Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2015 20:04 - Чеченския уахабизъм/Мрежа от агенти на КГБ
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 1704 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.11.2016 09:59


 image                    Doku Umarovas                                                                                                                      Участие на Джемал в създаването в СССР на ислямско Възраждане на страната, разбира се, не е достатъчно доказателство за връзка между чеченския уахабизъм и руските тайни служби. Особено, когато той може само косвено да се нарече привърженик на уахабизма - поне в публичното той предпочита да бъде посочен като представител на руския ислям като цяло.
Така че нека да разгледаме други известни личности от конгреса в Астрахан. Сред тях, освен Басаев и Нури, е Bagautdin Kebedov, лидер на уахабити Дагестан и активен организатор на проникването на Басаев в Кавказката република.
Но най-голямо внимание трябва да бъде насочено към двама чеченци, които се смятат не само представители на радикалното крило, но и за идеолозите на уахабизма. Един от тях - Adam Deniyev - открито е наречен "уахабитит" още през 1989 г. от служителите на религиозния съвет по Чечения-Ингушетия Министерски съвет. Той отрече неговата принадлежност към това ислямско радикално движение по това време, но в днешно време дори учените на "уахабизма" в СССР смятат този човек за един от първите идеолози на уахабизма в Чечения.
Освен посочените по-горе заглавия, Deniyev също беше дългогодишен КГБ и ФСБ агент. Най-малко той се нарича така от различни източници, не само в Чечения, но и в руските медии.
Например, "Nezavisamaya газета" пише след смъртта на Deniyev през 2001 г.: "При посещението си в Багдад, президента Джохар Дудаев информира Ирак "Държавно управление и за връзките между Deniyev (които отидоха в Ирак, за да учат през 1992 г., след неуспешни опити да пуснат корени) и руската ФСБ в Чечня.. Това вероятно е първото обвинението за Deniyev относно връзките му със специалните услуги(служби). По-късно тези обвинения го следват постоянно ".
През 2000 г., след навлизането на руските войски в Чечения, когато Deniyev е назначен за заместник на Ахмад Кадиров, Главен мюфтия на Чеченската република Ичкерия, gazeta.ru съобщи, че според техните източници, Deniyev не беше само FSB агент, но Също така бил изпълняващ специалени FSB поръчки в правителството на републиката.
Андрей Babitsky, известен руски журналист, също нарича Deniyev FSB агент и дори го обвини в отвличане. Deniyev публично отговори, че той никога не е бил свързан с някакви специални служби, но "ако той е бил агент на КГБ, той определено ще се горде с това". Deniyev никога не е крил проруските си позиции, поне след втората чеченска война. Известно е също така, че брат му е бил високопоставен служител на чеченската FSB.                                                                         image               
Има и достатъчно доказателства в руските медии за Supyan Абдулаев (друг идеолог на уахабизма и един от основните инициатори на създаването на партия на СССР ислямската Възраждане) и връзките му със специални услуги. Но в този контекст е важно да се подчертае, не самите свидетелства, но фактът, че Абдулаев, според тях доказателства, започнаха да си сътрудничат с КГБ и преди основаването на партията СССР исляма Възраждането.
Например, през 1999 г. (вече в сегашния режим) "Moskovskij комсомолец" писа: "Абдулаев демонстрира радикални възгледи и преди разпадането на СССР и организиране на" исляма Възраждане партия ". Според някои източници, Абдулаев е бил нает от офицери от КГБ през 1980 ".
Прозрения Закаев е да се отбележи?
Така че създаването на самата партия трябва да поражда сериозни съмнения относно ключовата роля на КГБ в тези процеси - дали ние вярваме свидетелство Закаев е, или не. The зачатък на уахабизма в Чечения е очевидно също свързана с предполагаеми агенти на КГБ.
