Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2015 19:49 - Геноцид/Червената „Трейс“ и фирмата на Цецо Асфалта убиват с радиация
Автор: budha2 Категория: Новини   
Прочетен: 1336 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.07.2015 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   image                      Better Red then Dead                                                                                                                                                               Радиация убива хората в Искърското дефиле                                                                                            Вече месец граждани сигнализират, че новоремонтираният път София - Враца при Искърското дефиле е застлан с радиоактивен чакъл.
Редица медии писаха за това, репортаж излъчи и Нова телевизия. До момента обаче, решение на проблема – няма. Жителите на околността са силно обезпокоени и по всичко личи, че има защо.                                                                                    image                                                          

Фирмата изпълнител е „Трейс Своге“ - сдружение между „Трейс Груп АД“ и „Пътно поддържане Дупница“. Договорът е сключен на 03.08.2011 г. и е за 23 629 673.03 евро по проект Транзитни пътища V на АПИ, съфинансиран от Европейската централна банка и държавния бюджет. Срокът за изпълнение е 12 месеца. Дължина на трасето „Нови Искър-Мездра“ е 81.77 км.

Фирмата е избрана по времето, когато кмет на общината е Жоро Цветков от ГЕРБ, свален преди година и после отново върнат на поста, който заема и в момента.

Пълното безхаберие, типично за ГЕРБ лъсва за пореден път.
Животът и здравето на хилядите хора, които минават ежедневно от там, са поставени на карта, защото явно те не са приоритет на държавата и институциите, когато става дума за пари.

Радиоактивният чакъл е от близката уранова мина, в долината на река Пробойница между селата Лакатник и Губислав. Мината е затворена преди десетилетия.

Кой е издал разрешение да се добиват инертни материали от уранова мина, остава неясно. Управител на „Трейс“ – фирмата изпълнител каза тази сутрин в ефир, че всичко е редовно, има документи, но отказва да ги предостави.
Граждани са самоинициирали замервания с гайгеров брояч над новоположения асфалт. Стрелката е отчела превишение на нормата 4 пъти, съобщи Офнюз. Пробите са направени при Церово, Бов и Лакатник.

По инициатива на общинския съветник и лидер на ББЦ в Своге Георги Василев Общинският съвет е повдигнал въпроса
и на 19 юни е свикана постоянната комисия по транспорт, сигурност и обществен ред, където е взето решение да бъдат направени незабавни замервания, за да се установи има ли радиация. Изпратени са писма до БАН с искане да се направи замерване, а председателят на ОбС Александър Манолов лично е написал писмо с такова искане и до Българска армия, които също имат такива апарати.

Кметът обаче – нехае. След като е бил уведомен от комисията към ОбС за опасността, той не предприема никакви действия.
И не само това – той отказва да предостави измервателните уреди на общината, която разполага с два гайгерови брояча, с мотива, че те не са предназначени за измерване на радиация и мерят само запрашимостта на въздуха. Бившият еколог на общината Велислав Гьорев обаче твърди, че е работил с тези уреди и те са точно за мерене на радиация.

Отношение по темата не взима и човекът, който отговаря в общината за подобни проблеми. Специалистът по бедствия и аварии в общината Георги Младенов е поканен да присъства на комисията към ОБС на 19 юни, но тогава лично кметът и администрацията на общината отговарят , че той е в отпуск, на море е и не може да окаже съдействие.

Бездействието на кмета не е прецедент. Известно е, че през 2012 г. той е потулил сигнал за използване на радиоактивен материал от мината, която се намира на територията на община Своге.
Сигналът е от жителите на с. Церово, които искат да се направи проверка за радиоактивния чакъл, който се използва от фирмата изпълнител „Пътно поддържане Дупница“, преименувана на „Мегахим“ на Цветан Цветанов, известен като Цецо Асфалта.

Самият кмет - Жоро Цветков бе свален миналата година, но след връщането на ГЕРБ на власт, получи „подарък“ от правителството на ГЕРБ и бе възстановен на поста за Коледа. Той бе осъден административно от ОбС за неизпълнение решенията на ОбС и има висящи дела от 2014 г. по чл. 282 – за престъпления по служба. Срещу него има и множество проверки за нарушение на обществени поръчки и използване на документи с невярно съдържание. В града се говори се, че пере пари от подкупи с фиктивни обороти през двата си магазина и склад за строителни материали, които притежава.
„Пътят, минаващ през общината, е асфалтиран с радиоактивен материал от уранова мина, която се намира на територията на общината – не може ти да не се интересуваш“, възмущават се жители на Своге. „Дали кметът на община Своге е загрижен за живота и здравето на съгражданите си и собствените си деца или пази корпоративни интереси?“, питат още те.                                                                                                                            image              

Отговорност има и самата фирмата изпълнител - обединение между „Трейс“ и по-малкия партньор - фирмата на Цецо Асфалта „Пътно поддържане Дупница“, преименувана на „Мегахим“.

  image                                                                                               
Обществена тайна е, че Цецо Асфалта притежава асфалтова база в Томпсън, където преработва материал от урановата мина и го влага в готовия асфалт, което значи, че радиоактивен е не само банкетът, но и асфалта на новоремонтирания път. Следователно - трябва да се премахне цялата настилка. Да не говорим, че не е ясно къде другаде е влаган този асфалт, защото фирмата асфалтира и на други места, прави кръпки по населени места и квартали и е много вероятно да използван от същия асфалт.

