Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2014 19:06 - Акултурация/Цигани коледари в български носии не учудва никого в Ст.Загора
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 2801 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 24.07.2014 19:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageСпоред МОН и Анелия Клисарова тези бели деца изпълняват традиционен цигански ритуал   image А тези ромчета са си в техните национални носии.                                                          Знаете ли какво е акултурация? Това е процес, при който една общност, етнографска или етническа, постепенно загубва своята изконна култура и приема, по доброволен или насилствен път, културата на друга, по-експанзивна и асимилираща. Така пише в учебниците по етнология. България обаче е на път да преобърне тази културоложка теорема.

На 14 януари деца от СОУ „Цанко Церковски” – с. Никола Козлево, и ОУ „Христо Ботев” – с. Каспичан, област Шумен посетиха министерството на образованието и сурвакаха министърката Анелия Клисарова. Всичко това е отразено на сайта на министерството, като е придружено от няколко снимки, показващи деца в български народни носии, носещи сурвакници, като на една от снимките самата министърка се е хванала на хоро с тях. Дотук - нищо необичайно. Необичайното е в заглавието - "УЧЕНИЦИ ОТ ШУМЕНСКО СУРВАКАХА МИНИСТЪР КЛИСАРОВА ЗА РОМСКАТА НОВА ГОДИНА".

Сега е нужно да направя няколко пояснения. Допреди няколко десетилетия старият църковен стил все още доминира в народната култура, а дори и днес някои от празниците се празнуват от народа по стария юлиански, а не по новия григориански календар. Баща ми, роден през 1956 г., ми е разказвал как са ходели да сурвакат на 14 януари, а не на 1 януари. Аз самият, като малък, когато ходех да сурвакам роднини и съседи на село, някои от по-старите се шегуваха - "Много си подранил, май искаш и на 14 да дойдеш, два пъти да ни сурвакаш". Самото сурвакане пък е прастар български обичай, който принадлежи на най-първичните пластове в традиционната ни култура. Всичко това обаче е представено като небългарско, като циганско!
image
amalipe.com/index.php                                                                                 Какъв е случаят? Циганите-християни, постепенно усядайки в българските села и градове, започват да приемат българската култура. Някои от тях довеждат този процес до край, като приемат българския език майчин и напълно се асимилират в българския етнос. Други запазват своята идентичност и език, най-вече поради нежеланието на българите да ги приемат в своята народност, но загубват напълно всичко останали черти от своята култура. Днес обаче наблюдаваме уникално явление - заради напредващата глобализация и унищожаването на традиционната битова култура на българите някои стари наши обичаи, запазени сред циганите-християни, но вече позагубили се сред нас, се представят като цигански! При това със съдействието на българското правителство, медии и всякакви формални и неформални организации. Но най-вече с упорита последователност - аз поне от години не мога да си спомня да съм гледал сурвакарчета по телевизията на 1 януари, но за сметка на това на 14 януари няма телевизия, в която Банго Васил да не е водеща новина.

Общо взето, това е положението. Според образователното ведомство сурвакането е традиционен цигански обичай, а Васильовден е циганската Нова година. Да се готвят коледарите, лазарките, нестинарите, Гергьовден, Димитровден и така до края на списъка.

