Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2014 19:52 - Информатор на КГБ и шеф на НАТО щял да създава нови сили за бързо реагиране с/у руско нападение
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 4517 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.08.2016 23:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                                          НАТО ще създаде прототип на нови сили за бързо реагиране догодина в опит да подобри способностите си за възпиране на руско нападение, съобщи вчера алиансът.

image

“Временният авангард” на силите ще бъде съставен от германски, холандски и норвежки войници и се очаква да бъде горе-долу с численост на бригада - 3000 до 4000 военнослужещи.

image

Новите сили са отговор на одобреното на срещата на върха на НАТО в Уелс предложение да бъде създадено подразделение “с висока степен на готовност”, за да защитава централноевропейските членове на алианса.

image

Поради сериозните оперативни и финансови предизвикателства няма да има постоянни сили за бързо реагиране до 2016 г., каза вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на министрите на външните работи. Според замисъла в този си преходен вариант силите ще бъдат временна преграда срещу по-агресивното поведение във военно отношение на Русия.

image
               http://cont.ws/post/17817                                                                                            
“НАТО не е правила това от две десетилетия”, каза онзи ден Дъглас Лут, постоянният представител на САЩ в НАТО. “Това, пред което се изправяше НАТО през последните две десетилетия, бе различно предизвикателство. До голяма степен се изправяше пред предизвикателство, стъпващо на ясно прогнозируема времева основа”.

image

“Например, изпращането на ротационен принцип на натовски сили на Балканите не ставаше неочаквано”, добави Лут. “Страните разполагаха с нужното време да подготвят военнослужещите, да ги разгърнат, а после да си ги приберат и заменят”.

image

За разлика от това новият временен авангард трябва да е готов да се притече само за дни в защита на балтийските и централноевропейските страни от алианса.
image
Високопоставено длъжностно лице от НАТО, пожелало анонимност, защото обсъждаше вътрешно планиране, каза, че временните сили ще бъдат създадени на 1 януари. Все още не е решено дали частите, които ще съставят силите, ще бъдат разположени в собствените си страни или ще бъдат държани на друго място, каза длъжностното лице от алианса.
image

Но готовността на силите ще бъде повишена така, че цялата бригада да може да бъде разгърната само за няколко дни. По думите му в НАТО все още обсъждат дали някои водещи елементи от бригадата трябва да могат да се разгръщат и по-бързо.

image

Идеята е, че изпълняващите мисията за бързо реагиране страни трябва да се сменят на ротационен принцип. Отделните държави ще поемат допълнителните разходи за поддържане високата готовност на военнослужещите в тези сили. Но в НАТО вървят и обсъждания за създаване на някакъв вид общ фонд, който да покрива разноските.

image

Склонността на президента Владимир Путин да нарежда светкавични “учения” и да предислоцира голям брой руски сухопътни сили направи жизненоважно за НАТО да разполага с бърз начин за реакция, каза длъжностното лице от алианса. Русия използва такива учения, за да замаскира подготовката си за интервенцията си в Крим.
image
Много правителства и военни, чиито страни от източния фланг на НАТО - в частност Полша и балтийските държави - се надяваха на повече от срещата на върха през септември, отколкото само на създаване на сили за бързо реагиране, като например на постоянна дислокация на части на алианса в региона.
image

“Все пак се надявахме, че дори решение от такъв скромен порядък ще бъде сигнал за нова тенденция в стратегическото мислене на алианса, чийто източен фланг бе пренебрегван в продължение на много години”, каза Марчин Заборовски, директор на Полския институт по международни отношения.

image

Литва обаче не беше готова да чака НАТО. Тя реши да се задейства и на 1 ноември създаде свои собствени сили за бързо реагиране с численост 2500 души, които имат за задача да опитат да задържат всякакво външно нахлуване до привеждането на войските на алианса в готовност и респективно тяхното идване.
image

Страните в алианса също така се разбраха да продължат програмата за ротация на малобройни сили, както и за учения на територията на централноевропейските членове през цялата 2015 г.

image

- още един сигнал, че съюзът е готов да възпре руска атака. Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, което придружава на посещения държавния секретар Джон Кери, каза, че Русия не само продължава да снабдява украинските сепаратисти с оръжие, но също така има и свои сили в Украйна.

