Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2013 15:45 - Тай-Чи - бойно изкуство и медитация в движение
Автор: geo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 20617 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 23.03.2016 13:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вече близо година тренирам активно Чън Стил ТайДзи Цюан (още известно като Тай Ци, Тай Чи и ТайЧи Чуан) и реших, че вече мога да напиша достатъчно смислен пост, в който да споделя опита ми с това източно бойно изкуство - как се отрази на психиката, физиката, възприятието ми за човешкото тяло изобщо и т.н.

Донякъде се чудех дали да го правя, защото вече смятам заниманията ми с това изкуство за свое сериозно конкурентно предимство във всякакъв план. Все пак желанието да споделя победи егоизма ми :-) Но да започнем поред:

Какво е тай чи?

Тай Чи Чуан е бойно изкуство, чиято форма, достигнала до нас, възниква около 1580 година във фамилията Чън в малко китайско село. Развива се и се предава поколение на поколение, като някои от обучените създават собствени версии/стилове. Още за историята на Тай-Чи в Wikipedia.

Базирано е на философските принципи в "Дао Дъ Дзин" и даоизма, в известен смисъл е вид Ци Гун. От гледна точка на физически движения на незапознат човек би му заприличало на кунг-фу, но принципа на движенията е съвсем различен. Имало е поговорка в средите на китайските майстори на бойни изкуства от 19 век, че "Тай-чи е най-трудното кунг-фу, но ако веднъж го разберете, то е господарят на всички видове кунг-фу."

image


А Тай-чи не са ли онези бавни движения, гимнастиката за здраве?

Не. Китайското правителство по време на Културната революция се оказва с голям проблем - огромно бедно население и огромни липси в здравеопазването. За целта се обръщат към ТайДзи Цюан като система с доказани здравни ползи и принуждават тогавашните майстори да разработят лесна за усвояване форма на бойното изкуство. Обучават се стотици и хиляди "инструктори" по "тай-чи", а всички жители се задължават да покажат, че са тренирали тай-чи поне три месеца, ако искат да бъдат прегледани от доктор по причини, които не застрашават пряко живота им.

Разбира се, това довежда неминуемо до появата на форми на тай-чи, които са лишени от бойния аспект, преподават се без разбиране за принципите зад движенията и като цяло се свеждат почти до гимнастика. Това са и широко разпространените форми на тай-чи, които се преподават на повечето места, включително като част от медицинска терапия в много клиники по цял свят.

Въпреки това, дори и преподавано в този примитивен вид тай чи има доказани чрез научни изследвания ползи за здравето - както общи (мускулна сила, гъвкавост и баланс), така и специфични - за различни тежки заболявания като артрит, рак, Паркинсон, сърдечни болести и инфаркт, безсъние. Можете да видите повече за доказаните здравни ползи в сайта на Медицинския Колеж на Харвард.

От моя опит досега мога да кажа, че преди да започна да се занимавам с Тай Чи бях в доста добра физическа форма, тъй като винаги съм спортувал и съм ходил доста. Качвах Княжево-Златните мостове за 1ч. 30мин. - 1ч. 40мин., а Княжево - Златните Мостове - Кумата - Черни връх за 3ч. 40мин., в най-добрата ми форма.

Само за 9 месеца Тай-чи, реално без други тренировки или повече ходене по планините, подобрих тези показатели до 1ч. 15 мин. до Златните мостове и до 3ч. 05 мин. до Черни връх, при това се чувствах много по-малко уморен и практически не спирах по време на цялото изкачване. Това са 15 км. разстояние с 1650 метра изкачване.

Практически не помня да съм боледувал откакто започнах да тренирам, а проблемите ми с наченки на синузит отшумяха за няколко месеца.

image


Тай Чи Чуан като бойно изкуство

Основателя на едно от най-бруталните бойни изкуства - Киокушинкай - легендарния Масутацу Ояма, пише в своята автобиография, че е бил "победен" само веднъж в живота си от 70-годишен майстор по Тай Чи от фамилията Чън, докато е бил в Китай. Боят не е бил истински, но явно му е направил достатъчно впечатление, за да го накара да преосмисли своя път в бойните изкуства и по-късно под влияние на това да направи промени по карате техниките си (по неговите собствени думи).

След такова представяне от човек, който за да промотира стила си на бой е убил през живота си 52 разгневени бика с голи ръце (3 от които с по един единствен удар) и който в продължение на 3 дни се е бил с по 100 души на ден във формат две минутни срещи и е победил, не знам дали може нещо да се добави, но ще опитам.

