


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Национални паркове в САЩ има много. Сред тях се открояват Йосемити и Йелоустоун. Двата са разположени на различни места и флората и фауната в тях е различна. Различава се също историята и начина на образуване. Йелоустоун е известен с това, че почти в центъра му има огромен кратер на супервулкан, който не е изригвал от десетки хиляди години. За по-прегледно този път ще има повече снимки.
                      Националният парк Йелоустоун е основан през 1872 г. Макар официално да е създаден на тази дата, той съществува много отдавна, още преди около 11 000 години. Тогава първите заселници, индианците, започват да ловят риба в този район и откриват колко интересна и невероятна е тази местност. Тя продължава да удивлява и много години след това, когато първите бели изследователи я посещават през 1805 година. Той е най-старият национален парк в Америка (и в света) е известен най-вече със своите геотермални забележителности – останки от бурното му вулканично минало, които Ръдиард Киплинг описва като „възвишенията на Ада“.  Посетителите се тълпят в Горния гейзеров басейн в южната половина на парка, за да видят 150 гейзера, които заедно с бълбукащите 10 000 кални басейна в парка, съскащи процепи и горещи извори с издигаща се над тях пара, действат като предпазни вентили, освобождавайки топлината и парата отдолу. „Йелоустоун“ има общо 300 гейзера (около половината от всичките гейзери в света), но от всички тях суперзвездата е Олд Файтфул, който изригва пръски на височина до 56 м във въздуха на всеки 68 до 98 минути. Това е най-прочутият гейзер в света, синоним на „Йелоустоун“ в умовете на хората навсякъде по света.
             
Геотермалните куриози не са единственото нещо, което „Йелоустоун“ предлага: най-големият от американските национални паркове извън Аляска, неговото природно разнообразие и изобилие на диви животни са сред най-големите на планетата. Големият каньон на река Йелоустоун осигурява едни от най-спиращите дъха гледки в парка. 38 км дълъг и до 360 м дълбок, той започва с поразителните водопади Лоуър Фолс, които падат в каскада от 93 метра (близо два пъти по-високи от Ниагарския водопад) в реката долу. Мечки и бизони бродят из долината Хейдън, най-голямата ливада в парка, заедно с 25 100 елена вапити, 1000 лоса и 148 вида птици, които обитават парка с площ 8,8 милиона декара. Белоглави орли се реят над главите и дори сивият вълк от Скалистите планини – за който паркът полага всички усилия да го унищожи през 30-те години на ХХ в. – се е върнал, наново заселен през 1995 г.  Деветдесет и три процента от посетителите на парка никога не се отклоняват на повече от 5 км от пътя в пустошта и така пропускат 1900 км туристически пътеки и едни от най-чистите необятни пусти пространства в Америка. Обаче, ако нямате време и/или склонност към пешеходен туризъм, обиколката по наподобяващия осморка, 230- километров път „Гранд Луп“ е ненадминат, свързан с всеки от петте входа на парка и от него се виждат всичките основни атракции. 
               Национален парк „Йелоустоун“
: в северозападен Уайоминг. Има 5 входа, разположени по северната, източната, южната и западната граница.
               Повечето пътища в парка са отворени само от началото на май до началото на ноември, като само североизточният вход остава открит целогодишно.
             Най-доброто време за посещение е от май до средата на юни, септември до средата на октомври (тълпите са най-големи през юли-август); снежните зимни месеци могат да бъдат магически (2 хотела в парка остават отворени), а има и  условията за ски бягане. 
image
          
          
image
  
    image
               НАционален парк Йелоустоун е името на първия Национален парк. Той се намира в северозападните части на САЩ и обхваща площ от 8 980 км.  Създаден е на 1 март 1872 г. и е най-големият в САЩ и първата в света защитена природна територия. Едни от най-големите му забележителности са вулканичните скали от черен обсидиан, многото гейзери и горещи извори. Паркът има 300 гейзера, което представлява 2/3 от всички в света. Най-големият в света сред тях се нарича Стиймбоут. Сред най-известните гейзери е "Олд Фейтфул", наречен така заради точността на изригванията си. В Йелоустоун може да се лови риба, да се кара лодка и да се правят дълги походи.
              Има 1700 различни видове растения и дървета, както и голямо разнообразие на животни. Паркът е обитаван от около 60 вида бозайници. Йелоустоун е известен с чифтокопитните си бозайници. Тук се срещат бизони, лосове, антилопи и вапити.
  