Но сега трябва да говорим не само за исторически последици. Защото Abdulayev, до смъртта си през 2011 г., беше основен другар и идеолог на Dokka Умаров, лидер на кавказкото емирство. И именно ролята на Умаров и други негови другари (също и на създателите на СССР-та ислямско Възраждане партия) е особено важно да говорим за сегашната борбата на чеченските уахабити в ислямската държава.
Но първо нека се върнем към 4 юни 2013 г., Когато светът говори много малко за чеченците които се бият в Сирия . Това е точния ден когато Закаев даде едно много интересно интервю за радиостанция "Радио Свобода".
Запитан за слуховете, че Умаров е починал, Закаев изложи цялата теория, че определено си заслужава цитата: "Според нашите източници, информацията за смъртта на Умаров е невярна; Той е жив и здрав. Работата е там, че Русия, нейните специални служби и Владимир Путин отново готвят изненада за техните западни партньори, които участват в интензивни преговори относно ситуацията в Сирия.
Сирия свидетел сблъскват сили, които се бориха не само за Асад (сирийския президент Башар Асад, през 2011 г. революции срещу него започна в Сирия - бел авт.) Или срещу Асад: те представляват различни влияния области - западния свят, че иска да напусне Русия без последната си опора в Близкия изток, както и Русия, която разбира, че губи влияние в Сирия означава загуба на влияние в целия регион Близкия Изток. Затова Русия е заинтересована от забавяне или цялостното предотвратяване на процеса на оттегляне на Асад. За да се справи с това, според нашата информация, Кремъл взе решение да прехвърли Умаров за Сирия.
И какво прави шоу-нагоре Умаров в Сирия (в опозиция се борят срещу Асад) наистина означава? В края на краищата, Русия твърди, че за Асад опозиция не е някакъв политически сили или население държава, а само на отпадъците от целия свят, така наречените ислям радикали, които насърчават световната идеологията на джихада. Можете ли да си представите каква е позиция Западните лидери, които решено да се вдигне ембаргото на оръжие за опозицията? Dokka Умаров в Сирия ще се превърне в доказателство, че опозицията има престъпни организации сред редиците си. Нещо повече, тези организации са били обявени за терористични от ООН и различни други държави. "
Един журналист, в собствената си гледна точка, намерих тази версия "Интересно, но много екстравагантна", така че той попита в прав текст дали такъв отговор на Закаев означаваше, че Умаров е била свързан с руските специални служби.
На което Закаев отговори спокойно: "Ние го обявяваме многократно. През 2007 г. Умаров обяви война на Америка, Великобритания и Израел. Преди това изявление, Dokka е в радара на руските тайни служби, но е бил освободен по някакво чудо, и съобщи това твърдение. Умаров е под пълното командване на руските специални служби. В този ден той беше (и ще бъде, аз съм сигурен) изпълнявапе задачите, които са му възложени от тези структури. Неговата организация в Северен Кавказ спазваше интересите на Кремъл, Чечения не се бори за независимост и държавност, а по-скоро за създаване на халифат "от море до море". Руската пропаганда се опитва да покаже на света, че тези, които се бият в Чечения не са борци за свобода, но радикали, които ще постави всички усилия, за да пресъздадат халифат, са врагове на цивилизования свят ".
В това интервю Закаев също така заяви, че "според нашите източници, главния идеолог на Умаров и основен автор на емирство концепция - Иса Umarov- вече е в Сирия. Преди няколко дни той обяви, че епицентърът на събитията е именно там, и че всички привърженици на джихада трябва да бъдат в Сирия. "
Поглеждайки назад към тези странни (към момента) отчети от днешна гледна точка, можем да забележим, че всичко, което основно бе планирано се сбъдна. Умаров, разбира се, не се появи в Сирия, но е бил убит след по-малко от година - през зимата или пролетта през 2014 г. В същото време, Омар ал-Shishani (истинско име Таркан Batirashvili), който изведнъж дойде на власт в ислямска държава, признава открито, че той дойде в Сирия под командването на Умаров.
