Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2019 08:42 - древните българи
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 3583 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 21.01.2019 09:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
ТЕНГРИАНСКА РЕЛИГИОЗНА МИТОЛОГИЯ И ОБРЕДНОСТ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ Най-пълни и достоверни сведения за религиозната митология и обрядност на българите дава Арслан Тертер( бивш посланик на Дунавска България, пише под името Гази Баба, след като останал във Волжка България като секретар на емира Гази Барадж),  родом от Дунавска България.

Мюсюлманските писатели по различни причини, не искали подробно да разказват за тези суеверия/според тях/.  Само Кул Гали разказал малко по-подробно от другите,  особенно за худаярството/богомилството/,  но и той се изказал така: ”Да опиша пълната мяра на човешките заблуждения аз не се решавам”.  Тъй като те считали,  че даже разговорът за това било грях. 


image  РЕЛИГИОЗНА   МИТОЛОГИЯ
Според истинската Торе/тенгрианството/,  а не простонародната,  от която произлязла богомилската ерес,  устройството на света било такова: 
Цялата Вселена,  създадена от Тангра,  се нарича ”Бир Тангра”.  
Тя се дели на три свята:
Горен или Небесен свят/Устюгу урен или Кук/,  
Среден свят или Земята/Чиль или Урта урен/ и
Долен или подземен свят/Тама или Адакъ урен/.  
Средния свят бил видимата част на Вселената,  а останалите два - невидимата част/Тун или Тунай/.   Чертозите на самия Тангра се намирали на Горната земя/свят/.


Истинската Торе казвала: 
Да се разбере истинския смисъл и предназначение на едни или други явления не е възможно,  тъй като човешкият ум е ограничен от Тангра.  Но и от малкото което ни е ясно се разбира,  че всичко в Бир Тангра /Вселената/ се състои от различия,  но всички заедно са равнозначни помежду си и затова подържат равновесието.  Когато нещо наруши това равновесие,  то бива унищожено и загива по волята на Тангра.

Когато Тангра създал алповете или дивите/духовете/, то Той създал и добри и зли духове. Но добро и зло-има във всяко същество изначално,  и в алповете и в хората,  затова те могат понякога да вършат добро,  понякога зло.  Този,  който според нас върши повече добро,  го наричаме ”добър”, а този който върши повече зло - „зъл”. Но утре нашите възгледи могат да се променят и „доброто” да стане за нас „зло, а „злото” - „добро”. Затова някои последователи на простонародното Торе /тенгрианството/ изразявали своя страх и почитание, молели се и принасяли жертви на всички алпове без да ги делят.


Отначало от Тангра били създадени алпите от първо поколение:
 1.  Берген/Биргюн,  Буран,  Узи-Аба,  Перун,  Мар/ 
- дух на хаоса,  природните катастрофи,  слънцето и лова.  Можел да приема вид на гигантски дракон-барадж.

 2.  Туран/Торна - „жерав”,  Уран и др. / 
- женски дух/алп-бика/ на живота и любовта.  Можела да приема вид на жерав,  лебед,  дива патица,  змия. . .


По волята на Тангра чрез тях се родили и се появили в света алпите от средно поколение. 
Те носели такива имена: 
Тама/Тамта,  Албастий/ 
- дух на планините,  засухата и тъмнината;

Улят или Кузге/”мишка”/ 
- алп-бика,  дух на мора и болестите; 

Кубар 
- дух на бурите,  мълниите и небесните води; 

Сабан/Самар, Симбир,  Амур, Мардукан, Карга, Гюлджимеш/
- дух на светлината,  плодородието и изобилието; 

Кермес/Бай Терек,  Имен и др./
- дух на горите,  имал правото да съобщава на Тангра по всяко време какво става на земята и сред алповете; 

Арча/Артиш,  Ердим,  Ерми и др. / 
- алп-бика на девственноста и горските животни; 

Ашна/Ерги,  Чак-Чак и др. /
- алп-бика на полските растения - по волята на Тангра тя се родила от капките на утринната роса. . .

Два алпа от средното поколение били близнаци. Кубар и Сабан,  за своите велики дела и подвизи получили почетното звание „ага”/”Ака”/ - старши.  Затова празниците в тяхна чест/Сабантуй,  Каргатуй,  Нардуган и др. / ги наричали също и „Акатуй”.

Сред алпите от трето поколение или младшите алпи,  най-известни били: 

Су-Анасъ или Хатин/дъщеря на Тама и Улят/ 
- алпбика на водните животни; 

Аждаха/син на Тама и Улят/ 
- дух на разврата и прелюбодеянието; 

Шурале/син на Тама иУлят/ 
- дух на засухата и смъртта;

Кук-Куян или Тазбаш /син на Тама и Улят/ 
- дух на пътищата и търговията. За неуважение към себе си можел да устройва разни пакости на пътниците,  да насочва към тях разбойници и т. н. ; 

Тун-Бури /син на Кубара/ 
- дух на удавниците /ако се явял на някого,  значи му е писано да се удави/;

Бури или Барин 
- дух на гърма и победител/т. е. предвестник на победата и славата/;

Мал или Булут,  Булюмар,  Маламир и др. 
- син на Тама и Улят,  дух на домашния добитък-можел да приема вида на гигантски бик; 

Къш-Тархан /син на Сабана,  известен също като Тайгас,  Ябалак и др. /
- дух на зимата,  булгарският дядо Мраз; 

Хазяси /децата на Кермес,  които били под покровителството на Арча/ 
- духовете на различните места и местности;

Боян или Боян-Имен,  Джок и др. /син на Кермес/ 
- дух на изцелението,  гаданието и шаманството. 


