Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2014 10:29 - Цацаратура/ Близо 70г. в държавата реално няма прокуратура
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 845 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.11.2014 11:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против предложението за независима международна експертиза на държавното обвинение с аргумента, че е време да спрем "да изучаваме себе си – време е да направим нещо". В интервю за вестник "Преса" той казва, че предложението в актуализираната Стратегия за съдебна реформа звучи "екстравагантно" и "привлекателно", но постави под съмнение ползата от него.

Проектът за съдебната стратегия бе оповестен публично в средата на октомври, а Висшият съдебен съвет (ВСС) си даде месец да разсъждава по него. Служебният вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов предлага експерти от ЕС да извършат задълбочена проверка на състоянието и ефективността на прокуратурата. Той коментира, че в България все още не сме наясно от каква реформа има нужда обвинението. Иванов допълни тогава, че българската прокуратура иска да е независима, но прокурорите не са независими. Преди два дни той представи идеите си в Брюксел.

Сотир Цацаров обаче не смята, че Европейската комисия иска тази проверка. Той настоя, че през 2012 година е имало препоръка към главния прокурор за извършване на "независим функционален одит в сътрудничество с външни експерти“. Той посочва, че вече е извършен функционален анализ и има приет План за действие.
image
"Да, нашият план не е стратегия, той е съвсем конкретен. Но нека попитам: какво ще правим сега - експертиза на одита, експертиза на експертизата? И кой ще я прави? Не ме разбирайте грешно - всеки, който чете тези редове, знае "кривиците", да не кажа направо - греховете на българската прокуратура. Те не са малко. И тя – прокуратурата, се нуждае от промени. Но стига сме изучавали себе си сами или чрез другиго - време е да правим нещо", каза Цацаров, но не казва защо досега не е направил това "нещо".               image                                                      Татарчев, Филчев, Велчев, Цацаров. 68г. в държавата реално няма прокуратура. Естествено е Цацров да не иска да има независимо разследване на прокураурата. Ако е читав би трябвало да настоява! "Над нас е само Господ" се шири през последните 25 год., което е показателно. Българската прокуратура определено не работи и в такъв случай и трябва поощрение отвънка. Една международна проверка би дала ясна представа какво става в българската прокуратура, защо не работи как може да се накара да работи. Но Цацо се страхува именно от това, защо ли? Защото по традиция за главни прокурори в България се назначават такива които да не преследват престъпления, а да ги прикриват. През десетилетията на комунистическата диктатура работата на главния прокурор беше да прикрива престъпленията на БКП и ДС. След падането на комунистическата диктатура главния прокурор си запази функциите в същия дух но малко по-разширени. Сега прокуратурата прикрива престъпленията на политическата класа като цяло, както и мафията създадена от ДС. Очевидно съветско-азиатския модел не е разграден а напротив укрепил се е и се е доразвил. Затова е жизнено важно да дойдат читави хора отвън да сложат диагнозта на прокуратурата и да се изреже тумора докато не е станало безнадежно късно. Цялата ни съдебна система се нуждае от основна промяна. Балонът КТБ се пукна и сега трябва да се видят всички фалшификации - къде са парите, у кого по име и по колко. Това е едно от основните задължения на Прокуратурата, не да ни губи времето с заблуждаващи разсъждения. Както пита Андреев напр. къде е Бисеров, за какво се срина? Г-жата на Цветан Василев отпочивала във вилата си за 20 милиона евра на брега на Женевското езеро, откъде са тези "жълти стотинки" и какво чака Цацаров да ги поне постави под забрана? Много скоро ще пукне и сапуненият мехур наречен Цацров и ще остане капка мръсна вода.                 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8715993
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930