 image
  
 image
   
                         Следва информация и снимков материал за другия известен национален резерват на САЩ- Йосемити. 
                     Паркът Йосемити е създаден на 1 октомври 1890 година и е един от най-старите паркове в САЩ. Създаден е с цел да съхранява най-уникалните растения и животни. Конгресът на САЩ признава важността на съхраняването на този голям парк за радост на бъдещите поколения. От геологична гледна точка Йосемити представлява зрелищна колекция от различни геологични образувания. В него се намира най-голямата концентрация на гранитни куполи в света и най-големият в света гранитен монолит на открито.

                    Първото прилагане на концепция за парк води началото си от Йосемити с акт от 1864 г. (федерална земя дадена на Калифорния за резерват), подписан от Ейбрахам Линкълн и оттогава паркът играе важна роля при инициирането на концепции за управление на паркове. Самото създаване на парка обаче в действителност започва още преди 500 милиона година, когато планината Сиера Невада в Калифорния се образува постепенно от различни природни катаклизми. С все по-голямото издигане на планината и увеличаването на наклона на терена, течащата на запад река Мърсед увеличава, като издълбава дълбоко, V-образните речни каньони. По-късно, масивни глетчери се спускат надолу по каньоните, като ги преобразуват в U-образни долини. Потоците, притоци на Мърсед, не издълбават своите каньони толкова дълбоко, колкото е каньонът на основната река. Национален парк „Йосемити” се намира високо в планината Сиера Невада, щата Калифорния и е едно от най-прекрасните природни кътове на света. „Йосемити” е един от най-старите национални паркове на САЩХалф Доум и Ел Капитан са огромни скали, които са предизвикателство за катерачите. Водопадът Йосемити се състои от три последователни каскадни пада и когато през май дебитът на реката е най-висок, шумът от падащата вода е оглушителен.

                  Гората Марипоза е една от най-популярните части на долината Йосемити. Тук има гигантски секвои, които издигат короните си сякаш до небесата, а в Туолъмските ливади има много алпийски цветя, особено през лятото. В парка изобилстват и много диви животни. Глетчерите пресичат тези каньони и ги оставят като „висящи долини“. Притоците, които някога са се вливали на еднакво ниво с това на основния поток, сега се спускат от отвесни скали, образувайки прочутите водопади на парка. Накрая, седиментите, довлечени от високите терени, запълват езерото Йосемити и образуват сегашното дъно на долината. Течащата на запад река Мърсед е издълбала дълбоки, V-образни речни каньони, по които се спускат масивни алпийски глетчери. Ледът е изсякъл по-слабите части на гранитните скали и ги е превърнал в долини. Когато започва да се топи, тези долини са се напълнили с вода и след като притоците на Мърсед нахлят в тях, започват да се спускат от отвесни скали, образувайки прочутите водопади на парка. Със своите общо 739 м водопадът Йосемити е определен за шестият най-висок водопад в света. Въпреки че често се споменава като двуетажния водопад, той всъщност се състои от три части – Горни водопади, Средни бързеи/каскади и Долни водопади.