Строежът на пътища, както се знае, е приоритет на ГЕРБ, което само по себе си не е лошо. Но в случая си задаваме въпроса - как ГЕРБ строят пътища, с цената на какво?

Институциите предпочитат да запазят мълчание и само прехвърлят топката, защото никой не иска да поеме отговорност –Агенцията за ядрено регулиране, Екоминистерството, АПИ, общината. Да не говорим, че след като има основателни съмнения за пряка опасност за здравето на хората, би следвало да се самосезира и прокуратурата.

След репортаж на Нова телевизия от Екоминистерството обещаха днес да направят замервания и до 4 часа след взимане на пробите, да имат резултати.

Местните жители обаче са притеснени, защото не знаят къде ще се правят замерванията и дали ще са достоверни.
Те разказват, че при предишните замервания - когато АПИ излезе с информация, че няма радиация на пътя, са били докарани няколко камиона чист чакъл и така са отчетени резултати в допустимата норма.

Интересно е какво ще покажат замерванията, които обещаха от Екоминистерството – как хората да са сигурни, че данните ще са достоверни, за да не останат съмнения, че институциите просто ще замажат положението и ще потулят всичко?

Местните настояват сертифицирана, независима фирма да направи замерване, което да бъде сравнено със замерванията, направени от държавните институции. Само така жителите могат да са спокойни, че животът и здравето им не са застрашени.                                                     image    Любимата фирма на управляващите от ГЕРБ – „Трейс Ред Комуннист Кради Груп“ реди турски павета в центъра на София. Надпис на турски върху палетата показва, че те са на турската фирма „Ишиклар“                                                                                                                                        image   „Трейс“ и герберските кметове имат опит с използването на турски продукти. Фирмата на Николай Михайлов беше замесена в грандиозен скандал със съмнения за далавера, когато стана ясно, че полага турски плочи в центъра на Бургас, които скоро се напукват. Защо точно от турска фирма са плочките, които се поставят, каква е цената им, защо под тях се слага бетон, отговаря ли вида на плочките на проекта, спазват ли се сроковете, добре ли е направено отводнението под улицата са само част от въпросите, които остават без отговор. Единственото ясно е, че плочките са произведени от фирма собственост на Община Истанбул. По думите на директора на фирмата изпълнител „Трейс Бургас“ – Петър Илиев, точна цена на квадратен метър от тези плочки е фирмена тайна, но беше казано че е под нивото на количествените сметки по заданието на проекта т.е. под 50,16 лева. Проверка в складовете за строителни материали показва, че квадратен метър гранитогрес е с цена от 18 -22 лв./ кв. м, плочи от гранит с размери 60/30 см и то полиран и термолющен струват 25 лв./ кв. м с ДДС, дори подобни изделия от бетон със същото предназначение, предлагани от доставчика АБО „Гранити“ със сходен размер като турските 30 Х 30 см, струват 14,8 лв./ кв. м с ДДС.
Плочките са произведени от турската „Истон“, на чийто сайт няма почти никакви технически данни освен габаритите, докато в сайта на бургаски производител има данни за натиск, натоварване и износване, за съдържанието на кварцов пясък и т.н.
Това не е единствената топла връзка между „Трейс“, Община Бургас и турски фирми. Фирма на бившия бодигард на кмета Димитър Николов – български турчин, доставя и монтира турски люлки на много площадки в Бургас. Става въпрос за „Дар строй“ ООД, която по данни на Камарата на строителите в България, е представлявана от Ружди Алиосман Хасан. Някога той е работил за кмета Димитър Николов – той твърди, че като шофьор, други лица твърдят, че е бил бодигард.
                                            image      Така изглеждат турските плочки в центъра на Бургас година след поставянето им.                                                                http://www.bnews.bg/                                                                                                                               image                                                                                  В обкръжаващата действителност, по-специално – българската, става такъв фарс и хаос, че ще бъде много изненадващо и странно, ако се намери някой, който да повдигне капака на котела, в който се варим всички ние и каже: “Какво правите още тук ? Филмът вече свърши! “                             
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8734440
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930