Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2014 22:30 - ПИБ е покрила кредитите на фирмите на ДПС в КТБ
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageИзвестната като фирмата на Доган “Хермес Солар” е получила директно финансиране, а „Вили Вист“, „Табак Маркет“, „Дрослиан България“ и „Сиболе България“ са се възползвали от цедиране на вземане


Спасената от фалит с държавна помощ ПИБ сега спаси фирмите на ДПС
Спасената с държавнии средстава при управлението на ДПС в кабинета Орешарски Първа инвестиционна банка(ПИБ) е покрила кредитите на фирмите, свързвани с партията на Ахмед Доган в КТБ. Това очевидно е и причината ДПС лидерът Лютви Местан така смело да говори за липсата на връзка между КТБ и ДПС. Двамата депутати от партията ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев пък дори внесоха законопроект за разследване „къде са изтекли парите“ от КТБ. Част от фирмите, които са се възползвали от услугите на ПИБ да покрият взаимотношенията си с КТБ, обаче са свързвани именно с Пеевски и Цонев.

КОИ са печелившите

С най-голямо внимание от ПИБ е обслужена компанията “Хермес Солар”. Според два независими източника нейният кредит е покрит напълно чрез директно плащане от ПИБ. Най-вероятно става дума за рефинансиране отново чрез заем. Пълното покритие на кредита едва ли е трудно за обяснение. “Хермес Солар” е известна като фирмата на Ахмед Доган. До 18 юли тази година, което е близо месец след вкарването на КТБ под специален надзор, мажоритарен собственик на “Хермес Солар”е секретарката на покойния Ахмед Емин. Това е застрелялият се при неизяснени обстоятелства личен секретар на Доган. Секретарката се казва Хайрие Хаджийска и държи 85%. Бившият управител Мустафа Шан пък е с 5% от дяловете. Останалите акционери са руският гражданин Василий Рибаулин и арменецът Георгий Серопян.

След сделката мажоритарен собственик на компанията става 28-годишната Снежана Карова, която няма никакви други търговски участия. Това я прави идеалното лице за прикриване на истинския собственик.

Но КОЙ е той


Скромната хасиенда на ДПС на брега на морето. Снимка: bivol.bg
Разследване на сайта bivol.bg показва недвусмислената връзка на ДПС с въпросната фирма. Подписът на арх. Калин Тихолов като пълномощник на управителя на фирмата "Хермес Солар" стои на строителните книжа за мащабния строеж, който в момента се изпълнява на самия морски бряг в Парк Росенец, показва проверка на bivol.bg. Той е подписал от името на Мустафа Шан договор за строителен надзор с фирма "ЗТ Консулт" ЕООД.
Калин Тихолов е бил кандидат за общински съветник на Движението за права и свободи (ДПС) в Несебър на местните избори през 2007 г. и водач на листата. Името му придоби национална известност като автор на схемите “Дюнигейт”. Той беше и първи избор на Пламен Орешарски за министър на инвестиционното планиране. Но ДПС нишката не спира тук.

В друго свое разследване bivol.bg доказа документално, че Тихолов и ДСП депутатът Йордан Цонев са главните печеливши от изключително нагла схема за присвояване на стотици декари на първа линия в Парк Странджа чрез фалшиви адвокатски пълномощни. Парцелите стават собственост на фирми на Тихолов и дори лично негови, на Цонев и на членове на техните семейства. Схемата е разкрита от прокуратурата, но извършителите - петима бургаски адвокати, останаха ненаказани заради изтекла давност.


Останалите любимци на ПИБ

„Вили Вист“, „Табак Маркет“, „Дрослиан България“ и „Сиболе България“, за които има данни да са сериозни звена в обрача от фирми на ДПС са се възпозлвали групово от цедиране на вземане на ПИБ в КТБ. Става дума за схемата с „Еър Пропърти Девелопмънт“ (за нея можете да четете съвсем скоро). Дружеството, което е в несъстоятелност, има сметка със 103 млн. лв. в КТБ, а ПИБ се явява първостепенен кредитор. Тъй като банката няма как да получи парите си, които не влизат в рамките на гарантираните сметки при фалит на банка, е решила да направи подарък на ДПС фирмите. ПИБ внезапно е решила да покрие вземането си със серия от цесии.

Първа в списъка се е подредила „Вили Вист“. Компанията известна като „фирмата на Данчо Ментата“. Под това прозвище е познат депутатът от ДПС Йордан Цонев. Справка в Търговския регистър показва, че Цонев няма пряка връзка. Но пък показва и това, че „Вили Вист“ е мажоритарен собственик на „Трансстрой холдинг“, а чрез него на „Трансстрой Бургас“. Компанията е чест изпълнител на инфраструктурни проекти, когато ДПС управлява.

В Надзорния съвет на „Трансстрой Бургас“ участва Алина Диева, която медийни публикации определят като приближена на Ахмед Доган. Тя е съдружник с бившия изпълнителен директор на сдружението на ДПС-общините "Толерантност" Кирилка Ангелова във фирмата "БГ Снакс", която е разследвана за източване на Държавния резерв през 2006 г. По това време Държавният резерв беше ресор на заместник-министъра на бедствията и авариите Делян Пеевски.

Всичко това обяснява как така „Вили Вист“ се оказва с покрит кредит за 10.4 млн. лв., който е бил просрочен и предсрочно изискуем, и за който банката е била започнала процедура по изпълнение на обезпечението. Дни преди да бъде атакувана от медиите на майката на Пеевски, от КТБ са се снабдили с изпълнителен лист срещу „Вили Вист“ и срещу „Трансстрой Бургас“, което е било гарант по дълга.

Ако банката не беше затворена, е предстояло преобразуване на изпълнителното дело и насочване на изпълнение освен срещу основните обезпечения (акциите на двете компании), но и към основния актив на „Трансстрой Бургас“ - парцел от около 100 дка в пристанището на Бургас. След поставянето на КТБ под специален надзор обаче квесторите така и не са предприели действия по изпълнение на вземанията, а междувременно „Транстрой Бургас“ е учредило ипотека върху имота в полза на трето лице.

Така банката вече е в неизгодна позиция да прибере обезпечението.
Всичко това може би обяснява агресивния, раздразнен, менторски и назидателен тон, с който Йордан Цонев се изказва от началото на кризата с КТБ. Та кой може да си помисли да налага правила на една Мента?                                      www.miroivanov.com/                   



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687536
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031