Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2015 13:35 - Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 1098 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.01.2015 20:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageКъм сайта SBS на български:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/
                                                             Слушай > България във фокуса на вниманието на Великобритания, САЩ и НАТО               
/Фили/ Независимостта от Русия и борбата срещу тероризма – това в момента са основните предизвикателства във външно-политически план за България. Най-доброто решение за тях обаче се намира не извън, а в самата България – смята политическият коментатор Пламен Асенов.

- Пламен, световни медии с изненада коментираха съвпадащите визити на държавния секретар на САЩ Джон Кери и британския външен министър Филип Хамънд в София. Откъде дойде изненадата?

– Изненада имаше, Фили, но основанията за нея не са много сериозни. Тя май идва оттам, че България по принцип е в периферията както на американското, така и на британското политическо внимание, а сега съответните двама външни министри се изсипаха тук почти едновременно. Това винаги предизвиква у медиите повече въпроси и съмнения.
Всъщност обаче онова, което наистина провокира големия интерес, е фактът, че тези знакови посещения се случват по време на продължаваща вече доста време публична руска пропагандна атака срещу България.

- Беше ли тази тема наистина в центъра на срещите?

– Всъщност темата за отношенията на България с Русия, Фили, е така многопластова, че тя дори няма нужда да бъде разисквана специално и самостоятелно – защото без нея няма как да се мине, докато се разговаря за каквото и да било друго. Ето, обсъжда се енергийната независимост на страната и диверсификацията на енергийните източници – един от най-съществените въпроси, които интересуваха и двамата министри.
Така или иначе, по тази тема станаха ясни няколко важни неща. Първо, има европейски средства, например по Плана за стратегически инвестиции, които могат да се ползват от София при строежа на интерконекторните връзки с Гърци, Турция и Румъния, връзки, които до голяма степен ще отворят възможността за независими доставки на българския енергиен пазар. Второ, за кой ли път бе повдигнат въпроса за корупцията в българската енергийна система, която пречи на нейното добро функциониране. Трето, изразена бе готовност от САЩ за инвестиции в сектора и предоставяне на експертна помощ за развитието му.
А всъщност, Фили, навсякъде в тези уж чисто икономически и технически въпроси, стои и темата за Русия. Как Русия ще реагира, ако започне да изпуска от контрол българския енергиен пазар, от който в момента държи поне 85 процента? Видяхме острата реакция на Москва и обвиненията, които се изсипаха и продължават да се сипят върху страната, заради спирането на „Южен поток”. А какво ще стане, ако утре България отмени наложения под руски натиск мораториум за шистовия газ и започне проучвания, които бързо могат да доведат до значително откъсване от руската енергийна орбита? Какво ще стане, ако се изгради европейския южен газов коридор и София каже на руснаците – съжаляваме, но не ни трябват дори тези количества газ, които досега купувахме от вас.

- И какво очакваш да стане?

– Очаквам, както пише в Библията, Фили, да настане вой и скърцане със зъби. Само един факт, който показва колко вече руснаците са бесни на България и колко петата колона тук е задействана да работи в руска полза. Онзи ден Атака на Волен Сидеров разпространи писмо, с което се жалва за временно спряната акредитация на нейните две медии за министерството на външните работи.
Това добре – има засегнати интереси, жалват се хората. Само че надали някой нормален човек може да си обясни защо официалното писмо на една българска, парламентарно представена и уж националистическа партия, с което се защитават две уж български медии и което е изпратено до останалите български медии, е написано изцяло на…..руски. На руски, Фили. А после питат защо акредитацията им е спряна…..
Шегувам се, но работата е сериозна, това показва колко наистина нагло и арогантно е руското поведение спрямо България в момента.

- Добре, но България е член на ЕС и НАТО, тоест, тя има механизми за защита…..

– Всъщност именно по този повод, много навреме дойде и много точно беше основното послание на американския държавен секретар Джон Кери – Вашингтон стои зад София, но не само в нейния опит да се отърси от руската енергийна зависимост.
„Съединените щати непоколебимо ще изпълнят ангажимента си като член на НАТО да защитят България, ако бъде нападната – заяви Кери и допълни, че САЩ ще увеличат и задълбочат съвместните военни учения и ще бъде засилена американската помощ за модернизиране на българската армия.

- А дали същото важи и по отношение защитата на страната от другата голяма заплаха – радикалния ислямски тероризъм?

– Тук до голяма степен нещата зависят най-вече от самата България, Фили. Да, партньорите ни от НАТО и ЕС ще ни помогнат в тежък момент – не дай, Боже – но никой не може да свърши онова, което трябва да свършим сами. Говоря за острата необходимост да се реализират дългоочакваните дълбоки и всеобхватни законодателни реформи в МВР и системата на специалните служби. В момента те са по-скоро част от проблема, а не част от решението, свързано с борбата с тероризма. А това никак, ама никак не е добра новина за българското общество като цяло, защото то изглежда доста беззащитно в една война, в която, така или иначе, участва.

- Пламен, малко след двойното посещение в София, в Брюксел се срещнаха външните министри на страните от ЕС, а основните теми бяха също борбата с тероризма и санкциите срещу Русия. Каква е българската позиция по тях?

– В известен смисъл и тази среща, Фили, може да се тълкува като стъпка в защита на България, но защита, скрепена не с конкретни декларации, а със споделената обща позиция. И имам предвид не само борбата с тероризма.
В Брюксел българският външен министър Даниел Митов подкрепи позицията за продължаване на европейските санкции срещу Москва. Това връща доверието към България от страна на европейските и натовските ни партньори, доверие загубено от предишното ляво управление. Онези управляващи, сега в опозиция, продължават да настояват, че ако иска сигурност, София не трябва да засяга интересите на Москва и дори – че трябва да се противопостави открито на европейските санкции.
Обаче в реалността е точно обратното – колкото по-ясно България се противопоставя на руските апетити и колкото повече подкрепя общата европейска позиция, толкова по-защитена е страната. Това не е парадокс, просто става дума за проява на колективно доверие в една колективна система за сигурност като евро-атлантическата.
Но за да завършим с темата за изненадите, Фили, трябва да кажа, че най-голямата от тях в момента май се пада на Русия. Всички руски коментари напоследък сочат ясно, че за последните 25 години български преход, за последните 10 членство в НАТО и осем членство в ЕС, Кремъл изобщо не е схванал, че България вече не е в руската орбита на влияние. И се държи, сякаш едва сега научава този факт. А понякога дори – сякаш това не е вярно и ние само се шегуваме. Е, не се шегуваме, колкото и да ни е смешно.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Пламен Асенов                                                                                               Руската пропаганда подстрекава петата колона в България                                                                                                          В Крим както и на определени места в България има входове към Агарта та за това са войните днес.                               





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8729232
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930