Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2019 12:38 - Имало било едни избори
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
1



Чудя се що се чудят (в тежкия вариант – дразнят се) някои  българи от резултатите на поредните избори. Тук не Другарката Нинова или Господин Борисов със своите (не)способности решават нещата. Всички хора по света, и българите също, гласуват не водени от Спомена, а вторачени в Бъдещето. В социалистическия лагер живяхме, в капиталистическия свят – още не. Другарката вика „Да си го върнем старото“, господинът – „Да отидем при новото“. Е, кой ще победи след като Старото го знаем, а Новото – още не. Единственият начин да победи Другарката, е да си смени лозунга с Господина. Безпощадно ясно.
Отклонение, може би: Размяната на лозунгите няма да намали броя на (раз)очарованите, само ще смени местата им. Има едно по-разумно решение и далеко по-трудно, естествено – Старите да се смирят и да стъпят на младата платформа с мисълта да й заздравяват, а не да я рушат, пък да се молим Богу младите да попрестанат да се бият помежду си, колкото може по-рано, преди да са остарели. Такъв, според мен, е бил първоначалният замисъл на основателите на Обединена Европа и в тази посока се развива Нова Европа. Така, че това не е разпад на ЕС, а неговото бъдеще.
Отклонение, още: Една млада „голяма коалиция“ на политическите партии в България, не е заплаха за бъдещето ни. Не съм го измислил аз: „Ако мъжът не се наведе, а жената не се повдигне на пръсти, целувка няма да има.“ Аз само допълвам: А без целувка за какви деца говорим.

Тези мои разсъждения са общи, макар да се отнасят за резултатите от евроизбори’2019. Искам да напиша и няколко общи думи за избирателната ни активност. Била изключително ниска на фона на средната европейска активност и говорела, че народът бил заспал; нататък следват  всичките опорни точки на другарите и техният страшен извод, че нацията ни се топи и до 50 години ще изчезнем като народ. И виновен кой? - Господин Борисов, разумеется. Следва възклицанието „Ужас“. Споко, бе. Това не може да бъде вярно. Иначе ще излезе, че (цитирам Борисов) „Появих се аз, един човек, и съсипах 130-годишна партия! Е, каква е тази партия, щом все аз съм им причината?!“ Разбира се, че не Господинът е Причината, а е лозунгът й на 130-годишната „Да си го върнем Старото!“
После, това са европейски избори, не са национални. Избираме само 17 души началници, които ще отидат в Брюксел (така си мисли Андрешко) и за 5 години ще станат милионери в евро, докато ние селяните тук, нали... (го фитилят аверите му в старата кръчма). Така че ниската ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ за 3-те редовни европейски избори, откакто сме в ЕС, която е дадена в следващата таблица, изобщо не е изненада в своята стабилност:

2009

2014

2019

37,49%

35,84%

32,64%

 

Да видим сега БЪЛГАРСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ от 3-те европейски избори през 2009, 2014 и 2019  години. И те не са изненадващи откъм нестабилност.
ВИНАГИ   първи - ГЕРБ     БСП – втори         ДПС – трети
2009г.                    24,36%            18,50%                  14,14%
2014г.                    30,40%            18,93%                  17,27%
2019г.                    31,07%            24,26%                  16,55%
-   Националистите са все 4-ти засега, макар процентите им да намаляват застрашително. От 11,96% през 2009, през 10,66% в 2014, до 7,36% т.г. Както е тръгнало при следващите евроизбори в 2024... А твърдят, че националистична вълна заливала Европа. Като гледам, в България това не е вярно. На всичко отгоре високият процент през 2009-та беше дело на руската наци-партия Атака. След 8 години Атака спадна до 1,07%. Новият наци-водач е “македонец”  - ВМРО. Колко ли ще имат националистите в 2024 година? А дано тогава наци-партията да е българска... – днес тя (те!) с мъка събират около 3% общо.
-   Последното 5-то място в ЕП се пада все на „автентичната десница“ (в кавички защото твърдя, че нито е автентична, нито - десница), както и да се гърчи, пардон – преименува, резултатите й стремглаво надолу: 2009 “синята коалиция” взе 7,75%, 2014-та като “реформаторски блок – 6,45%, а днес Обединението с гръмко име “Да България” - едва 6,06%.

-   За Царя какво? – Хвани „Сините“, удари „Царя“. НДСВ имаше едно епизодично  евроучастие в 2009-та с 7,96%. После тишина – ще се уверите сами малко по-надолу.

