Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2014 23:29 - Руската компания “Газпром“ смята да придобие американско дружество, което се занимава с добив на шистов газ/Путин похарчил 100 млн. долара за антифракинг протес
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.12.2014 11:23


image                                           “Газпром“ атакува добива на шистов газ                                         Руската компания “Газпром“ смята да придобие американско дружество, което се занимава с добив на шистов газ, предаде Блумбърг в четвъртък, цитирайки изявление на зам.-шефа на концерна Александър Медведев. Той обаче не съобщи името на фирмата
image
Шефът на “Газпром“ Алексей Милер преди това заяви, че с началото на добив на въглищния газ метан в басейна “Кузбас“, който заедно с шистовия влизат в групата на нетрадиционните източници на газ, концернът е натрупал опит в разработката на такъв вид запаси.

“Ние имаме свои технологии, свой опит и затова смятам, че сега може да издигнем лозунг: Ако имате шистов газ, то ние ще дойдем при вас“, каза Милер, цитиран от Интерфакс.

Миналия месец министърът на природните ресурси на Русия Юрий Третнев заяви, че ръстът на добива на шистов газ е проблем за “Газпром“ и Русия и концернът споделя неговата загриженост за състоянието на световния газов пазар.

През 2008-2009 г. САЩ успя да увеличи рязко добива си на газ, именно извличайки суровината от шистите в земните недра и така зае първо място по добив на газ в света, изпреварвайки “Газпром“. Освен това САШ успя почти изцяло да задоволи с местен ресурс газовите си нужди, заради което и цените в газовата спотова търговия рязко спаднаха. В същото време “Газпром“ доставя синьото горива в Европа по дългосрочни договори, чиито цени са значително по-високи.

Заради това и руската компания отложи пуска на находището “Штокман“, както и планираните доставки на втечнен природен газ за САЩ.

Освен това в момента редица крупни нефтогазови компании получиха лицензи за проучване на находища на шистов газ в Европа и ако страните на Стария континент успеят да увеличат своите собствени добиви, техните нужди от руски газ рязко ще спаднат.

В началото на април стана ясно, че големи запаси от шистов газ са открити в Полша, която в момента е най-големият потребител на “Газпром“ с внос на около 14 млрд. куб. м руски газ годишно.

По оценки на Оксфордския институт за енергийни изследвания добивът на шистов газ в Европа ще започне едва след 10 години заради прекалено гъстата населеност на континента.        www.mediapool.bg/gazprom-atakuva-dobiva-na-shistov-gaz-news165499.html                                image                                                     Протестите срещу добива на шистов газ в Източна Европа започнаха от България още през 2012
Андрю Хигинс, NYTimes

Вълната от демонстрации срещу добива на шистов газ в Източна Европа не стихва. Арена на протести наскоро стана село Пунгести в Румъния, където преди година Шеврон започна проучвания за наличие на газ. Селото се превърна в магнит за активисти от цялата страна, които влязоха в сблъсъци с полицията.

„Бях наистина шокиран. Никога не сме имали протестиращи тук, а изведнъж те са навсякъде“ разказва кметът на Пусгести Власа Мирчиа пред NYTimes.

Борбата между местните фермери и Шеврон бе определена като сблъсък между Давид и Голиат. Но представители на държавната администрация, включително и министър- председателят на страната окачествиха протестите като добре организирани и финансирани. И ако наистина има Голиат, то това и Газпром, а не американската компания Шеврон.

По думи на Мирча за всичко е виновен руският държавен енергиен гигант. Русия иска да запази енергийната зависимост на страните от Източна Европа.

Убеждението, че Кремъл подхранва протестите се поддържа и от управляващите в Литва, където Шеврон се изправи също пред вълна от демонстрации. Обвиненията, за които няма сигурни доказателства, са отречени от руската компания. Но има достатъчно косвените доказателства, които създават подозрения, че Русия не иска да ги изпусне от хватката си.
image
Малко преди да напусне поста генерален секретар на НАТО Расмусен алармира, че Русия извършва съвместни операции с активисти и неправителствени организации, противници на добива на шистов газ, с цел поддържане зависимостта на Европа от руския газ.

"Изключително важно за Русия е да запази тази енергийна зависимост. Тя играе мръсна игра ", казва Юлиан Янку, председател на комисията по промишлеността на румънския парламент. Според него, по не потвърдена информация, Русия е изхарчила близо 100 милиона долара, за да финансира анти-фракинг протести в цяла Европа.

Журналистът от NYTimes Андрю Хигинс припомня, че протестите срещу добива на шистов газ в Източна Европа, където енергийната зависимост от Москва е най-голяма, започнаха пред 2012 г. от България, страна член на ЕС, но далеч по-привлекателна за прокарване на руските интереси от останалите членки на общността. Но внезапните протести в страната доведоха до анулиране на лиценза на Шеврон и забрана на фракинга в България.                                           www.faktor.bg/                                   



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8739813
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930