                     Горните водопади – общата им дължина от 436 м ги нарежда сред двадесетте най-високи водопади в света. Формират се от бързите води на притокът Йосемити Крийк, които криволичат през долината Игъл Крийк, за да се хвърлят с бясна скорост от ръба й.  Заемащ площ от 1200 квадратни мили паркът съчетава природната красота на стотици езера и водопади, планински ливади и долини, гористи местности. Водните канали тук са с обща дължина от 1600 мили. Многобройните очертани туристически пътеки в парка са около 800 мили, а автомобилните пътища са с дължина от 350 мили. Теренът на парка е изключително разнообразен. От една страна, той се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада – високите части достигат от 610 м до над 3960 м надморска височина. От друга страна – във вътрешността си Йосемити изобилства от долини и равнинни ливади. В парка можете да видите три гористи местности с гигантски секвои, както и едноименната ледникова долина. 
    
 image
  
                       В парка има голямо разнообразие на животински видове: Тук се срещат около 500 черни и кафяви мечки. Те прекарват по-голямата част от времето си разхождайки се в парка и търсейки храна и изобщо не закачат хората. Храната за тях там е в изобилие и това е главната причина да не се интересуват от хората. Мечките в Йосемити редовно си намират и похапват семена, жълъди, ларви от насекоми, трева, детелина, дув лук, дива ябълка, бъз, дива череша и много други плодове. Друг типичен жител на парка са калифорнийските диви овце. Преди известно време те започват да изчезват от Йосемити, поради лов, болести и конкуриране за храна с питомните овце. Днес, след положените усилия на управата на националния парк и редица други служби и организации, калифорнийската дива овца отново е част от фауната на Йосемити. Среща се в източната част на парка.

                  Типичен негов жител е и голямата дива сова. Тя е много рядък и застрашен от изчезване вид. В някои части на парка може да се чуе характерният звук, който тя издава. Учените изследват и документират броя, навиците и здравословното състояние на популацията на голямата сива сова в Йосемити.

В парка се среща е един много интересен сребристо-сив редставител на семейство Кучета. Койотите се хранят предимно с полски мишки и катерици, обаче са се научили да си просят храна и от хората. За съжаление, човешката храна е вредна за тях, освен това, когато се опитват да получат храна от хората, може да ги блъсне кола. Заедно с него си съжителстват още и елени, катерици, сойки и още един застрашен вид – соколът скитник. Соколът скитник е застрашен вид, но вече се е завърнал в долината Йосемити. С усилията на управата на парка и на много други организации, след завръщането в парка през 1970-те години, популацията му се е увеличила значително. Соколите скитници, които гнездят в Йосемити, са защитени от управата на парка. image
 
                   
  image                    Заслужават внимание следните видове дървета: 
Калифорнийският черен дъб се среща в изобилие в долината Йосемити. Той е голямо широколистно дърво с жълто-зелени листа и тъмен ствол. Ражда жълъди, които индианците майуок смилат на брашно.
Калифорнийският тамянов кедър е характерен с червеникавата си кора, поради което често го бъркат с гигантската секвоя. Тамяновият кедър се среща в изобилие из Сиера Невада, докато секвоите растат само в ограничен брой гори.
Гигантската секвоя е най-голямото дърво на земята. В Йосемити има три гори с гигантски секвои. Гигантската секвоя често живее между 1000 и 3000 години. Някои от тези дървета са посадени в долината Йосемити от заселници, но са донесени от друго място.
Борът пондероза може да се разпознае по кората си, покрита с тъмни пукнатини, образуващи люспи с неправилна форма. Възрастните дървета са със значителен диаметър в основата и с прав ствол, издигащ се на много метри, преди да се разклони.
     image
  
 image
 image
  
                     Накрая възниква въпросът кои паркове са по-красиви и интересни: нашите или американските? Не става дума за сревнение. Всички са по свой начин красиви и изумителни. Не е редно да ги сравнявам, защото не съм ходил в Йелоустоун и Йосемити. При всички случаи природата е интересна, има много защитени растителни и животински видове, водопади, природно забележителности  и други интересни форми на релефа. Нека читателите преценят дали са интересни американските паркове.




Гласувай:
57



1. mt46 - Поздрав!
26.09.2018 22:33
На много места по света има красива природа...
цитирай
2. barin - Благодаря, Марине. Този път пос...
26.09.2018 22:34
Благодаря, Марине. Този път поставих повече снимки, защото има смисъл да се види красотата.
Поздрави!
цитирай
3. rosiela - Божествени места, Барин.
26.09.2018 22:46
Хубав пътепис. Голямо благодаря от мен.
цитирай
4. germantiger - ...
26.09.2018 23:08
НЯКОИ РУСКИ БЪЛГАРИ В БЛОГА СЕ НАДЯВАТ ЙЕЛОУСТОУН ДА УБ ИЕ АМЕРИКА/САЩ

не съм посещавал двата парка, но ми хареса последното титанично фото
цитирай
5. barin - Здравей, Роси. И преди съм гледал ...
27.09.2018 05:46
Здравей, Роси. И преди съм гледал често научно-популярните предавания за резерватите. Заслужава си да се видят.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Тигре. Не вярвам скоро да ...
27.09.2018 05:48
Здравей, Тигре. Не вярвам скоро да изригне вулкана. Иначе ако се случи ще изчезне не само САЩ, а ще се отрази върху целия свят. Знам, че има супервулкан и около Индонезия.
Поздрави!
цитирай
7. kolevn38 - Привет, Барин!
27.09.2018 06:31
Както казва тигъра - целият взор и мокри надежди на цялото регресивно комунистическо обезянство е вперен в Йелоустоун. И когато гръм удари и США се изпарят в небитието, то тогава комунизма ще се възцари по всички Земни кълбета:)
цитирай
8. barin - Добро утро, kolevn38. Едва ли ще ...
27.09.2018 07:00
Добро утро, kolevn38. Едва ли ще стане, но те таят надежди нещо да се случи. Иначе няма как Русия да изпревари САЩ икономически. Загубиха Студената война.
Поздрави!
цитирай
9. kvg55 - barin,
27.09.2018 11:37
Красоти, но чужди.
цитирай
10. barin - И ние си имаме, kvg55. Виждал съм ...
27.09.2018 13:35
И ние си имаме, kvg55. Виждал съм много из планините и отдалечените краища.
Поздрави!
цитирай
11. radostinalassa - Бог ни е дал част от Рая
27.09.2018 16:42
Никой не иска Йелоустоун да изригне, защото и тук при нас климатът ще стане много по - студен.Някои не коментират, а се заяждат с другите. Но вече не им дават да обиждат, иначе ще се обърне лодката им.
цитирай
12. barin - Здравей, Радостина. Никой не знае ...
27.09.2018 17:14
Здравей, Радостина. Никой не знае кага ще изригне Йелоустоун. Опитите в Япония да предсказават заметресенията и вулканите за сега не дават резултат. Резерватите са различни и несравними един с друг. Намират се на различни географски ширини, височина, континенти.
Поздрави!
цитирай
13. zaw12929 - За красотата не се мълчи. . . Позд...
27.09.2018 20:52
За красотата не се мълчи...
Поздрави!
цитирай
14. barin - Благодаря, приятелю Зав. Засега ...
27.09.2018 20:56
Благодаря, приятелю Зав. Засега много хора оцениха красотата. Писал съм и за български паркове по-назад.
Поздрави!
цитирай
15. bven - Природата на Земята ни прави големи подаръци, но ние рядко имаме време да видим и се полюбуваме,
28.09.2018 11:44
освен ако не тръгнем специално с такава цел. Но райската градина, наречена България от векове е събрала всичко красиво на една малка територия. Наша грижа е да благодарим и за въздуха, водата, малките животинки, всичко - което допринася за пълноценен живот.
Поздрави за хубавия материал, Барин!
цитирай
16. barin - Здравей, Татяна. България е райско ...
28.09.2018 19:38
Здравей, Татяна. България е райско кътче. Малка е по територия, а трябва да е по-голяма, но има разнообразие от природни дадености. От нас зависи дали ще я опазим.
Поздрави!
цитирай
17. emi1ts - Здравей Иво!
29.09.2018 19:03
Уникални,забележителни ,впечатляващи са тези природни паркове !Красиви са подбраните от теб снимки и както винаги изобилие от интересна информация. Отдавна знам за тях и все си мисля ,че някога може би ще имам възможност да посетя поне един от тях.Със сигурност е незабравимо преживяване посещението на такова уникално място.Беше ми приятно да науча повече чрез твоята публикация.С пожелание за слънчеви и цветни септемврийски дни!
цитирай
18. barin - Здравей, Еми. За мое щастие всички ...
29.09.2018 20:26
Здравей, Еми. За мое щастие всички предвидени снимки се събраха и излязаха. Относно двата парка не съм си поставил задача да ги сравнявам. Те са красиви, а в САЩ има още. Моите близки и приятели ми сигнализираха за тях.
Поздрави!
цитирай
19. milady - :))))) не викай Дявола, колев..
01.10.2018 17:24
kolevn38 написа:
Както казва тигъра - целият взор и мокри надежди на цялото регресивно комунистическо обезянство е вперен в Йелоустоун. И когато гръм удари и США се изпарят в небитието, то тогава комунизма ще се възцари по всички Земни кълбета:)