image

“По украинска оценка руснаците, дестабилизиращи Източна Украйна и други части на страната, са хиляди”, казаха длъжностните лица. “Ние определено вярваме, че в Украйна все още има стотици руснаци”.
image

Напрежението в Украйна спадна, след като правителството и една от двете подкрепяни от Русия бунтовнически групи, които се бият в Източна Украйна, обещаха отново да се ангажират с изпълнението на примирието в един от секторите на фронта.

image

Според това споразумение, което бе обявено от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, украинската армия и самопровъзгласилата се Луганска народна република трябва да разпоредят спиране на огъня по протежение на фронтовата линия, считано от петък, а после, считано от събота, да изтеглят тежкото си въоръжение от буферна зона.
image

Украинското правителство заяви, че благодарение на успоредно водени преговори с другата основна бунтовническа организация, самопровъзгласилата се Донецка народна република, вчера за малко е бил прекратен артилерийският огън в битката за донецкото летище, но вечерта обстрелът е бил възобновен. Бунтовническият ръководител Андрей Пургин каза пред РИА Новости, че организацията му се надява страните да изтеглят тежкото въоръжение от района на летището на 10 декември.
image

Мониторинговата група и преди е договаряла подобни “периоди на затишие” на фронта, само за да види как те рухват след подновяване на насилието.
image

След видеоконферентна връзка  с министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин колегите му от НАТО излязоха със съвместно изявление, изразяващо политическа подкрепа за Украйна и даващо заявка за оказване на известна допълнителна помощ в бъдеще. Никоя от страните членки на алианса обаче не предостави оръжейна помощ на изпитващите трудности въоръжени сили на Украйна.
image

Според НАТО Русия също така провежда агресивна поредица от въздушни учения, като в някои случаи руски бойни самолети са отказвали да представят полетните си планове или да разговарят с цивилните авиодиспечери, или са изключвали предавателите си.                                                         image             
image

Авиацията на НАТО редовно прехващала руски самолети, които приближават западни територии, а Столтенберг заяви, че броят на прехващанията се е увеличил с повече от 50 процента в сравнение с миналата година.      image    >         Йенс Столтенберг, генералния секретар на НАТО                                                             Норвегия е сред страните, основали НАТО през 1949 г., и като член на алианса десетилетия е близък съюзник на САЩ. Вътрешната й политика обаче традиционно е доминирана от леви партии, несъгласни с водещата роля на Вашингтон на световната сцена.
image

Своеобразната двойственост в поведението на Осло е като че ли перфектно олицетворена от Йенс Столтенберг, който в сряда ще оглави НАТО. Встъпването му в длъжност е предшествано от седмици на яростни критики срещу Русия и пламенни речи за важната роля на алианса в опазването на глобалния мир.

image

Отминалото му обаче изплуват неудобни за новия пост истини: през 70-те той хвърля камъни по щатското посолство заради Виетнам, през 80-те води кампания за излизане на Осло от НАТО. Злите езици го наричат „Стеклов“ - кодовото име, с което присъства в досиетата като информатор на КГБ.   
        image                                                              Изборът на Столтенберг за 13-и лидер на НАТО не е изненада за никого: за норвежеца най-решително лобира самата Ангела Меркел. Въпреки че 55-годишният доскорошен лидер на Норвежката работническа партия досега не е работил и минута в сферата на отбраната и военното дело, кандидатурата му бързо получава подкрепата на САЩ и Великобритания.

image
Обяснението е просто: като премиер (2005-2013) Столтенберг праща войници на Осло в Афганистан, а след това разрешава норвежки изтребители да помагат на бунтовниците срещу Кадафи в Либия. Норвегия става една от малкото страни в НАТО, увеличила разходите за отбрана през последните години, за да достигнат те 1,9% от БВП, или 5,359 млрд. долара годишно.

image
В битката за лидерския пост в НАТО Столтенберг беше предпочетен пред бившия полски външен министър Радослав Шикорски, белгийския военен министър Петер де Крем и бившия италиански външен министър Франко Фратини.                                              http://presa.bg/article/archive/55898/7/0image                                                       
Столтенберг„Стеклов“ - кодовото име, с което присъства в досиетата като информатор на КГБ.Евреина Йенс Столтенберг с руския премиер, криптоеврейчето Дмитрий Менделсон на борда на кораб край бреговете на Норвегия през юни 2013 г.                                                                      
Какво да кажем за министерството на войната на невидимото световно правителство – НАТО? То е предвождано от норвежкия комунист, евреина Йенс Столтенберг.От юношенска възраст той членува в комунистическите организации.На всичко отгоре е бил вербуван за агент от зловещото съветско КГБ. Агентурният му псевдоним е „Стеклов“. Нали знаете шпионската максима: Веднъж ченге, завинаги ченге! Преките началници, водещите офицери на генералния секретар на НАТО – поредното болшевишко название – се намират на „Лубянка“ в Москва!                                                                                                        
                                 
