Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2014 20:48 - Индия ще модернизира въоръжението си в.Десант
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
1



Индия ще модернизира въоръжението си Френският двумоторен изтребител „Рафал“   Новото правителство ще остави съветските технологии в миналото   Докато Европа се взира в пъпа си и се вживява в ролята си на маша на Съединените щати, която да вади горещите за американците кестени от огъня, в Азия Индия набира все по-голяма скорост за превръщането си в една от бъдещите водещи световни сили.
Тези дни стана ясно, че новото правителство на страната, поело властта в края на миналия месец, възнамерява напълно да модернизира индийските въоръжени сили.
В коментар на руската служба на Би Би Си се обръща внимание, че в близките дни в Делхи се очаква да пристигнат множество високопоставени представители на страните износителки на оръжие.

Първи на индийска земя стъпи външният министър на Франция Лоран Фабиус, който се надява да убеди азиатската държава да закупи 126 френски изтребители „Рафал“. Делхи се очаква да бъде посетен и от представители на Великобритания, САЩ, а може би и Русия, които също ще се опитат да убедят правителството на Наренда Моди да се сдобие именно с техните отбранителни системи.

През последното десетилетие Индия стана най-големият вносител на оръжия в света, пререждайки на челната позиция Китай и Пакистан. През това време в страната бяха проведени коренни реформи във въоръжените й сили, като стана ясно, че надеждите на Делхи да развие собствена военна промишленост срещат сериозни препятствия и че е необходимо не само Индия да развива свои технологии, но и да ги закупи от чужбина.

Намеренията на новото индийско правителство е напълно да се превъоръжат и авиацията, и армията, и флотът, като досега използваните съветски технологии останат в миналото.
Припомняме, че до края на ХХ век основен доставчик на оръжия за Индия бе Русия. Индийските ВВС летяха с МиГ-21, индийският флот бе съставен от кораби – съветска и руска изработка, и т. н.

Както обаче отбелязва анализаторът на Jane"s Defence Weekly Пол Бийвър, Индия все повече започва да забелязва, че съветската технология изостава от западната. В резултат на това Делхи закупи от Франция изтребители „Мираж“ и от Великобритания – „Ягуар“, както и британски хеликоптери за флота си. Според Бийвър до някое време азиатската страна е поддържала баланс, закупувайки оръжие както от Русия, така и от Запада, но сега вече може да се обръща към всякакви продавачи.

В момента например Делхи води преговори със САЩ за закупуването на най-модерните в света патрулиращи самолети за бреговата авиация. Индия вече се снабди и с С-17, явяващ се най-съвременния стратегически транспортен аероплан, а също и с британски учебнотренировъчни реактивни самолети „Хок“.

Анализаторите подчертават, че всичко това не означава, че Русия няма шансове да сключи договори с Индия. Индийската армия, както вече бе отбелязано, използва доста руска военна техника – например танкове Т-72, които се оценяват като много практични. Но руснаците повече не могат да лежат на старите си лаври, тъй като военните в Индия стават все по-взискателни, като вече е сложен край на старата практика покупката на оръжие да се ръководи единствено от политически съображения.

Не за първи път Делхи дава знак, че държи повече на цената и качеството на доставките. От там искат да се оборудват с най-съвременните военни технологии, настоявайки и да се сдобият с тях – нещо, което досега Русия никога не е направила. Нито веднъж Москва не е постигала договореност с някоя друга страна не само да достави системи за въоръжение, но и по-нататъшното им развитие, което е необходимо на купувача. А тъкмо това отдавна правят САЩ, Франция и Великобритания, изтъкват международните наблюдатели.

В този аспект Пол Бийвър обръща внимание, че руската страна разполага с конкурентоспособни технологии, особено в областта на подводниците и ракетните системи, но когато става дума за нови изтребители за индийските военновъздушни сили, Русия е била изключена от списъка с евентуалните доставчици още в самото начало на процеса на договаряне. Сега остават само трима участника, които ще оферират своята стока за индийските ВВС – оглавявания от Германия европейски комгломерат със своя „Тайфун“, Франция със своя „Рафал“ и САЩ с F-18.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706806
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031