Възходът на уахабити предоставя много руската пропаганда и политически игри. Въз основа на различни източници в самата Сирия може да се предположи, че Умаров със сигурност е в Сирия. И изглежда, че той се занимава с набиране на нови терористи за ислямска държава. Това бе заявено от Усман Ferzauli, самопровъзгласил се за министър на външните работи на Ичкерия, в интервю за руския вестник "Комерсант" на 26 юли 2013 година.
Уахабизма, грузински разузнавачи или ГРУ?
Но нека да обърнем поглед към самите чеченци (техните биографии, да бъде специфичен) в правителството ислямска държава, която е считана за най-голямата заплаха за Запада напоследък. Особено в контекста на други неясни връзки между руския режим и исляма terrorists- както по отношение на това, което е написано в тази статия, и историческите паралели в предишното ми есе "Русия на Путин. Ще се размине ли Кремъл с това отново? "
Тези два чеченци (първоначално от Pankisia, Грузия) са гореспоменатия Ал Shishani и мюсюлманския Абу Уалид Shishani (истинско име Мурад Margoshvili). Двамата бяха включени в списъка на най-издирваните терористи в САЩ.
Известният британски журналист и блогър Йоана Paraszczuk, който в момента се фокусира върху Чеченската война в Сирия, пише в един от нейните парчета за "смешна теория на конспирацията, че ал-Shishani всъщност е агент на КГБ".
От Ал Shishani е едва 28-годишен, тази теория може да изглежда абсурдно на пръв поглед. Когато СССР се разпадна и КГБ се преобразува в други руски тайни служби, хлапето е само на 5 години. Но е важно да се отбележи, че тези слухове са циркулиращи сред чеченците, които се борят в Сирия. Нещо повече, журналистът се смята, че е жизнено важно да се публикуват такива слухове, и добавя, че те също са свързани с мнение, че Умаров има силно влияние върху Ал Shishani.
На пръв поглед изглежда, че други биография факти Ал Shishani би отричат дори и най-малката възможност, че ал-Shishani е агент на руските тайни служби. Широко известно е, че Batirashvili (истинско име Ал Shishani в) служи в грузинската армия и борба срещу руската агресия през 2008 г. Някои казват, че той е бил агент на грузинските специални услуги или най-малко на специалните подразделения на грузинската армия.

image

Ruslanas Gelajevas
Но биографии Batirashvili е си струва да погледнем по-отблизо. Особено интересни подробности са предоставени от баща си Теймураз Batirashvili който е православен, не ислямист. Той каза, че до ареста за незаконно притежание на оръжие синът му не беше уахабитите или ислямистки като цяло. Според баща, Ал Shishani озовал в Сирия не заради религията. Той просто искаше да се печелят пари.
Но най-интересна особеност е, че Batirashvili очевидно започва кариерата си не в грузинската армия, но в терористична отбор Gelayev, когато той е едва 14.
Информацията изисква сериозно разследване, защото Gelayev, който имаше ГРУ следи изпънати зад него в продължение на много години, се укрива в Pankisia в момента, а през 2001 г. той действително са участвали в нападението в Абхазия (което беше споменато от баща Batirashvili си). Но този път Galayev не беше на руската страна, но се твърди, че с цел да се помогне на Грузия да си върне Абхазия.
Атака Gelayev се илюстрира най-добре от Иракли Alasania, бивш министър на отбраната грузински, в интервю за грузинската преса през 2009 г. В това интервю Alasania открито заяви, че Gelayev и неговият отбор е "оръжие срещу грузинци в ГРУ ръце" по време на нападението в Абхазия.

image

Иракли Alasania
Знаейки, като красноречив детайл от кариерата изгрев Shishani, цялата описана информация за подозрителни връзки между уахабити и руските тайни служби, отчети Закаев през 2013 г. от предстоящото чеченски роля в Сирия, както и свидетелствата на баща Batirashvili е, теорията, че този герой има подозрителни асоциации (не с КГБ, но с, да речем, ГРУ или FSB) звучи драматично различни. И тази възможност следва да се разгледа по-задълбочено
Терорист, който ходи свободно
Биографии мюсюлманска Абу Уалид трябва да се повиши още повече мисли. Когато този човек е бил известен като Margoshvili, той е арестуван за тероризъм в Русия, и освободен след две години.
