Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2016 07:36 - "Труд": Плевнелиев връща Борисов премиер за два месеца
Автор: vilinews Категория: Новини   
Прочетен: 1281 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Президентът Росен Плевнелиев може да остави премиера в оставка Бойко Борисов на „Дондуков“ 1 до 22 януари.

Причината е, че в конституцията няма предвидени срокове за връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство, както и за назначаване на служебен кабинет при неуспешна парламентарна рулетка (т.е., ако ГЕРБ, БСП и третата парламентарна партия, избрана от Плевнелиев, върнат мандатите за съставяне на кабинет). Едва ли още в първия ден на встъпването си в длъжност Румен Радев би назначил служебно правителство, което означава, че Борисов ще трябва да почака, докато това стане факт. В най-оптимистичния вариант до края на януари, пише в. Труд.

Не е тайна, че ГЕРБ иска предсрочни избори възможно най-скоро. Това е и причината за питането на Плевнелиев до Конституционния съд (КС) дали може той да насрочи дата за вота. Конституционалисти са категорични, че не може и че новоизбраният държавен глава ще насрочи изборите за парламент. Докато чака отговор от КС, Плевнелиев даде знак, че няма намерение да бърза с връчването на мандати. В първия ден на консултациите с парламентарните партии след срещата с ГЕРБ президентът обяви, че днес е поканил БСП и че разговорите ще продължат и следващата седмица. Тогава на „Дондуков“ 2 ще се изредят лидерите на оставащите шест парламентарни партии. След това имал намерение да свика КСНС, където политическите формации, законодателната и изпълнителната власт заедно да потърсят път за излизане от политическата криза. От думите му стана ясно, че съветът може да бъде свикан не по-рано от 28 ноември, а връчването на мандатите за съставяне на служебно правителство да започне от началото на декември. ГЕРБ и БСП вече казаха, че няма да се възползват от възможността за съставяне на кабинет, т.е. те могат още в деня на връчването да върнат мандатите. Тогава президентът ще избере третата формация. В парламента усилено се говори, че тя ще е Патриотичният фронт. Усилено се коментира и вариант за съставяне на експертен кабинет. Този сценарий обаче е свързан с разцепление в ГЕРБ, като част от партията ще осигури гласове за ново мнозинство. Едва ли патриотите биха се хвърлили в подобна авантюра, тъй като резултатът от нея би бил загуба на гласове.

Технологично Плевнелиев може да нареди служебен кабинет още преди Коледа. Премиерът в оставка Бойко Борисов и вчера повтори: „Плевнелиев има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент – да седнат и да направят едно служебно правителство“. Идеята двамата държавни глави да редят кабинет е капан, в който Румен Радев едва ли ще влезе. Очакванията са той дипломатично да откаже с мотив, че правомощията му на президент започват с встъпването в длъжност. Новият държавен глава още в нощта след победата си на балотажа каза следното: „Ако се стигне до необходимост от съставяне на служебен кабинет, той трябва да бъде назначен от Росен Плевнелиев. Това е негово задължение“ и допълни, че по-рано от 22 януари той няма отношение към подобно правителство. Няма проблем, ако Плевнелиев е назначил служебно правителство, Румен Радев да състави второ. Затова е напълно възможно сегашният президент да реши да изчака до 22 януари, а дотогава премиерът в оставка Бойко Борисов да изпълнява задълженията си.

Правителството на Жан Виденов подаде оставка на 28 декември 1996 г. Президентът Желю Желев, който знаеше, че си тръгва от „Дондуков“ 2 на 21 януари 1997 г., категорично отказа да връчи проучвателен мандат на БСП за съставяне на ново правителство и остави това на Петър Стоянов. Румен Радев ще е вторият президент на България, който в първите дни на мандата си ще реди служебен кабинет. Петър Стоянов встъпи в длъжност на 22 януари 1997 г., на 28 януари връчи мандат на БСП за съставяне на правителство, а на 12 февруари назначи служебен кабинет начело със Стефан Софиянски.




Гласувай:
1



1. olivie - имам какво да кажа,
18.11.2016 09:37
но ще мълча, зашото това се оказа по - мъдро. Стига сме работили за тия, които не могат да мислят. Млъквам докато РР не встъпи в длъжност. Чаоо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vilinews
Категория: Други
Прочетен: 313111
Постинги: 1358
Коментари: 72
Гласове: 56
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930