Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2014 17:31 - ПОПЪТНИ ВЕТРОВЕ ОТ БРЮКСЕЛ
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 825 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Новината е шокираща “Брюксел помогнал на нашите банки“ и никой не проумява ЗАЩО?
Не разбрахте ли, че всичко в последните дни около банките, беше един голям театър от страна на двата най-големи мутроолигархични клана на БСП и ГЕРБ държащи икономиката и финансовата система на страната, за да получат банките им "подкрепа" от Брюксел, а олигарсите им я усвоят, като я глътнат в търбусите си?!

В статията пише, че Брюксел дава 3,3 милиарда от бюджета си като държавна помощ на България( под каква форма-заем или субсидия- не е ясно). При всички случаи с държавни пари на всички данъкоплатци ще се подпомагат частните банки и това е неолиберална политика, провеждана в последните 10 години от управляващите европейски неолиберали.
Брюксел дава, защото цялото ръководство на Брюксел са НЕОЛИБЕРАЛИ- новите представители на едрия бизнес и големите неолиберални финансово- корпоративни обединения( банките + едри корпорации), натрупващи в ръцете на 1% от обществото целия обществен продукт и средствата за производство, подлагащи на грабеж останалата 99% част, унищожаващи средната класа и който е един от трите елемента на неолиберализма( новия олигархичен капитализъм, млатещ света от 30 години насам и който като навлезе навлезе от САЩ в Европа през 80-не години, ликвидира нейните стари политически идеи и партии от ляво и ясно и унифицира всички партии с едно мислене-неолиберлното.)

С този елемент( и още два)неолиберализмът се различава от „класическия капитализъм“, чийто формула Маркс намери в „Капитала“ си и роди лявата политическа идея на човечеството за борба срещу капитализма.
Класическият капитализъм работи в класическа национална затворена структура-система, в условията на националната държава и нейния затворен пазар. Той е действал само до ВСВойна в Европа в национални държави - монархии и републики, с тоталитарни и авторитарни режими без грам демокрация.
Понеже все още неолиберализмът не е намерил „своя Маркс“, да разкрие неговата формула, а и Маркс не предлага нови инструменти за борба срещу него, той все още остава силен в лицето на финансово-корпоративните обединения и техните представители-неолибералите от всички партии от „ляво“ и „дясно“.
За това Брюксел не е поставил „усмирителна риза“ на частните банки.
А сега, с избора на Жан Клод Юнкер за поста "председател на ЕК"- представител на Люксембург- страна „Банков рай без данъци“, се задълбочи присъствието на неолибералите и неолиберализма в Европа. Това и предвидихме в нашето СТАНОВИЩЕ ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ 2014-ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ЕС на този линк http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4516:-2014&catid=1:nai-novoto1&Itemid=52

С едно допълнение, че там където има силно работеща правова държава, банките не могат да се обединяват с едрите корпорации, нито с властта, т.е не могат да се превръщат в олигархия.
Такива си остават най развитите европейски страни, демокрации, социални държави със силно работещи правови държави от северна и средна Европа- -Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и дори една нечленка на ЕС -Швейцария.
Правовата държава на тези страни, изградена върху един от принципите на европейската реална демокрация-"антикорупция", не допусна навлизането на неолиберализма в тях и унищожаване на социалната им държава, тя го спря още на границата.
Докато страните от Южна Европа сега протестират, защото техните слабо работещи правови държави допуснаха неолиберализма и той разруши социалната им държава.

За щастие точно най-развитите страни управляват ЕС!!!!

Но там, където няма правова държава или правовата държава слабо работи, финансово корпоративните обединения са се сраснали с властта и такива са меката на неолиберализма САЩ( сега UK върви по неговия път), страните от Южна Европа- Гърция, Италия, Испания, Португалия, Русия и бившите съветски републики, между които е и България.

У нас всички партии са неолиберални( корпоративни) собственост на олигарси и мултимилионери, създадени от майката и таткото на неолиберализма -БСП, захранени с начален капитал даден им от БСП, под диригентската палка на американското „Отворено общество“ - вносител и поддържащо американския неоллиберализъм у нас, обединени в обща мутрооолигархична мафиотска клика.
В България има създадена финансово- корпоративна олигархия около СиБанка, Корпоративна банка, ПИБ, Инвестбанк.., обединени с мутро безнес кръговете „МилтуТруп“ и „Капитал, с които играят всички партии от прехода.
Журналистът Григор Лилов излезе с твърдението, че Брюксел не дава пари, а нашите банки щели да бъдат подпомогнати от държавния резерв и Валутния борд. Лилов винаги е търсил сензации и винаги е бил „пестелив“ във изводите си. Той забравя да каже, че държавния резерв се харчи не от вчера, нито от днес, а се е крал постоянно от управляващата вече 24 години мутроолигархия. Който клан е идвал на власт е обвинявал предишната власт, че е откраднала резерва. Мутроолигархията ни краде ежегодно половината обществен продукт за своите джобове и държи народа с най-ниски пенсии и заплати в света.
Не отричам тезата на г-н Лилов, но не я намирам за достоверна, защото не обяснява нещата, нито назовавате с правилни имена, плъзга се по повърхността, търси пазарния ефект на поредната книга чрез сензацията. Това не е разследваща журналистика...
А аз показвам СЪЩНОСТТА НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА от където идват наблюдаващите се явленията у нас-"неолиберална олигархична управляваща мафия" и злоупотребата ,която тя прави с „щедра ръка“ с държавните пари в полза на частните банки, без да пита за данъкоплатците как да им харчи парите.
В България няма сега нито една банка, която да не е собственост на мафията. БНБ не е държавна, тя е приватизирана на МВФ.
България има само една държавна банка-" Банка за европейско развитие" , направиха я БСП преди няколко години, но я държат в дълбока тайна от обществото, защото през нея прекарват всичките си далавери.
Сега искат да я вкарат в КТБ ,за да могат чрез нея да се доберат до печалбите от всички държавни пари, които се въртят в КТБ- бюджет, резерв, НОИ. Преди тези печалби ги взимаше „двойката ББ и ЦБ“, а сега олигарсите на БСП ги прибират.
В правовата държави ,макар да управляват неолиберали, не смеят дата са спекулират с държавните пари. Неолибералът Меркел 2012 година даде 221 милиарда пари на германските данъкоплатци за ползване на частните банки, но ги даде със законно питане на Бундестага и с условието 2/3 от печалбите на банката да влизат в държавната хазна.
Така германските данъкоплатци не само, че не загубиха парите си, но получава и върху тях лихва, която влиза в държавната хазна до цент и отива за подпомагане на икономиката и социалната сфера.
Защото Германия е ПРАВОВА ДЪРЖАВА, там закона се изпълнява с точката и запетайката. Докато България няма и помен от правова държава, управлява я мутроолигархия вече 24 години и ББ използва вече 8 години властта за да прибира изцяло печалбата от държавните пари на КТБ и СиБанка , сега БСП мутроолигархичен клан му завидя и иска да я прибира за своите олигарси. И за това стават тези дандании и боричкания между БСП и ГЕРБ!
Нашата държава се управлява от олигархия, но не и Германия! Това се знае от цяла Европа, която определено счита, че „В България мафията си има държава!“

