Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2014 18:15 - Франциск призова религиозна толерантност на историческо посещение в Турция
Автор: budha2 Категория: Новини   
Прочетен: 768 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.12.2014 18:20


imageАнкара, Турция (CNN) - Франциск призова петък за религиозна толерантност и диалог, за да се противодейства на екстремизма в Близкия изток, когато той се срещна с турския лидери в първия ден на рядка папската визита в преобладаващо мюсюлманската страна.
Говорейки в Анкара заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, папата призова хората от всички вероизповедания да покажат уважение към човешкия живот, достойнство и религиозната свобода.
"Фанатизмът и фундаментализъм, както и ирационални страхове, които насърчават неразбиране и дискриминация, трябва да бъде предотвратени чрез солидарността на всички вярващи", каза той.
Терористично насилие, не показва никакви признаци на затихване в Ирак и Сирия, с тежко гонение против християните и малцинството Yazidi по-специално, каза Франсис.
"Стотици хиляди хора са били принудени да напуснат домовете си и страни, за да оцелеят и да останат верни на своите религиозни убеждения", каза той.

"Турция, която щедро посрещна голям брой бежанци, е пряко засегната от това трагично положение на нейните граници; международната общност има моралното задължение да помогне на Турция да се грижи за тези бежанци."                           image              
В същото време, Франсис каза, Турция има "голяма отговорност", защото на нейната история и местоположение преодоляването Изтока и Запада, за обединяване на различните общности заедно и да се насърчи по пътя към мира.
Ердоган критикува ислямо фобията
В обръщението си, Ердоган подчерта това, което той казва,че е тревожна тенденция на нарастване на расизма и ислямофобията на Запад, в същото време, както и ислямския екстремизъм някои части на Близкия изток.
Светът трябва да се обединява, ако иска да се бори с тероризма, каза той.
Турският лидер също така предполага, че Западът не трябва да си затваряме очите за нарушенията, извършени от сирийския президент Башар Асад, докато той преследвал ISIS.
Времето на посещението на папата, в този период на размирици, е от изключително значение, добави Юрг"доган , изразявайки надежда, че това ще доведе до "щастлива м"сли ера" за подобряване на отношенията в света.
Франсис се срещна и с премиера Ахмет Давутоглу и ще проведе разговори с ръководителя на дирекция религиозните въпроси на страната, Мехмет Гьормез.                                             image            
На първото си посещение в Турция като понтифик, Франсис също прекара част от времето си с главата на православната църква.
Тридневното посещение, което може да е една от най-трудните за своето папство е насочено към укрепване на мостове не само между сестрински църкви, но и в цяла религиозни разделения.
Той идва в момент, когато християни - както и други малцинства и много мюсюлмани - са подчинени на нарастващ натиск на фона на влошаване на конфликта в Близкия изток, родното място на християнството.
Положителни отношения
Първата спирка на папата в Анкара е в мавзолея на Ататюрк, гробницата на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на турската република и пръв президент, когато той положи венец.           image              
Той ще прекарат събота и неделя в Истанбул по покана на патриарх Вартоломей I, духовен водач на около 300 млн православни християни.
Вартоломей е помолил папата да вземе участие в тържествата по случай празника на св. Андрей, основател на Източната църква и по-голям брат на Свети Петър.
Поканата бе първата разширена към момента на встъпването в длъжност на папския Francis "Март 2013, според Радио Ватикана.
"Ние с нетърпение очакваме посещението на нашия брат, Франциск", Вартоломей е цитиран да казва. "Това ще бъде още една важна стъпка в нашите добри отношения сестринската църква."
Преди да се срещне лично с Вартоломей в събота, Франсис ще празнуват литургия в католическата църква на Светия Дух в Истанбул. Той също ще присъства на Божествената литургия в катедралата на патриаршеския в неделя.
Принудени да напуснат
През последното десетилетие, първо Ал Кайда и след ISIS са принудени по-голямата част от християните да напуснат Ирак и Сирия.
Само една малка част от бившия техният брой остава в райони под ISIS контрол, решава да постави вярата си в Бог или да плащат на терористите данъчна защита. Отглеждане на номера, особено от Сирия, са попаднали в Турция.
Нацията вече е зашеметена от притока на около 1,5 милиона сирийски бежанци, с преобладаващо мюсюлманско-вероизоведание, това е политически неудобно, за противоречивото и консервативно правителство, че неговите опоненти се страхуват,то ще отправи предизвикателство към светския самоличността на пост-Османската империя.
Турция е изправена и пред атмосфера на нарастваща несигурност, с ISIS на границата си и лидер на екстремистката група, Абу Бакр ал Багдади, обявявайки намерението си да завладее Рим и света.
Кенан Gurdal, заместник-директор на Древна асирийската църква фондация Богородица в Истанбул, заяви пред CNN, че посещението на папата означава много.
"Във време на хаос в Близкия изток, в момент, когато има мюсюлманско-християнско бой, това е нещо много хубаво да има папа посети мюсюлманска държава," каза той.
"Това е много положително нещо, и се надяваме това да бъде урок за света и че то допринася за мира."
Франсис е четвъртият папата пътувал до Турция, следвайки стъпките на Павел VI, Йоан Павел II и Бенедикт XVI.             
Arwa Деймън CNN съобщи от Анкара, и Лора Смит-Spark пък пише и съобщава за Лъндън.                   image                                                              edition.cnn.com/2014/11/28/world/europe/turkey-pope-visit/index.html           о
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8688048
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031