При акултурацията се загубва специфичното, губи се културната идентичност. Това става за сметка на друга, по-културна и по-експанзивна общност, налагаща своите традиции и обичаи. Е, кой е по-силният, съдейки от всичко написано до тук?                            image Държавата вече веднъж строи жилища за циганите преди 30-40 години. Това остана от тях.                         "В момента се мисли върху стандарт за строителството на социални жилища за ромите", съобщи на 2 април министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Стандартът трябва да предвижда каква ще е жилищната площ на човек. Според министъра тя трябва да е поне 7,5 кв. м на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма. За циганските жилища идеята е те да се правят в близост до сегашните гета, а терените да имат пълна инфраструктура. Територията на гетата също трябвало да бъде облагородена, вероятно с пари на общините, допълва министъра.В Стара Загора съборха  40 къщи от хорска срама но им обещаха земя.Докато в гетото 80%от     къщите са незаконни.Циганите работят главно в чистота и по стрителни мастодонти като Трейс.Всички тези фирми са продукт на огромна червена комунистическа кражба.Основната фигура например в „Трейс Груп Холд“ е фирмата „Пи Ес Ай“ АД, като зад това име се крие преименуваната 100 процентово частна „Пътстройинженеринг“ АД.Тези фирми на ДС контролират и финансират  партиите,които след избори,пък  им подаряват порчъчки за източване на бюджета .                                                                                                      Оказва се, че има огромна опасност хем да ни спрат европейските пари, хем да теглим огромен заем, с който да строим... безплатни къщи за циганите. Явно, с оглед на нашите актуални демографски показатели, правителството е решило да спре да се занимава с българите и да обърне внимание на бъдещото и вече ясно очертаващо се мнозинство в държавата ни - циганите. О, извинявайте, държавата ни ли казах? Имах предвид държавата ИМ.                  image   От мюфтийството докараха в центъра на Родопите цигани чак от Пазарджик, само и само да увеличат бройката на масово обрязваните деца.            "Мюсюлманското вероизповедание възстанови практиката на масовите безплатни обрязвания на момчетата. Във велинградското село Драгиново няколко стотин деца бяха посветени в исляма с ритуала сюнет. За най-големия празник за мюсюлманите - посвещаването в исляма чрез обрязване, в село Драгиново се изсипаха стотици родители с малки момчета, облечени като принцове... Ритуалът има и официална част - ръководи се от главния мюфтия и районните мюфтии. Съветникът на турския посланик, генералният консул на Турция в Пловдив и другите гости - кметове на турски градове, водят хорото... Кой е платил за масовото обрязване е тайна, операцията е скъпа за повечето семейства – по 200 лева."

Не, това не е новина от "Ал Джазира" или "CNN Тюрк". Това беше една от водещите новини по "българската" телевизия BTV, излъчена в навечерието на големия християнски празник Гергьовден. Но не само откритата пропаганда на варварския ритуал по една от националните медии е смущаваща. Макар че мюсюлманите в България са основно тюркоезични, цялата история се разиграва в село, населено с българоезични мюсюлмани. Българите мохамедани са около 20% от общия брой на привържениците на исляма у нас, но странно защо всички показни акции, свързани с отстояване на някаква "мюсюлманска идентичност", се случват само сред тях. На следващо място е интригуващо и присъствието на редица официални представители на Турция, които са превърнали участието си в тези ритуали в традиция. Въпреки, че за да се разберат с местните хора на турците е нужен преводач, те упорито продължават да "гостуват" в техните села вече повече от четвърт век. А защо всичко това се случва преди Гергьовден, и нещо повече - защо се случва на датата, на която е извършено клането в разположения наблизо Батак? В ислямската традиция няма точен ден за извършване на обрязването - някои от присъствалите твърдели, че избрали 5 май, защото бил почивен ден. Само че на село почивните дни нямат особено значение, защото там трудът е всекидневен, а и да не забравяме, че 3 и 4 май се паднаха в събота и неделя и бяха още по-удобни. Провокацията е повече от видна. На следващо място - кой плати масрафа? Оп, извинявам се, този въпрос беше зададен срамежливо от телевизията, но отговор не последва.
image
И все пак, кой плати всичко, включително и отразяването (защото е трудно да се предположи, че интересът на BTV е бил чисто новинарски)? В средата на активната предизборна кампания няма кой знае колко отговора на този повече от лесен въпрос - ДПС и турската държава. Е, имаше и леко комичен момент, когато даваха как бащите на момчетата играят хоро пред смутените погледи на турските дипломати, които нямаше как да се включат (все пак не е кючек), но няма как - местните може да са мюсюлмани, но са и българи, и играят български хора. И тук е причината за всичко - докато тюркоезичните мохамедани са сигурен резерв на турската пропаганда, българоезичните не са. Родовите им корени и все по-отварящата се към тях обществена среда у нас ги тласкат силно към българщината, ако и да са мюсюлмани. В крайна сметка една религиозна идентичност няма нищо общо с етническото самоопределение. Или поне би трябвало да няма, ако няма външна намеса. Нима българите-католици се определят за италианци или пък българите-протестанти за англичани или американци, примерно? Но за Турция българите мюсюлмани са много важни, заради изтъняващия демографски резерв на т. нар. турци у нас. Защото и те, както и българите, имат демографски проблем и за 25 години броят им намаля от 980 000 през 1989 г. на 510 000 през 2011 г. Т. е. близо два пъти. Като, и това е изключително важно за подчертаване, в това число влизат много турчеещи се българи и цигани. С други думи реалният брой на тюркоезичните българи е може би под 400 000 души. Ето защо за Турция е жизнено важно да размива българското самосъзнание на българите мюслюмани и ето защо се правят такива масови обрязвания. Отразяването по телевизията също е много важен елемент от плана - така останалите българи ще останат с впечатление, че техните сънародници с ислямско вероизповедание всъщност не са никакви българи и че са изключително различни от тях. Защото няма какво да се лъжем, въпреки всички теоретични постановки, все още много българи имат много ограничени разбирания за това кой е истински българин и кой не е.                         
По неофициални данни т. нар. роми са повече от 1,7 милиона души                                                                         
Е, планът на турците беше изпълнен префектно. Нещо повече. За да направят събитието още по-масово, от мюфтийството бяха организирали присъствие на цигани от Пазарджик, станали известни напоследък с дивашкия античовешки ислям, проповядван сред тях. Официално преди месеци от мюфтийството се разграничиха от имамите, проповядващи изколването на всички християни, неофициално вчера техните последователи бяха скъпи гости на "тържеството". Така с медийната подкрепа на BTV и мълчаливото съдействие на остатъчната българска държава поредната турска провокация не само че не беше осуетена, но мина като една от водещите новини в централния новинарски поток.                                                                                         Ромите на Джордж Сорос VS циганите на Цветелин Кънчев                     



