Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2019 08:21 - българите по света
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2897 Коментари: 2 Гласове:
-3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Най-черният период от българската история - омразното турско робство - прогони от Родината огромен брой българи. Според В.Трайков [118] само във Влашко и Молдова през турското робство преминават около 1 милион наши сънародници. "История на България" на БАН дава следните данни: От средата на ХVI век до началото на ХVIII век от България са се изселили към 680 000 души. През ХVIII век и до 1812 год. бегълците са 250 000 души. Само след руско-турската война от 1828-29 год. страната са напуснали над 100 000 души.

И след Освобождението положението на повечето българи не е особено добро. Затова и емиграцията продължава. Всички тези хора не са изчезнали безследно. Те са живели, трудили са се и са допринасяли за развитието на другите страни по света. Дори откъслечните сведения, с които разполагам, позволяват да се направи извода, че този принос не е никак малък. С особена сила важи това за съседните държави. Специално е отбелязано " историята, че "българските заселници със своята политическа активност и стопанска дейност, със своята грамотност и образованост допринасяли много за укрепване съпротивителните сили на тези държави" [119]. Всеизвестно е, че тези, които се решават да напуснат бащиния си дом за да тръгнат в неизвестното са обикновено най-предприемчи вите, най-смелите и най-способните от хората.

Избягалите от турците през ХIV век българи основали много от най - известните манастири във Влашко и Молдова - Нямцу, Драгомирна, Путна и др. Вече писахме за дейността на великите учени и книжовници Киприан, Г.Цамблак и К.Костенечки. Техните имена ще останат завинаги във СВЕТОВНАТА история.

През 1612 год. в Чипровци се ражда Петър Парчевич. Като католик по вероизпове дание той следва в Рим, където става доктор по каноническо право и теология. От 1644 год. се връща в България за да работи в Марцианополската /Преславска/ архиепископия. Парчевич остава в историята с огромната дипломатическа дейност, която развива от 1647 г. Целия си живот той посвещава на борбата за обединение на християн-ските държави срещу османските нашественици.

В продължение на много години Парчевич обикаля Европа - Италия, Австрийската империя, Балканските държави, Украйна ... Негова е заслугата за помиряването на Полша със украинския атаман Богдан Хмелницки. За тази си мисия Парчевич получава от австрийския император Фердинанд III благород ническа титла и званието "императорски съветник" през януари 1657 год. Малко преди това - през 1656 год. бива провъзгласен за Марцианополски архиепископ. Наистина, след време той трябвало да се раздели с титлата архиепископ, понеже бил обвинен, че заради политическата си дейност изоставил църковната работа. Затова пък през 1668 год. наследникът на Фердинанд - император Леополд I със специален декрет го обявява за барон.

Барон Парчевич умира в Рим по време на една от дипломатическите си мисии на 23 август 1674 год. Вече след смъртта му турците претърпяват незапомнен до тогава разгром от обединените армии на Австрия, Полша, Русия и Венеция. За пръв път Османската империя трябва да се примири с големи териториални загуби. За това дело има несъмнена заслуга и дипломатическата совалка на барон Парчевич.
По време на настъплението на австрийската армия българите масово въстанали, с което облекчили задачата й. След разгрома на Чипровското въстание през 1688 год. неговите ръководители Георги Пеячевич и Богдан Маринов избягали в Австрийската империя. Б.Маринов постъпил на служба в армията и стигнал до чин полковник. Заселил се със семейството и роднините си в Петроварадин, където и умрял.

Георги Пеячевич бил роден към 1655 год. в Чипровци. Още преди Чипровското въстание събира чети с които помага на австрийците да превземат Оршова. След въстанието продължава да служи в австрийската армия. Отличил се в битката при Сента /1697 год./. Настанил се със семейството си в Осиек, където до края на ХVIII век има българска колония. През 1708 год. носил тайни писма до австрийския посланик в Цариград. Със проявите си спечелил за себе си и за братята си редица привилегии, а през 1712 год. получил и титлата барон. По-късно Г.Пеячевич бил назначен за заместник-управител на Бачкия комитат. На този пост спечелил големи богатства. Брат му Марко Пеячевич през следващата война с Турция в 1716 - 1717 год. бил доставчик на фураж за цялата кавалерия. Г.Пеячевич умрял през 1725 год. Рода Пеячевич дал на света редица видни учени и администратори. С нашата история са свързани имената на проф. Франц Клавер Пеячевич, написал "История на България" /завършена в 1799 г./ и граф Йозеф Пеячевич, в чийто архив има ценни за нашата история документи. Графовете Пеячевич са били между претендентите за княжеския престол след Освобож дението.

От ХVIII век се оформят колониите на български търговци във Виена и в Нежин /Русия/. Във Виена започват да действат големите търговски къщи "Ненович" и "Радул Хаджи Михаел". В Будапеща начело на списъка на търговската гилдия през 1719 год. е Станко Българин. През 80-те год. на ХVIII век отварят търговска кантора в Москва братята Христофор и Никифор Априлови. През 1799 год. те вземат при себе си 10-годишния си брат Васил - известният по-късно български просветител. Към българската колония в Брашов се присъединили в началото на ХIХ век доста търговци от Сливен, избягали от нападенията на кърджалиите. По същото време в Букурещ има цяла "улица на габровците". През 1817 год. дошлият от Габрово Димитър Мустаков купил Стария дворец на влашките князе и изградил там нови магазини и стопански сгради.

През 1800 год. в Котел се родил Петър Берон - син на заможния Хаджи Беро. П.Берон следвал медицина в Хайделберг и Мюнхен. През 1831 год. започнал лекарска практика във Влашко, но скоро я изоставил, за да се захване с
търговия. От търговията Петър Берон натрупал голямо състояние, което му позволило да се отдаде на науката. Той заминал отново за Европа, където написал и издал на немски, френски и английски език големи книги по геология, минералогия, астрономия, физико-химия, космография и философия. Общо трудовете му съдържали над 8 000 страници.
 




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. efreytora1969 - Относно темата!
12.06.2019 08:50
Тези които са гласували "против" за публикацията са продажни турски мекерета! Вероятно заради израза "омразното турско робство". А нима трябва да го приемаме за "любимо"? И до днес българите щъкат по света в търсене на по - добър стандарт и справедливост. Търсят правова и социална държава. Колко я намират, не знам. Но с труда си те подпомагат чужди икономики и с гена си облагородяват чужди общества. Защото са българи, а не турски мекерета!
цитирай
2. bven - на 1. efreytora1969: изобщо нямам притеснения за минусите, колега. Всеки носи отговорност за действията си
12.06.2019 17:10
и не само за тях, но и за думите и най-вече за мислите си:))) Дали е израз или цялата тема - въпрос на зрялост и поведение в едно общество, което не държи на нищо. Дори този блог няма представителност, така че мишките и мишоците са се разпуснали в нравите.
Колкото за българите, търсещи социална и правова държава - всеки определя сам къде и какво ще търси, дано има късмет и постигне целите си. Където и да са отишли българи - справили са се отлично за условията и са допринесли за добрия образ на етноса ни. Ние тук също се справяме, доколкото можем, както е казал един социален поет. Останалото е агитация и лоши примери, на което не трябва да се обръща внимание.
Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866897
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава