Постинг
08.10.2015 20:01 -
Европейската комисия работи над законодателство за "нови храни"; Домашни мухи, щурци и буби
Домашни мухи, щурци и копринени буби могат да бъдат безопасни, хранителни и по-екологични алтернативи на пилешкото, говеждото или свинското месо, предаде Ройтерс, позовавайки се на проучване, направено по поръчка на Европейската комисия.
Все пак е по-малко вероятно те да бъдат намерени в старателно контролираните европейски ресторантски менюта, отколкото в храната за животни.
Европейската комисия работи над преразглеждане на законодателството за "новите храни", след като предишно предложение се провали заради опозицията срещу животинското клониране. За целта от комисията са се обърнали към Европейския орган за безопасност на храните да проучи безопасно ли е да се консумират насекоми.
Научното мнение на органа, публикувано днес, е че от употребата на насекоми като източник за храна и фураж има потенциални ползи за околната среда, икономиката и хранителната безопасност.
Отглеждането на насекоми, предназначени за храна, може да доведе до по-ниски нива на парникови газове и амоняк, отколкото отделяните при отглеждането на добитък и прасета, и до по-висока продуктивност в преобразуването на хранителни вещества в протеини.
Според доклада на Европейския орган за безопасност на храните сред видовете насекоми с най-голям потенциал за човешка храна и животински фураж в Европейския съюз са домашните мухи, брашнените червеи, щурците и копринените буби. darknews.bg/
Все пак е по-малко вероятно те да бъдат намерени в старателно контролираните европейски ресторантски менюта, отколкото в храната за животни.
Европейската комисия работи над преразглеждане на законодателството за "новите храни", след като предишно предложение се провали заради опозицията срещу животинското клониране. За целта от комисията са се обърнали към Европейския орган за безопасност на храните да проучи безопасно ли е да се консумират насекоми.
Научното мнение на органа, публикувано днес, е че от употребата на насекоми като източник за храна и фураж има потенциални ползи за околната среда, икономиката и хранителната безопасност.
Отглеждането на насекоми, предназначени за храна, може да доведе до по-ниски нива на парникови газове и амоняк, отколкото отделяните при отглеждането на добитък и прасета, и до по-висока продуктивност в преобразуването на хранителни вещества в протеини.
Според доклада на Европейския орган за безопасност на храните сред видовете насекоми с най-голям потенциал за човешка храна и животински фураж в Европейския съюз са домашните мухи, брашнените червеи, щурците и копринените буби. darknews.bg/
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. ПАРАЛЕНА РЕАЛНОСТ
2. spectator-bg.
3. http://smoloko.com/
4. Андромеда Нео Нула
5. universalnite1neo
6. Религия-maranatha
7. Митът за Холокоста
8. get
9. Как бяха измислени “волжките българи”.
10. gepard96
11. memoriabg.com
12. История-Записки колымчанина
13. rebellion
14. Портос
15. Terra Byzantica
16. история
17. Нео Нула
18. bainiki
19. dbs
20. За Буквите,Числата и Времето...
21. windowsnikolai
22. mominasylza
23. shtaparov
24. автор: jedidiah
25. Ламбо
26. Логик
27. ezdra
28. Древните
29. Илюминати
30. netsky
2. spectator-bg.
3. http://smoloko.com/
4. Андромеда Нео Нула
5. universalnite1neo
6. Религия-maranatha
7. Митът за Холокоста
8. get
9. Как бяха измислени “волжките българи”.
10. gepard96
11. memoriabg.com
12. История-Записки колымчанина
13. rebellion
14. Портос
15. Terra Byzantica
16. история
17. Нео Нула
18. bainiki
19. dbs
20. За Буквите,Числата и Времето...
21. windowsnikolai
22. mominasylza
23. shtaparov
24. автор: jedidiah
25. Ламбо
26. Логик
27. ezdra
28. Древните
29. Илюминати
30. netsky