Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2018 10:35 - КОЙ затвори устата на BiT с 35 млн.евро
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 14.02.2018 10:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 КОЙ затвори устата на BiT с 35 млн.евро   Предварителният договор за продажба на телевизията е подписан от Красимир Гергов. Всички предавания са спрени
  image image  

http://www.mignews.info/koj-zatvori-ustata-na-bit-s-35-mln-evro/

35 милиона евро е платил политико-олигархичният кръг 
#КОЙ на ГЕРБ и ДПС, за да затвори устата на телевизия BiT. В четвъртък вечерта бившият вече собственик Павел Вълнев неочаквано обяви, че е продал медията. По-късно стана известно името и на купувача – продуцентът Мирослав Янев, зад когото наднича сянката на ГЕРБ и ДПС чрез фамозния бивш рекламен монополист Красимир Гергов.

Цената на сделката не бе обявена, а в някои медии бе лансирана удобната версия, че Вълнев е искал да си възстанови вложените до момента в BiT около 6 милиона евро. Оказа се обаче, че бизнесменът от Чикаго умело изтъргувал опозициоността на ръководената от Сашо Диков кабеларка, защото е успял да измъкне от подставените лица на Бойко Борисов и Делян Пеевски фантастичните за българските мащаби 35 млн. евро, разказаха пред МИГNews.info източници от похитената медия.

BiT беше трън в очите на премиера Бойко Борисов, депутата Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров, защото даваше трибуна критиците на модела #КОЙ и на бившия собственик на фалираната от тях КТБ Цветан Василев. В поредица от интервюта банкерът разказваше как е бил рекетиран от Пеевски и обвинител №1, както и че българският премиер участва дейно в разграбването на активите на фалирания трезор чрез подставени лица. За кратко време BiT стана четвъртата най-рейтингова телевизия в страната, а Цацаров и Борисов изпитваха панически ужас от срещите и въпросите на програмния директор и бивш „бродещ парламентарен репортер“ Сашо Диков. Главният прокурор демонстративно бягаше от него, а Борисов заплашваше медията със съд заради един или друг неин репортаж. Пеевски пък издаваше заповеди да се пишат небивалици за водещите на BiT в контролираните от ДПС кафяви медии.

“Интерактив ТВ системс България” АД на Мирослав Янев и Момчил Дуканов е купила 100% от капитала на “Би Ай телевизия” ООД. От публикувания в Търговския регистър финансов отчет на телевизията за 2016 г. се вижда, че общо задълженията й възлизат на 4.7 млн. лв. От последния отчет пък на новия собственик за 2016 г. става ясно, че към тази година дружеството няма собствени активи, а загубите му са 5 000 лв.

На среща по обед в петък новият собственик се е представил на продуцентския екип в телевизията и е обявил, че сваля от ефир всички предавания, защото предстои телевизията да има нов облик. Журналистката Полина Паунова, която води предаването “Хайд парк” по BIT заедно с колежката си, журналистката от БНР Силвия Великова, сподели, че и тяхното предаване е свалено. В ефир в момента се излъчват записи на стари предавания на медията. Паунова написа: “Решението за това ни бе съобщено от продуцента на предаването в общ чат между него, мен и Силвия Великова във Фейсбук. Като причина: спират се всички предавания в телевизията до второ нареждане.” Паунова обяснява още, че от 31.12.2017 г. тя и Силвия Великова нямат договори с Би Ай Ти. “Работим всяка събота (два часа ефир) и всеки ден подготовка през седмицата, която остава невидима за публиката, без договор. Това се случва вече повече от месец или, иначе казано – пет предавания”, пише Паунова.

Мирослав Янев е известен с работата си като продуцент, свързан с миноритарния собственик в bTV Media Group Красимир Гергов. Неофициално се коментира, че предварителният договор за покупката на BiTV е подписан именно от Гергов, но той не смята публично да оповестява свързаността си с канала. Причината за това е, че като миноритарен собственик в bTV Красимир Гергов няма право да придобива собственост в други телевизии.

Янев започва да се занимава с продуциране на аудио-визуална продукция преди близо 20 години. Има опит и в областта на информационните технологии и телекомуникациите. Работил е по формати като “Стани богат”, “Семейни войни”, “Столът”, излъчвани по “Нова тв”. Янев има участие в създаването на българските компютърни игри Trans (създадена през 2000 г. и се приема за първата 3D компютърна игра в България) и Knights of Honor (2004).

През 2007 г. заминава за Виена, където управлява проекти на Siemens в областта на новите технологии. В България се връща края на 2010 заради старта на MediaPro Entertainment на българския пазар и става изпълнителен директор на компанията. Продуцентската фирма бе и основният производител на филми, сериали и програми за телевизиите от групата на СМЕ. Компанията бе създадена, за да работи за bTV преди 6 г., когато в нея силно влияние имаше Красимир Гергов. MediaPro Entertainment правеше кулинарното състезание Lord of the Chefs, както и други актуални предавания като “bTV Новините”, “Шоуто на Слави”, “Комиците”, “Нека говорят”, “Модерно”, “Код криминално”, “Сеизмограф”, “Хрътките”. Към днешна дата (както и за последните четири години) няма данни компанията да осъществява дейност в България.

MediaPro Entertainment се управляваше от Мирослав Янев и Ася Маджарова. Връзката на сделката за BIT с Красимир Гергов, макар и индиректно, е притеснителна, защото през годините стана ясно, че той е консултирал по медийни проекти депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Назад в годините управляваната от Цветан Василев КТБ бе основен кредитор на най-големия медиашоп в България “Пиеро 97” от 2011 г. до фалита на банката. За тези няколко години “Пиеро” увеличи близо четири пъти експозицията си към групата на КТБ.

Първоначалният заем на “Пиеро” от КТБ през 2011 г. възлиза на 6.5 млн. лева, през следващата година задълженията вече са около 31 милиона лева според финансовите отчети на дружеството в Търговския регистър. През 2012 г. вторият по големина кредитор на агенцията е друго дружество от орбитата компании на КТБ – “Кен трейд”. Задълженията на “Пиеро” към тази компания възлизат на 6.6 млн. лв. Собствеността в “Пиеро 97” е скрита зад акции на приносител, но като неин основен собственик винаги се е сочел Красимир Гергов.




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740005
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031