На първо място трябва да кажа, че при тай чи всичко почива на солидна основа. А солидна основа в случая означава: пълно усещане за тялото; правилна структура и разположение на тялото в пространството; специфичен начин на движение на тялото; специфичен начин на генериране на сила.

Развието на тези качества не става бързо, но стане ли - резултатите са повече от впечатляващи. Част от тях можете да видите в клипчетата към постинга, макар че както с всяко подобно нещо, човек докато не изпита върху себе си силата, не може да я оцени. Аз съм виждал Чън Сяоуан на живо и мога да кажа само, че е феноменално, въпреки че, човека вече е на почти 70 години.

Личния ми опит: твърде малък, тъй като все още нямам достатъчно добра основа, а сам виждам по себе си, че няма смисъл да опитвам бойни приложения преди да я имам. Просто не се получават нещата. Последните 1-2 месеца (след семинара с майстор Чън Сяоуан) си позволявам да опитвам повече бойни приложения и усещам как ударите ми имат съвсем друго качество, спрямо опитите ми от първите месеци - плътност, скорост, стабилност при удара и т.н. Практиките с партньор са ми доста полезни, но смятам, че ми трябват поне 3-4 месеца тренировка, за да почна да извличам съществени ползи от тях.

image


Тай Чи като медитация в движение

Медитацията е важна част от практикуването на Тай-чи и това произлиза от разбирането за единството на тяло и ум. Добрият боец, а и добрият човек като цяло, трябва да притежава това единство.

Можем условно да различим два типа медитация - статична, която се извършва в стояща позиция, и динамична - практически всички останали движения в Тай-чи. Разлика между тях няма, освен във външната форма.

От моя опит досега мога да кажа: забравете другите техники на медитация. Занимавам се медитация почти откакто се помня. Не съм пробвал всички стотици традиционни и нови техники, но имам доста опит. Въпреки това Тай-чи ме изненада.

Повечето други техники изискват някаква мисловна настройка и дори напредничавите техники за динамична медитация на Ошо, направени специално за съвременния забързан и непрекъснато мислещ човек трудно се възприемат и трудно сработват.

За разлика от тях тай-чи не изисква нищо подобно от вас. Достатъчно е да заемете правилната физическа позиция, за да се случи медитацията. Няма нужда дори да мислите или да се опитвате да медитирате, да спирате мислите или каквото и да било друго. При правилна позиция то просто се случва от самосебе си! Е, трябва да си призная, постигането на правилна позиция не е толкова лесно, както се вижда от следващата точка.

Българската Чън Тайдзицюан Асоциация на семинар с грандмайстор Чън Сяоуан във Варна, юли 2013:

image


Какво да очаквам, ако започна да се занимавам с ТайДзиЦюан?


Ако сте без добра физическа подготовка ще придобиете сравнително бързо такава. Ако имате добра физическа подготовка, пригответе се да бъде поставена на изпитание. Тайдзи Цюан ще тества и подобри и вашата психика. Волята ви ще бъде поставена на изпитание. Постоянството е задължително условие за успех (както и във всяко останало нещо).

Ако имате достатъчно желание и упоритост да се заминавате с Тай Чи, без да се усетите ще подобрите физическата си форма и здравето си, ще придобиете ново усещане за тялото си. Освен това ще станете по-спокойни и осъзнати, няма да сте така податливи на стрес и външни влияния. От гледна точка на самозащита ще имате възможност да овладеете една от най-силните системи, познати на човека.

Всичко това ще се случи при достатъчно желание от ваша страна при традиционната система на обучение, възприета в моята школа по Тай Чи, част от Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация. Школата организира и семинари с най-добрите майстори на ТайДзиЦюан в света като Чън Сяоуан, Чън Дзюн, Ян Зилберсторф и други, което е отлична възможност да се почерпи изкуството от източника.

Доста време тази публикация препоръчваше българския клон на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация по тай чи, но вече не. Кликнете за подробности.

Можете да прочетете още за Тай Чи и Чън Стил ТайДзиЦюан на английски в Wikipedia.

Ако проявявате интерес да тренирате - вижте сайта на моята школа по Тай Чи.

Отдолу са няколко клипа с по-интересни демонстрации на Тай Чи. Този промо-клип на Чън Бин пък е повече в стила на Холивуд :-)












Гласувай:
9


Вълнообразно


1. smaky - Браво Гео
11.10.2013 01:21
В твоята статия ме грабна това, че постигаш състояние на медитация, както й че това изкуство се отразява като цяло добре на психиката.
цитирай
2. minevv - браво
11.10.2013 09:06
добра статия
дерзай и не се отказвай
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2619850
Постинги: 190
Коментари: 768
Гласове: 1921