Гласувай:
1



1. olivie - Това 1.7 млн
24.07.2014 21:22
е силно завишено, НО, не защото в ГРАО не е така. Някой да е виждал стари цигани? Няма и да видите, ако са пенсионери и получават пенсия. Дори да умрат, продължават да си я получават, защото не ги "свалят от отчет"/нали носи пари?/ Работил съм в системата на бърза помощ и личен лекар и съм написал само 2-3 съобщения за смърт на цигани. Технологията им на вечния келепир наистина е безотпадна, вервайте.
цитирай
2. budha2 - ВСЕ ПАК
25.07.2014 10:29
ЗАД ВСИЧКИ ОБЛАГИ И НЕНАКАЗАНОСТ НА СИГХИТЕ СТОИ ДОСТА СИЛНА ЗАЩИТА.ТОВА НЕ Е МЕШЕРЕТО А ПО ВЕРОЯТНО ДА Е ДС/ПРОДЪЛЖАВАЩА ДЕЛОТО НА ВОЖДА ЗЕМФИРКОВ/.ТАКА ЧЕ НЕ САМО СОРОС/ТОЙ САМО ФИНАНСИРА/ ЦИГАНИЗИРА БЪЛГАРИЯ А И ЕВРЕЙСКАТА ДС/МАША НА СВЕТОВНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО БРАТСТВО/. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ ЕВРЕИТЕ ОТ БКП ,ПОВИКАХА СОРОС ДА ИМ ПОМАГА. А ТОВА С УМРЕЛИТЕ ЦИГАНИ ГО ПРИЛАГАХА И ВИЕТНАМЦИТЕ/КАТО УМРЕ ВИЕТНАМЕЦ ДРУГ МУ ПОЛЗВА ПАСПОТА/,КОИТО СЪЩО РАБОТЕХА С ДС.ВСИЧКИ АРАБИ В СТРАНАТА СЪЩО СА КУКИ НА ДС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8728996
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930