Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2014 00:39 - Първо намерете необходимите ви факти, след това можете да ги изкривите, както желаете - Марк Твен
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 1741 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 24.12.2014 01:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                                                            Докато под благосклонния поглед на Ротшилдови американо-европейците си играят на стражари и апаши със своя доскорошен и бъдещ приятел Владимир Владимирович, саудитският крал Абдула си прави пишка – извинете за израза – с Еврейските съветски американски щати и с Еврейския съветски европейски съюз. По негова заръка цената на петрола взе да пада, превръщайки се в оръжие за масово поразяване на някои икономики. Да си въобразите, че то е насочено само към Москва, означава – даже решаването на кръстословици е тежко умствено занимание за вас.

Не толкова отдавна се позовах на Путин, който намекна, че САЩ също страдат от ниските цени на петрола. Защото разходите за добива на шистов нефт надхвърлят 80 долара за варел. А те, „милите“, „най-богатата страна“, не произвеждат почти нищо друго. Ако сложите знак за равенство между Еврейската съветска държава Русия и нейния еш в Северна Америка, няма да сгрешите. Даже бедността им вече е еднаква. Нещо повече – днешните САЩ все повече наподобяват Северна Корея. Носителят за петнадесети път на званието „Човекът на годината“ в Русия – Владимир Шеломович – отпуска повече свобода в сравнение със своя партньор Барак Хюсеинович.

Също така наскоро прогнозирах, че цената на нефта ще се свлече до 50 долара за варел или малко над тази граница. Помните ли?

Какво се оказва?

„Сриването на цените на петрола с 40 на сто от юли насам, когато суровият Brent удари върха от 115 долара за варел, е почти добра новина за световната икономика. Обаче със сигурност е кризисен удар върху производителите на нефт. Цени на нефта под 70 долара за варел означават беда за американските и канадските предприятия, добиващи петрол от шистови и битумно-пясъчни източници. А също така и за страните-износителки на нефт като Венецуела, Нигерия, Мексико и Русия, които зависят от нарастващи приходи от продажбите на суровината, за да финансират своите правителствени разходи или да погасяват външните си дългове. От друга страна, за най-големите американски и европейски петролни компании въведените по-ниски цени на нефта са по-двусмислени, а могат да се окажат и положителни.

Фактически, акционерите на главните петролни корпорации “Exxon”, “Chevron”, “Shell”, “BP” и “Total” могат да бъдат сред най-големите печеливши от рязкото спадане на цените. Ако накарат управителите на техните корпорации да зарежат своите лоши навици, които са придобили през 40-годишния петролен бум. От времето, когато през януари 1974 г. ОПЕК за първи път се установи като ефикасен картел.
image
Ако понастоящем този период на картелни монополни цени приключва, както Саудитска Арабия упорито намекваше през последните няколко седмици, значи идва времето за ново фокусиране върху някои базисни принципи на икономиката на ресурсите, които управителите на големите петролни фирми пренебрегваха в продължение на десетилетия. И то за сметка на големи загуби за техните акционери.

Най-важният от тези принципи е „намаляване на възвръщаемостта“: Колкото повече нефт откриваха геолозите на корпорациите, на толкова по-ниска възвръщаемост можеха да се надяват акционерите им. Защото разработването на новите залежи неизменно биваше по-скъпо, отколкото на онези, намерени по-рано. Това се превърна почти в приемлива дефиниция.

През последните 40 години този бизнес-модел на източване на петролните компании, предаван по наследство, беше прикриван от факта, че цените на нефта нарастваха по-бързо, отколкото разходите за добив и производство. Но ето къде сега започва да хапе вторият икономически принцип.

Докато силата на монополите тотално господства на пазара, цените ще бъдат определяни от най-ниските разходи за производство на най-способния доставчик. Казано на обикновен език, от стойността на добива на един варел от петролни находища, които вече са били открити и разработени.

На един напълно конкурентен нефтен пазар невероятно грамадните парични суми, инвестирани за нови петролни находища, не ще могат да се възвърнат, докато не бъдат изчерпани до сухо запасите на онези с по-ниска цена на добива. Тогава експлоатацията на нефтени находища извън Близкия изток и Централна Азия, където петролът се изпомпва най-лесно, се обезсмисля.
image
Разбира се, това е прекалено елементаризиране на нещата. В реалния свят на геополитически конфликти, на транспортни и инфраструктурни задръствания и безизходици, потребителите искат енергийна сигурност. И ще плащат по-високи цени за доставките от собствените им петролни полета или от онези, които са притежание на техни доверени съюзници. Независимо от това ще бъде валиден основният принцип: Огромните суми, изразходвани за откриване и добив на нови находища с производствени разходи много по-високи от тези на нефтените полета в Близкия изток, никога повече няма да бъдат върнати в практиката. Разбира се, в случай че петролният пазар стане поне отчасти конкурентен.“

Пазарна икономика ли е това? Капитализъм ли го наричате? Алчността е водила човечеството от самото му зараждане. Термините нямат никакво значение.

