Шведски учени разбраха с какво точно медът е полезен за здравето и какви вещества допринасят за бактерицидните му свойства. Това е уникална група от 13 млечнокисели бактерии, попадащи в меда от медоносните пчели.
В лабораторни условия тези бактерии били изпитани върху няколко опасни патогенни организма – мецитилин резистентен златист стафилокок, Pseudomonas Aeruginosa и ванкомицин резистентни ентерококи. Всички микроби били унищожени благодарение на активно съединение, отделяно от млечнокиселите бактерии. След това учените пристъпили към опити извън стените на лабораторията и намазали с мед незарастващи рани на няколко коня (собствениците им безуспешно се опитвали да използват за лечение на животните различни препарати). В резултат язвите се излекували.
Според изследователите тайната на ефикасността на меда е в широкия диапазон действащи вещества. „В антибиотиците обикновено присъства само едно такова вещество, а 13 млечнокисели бактерии са способни да осигурят необходимия „коктейл“ в зависимост от заплахата. Много милиони години те защитават пчелите и техния мед от вредоносни микроорганизми. Но в меда, който се продава по магазините, няма живи бактерии, което силно отслабва антимикробните му свойства“, разказва един от авторите на изследването – Тобиас Олофсон.
Все пак нарастващата резистентност на болестотворните бактерии към антибиотици прави медицинското използване на „живия“ мед изключително актуално, отбелязват учените.
megavselena.com
Митът гръцко робство или владичество
Скоро ще се появи руски Bradley