Но колкото чудовището-неолиберализъм, връщащо капитализма в неговата начална хищническа форма и общественото развитие на човечеството с век назад, укрепва статуквото си ,толкова по-голяма съпротива ражда срещу себе си.
Вече започнаха да се раждат новите антинеолиберални сили на Европа за борба срещу неолиберализма и неговото прогонване от Европа, на местото на старите леви сили, като силно идейни политически субекти, граждански партии на 99% народ, който няма политическо представителство в парламентите си, чийто социални придобивки и стандарт неолиберализма руши и отнася в гърлата на големите финансово-корпоративни олигархически обединения, събиращи под флага на идеите си многомилионна членска маса и издържащи се само от членски внос.
Такива са: СИРИЗА в Гърция, „Движение 5 звезди“ на Бепе Грило в Италия, ПОДЕМОС в Испания, ФИДЕС на Виктор Орбан в Унгария, Исландското антинеолиберално движение, 22 движения АТТАС в другите страни на Европа.
СИРИЗА е стара коалиция, но се превърна в антинеолибрална партия преди 3 години, в началото имаще 100 000 членове и сега има 3 милиона членска маса ; „Движение 5 звезди“ на Бепе Грило започна преди 2 години от 6 милиона и сега има 15 милиона членове; ФИДЕС на Виктор Орбан е управляваща партия със законодателно мнозинство и самостоятелно правителство и сега получава доверието на народа си за втори мандат; в Исландското антинеолиберално движение влезе цялата 300 000 Исландия и за 2 месеца извърши социалната си революция срещу неолиберализма; ПОДЕМОС се появи на картата преди 5 месеца направо с 1 милион членове и расте всеки месец с по 1 милион.
Исландия реши въпроса с банките си чрез формите на реалната европейска демокрация -с един национален референдум.
Виктор Орбан в Унгария национализира централната си банка и действа пак с формите на реалната демокрация- народовластието, по законодателен път със свое самостоятелно правителство и законодателно мнозинство сменя неолибералната система с главен бог парите, с коренно противоположната на европейската социална държава с главен бог човека и неговите нужди.
Не случайно сега единствена Унгария (и Англия) гласуваха против избора на Юнкер.
Обаче Орбан и Камерън имаха различни мотиви. Камерън гласува само от конкурентни причини- Англия се съревновава с Люксембург по броя банковите си райски кътчета, където се привличат капиталите, без оглед на чистотата, на другите страни по линията на глобалния пазар на неолиберализма.

А направих наука за неолиберализма вследствие на 9 годишни изследвания на научна основа и отразих неговите 3 елемента с които се различава от класическия капитализъм:
(1)Глобален пазар без правила и национални рамки, с отричане на националната държава. При глобалния пазар печели най-силната икономика, която стои в края на веригата и обира лаврите. За сега такава остава САЩ, която благодарение на неолиберлизма и въведеното от него правило да печата пари на поразия, държи изкуствено долара на пиедестала на първа световна разменна валута и прибира в свои банки парите на по-слабите икономики.
(2)Оформяне на финансово-корпоративни обединения от частни банки заобиколени от едри корпорации, които концентират в ръцете си обществения продукт и средствата за производство и ликвидират средната класа на социалната държава.
(3)Игнорира постигнатата от социалната държава "реална демокрация“ и я заробва.
Намерих и новите инструменти за борба с него. Това са железните правила на ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА на 8-те по-горе изброени най-развити европейски страни, която не допуснаха неолиберализма да навлезе и унищожи тяхната социална държава.
Описах структурата на тяхната правова и социална държава и я предложих на българския народ да построи същата правова държава, която по естествен начин ще ликвидира мутроолигархията, извърши ново преразпределение на собствеността и върне справедливостта в обществото. Като по този начин тя отвори вратите за построяване на социална държава в България, с която тя ще де вдигне от пепелищата на катастрофата на прехода ,възстанови икономиката, държавата и човешките си ресурси и бързо достигне стандарта на най-развитите европейски страни, стане достойна страна и членка на общото семейство на европейските народи.                            www.ideyazabulgaria.org
Автор: Дора Апостолова
Материал на „Идея за България“р




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687900
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031