Резултатите от изборите в България също така винаги се оспорват. Преди какъвто и да е анализ, да напиша, че това не е европейско поведение. И нямам скорошна надежда това да се промени, защото е въпрос на манталитет. Къде ли не търсим причините, че не нашата партия е спечелила, а комшийската – в мъртвите души в списъците, в избирателните комисии, в Изборния кодекс, в корпоративния вот, в купуването (и продаването) на гласове, в ръчното гласуване... старателно заобикаляйки факта, че самите ние не сме отишли до урните. Но това са сериозни теоретични въпроси, а постингът ми е конкретика и освен това е единствен и ограничен. Затова ще засегна само един сравнително неизследван, начин за манипулиране на резултатите - ПРОГНОЗИТЕ НА СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ АГЕНЦИИ.
Социологически агенции да искаш в България – бол, всякакви. Разказвам само за първите 10, най-популярните и най-виновните съответно. Това са:  Галъп Интернешънъл Болкан“, представлявана най-често от Първан Симеонов и Борис Попиванов. Началник им е Петър-Емил Митев, а иначе старите кучета са Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. „Алфа Рисърч“ се завежда от Боряна Димитрова от хората в Института за Изследване на Близкото Минало около Ивайло Знеполски. Официално „Барометър България“ не е социологическа агенция, а ООД. Съдейки по публикациите за нея в Мрежата. най-вероятният заподозрян е автентично-дясната Медиапул. „Тренд“ се представлява от младата звезда Димитър Ганев и напористата млада Евелина Славкова. Зад социологическа агенция „Медиана“ се крие Кольо Колев, наричан още „червен Кольо“. „Афис“ е на Юрий Асланов, който е доведен брат на Сергей Станишев. „Сова Харис“ в момента се представлява от Васил Тончев. Преди нея имаше една „Сова-5“, свързвана еднозначно отново с Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. „Маркет Линкс“ е основана от Румяна Бъчварова, в момента шефка на кабинета „Борисов-3“. Агенция „Екзакта“ е на Лидия Йорданова, бивша НЦИОМ. Председател на института за модерна политика е Борислав Цеков, който до преди няколко години беше свързан с Мая Манолова, омбудсманката, а сега е съветник на президента Румен Радев.
След като знаете това, и след като сте го запомнили!, следващите редове -анализи на изборните резултати (2019 само) би трябвало да не ви учудват много.

Независимо от вихрещите се “гейтове” в последните месеци и дни преди евроизборите (в кавички гейтове, защото корупцията и лошите миризми не са само в ГЕРБ, а ги има в БСП-та, при наци- партиите, автентично-десните, да не говорим за Карадайъ-та и за Н.В. Президента), които именно изредените централи в скобите с наклонения шрифт, ги търсят само под магарето на ГЕРБ, знаете вече – разликата между ГЕРБ и БСП на тези избори е 6,81% - мандат и 16 стотни отгоре в полза на ГЕРБ. Твърдя, че ако социологическите агенции бяха коректни, тази разлика МОЖЕШЕ да бъде поне 9% и тогава един втори  мандат щеше да отиде в ГЕРБ, а не при онова... недоразумение Андрей Слабаков от ВМРО. И което е много по-важно: ГЕРБ щеше да има 7 мандата срещу 5 на БСП, а не както е в момента - 6:5 мандата. Казано на български език – Корнелия Нинова ще трябваше да духа по-гореща супа. Казано на европейски език - Европейската Народна Партия в ЕП щеше да има един глас повече!
Но комунистите винаги са били измамници. Пак да благодарим на Бога, че вече не могат да бъдат убийци. Което им е първата “специалност”.

Следват няколко статистически доказателства за МАНИПУЛИРАНЕ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ от социологическите агенции (кои - виж по-горе)
-   Само седмица преди изборния ден “Галъп от България” дава предимство на БСП пред ГЕРБ от 1,1%. При положение, че ГЕРБ бие БСП с разлика от  6,81, това е грешка 6,81+1,1=7,91%.
(Допустимата статистическата грешка е 2%. Това е при 100% дял на изследвания. Ако изследваният обект обаче участва не със 100%, а с горе-долу с 1/3 – в случая с 31,07%,  грешка от 7,91 вече върви към 25%, нали.)
При Афис ”статистическата грешка” е най-висока - 8,11%, а при ИМП  тя е само 7,21. “Червен Кольо” греши с 5,51%, докато “Тренд” (!) е вътре с 5,71%, а “Сова Харис” – с 5,91%. “Най-точна” в грешката си е “Екзакта” – 1,71%. Който резултат ЕДИНСТВЕН е в рамките на статистическата грешка. “Барометър”-ът дава 2,11%, а “Алфа Рисърч” – 2,31%.
Какво ще кажете, а? Случайност, нали...

