Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2014 12:09 - НОВ ЗАКОН МОЖЕ ДА ЗАБРАНИ ”ФАШИСТКИ” МАРКИ КАТО ADIDAS, BMW И OPEL В РУСИЯ
Автор: budha2 Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.11.2014 13:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                                                                                              В петък, 24 октомври, Държавната Дума на Русия прие на трето четене законопроект, който допълва закона "За увековечаване на Победата във Великата отечествена война от 1941-1945 г." и Кодекса за административните нарушения. Законодателната иновация значително разширява обхвата на организациите, чиито символи и емблеми са забранени за производство и обществен показ. Но слабите познания на законодателите по историята, както по помощните исторически дисциплини, които изучават символиката, могат да доведат до много сериозни последици.
image
   Банкнота от Sъветския Sъюз (а,свастиката прикрита зад двуглавото пиле-орел)                                                                                                                                             Конкретно третата част на федералния закон N 80-ФЗ според депутатите трябва да бъде допълнен със следния текст: "Забранява се пропагандата или публичното показване на емблеми и символи на организации, които са сътрудничили с групи, организации, движения или лица, признати за престъпни или виновни в извършването на престъпления, в съответствие с присъдата на Международния военен трибунал за съда и наказанията на главните военни престъпници от европейската ос (Нюрнбергския трибунал) или с присъдите на националните, военни и окупационни трибунали, въз основа на решението на Международния военен трибунал за съда и наказанията на главните военни престъпници от европейската ос (Нюрнбергския трибунал) или с присъдите наложени по време на Великата отечествена война, Втората световна война". За човек, който не е свикнал да се занимава с руски закони и законотворчество това е чиста Абракадабра. Затова е необходимо тази магия да се разгледа детайлно.

image
на снимката; символи на "Десен сектор"

Причините за възникване на тази формулировка са прости и ясни. Дългогодишните разговори за необходимостта да се забрани символиката, използвана от ветераните от немските SS (Вафен-СС) в балтийските държави, се допълни от актуалната тема за украинското сътрудничество. Безусловно под формулировката на закона попада символиката на УПА (Украинска въстаническа армия) и УНА-УНСО (Украинска народна асамблея – Украинска национална солидарна организация), която сега се използва от украинските националисти от "Десен сектор". Но под същата формулировка попадат и много национални формации на SS, което, в случай на буквално прилагане на закона, може да доведе до някои правни конфликти.

image
на снимката: 1943 г. - доброволци от дивизията в г.Санок чакат Ханс Франк от SS "Галиция"



Знамената на Норвегия, Дания, Швеция, Холандия, Франция, Белгия и Испания са се използвали от съответните части, които са влизали в състава на войските на SS или техни съюзници. По-специално, такъв е Легионът на френските доброволци, които са се сражавали на територията на Съветския съюз под знаме в синьо-бяло-червено. Действащата държавна символика на балтийските държави, Азербайджан и Армения също се е използвала от националните формации в нашивките с чинове на националните дивизии и легиони на SS. Под забрана попадат и националните знамена на Русия и Украйна. Първото е било носено в строя на Гвардейската бригада на Руската освободителна армия (РОА), а второто – в дивизията на SS "Галиция". Между другото, основният символ на РОА е бил Андреевският военноморски флаг, които по този начин също може да бъде забранен. Освен това трябва да припомним, че знамената на Великобритания и Съединените щати са се появявали като символи за колаборационистки формации – на Британския и Американски доброволен корпус. За държавната символика на страните-съюзници на нацистка Германия – Италия, България, Финландия и Румъния – на този фон може и да се забрави, тя е твърде очевидно екстремистка.

image
на снимката: емблемата на "Порше"

И все пак символиката не се ограничава само до знамена. С Алберт Шпеер, министър на въоръженията и военната промишленост в Третия Райх, осъден в Нюрнберг за престъпления срещу човечеството, са си сътрудничили много организации, чиято символика, според новия закон, става забранена. Това са преди всичко големи автомобилни компании в Германия: Audi, BMW, Opel, Daimler-Benz (сега известна като Mercedes), Volkswagen и Porsche.

image
на снимката: самолети на "Луфтханза"

А компанията Lufthansa – най-големият превозвач в Германия – е работила в тясно сътрудничество с двама престъпници, осъдени от Международния трибунал – Шпеер и Гьоринг. Нацисткият престъпник Шпеер, между другото, в годините 1935-1936 е работил с Международния олимпийски комитет в подготовка за зимните и летните олимпийски игри, чиято символика – бялото знаме с пет пръстена – по този начин също попада под забраната.

image
на снимката: Олимпийските игри през 1936 г.

Формулировката, която се отнася до забранената символика, използвана от "... организации, ... признати за престъпни или виновни в извършването на престъпления, в съответствие с ... присъдите, наложени по време на Великата отечествена война" дава огромно поле за тълкуване. Нека си спомним депортирането на чеченци, ингушети и кримски татари, което се проведе въз основа на решенията на Държавния комитет по отбрана на СССР. В тях се говореше за тяхното сътрудничество с немските фашисти окупатори. Без значение е, че през 1956 г. и 1989 г. тези решения бяха отменени и осъдени. Според буквата на новия закон отмяната им е без значение. Ясно е, че авторите на законопроекта въобще не са възнамерявали нещо подобно и се канят да се борят с напълно различни прояви на фашизъм, обаче ...
image
на снимката: Давидовата звезда
image

Е, в заключение ще добавим две черешки върху законодателната тортата. Първо, в съща 1944 г. във Вилнюс, Каунас и Шяуляй са се провели показни процеси срещу сътрудници на нацистите, принадлежащи към организации, които и в трите града са били под едно същото име. Judischer Ordnungsdienst – Еврейската полиция. С други думи, еврейска полицията в гетото. И символиката на тази организация, която се превръща в забранена по силата на новия текст в закона, е могендо́вид – Давидовата звезда.
image
на снимката: обувка на марката "Адидас"

Второ, един от най-големите доставчици на обувки за Вермахта и SS, който по време на Втората световна война е преминал към производството на противотанкови гранатомети – фаустпатрон, е фабриката на братята Рудолф и Адолф Даслер. От 1933 г. братята членували в Националсоциалистическата германска работническа партия, а след избухването на войната се присъединили към SS, за които и доставяли фаустпатрони. Тази компания всъщност ни е по-добре позната с абревиатурата Adidas, образувана от името и фамилията на по-големия брат – Адолф Даслер (Адолф, по прякор Ади). По този начин публичната демонстрация на символиката на тази организация – трите бели ивици – скоро може да стане незаконна в Русия.
image     image                 Индиански вожд-асуастика-зле                                          
Готови ли са милиони руснаци, използващи продуктите на Adidas (при това напълно патриотично настроени) да заплатят административни глоби за използването на символи, обявени за фашистки, само времето ще покаже. Засега опитът всички организации, които така или иначе са работили с Германия и нейните лидери в годините 1933-1945, да се обявят за фашистки и непрекъснато да се разширява количеството символи, които се смятат за екстремистки, прилича на отдавна известното в интернет стихче:
Пътува Хитлер през реката,
Гледа Хитлер - в реката Хитлер
Сложи Хитлер Хитлер в Хитлер –
Хитлер Хитлер Хитлер Хитлер.                                           image                                                                                                  http://www.fbr.bg/read.php?n=10667 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687592
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031