На фона на напрежението между Кремъл и Запада левият политик има огромно предимство пред всички други кандидати: добри отношения с Кремъл. Докато е начело на кабинета в Осло, Столтенбег създава лично приятелство с Дмитрий Медведев и Владимир Путин. То се материализира на практика, след като договор през 2010 г. между Норвегия и Русия слага край на 40-годишен спор за границите на двете страни в Баренцово море и отваря пътя към добив на нефт и газ в Арктика.
image
         Има проститутки и скъпо платени хетери                                                               През последните месеци обаче Столтенберг решително осъди анексията на Крим от страна на Кремъл, която определи като „политика на силата, присъща на една друга епоха“. Преди дни в интервю за норвежката телеграфна агенция Столтенберг заяви с категоричност, че Русия не може да е партньор на НАТО, защото е избрала „агресивна линия на поведение и използва икономически и военни инструменти, за да разпалва конфликти и нестабилност“.
image

Бъдещият шеф на алианса е роден на 16 март 1959 г. в Осло, а негов баща е Торвалд Столтенберг - популярен ляв политик, два пъти министър на външните работи и на отбраната. Назначението на Столтенберг старши за посланик отвежда сина му Йенс през 60- те г. в Белград, където той научава сръбски език.

image

Младият Столтенберг работи като журналист между 1979 и 1981 г., преди да се посвети на политическа кариера в работническата партия. Именно в зората на новото си амплоа той често се среща с резидент на КГБ, който му създава досие с псевдонима „Стеклов“. Столтенберг не отрича разговорите с човека на Москва.

image
     Винаги почиствай от агенти на КГБ                      image


                                                   „Като млад политик аз разговарях с представители на много посолства, поддържането на подобни контакти беше и още е необходимост. Когато нашите тайни служби ме информираха, че човекът, с когото общувам, е агент, аз незабавно преустанових срещите ни“, обяснява Столтенберг. Дали той е дал ценна информация на Кремъл, и до днес остава тайна.

image
           Твърд като скала

Левият политик е два пъти премиер на Норвегия - от 2000 до 2001 г. и от 2005 до 2013 г., и успява да преведе страната през финансовата криза, като използва държавните приходи от петрол, за да подпомага покупателната способност и да поддържа ниска безработицата.
image

Столтенберг получава признание през юни 2011 г. след двата атентата на Андерш Брайвик, в които загиват 76 млади активисти на работническата партия.

image

След масовото клане Столтенберг призова хората „да отговорят на омразата с любов“ - една много по-различна реакция от тази на американските власти след атентатите на 11 септември 2001 г. в Съединените щати. Достойното му поведение в критичните дни след убийствата помогна на норвежците да излязат от шока. „Той бе твърд като скала в бурно море“, хвали го Ерна Солберг, лидер на консерваторите. Такъв ли ще е и като шеф на НАТО?

image
                                                                                                                       Сестра му умира от свръхдоза    image          Нини Столтенберг

Успешната професионална кариера на Йенс Столтенберг е съпътствана от голяма семейна трагедия. През това лято по-малката му сестра - Нини, почина на 51 г. от свръх- доза хероин след дългогодишни усилия да се пребори с наркотичната си зависимост. В периода 2001-2005 г. Нини Столтенберг работи в комисия, която определя лекарствената политика на правителството, и лобира за легализирането на различни психотропни вещества. След това става телевизионна водеща.

Новият шеф на НАТО се запознава със съпругата си Ингрид Шулеруд в първата година в университета, когато тя го побеждава на избори за председател на студентска организация. Двамата имат син и дъщеря, които са зорко пазени от медийното внимание.
image

Половинката на Столтенберг днес е заместник-директор на отдела за Централна Европа в министерството на външните работи на Норвегия.                       image image       АКУЛАТА РОТШИЛД               

pressadaily.bg/
                     



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8725201
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930