-   Сега гледайте какви са грешките за резултата на ДПС: Най-големи отклонения дават “Маркет Линкс” – 9,65%, което наложено върху общия резултат на ДПС – 16,55, е зашеметяващо (цели 58,9% грешка) и ИМП - 7,85% (съответно 47,4%). Най-точна е “Афис” – абсолютно отклонение само 2,45, което е почти 15% грешка. Няма нито една агенция, която да е паднала под статистическата грешка!
Отбелязвам, че всичките десет агенции са дали прогнозни резултати ПОД реалните 16,55%, които има Движението. Което значи, че всички те са му предрекли 2 мандата, вместо 3.

-   За националистите (извън ВМРО), никой не предрича, че НФСБ и Атака ще успеят да вземат мандат. Все пак ИМП дава на НФСБ 4,1%, но Валери Симеонов спечели само 1,15%. Смятайте сами колко е качествен Института за Модерна Политика. Най-високо са оценили ПП Атака агенциите “Сова Харис” - 3,8% и “Медиана” - 3,5%. А “перхидроленият пудел на Путин“ другарят Волен Сидеров взе едва 1,07% от народния вот. Агенциите „Афис“, “Барометър” и “Маркет Линкс” изобщо не се обърнали внимание в анкетите си на Валери Симеонов и неговия кумец Сидеров. Иначе агенцията на “червен Кольо” по друг повод беше констатирала, че “80% от българите харесват Русия и Путин”.
Знаете, нали, че “давай Волене, ние сме с тебе” е роден в Ямбол. Ако пуснете неговата телевизия АЛФА, ще ви залеят образите на Сидеров, Чуколов и новата звезда Димов, както и благодарностите на жителите на Ямбол към Него и към Атака. А знаете ли кой спечели евровота в град Ямбол? – БСП!  Дори не и ГЕРБ, макар правителството на Борисов да отпусна 15 милиона за ремонт на Ямболската болница една седмица преди 26 май 2019г. 

- ...Агенциите обаче са благосклонни към ВМРО на Красимир Каракачанов. При спечелени 7,36% от действителните гласове, прогнозите им се колебаят между 5% - Галъп (т.е. 37% грешка в минус) и 8,3% - Барометър (т.е. 13% грешка в плюс). Най-голямата грешка отново е на ИМП, който дава на ВМРО само 4,1% подкрепа. Това не стига и за един мандат. А ВМРО получи два мандата!
Знаете с колко процента, нали – с 7,36. А за два мандата трябват 11,76%! Да живее преразпределението на мандатите! Същият проблем го има и при субсидиите на партиите. Но това е друга тема.

-    Класирането на автентично-десните за ЕП, обединени в ДБО „Да България – Обединение“, е изненада за социалогическите агенции. Осем от тях (без „Барометър“ и „Афис“, които изобщо не им обръщат внимание), макар да ги включват в прогнозите си, им дават между 4,5% („Галъп“) и 2,1% („Сова Харис“). А за мандат трябват 5,88%!
Особен случай представлява агенция „Маркет Линкс“, която освен, че дава най-висок резултат за ДБО от всички – 4,7%, добавя още 2,03% за партия ВОЛТ, представлявана от Настимир Ананиев, който е „реформатор“, но се явява ОТДЕЛНО от ДБО. Да събираме ли 4,7 и 2,03?

 

Дотук бяха класираните. Сега да видим НЕУСПЕЛИТЕ КАНДИДАТИ за Европарламента

-    БЪЛГАРСКИТЕ РОДОЛЮБЦИ
Какво значи да обичаш българския си род? Само Веселин Марешки ли е българин родолюбец?! - В семейството с жена рускиня и с партньор в политиката най-отявлената френска националистка Мари льо Пен. И със свален депутатски имунитет в нашето НС! Нима АБВ на Георги Първанов, „Заедно“ на Александър Томов или Движение 21 на Татяна Дончева не са родолюбци? Или пък ПП „Възраждане“-то на Костадин Костадинов? Ами царското кокиче „Път на младите? Не е честно.
Социологическите агенции лансират най-много „Воля“-та на Марешки. (Което за мен лично, си е чист пример за социологическа корупция. Знаете ли, че ПП Воля“ има официално най-скъпата предизборна канпания?) При спечелени 3,62% от действителните гласове от „Воля“-та, най-много дава „Медиана“ – 5,1%, а най-малко – нищо!, Агенциите „Барометър“ и „Афис“. Най- близко до резултата е „Маркет Линкс“ с 2,9%. Горкият Марешки! Не успя да се спаси в европарламента. Моята „социологическа агенция“ предсказва, че той няма да влезе и в следващия български парламент. Един примат (епитета е взет от ТВ изява на самия Марешки) по-малко!
Понеже споменах и други родолюбци, вижте им прогнозните резултати от агенциите:
АБВ - при 0,86% изборен резултат „Медиана“ му дава 3,6%, „ИМП“ 3,5, „Алфа Рисърч“ – 3,2. Най-близо е „Галъп“-а с 1,5% (1,5-0,86=0,64 отклонение). Но също така и „Барометър“-а, „Афис“ и „Маркет Линкс“, които не дават нищо.
На „Заедно в 21 век“ (добрият вълк Лупи и мома Татяна) с общо 0,40% на изборите, никоя социологическа агенция не обръща внимание. А какви времена бяха, а... Преди 20-тина години, че и по-малко...
Две думи и за „Възраждането Българско“. От 4 мандата,  които му пророкуваха „академици“ от БАНИ и „национални телевизии“ като Евроком, то спечели 1,04%. Браво! – Стигат за държавна субсидия (ако е рекъл Господ). Прогнозите на агенциите: Само две от десетте („Тренд“ -1,2% и „Галъп“- 1,0%) са му обърнали внимание. Другите са го игнорирали. („Няколко пъти“, както се казваше в един стар милиционерски виц.)
Ако не бях споменал в началото „Царя“, нямаше да има и следващите два реда. „Царското кокиче“, наречено „Път на младите“, спечели 1,09%. Това е 0,05% ПОВЕЧЕ от „Възраждането“! Ама никоя социологическа агенция не го е отчела. Има ли изненадани?

-    ОРГАНИЗИРАНИТЕ ОСТАТЪЦИ (Нека не се обиждат. Или ако ще го правят, да не е на мен, а на социологическите агенции, всичките!, за които Те не съществуват).
Резултатите им са:
ПП ДОСТ (Лютфи Местан) – 0,36%
ПП „Глас народен“ (Светльо Витков) – 0,31%
 „Зелените“ (?) – 0,31%

 „Презареди България“ (Бареков-Байрактаров) – 0,20%
Пряка демокрация („кръг от съмишленици“?) - 0,12%
Българско Национално Обединение (неясни 11 партии) - 0,12%
”Възход” (радикалдемократи разни) - 0,09%
Само едно допълнение за странното “обединение” БНО. То издигна кандидатурата на Евгения Банева, която е в следствения арест. Това същото “обединение” бе издигнало за кандидат-президент 2016г. Митьо Пищова и Радо Шишарката. Майтап да става.

-    И останаха НЕЗАВИСИМИТЕ КАНДИДАТИ, които се явявиха самостоятелно на изборите. Вътре имаше най-различни (според мен):
Милият объркан националист Минчо Христов (1,18%) с неговите “премълчани истини”, ама по телевизия ‘Евроком” и то при Сашо Диков, както и при “професора” Юлиан Вучков.
Милата напориста синдикалистка Ваня Григорова (0,48%), икономически съветник в КТ “Подкрепа”, но подкрепена от сайта “Барикада” на Къдринка Къдринова (“Дума”) и от Българската Свободна телевизия на Любомир Коларов (първият мъж на Ирина Бокова, да споменем напр.).
Николай Ненчев от БЗНС (0,22%), който беше м-р на отбраната в “Борисов-2”
Никому неизвестните Христо Симеонов (0,18%) и Венислава Атанасова (0,15%)
както и сливенски известната Десислава Иванчева (1,55%).
Аз имам само един въпрос към избирателите на Десислава Иванчева: Как си представяте „надцакването“ между сградата на Парламента в Брюксел (ЕС) и общежитието на Сливенския затвор (решението на Българския Съд за Иванчева)?
И една препоръка не само към такива “Иванчеви”: Чешете се, където трябва, и то предварително. За да станем брашно за европейска (а не ивропейска) баница.