Просто четете какво пишат руските медии през 2003 г., когато Margoshvili бе арестуван, изглежда очевидно, че този човек, отговорен за смъртта на много хора, е никога да не види бял ден отново. Но по някакво чудо той е първият осъден на две години затвор, а след това изведнъж оправдан по време на повторно разглеждане.
Ако това не беше достатъчно, странна история се случи в съдебната зала - офицери от ФСБ са се опитвали да го арестуват след оправдателната присъда, обаче безуспешно. Според експерти, това може да означава само едно - Margoshvili стана (или вече са били) агент на руските специални служби.
Не са много последователните случайности?
Между другото, Уалид стана главоболие не само на тези, които се притесняваха за войната в Сирия, но, да речем, Германия. В началото на декември, вестник "Франкфуртер алгемайне" обяви, че диаспората на чеченските туземци са се радикализирали, и най-големите донори са Уалид и Shishani които се твърди, че се е превърнал в "идол на германските ислямисти".
Такава информация ще бъде още една причина да се разгледа истинската история на Margoshvili - особено знаейки, традиции КГБ да насочат своите агенти към отслабването западните държави, неочакваната историята на (лидер на Ал Каида) ал-Зауахири потенциални връзки с руските специални служби, както и факта, че много експерти най-накрая признават, че ислямската държава е по-голяма заплаха за Запада от Ал Кайда.
Цялата тази информация е по никакъв начин не е опит да се докаже, че всичкия ислямски тероризъм е насочено само от руските тайни служби. Това не е така. Аз напълно разбирам, че този въпрос е много по-сложен.
Би било невежо да се отрекат различни исторически факти за връзките между исляма терористи и Саудитска Арабия, Пакистан, Афганистан и Близкия Изток, както и безкрайните конфликти в тези региони. Има Дори основание да се говори за настоящите връзки между някои от мюсюлманските държави и тероризма.
Има различни нагласи към такива теории като тази, представена от Дроздов в интервюто си за "fontanka.ru". Въпреки, че той признава, че Басаев е един от лидерите на специална цел военна единица, той твърди, че това е просто грешка на Русия - същото както САЩ във връзка с Бин Ладен. KGB общо- има предвид undenied теорията, че те подкрепиха бин Ладен, когато предостави подкрепа за муджахидините по време на Афганистанската война срещу СССР.
Но има една основна разлика между мюсюлманин в западните държави и Русия, когато става въпрос за връзки с тероризма. На първо място, ако западен или мюсюлманска държава е обвинен в такива връзки, историята получава медийно отразяване, фактите са изследвани и проучени. Въпреки това, изглежда, че Русия не е имунизирана срещу международната изследователска или публични дискусии, въпреки че обвиненията са дългосрочни и последователни. Няма друга държава (като се има предвид безспорно СССР традиции, че Русия може да са приети), които могат да се появят съмнения за включване на тероризъм в арсенала си като стратегии за борба на международната арена.                       image                      
Така че бих искал да завърша тази част не само с необходимоста от преоценка на всички това и заплахата към западните държави. Бих искал да напомня още веднъж предупреждение на Preobrazhensky през 2007 година:                                                                     image              
"The basic difference between Russia"s and America"s attitude towards Islamic terrorist is that America regards it as an external threat, while Russia employs terrorism as an object and government tool both internally and abroad. Islamic terrorism is only a part of international terrorism. KGB was using terrorism to spread communist regime principles all over the world, and it was well before Islamic terrorism became a global threat."
After this quote and all the information presented in this essay, the rhetoric question arises: "Doesn"t Putin"s current regime use terrorism cynically to reach the same victories - both internally and against the West?"http://m.en.delfi.lt/article.php?id=66856642#ixzz3ONzK4Lqg







Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8728890
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930