Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2019 21:55 - Лумбини
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1802 Коментари: 4 Гласове:
23

Последна промяна: 20.05.2019 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Лумбини (на непали и санскрит: लुम्बिनी) е будистко място за поклонение в провинция Рупандехи в Непал. Намира се на границата с Индия. Това е родното място на Буда. Според будистката традиция Кралица Мая Деви родила Сидхарта Гаутама Буда (на санскрит: सिद्धार्थ गौतम) в 563 пр. н. е. На санскрит Лумбини значи "прекрасната". Повечето историци приемат, че Буда е живял между 563 и 483 пр. н. е. До 29-годишна възраст Буда е живял в двореца Капилавасту, недалеко от Лумбини, където била столицата на Царство Шакя. В 528 пр. н. е. той получил просветление, станал Буда и основал учението будизъм. През 249 пр. н. е. Император Ашока от Империята Маурия посетил Лумбини и оставил тук стълб от пясъчник. Този стълб бил изгубен в продължение на векове, но в 1896 го преоткрил губернатора на Палпа и днес отново се издига в Лумбини. На стълба има надпис на Ашока с писмеността брахми. Други забележителности са Храма Мая Деви, Златния храм на Мианмар, Ступата на лотоса, Японската Пагода Световен мир, Тибетския манастир (гомпа) Dharma swami Maharaja Buddha Vihar, Китайския и Корейския  храм, Манастира на Шри Ланка, Камбоджанския и Тайландския манастир, свещеното езеро Пушкарини, археологическия обект Тилауракот, дървото Бодхи и Музея Лумбини. От 1997 Лумбини е вписан в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
23


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. emelika - Дървото "акушер" на Буда
21.05.2019 22:06
В Лумбини разказват, че в нощта на зачатието на Буда, майка му, царица Майя Деви, видяла в съня си бял слон и разбрала ,че ще роди велик човек. Малко преди раждането си тръгнала към дома на родителите си. Но не стигнала и родила в саловата горичка на селището Лумбини. Докато раждала, държала клонче от това свещено дърво. То давало сила. Според легендите, момчето след като се родило, погледнало във всички посоки и казало: „ Аз, съм най-добрия от съществата и това е моето последно раждане.“
Саловото дърво е високо до 37 метра. Обикновено е доминантен вид в гората. Има красиви цветове и вкусни плодове, като големи ягоди. Обвивката е твърда, но лесно се разтваря с пръсти. Плододава обилно веднъж на три години. Наричат го още дървото на Бог Вишну.

цитирай
2. laval - Много хубава
22.05.2019 07:50
история, която не знаех. Благодаря!
цитирай
3. get - история, която не знаех. Благод...
22.05.2019 19:34
laval написа:
история, която не знаех. Благодаря!

Вероятно, ще ти е полезно да научиш още и за смисъла в на пръв поглед непознатите санскритски думи-прилагателни ... употребявани около принц Сидхарта?

Мая-майка;
Гаутама-буда = будител на Гаутите/Говедарите;
Лумбини ... нищо повече от българската Любима/Обичана :)) - въпреки усмивката ПИША НАЙ-ОТГОВОРНО ПО ВЪПРОСА !

Привет и успехи!

цитирай
4. laval - Сърдечно благодаря
22.05.2019 20:54
за ценното допълнение! Успех и на теб!
Поздрави, Гет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100572
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962