цитирай
20. barin - Здравей, Юлия. Има опасност от и...
01.10.2018 20:48
Здравей, Юлия. Има опасност от изригване на Йелоустоун, но тогава ще пострада голяма част от земното полукълбо. Отчитам опасността като ниска, дори нищожна. Доколкото съм запознат последното изригване на супервулкан е на о-в Санторин около 1500 г. пр. Хр.
Поздрави!
цитирай
21. donchevav - Чудесно изложение - детайлно, п...
01.10.2018 23:15
Чудесно изложение - детайлно, пълно, интересно поднесено, богато онагледено! Събуди любопитството ми да прочета и разгледам. Благодаря ти, Иване! Поздрави!
цитирай
22. barin - Благодаря, Вени. Парковете са и...
02.10.2018 05:50
Благодаря, Вени. Парковете са интересни, а моите приятели, живеещи в Америка бяха приятно изненадани.
Поздрави!
цитирай
23. gothic - Санторини не е супервулкан. Пос...
08.10.2018 13:58
Санторини не е супервулкан. Последното суперизригване е на Тоба, преди около 70 000 години. Кото замалко не е сложила край на човечеството още в зародиша му. Що се отнася до Йелоустоун, там е имало няколко изригвания през периоди около 600 000 години. от последното изригване са минали 630 000. Така че Йелоустоун може да изригне както днес, така и след 10 000 години. Но учените са категорични, че в близките 1000 години мощно суперизригване не се очаква. Обаче за нас доста хпо-голям проблем представлява един обект, наречен Кампи Флегреи. Който се интересува - сам ще си провери що е то. Със здраве!
цитирай
24. barin - Здравей, gothic. Супервулканите ...
09.10.2018 09:41
Здравей, gothic. Супервулканите изригват изключително рядко, но последиците са катастрофални. За Йелоустоун зная, че не се очаква да изригне. Според материалите, които съм чел Санторини го изкарваха супервулкан, но напоследък съм срещал на няколко места, че е изваден от списъка.
Поздрави!
цитирай
25. olgam - Astonishing Pictures Of Yosemite ...
12.10.2018 18:37
Astonishing Pictures Of Yosemite or Yellowstone parks. Both are spectacular in their own way and have lots of natural beauties.
I have never been there, but thanks to your blog people can have an idea how they look like.
It sounds like a virtual tour.
Thank you, Barin, for sharing )))) It's just amazing.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645664
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031