Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2019 21:37 - Варненски ВУЗ готви джендър специалисти за детски градини и училища
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 395 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Варненският свободен университет разкри две джендър специалности с магистърски програми. С тях се готвят педагогически кадри за училище и детската градина, както и своеобразни джендър контрольори на работното място в държавната и в общинската администрация, съобщава Канал 3 


Специалностите се рекламират като ексклузивни и са въведени от тази учебна година, вероятно в очакване на ратифициране на Истанбулската конвенция, която отива на Конституционен съд. 

"Джендър политики в педагогическите дейности" е програма, която въвежда студентите в спецификата на политиките по равнопоставеност на мъжете и жените, като разглежда проблематиката главно от юридическа, психологическа и социологическа гледна точка, е описано на страницата на ВУЗ-а.

 

Обучението дава възможност въз основа на придобити интердисциплинарни знания да се изградят умения за осъществяване на обучение и възпитание насочено към преодоляване на стереотипите за ролята на мъжа и жената във всички сфери на обществения и семейния живот, пише още на сайта. 

Акцентите в обучението са психология на отношенията между мъжа и жената, психологически особености на мъжа и жената, полови роли и социално общуване, психология на половите различия в педагогическата дейност, полови роли и полови стереотипи в образованието, половоролеви стереотипи и полова дискриминация. 

На бъдещите студенти се обещава практика и стаж в областта на равенството между половете по проекта на МОН "Студентски практики" в детски градини и училища, както и в държавната и общинската администрация. Втората магистърска програма пък е наречена "Джендър политики и правна сигурност" 

Дипломиралите се магистри могат да се реализират като служители в публичната администрация, както и в неправителствения сектор при формирането и реализирането на политиките по равенството. Обучението дава възможност въз основа на придобити интердисциплинарни знания да се изградят умения за формиране и реализиране на политики по равенството, изготвяне на оценка на въздействието по признак "пол", съгласно изискванията на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. 

В процеса на обучение студентите ще придобият умения да изследват различни проблеми и явления на джендърните различия, обещават от ВУЗ-а. 

Студентите ще изучават "джендър планиране и джендър бюджетиране", както и европейски и национални политики по равенство на половете - gender mainstreaming (джендър мейнстрийминг), поясняват от Варненския университет. Ще усвояват тънкостите на оценка на въздействието по признак "пол" и кои са показателите за равнопоставеност. 

След завършването им можело да си намерят работа в органите на изпълнителната власт, понеже по закона за равнопоставеност на жените и мъжете те са задължени да назначават служители, които изпълняват функциите на координатори по равнопоставеност на половете. 

Заплатите си ще заработват, като правят оценка на въздействието по признак "пол". Ето защо дипломиралите се магистри могат да се реализират като служители в публичната администрация, както и в неправителствения сектор при формирането и реализирането на политиките по равенството, чертаят розово бъдеще от университета.

 

Завършилите магистърската програма се изграждат като висококвалифицирани специалисти, които могат да преподават описаните учебни дисциплини, а придобитите компетентности имат "широко практическо приложение", успокояват създателите. Обучението по двете магистърски програми се осъществява от Варненския университет "Черноризец Храбър" съвместно с Института за държавата и правото при Българската академия на науките. 

http://epicenter.bg/article/Varnenski-VUZ-gotvi-dzhendar-spetsialisti-za-detski-gradini-i-uchilishta-/146297/2/0?fbclid=IwAR1QB3wFVfRf47sSQvPzzp6ELvOx7Xwtw8jCumoLpUjaaXXg_9WIYECr15c




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20189802
Постинги: 18667
Коментари: 10028
Гласове: 71318
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930