 

Остана ми тъкмо място „ДА ОБЛЕКА В ИМЕНА“ СПЕЧЕЛЕНИТЕ МАНДАТИ от партиите и при трите избора през 2019, 2014 и 2009 години, както и да напиша едни мои разсъждения, свързани с тази информация. .
-   Имената за 2019 година са (към този момент): от ГЕРБ – Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов и Лиляна Павлова; от БСП – Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов Петков; от ДПС – Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели; от ВМРО-БНД – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков; от ДБО – Радан Кънев
-   Имената на евродепутатите от 2014 година са: (Подчертаните имена се повтарят и при следващите избори, в случая – 2019 година.)
ГЕРБ – Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Ева Паунова, Емил Радев, Мария Габриел, Томислав Дончев - (2 повторения) ;
БСП – Георги Пирински, Илияна Йотова, Момчил Неков, Сергей Станишев - (1)
ДПС – Илхан Кючук, Искра Михайлова, Неджми Али и Филиз Хюсменова - (1);
от националистите – Ангел Джамбазки и Николай Бареков - (1);
от реформаторите – Светослав Малинов – (всички нови).
-   Имената на евродепутатите от 2009 година са: (Подчертаните имена се повтарят и при следващите избори, в случая – 2014 година.)
ГЕРБ – Румяна Желева, Владимир Уручев, Илиана Иванова, Емил Стоянов и Мария Неделчева - (2 повторения)
БСП – Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Кристиян Вигенин и Евгени Кирилов (1);
ДПС – Филиз Хюсменова, Владко Панайотов и Метин Казак - (1);
от националистите – Димитър Стоянов и Славчо Бинев (няма повторения);
от царистите – Станимир Илчев и Антония Първанова (всичките нови имена),
а от сините Надежда Михайлова (няма повторение).
(Ако позволите скромното ми право мнение, не е добре, ако при всеки избор имената са нови. И да отбележа, че такива „опити проба-грешка“, както ги нарича Мустафа Карадайъ и непрекъснато повтаря, че те били грешката на ГЕРБ, при неговата ДПС са двойно повече, ако четем статистиката.)

-   ИМЕНАТА НА ОТКАЗАЛИТЕ СЕ ДЕПУТАТИ, ПРЕОТСТЪПИЛИ СВОЕТО МЯСТО на следващия в партийната листа:
Практиката не е нова. 2009-та година Меглена Кунева (НДСВ) поведе хорото, предавайки „кърпата“ на Станимир Илчев. След изборите! И Станишев през 2014-та хитрува по същия начин. Иначе номерът е патент на ДПС. Избирателите им гласуват все за момци карапеевски, а получават моми алиевки. Но турците са си такива Ти ги чакаш отпред, те те изненадват отзад.
(Според мен това не е европейско поведение. Ама такова е чистоплътието на доганци. Как например си обяснявате 30-годишното им нахалство да се именуват „Движение“, като от тяхната партия по-лидерска няма?!)
На тези европейски избори’2019 такава подмяна на избраните депутати след изборите се случи и в ГЕРБ. Водачката на листата Мария Габриел (Неделчева по баща) се отказа и на нейно място влезе Лиляна Павлова. За тези, които не четат днес и за тези, които няма да помнят утре, записвам – Мария Габриел от две години вече  е еврокомисар (по цифровата политика на Съюза), което е нещо различно от бройката на евродепутатите в Парламента. Лиляна Павлова бе министър на евроинтеграцията  по време на председателството на България на Европарламента. Тя, за Лиляна Павлова говоря, беше в листата на избираемото 6-то място, но в името на коалиционното споразумение със СДС на Румен Христов, Александър Йорданов я измести с преференции. После при преразпределението на мандатите, някой реши да вземе 7-я мандат на ГЕРБ и да го подари на националистите от ВМРО („подари“, защото те го получиха с 7,36% общо, докато той тежи 2х5,88=11,76%). И отново с преференции на това място се набута едно по-голямо... недоразумение от Дебелия Ал, което се казва Андрей Слабаков. И Лиляна Павлова остана 7-ма, отвън. (Пък Радан Кънев – вътре! – извинете не можах да се сдържа.) Не че нещо кой знае какво голямо значение има това. Лиляна Павлова пак щеше да влезе в ЕП, защото по всяка вероятност, според мен, Мария Габриел ще бъде преизбрана като еврокомисар и ще освободи своя депутатски стол.
Но междувременно разни момци хекимянци и моми крушовки проглушиха общественото мнение, че Мария Габриел не е българка, защото, представете си, женейки се за французин, тя взела фамилията му, т.е. отказала се от българския си корен. Като че ли Елена Йончева и Сергей Станишев (от листата на БСП за евродепутати) са чисти българи - с майки рускини?! И тогава „французойката“ Мария Габриел рискува – отказа се от депутатското място предварително, преди да мине избора за еврокомисар. Каква разлика, нали!

И после разни питат защо ГЕРБ винаги печели пред БСП. Ами, толкова е просто. За разсъдливи и честни хора. Каквито комунистите не са.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1884281
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930