Обърнете внимание на следното: Шепа свръх грамадни корпорации са в състояние да поемат всякакви разходи, за да надделеят на световните пазари. Веднъж влезли във взаимоотношения с военните и с производителите на оръжия и бойна екипировка, те се превърнаха в онова, което в последната си президентска реч Дуайт Айзенхауер нарече „военно-промишлен комплекс“.

Частни „охранителни“ фирми водеха бойни действия, арестуваха и изтезаваха хора по време на Войната в Ирак. Сега стовариха цялата вина върху ЦРУ. Така скриват не само мерзавци като Джордж Буш, Дик Чейни или Доналд Ръмсфелд. Мутрите на техните господари – истинските собственици на военно-промишления комплекс, остават все така невидими за „международната общност“.

Когато някой опита да ги освети, планетарен хор започва да крещи срещу него арията на клеветата: „Конспиративни теории“!
image
Цените на петрола не падат само, понеже на някого много му се иска „да накаже“ Владимир Путин. Онези, които с парите си карат планетата да се върти, не са чак толкова смахнати. Притежават такива невъобразими средства за унищожение, че са в състояние да ликвидират всекиго. Буквално да изпарят руския президент, ако той е препятствието, което ги спъва.

Истината е, че промишленото производство се свива. И това е процес, който засяга всички. Може би с малки изключения – Индия, Мексико, някои африкански страни. Последните нямат съществено значение.

Но основните икономики закъсват. Което доведе до все по-намаляващото търсене на нефт. А от там – и на цените на суровината. Това влече след себе си още две последици.

Едната е финансова – намаляване на приходите от акцизи и данък върху добавената стойност във всички държави, където те са въведени.

Втората е екологична. Докато цените на суровия петрол падаха, в Перу беше проведена поредната среща, посветена на проблема с т. нар. глобално затопляне (от 1 до 14 декември 2014 г.).[68] Тя беше организирана от ООН. За пореден път изтъпаниха най-отгоре въглеводородите като главен фактор за влошаването на земния климат.
image
Обаче по-ниските цени на горивата съвсем естествено водят до увеличеното им използване, особено в транспорта. Как се съчетава това с плямпанията в Лима?

Съществува още един проблем, който няма как да бъде забелязан от неспециалистите. Западните петролни компании си разпределят около 450 милиарда долара годишно. Ако картелното определяне на цените бъде премахнато и пазарът стане свободен, върне се към конкуренцията, тоест – към капитализма, тези огромни корпорации не ще бъдат в състояние да се съревновават със саудитската “Aramco” и дори с водещия се руски, а всъщност по-скоро на Ротшилдовата “BP”, добивно-търговски гигант „Роснефт“.
image
Една от несгодите, които Путин е принуден да понася, произтича от тази компания, както и от „Юкос“. Поради претенциите в размер на 50 милиарда долара от страна на дребните акционери. Семейство Ротшилд не е свикнало да бъде притеснявано. Още по-малко – някой да му извива ръцете и да го принуждава да плаща.

Понастоящем “Exxon” и “BP” инвестират милиарди долари за сондажи в арктическата ледена шапка. Търсят още находища в Мексиканския залив. През това време в Русия и особено в Саудитска Арабия даже не изпомпват нефта. Той си блика… Казват, че машините, използвани от саудитците, „са старомодни като климащи магарета“!
image
Близкият до британските Ротшилдови лондонски седмичник “The Economist” стигна до там, че с числа обоснова онова, което не забелязваме: започналата война между шейховете от петролните монархии в района на Персийския залив и босовете на компаниите, извличащи шистов нефт в САЩ.

Но няма как да пропусна, че добре съм изучил нрава на този вид издания. Те са ловци на души, оръжия за манипулация и водене на тихи войни. Не в полза на човечеството. Даже – не на капитализма.

diagnosa.net/



Гласувай:
4



1. staler - тезите на ифандиев са отдавна пу...
30.12.2014 03:19
тезите на ифандиев са отдавна публично известни--русия и сащ са лявата и дясната ръка на ротшилдовци.ми то убаво,ама как ви звучи това--саудитска арабелия удря шистаците в канада и сащ.на мен специално,като не научна фантастика.1974 година не е 2014та,тоест саудитска арабия не може да пръдне даже без одобрението на синедриона поради простия факт че могучии ссср вече не соществует и каквито и да е волности по арабелия уже не са уместни.защо цветните революции подминаха наи мракобесния режим в тоя раион?за колко време ако решат на уолстриит ще провесят чаршафите на простора и ще поемат рафинериите без секакво посредничество?шистовия газ и нефт са дотирани дори при нормални цени на пазара на горива,или иначе казано тях не ги бъркат и цени от 1$ за барел,това е политически проект,колкото инвестиции са нужни за поддържането на тези производства,толкова ще бъдат измислени.воината е срещу "дисидента"путин които сигурно е турен на трона да изпълнява правилната програма,но както обикновено става в тази твърде голяма и велика държава,назначените сатрапи много скоро осъзнават до каква безпределна власт са ги допуснали.това че ротшиилд има участие в роснефт и газпром е повече от естествено--и производствата и пазарите на тези наи важни продукти са обективно глобални.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685497
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031