Тама -Тархан,  Аждаха, Улят,  Шурале се считали за лоши,  зли,  нечисти алпове, а Шурале в последствие почнали да го наричат Шайтан/дявол/. Било време когато Тама-Тархан решил да стане господар и стопанин на всичко и тръгнал на война срещу алпите, които отказали да му се подчинят. Той погълнал много алпи, но оцелелите се обърнали за помощ към Тангра. Тангра въоръжил с мълниеносни тризъбци алповете Сабана-Мардукана и Кубара и ги пратил срещу метежния алп.  Коня на Кубар се подплашил и затова брат му Сабан го изпреварил и със своя тризъбец ударил Тама-Тархана. После с помоща на Кубар успели да го накълцат на три части. Едната част си останала като Тъма/подземния свят/, от другата се образувало ниското видимо небе,  от третата – Световния океан /”Чулман дингезе”/.

По волята на Тангра, Кубар и Сабан се превърнали на гигантски патоци и наловили във водата песъчинки,  от които направили Сушата.  Докато те се занимавали с това,  във въздуха /между Небето и Земята/ от искрите на мълниеносните тризъбци,  по волята на Тангра възникнали душите. Те летели по въздуха,  но да си почиват прелитали на Земята във вид на прекрасни птици.

От разпраните черва на Тама-Тархан - пещерите,  излезли навън погълнатите от него алпи/духове/.  От глинените крака на алпа на тъмнината Шурале направил фигурите на хората,  надявайки се с тяхна помощ да усили своето могъщество.  Но фигурите били уродливи и безжизненни.  Тогава Шурале помолил алпбиката Улят /тя можела в образа на крилата мишка да достигне до Невидимото Небе - Горния свят/,  да открадне кърпата за баня на праотеца на всички алпи - Джам-Бурана. 

”Джам-Буран е прекрасен на вид,  кърпата с която се обтрива съхранява неговете черти.  С нейна помощ аз ще предам неговата красота на хората и ще го унижа заради недружелюбието му към нас” - казал и Шурале.

Улят откраднала кърпата и я хвърлила на Земята,  а Шурале избърсал фигурите на хората с нея и те станали красиви.  За да ги оживи,  той наловил души-птици и ги вложил в телата.   Те оживели и така се появили хората.  Но Тангра не допуснал Шурале да завладее хората - душите им останали да принадлежат на Тангра.  След смъртта отново излитали над Земята,  а на Шурале оставали само безжизненните им гниещи тела.

Биргюн-Буран се оплакал на Тангра от Шурале и Улят,  и Твореца обезобразил външния им вид,  а освен това лишил Улят от крилата и.

И тъй,  понеже плътта на хората е направена от тялото на Тама-Тархана, то плътските желания на хората и постъпките им в името на изпълнението на тези желания са низост и зло. Тези желания омърсяват душите на хората. След смъртта на човека неговата душа между Небето и Земята преминава през проверка.  Ако мръсотията върху душата не е много, то тя се очиства и чиста се издига нагоре. Но ако душата е претоварена от мръсотиите на злото, то тя пада подземния свят /Тама/ и се превръща в зъл дух-йорег.  Затова трябва да се живее така, че долни мисли и постъпки да има колкото се може по-малко. 



image image
     Възглавница от 19 век със знака на Туран, и сребърен пръстен от средновековно  Търново със знака на дъщеря й Чак-чак.

Истинския Торе /тенгрианството/ гласи:
Всички хора се раждат равни,  но впоследствие,  по волята на Твореца,  получават различни наклонности и започват да се занимават с различни неща.  По силата на дарените им от Тангра способности и възможности,  хората стават богати или бедни,  но са длъжни всеки честно да се занимава със своите работи,  да не са завистливи и да не се обиждат един друг.
                                                                                                                продължава


Тагове:   Алпи,   Тангра,   торе,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tres1 - Много интересно
20.01.2019 21:53
... По силата на дарените им от Тангра способности и възможности, хората стават богати или бедни, но са длъжни всеки честно да се занимава със своите работи, да не са завистливи и да не се обиждат един друг....Горките ако имат възможност да видят днешните си потомци в т.н. Дунавска България сят ще им се завърти и 80% ще станат атеисти.
цитирай
2. bven - На 1. tres1, българите, при несправедливост знаели, че Тангра всичко вижда!
21.01.2019 09:20
Мислиш ли, че не вижда това?:)))
Важното е, че всичко еволюира по свой начин и свой план. Нека планетата да се избави от отровите и негативните им мисли, а хората - да внимават какво мислят и правят.
Поздрави!
цитирай
3. bojo12345 - В българските народни приказки също се говори за долната, средната и горна земя.
21.01.2019 14:22
Положително митологията и истината за земята дават една и съща информация. Може би още факти ще се разкрият с времето?
Беше интересно да прочета. Темата е много конфликтна, особено в Блога, бвен!
цитирай
4. bven - на 3: Благодаря за напомнянето, Божо12345:))
22.01.2019 10:10
Но целта на статиите е да се даде още едно мнение за нашите прадеди. Всеки ще възприеме фактите така, както може и в зависимост от своето енергийно ниво в момента. Колкото за приказките, спомням си, че героят винаги има избор - дали да отиде в Горната земя с орел, или в долната - чрез черния овен.
Според последните данни отпреди няколко години, когато е създадена нашата Земя,Гея - е поставена в центъра на друга планета, с цел да бъде последен плац за евакуация. Така че това, което за нас е небе, всъщност е твърдта на другата планета.

Друго мнение гласи, че вследствие на енергийните промени, ние сме на Аурора земя - новата версия на нашата планета.Като целта й е да бъде старгейт за възнасяне на всички форми на живот, които желаят да се евакуират и да продължат по своя еволюционен път. Слънцето също помага за това.
Поздрави и хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867770
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава