Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2015 20:29 - Kакво означават знаците на пластмасовите бутилки! ANONYMOUS BULGARIA Автор: nikikm
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 15216 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За сега се приема, че пластмасовите опаковки с етикети HDP, HDPE, LDPE и PP не отделят опасни вещества във водата. Останалите пластмасови опаковки, на които няма тези етикети са опасни за организма, тъй като напитката в тях е под влияние на вредни вещества.

image

В последно време все повече се използва естествената вода, която се опакова в пластмасови бутилки.

Всеки производител е длъжен да обозначи съставана самата бутилка, по този начин, че на дъното да постави маркировка, която символизира състава на пластмасата, от която е изработена бутилката. Вижте какво означават обозначенията:

PET или PETE
Тази маркировка означава контейнер, предназначен за еднократна употреба. Възможно е да се отделят тежки метали, които пречат на работата на хормоните, като и някои от тях са канцерогенни съединения .

HDP или HDPE
Това е маркер за пластмаса, която отделя минимален брой химикали във водата.

PVC или 3V
Пластмаса, която отделя два отровни химикала, които влияят на работата на хормоните в човешкото тяло, а тя най-често се използва за изработка на бутилки.

LDPE
Пластмаса, която не се използва за изработка на бутилки, а за изработка на пластмасови торбички, въпреки че не изпуска химикали във водата.

PP
Това е сравнително добра пластмаса, разпознава се по белият цвят, като най-често се използва за сиропи и кисело мляко.

PS
Пластмаса, която във вода отделя канцерогенен стирен, а се използва за изработка на чаши за кафе за еднократна употреба.

PC или без етикет
Най-лошата пластмаса за хранителни продукти, тъй като отделя вреден химикал. Използва се при изработка на бебешки бутилки, спортни бутилки исъдове за приготвяне на храна.

image


Tук е обяснено още по-подробно:

1 polyethylene terephthalate (PET или PETE) Този вид пластмаси се използват за производство на бутилки за минерална вода, газирани и безалкохолни напитки, сиропи за кашлица, лейкопласт, опаковки на бисквити, полиестерни влакна.

2 high density polyethylene (HDPE) Този вид пластмаси се използва също за бутилки, пликчета за пазаруване, торбички за фризер, бутилки за прясно мляко, кутии за сладолед и сокове, опаковки на шампоан и почистващи препарати, тръбопроводи за напояване на селскостопанска продукция, кошчета за отпадъци, имитация на дърво, за капачките на минералната вода и др.

3 polyvinyl chloride (V или PVC) Този вид пластмаси се използват за производство на бутилки за съхранение на нехранителни продукти, опаковки за козметични продукти, блистери, изолация на електрически уреди, тръбопроводи, канализация, огради, дограма, подови настилки.

4 low density polyethylene (PELD или LDPE) Полиетилен с ниска плътност – Този вид пластмаси се използват за торбички за еднократна употреба, различни контейнери, диспенсери за течни сапуни, меки бутилки, опаковки на шампоани, миещи препарати и др., домакинско фолио, опаковки на козметични продукти, лабораторно оборудване и т.н.

5 polypropylene (PP) Този вид пластмаси се използва за сламки, чинии за микровълнови фурни, градински пластмаси, чаши, контейнери за храна, домакински съдове, опаковки на солети, бисквити и др. сладкарски и тестени продукти, кофички за кисело мляко и плодови млекца(само за някои от българските млека!! Обърнете внимание, че повечето български кисели млека се опаковат в опаковки от PS, вместо от PP, както е навсякъде по света), памперси.

6 polystyrene (PS) Този вид пластмаси се използва за производство на чашки за кафе за еднократна употреба, кутии за храна за вкъщи, саксии, играчки, видео и аудио касети, пепелници, вентилационни тръб, кутийки за CD/DVD, имитации на стъклени чаши, играчки, видео и аудио касети, и др. За съжаление, известни марки български кисели млека също са опаковани в кофички от полистирен(PS). Погледнете дъното на кофичките на киселото мляко.

6 polystyrene (PS-Е) От този вид пластмаси се произвеждат пенообразни чаши за топли напитки, контейнери за топла храна, защита от счупване на фини елементи.

7 други (OTHER или О) (смесени; най-често polycarbonate, или PC, но също polylactide, или PLA, продукти направени от възобновяеми суровини) – Този вид пластмаси се използва за производство на бебешки шишета, бутилки за вода за многократна употреба, кутии за съхранение на храна, опаковки за медицински нужди.

image

9 или ABS Този вид пластмаси се използва за производство на монитори, кутии за телевизори, кафе машини, мобилни телефони, повечето компютърни компоненти.

PLA – полилактид Това са пластмаси, направени от био разградими източници като царевично и картофено нишесте, захарно цвекло и други суровини, които имат високо съдържание на скорбяла. Тези растителни пластмаси се разлагат за около 12 дни при подходящо третиране в специални торища. Недостатъкът им се състои в това, че са направени от храна, която изисква достатъчно свободни пространства докато се отгледа. А допълнителните свободни пространства за отглеждане на суровини за био горива и био пластмаси се осигуряват най-често като се изсичат тропически гори.

PES пластмаси (Polyethersulfone) Това са най-новите пластмаси. Те са полиестер с изключителна устойчивост и са по-малко порести, като едновременно с това по-трудно влизат в реакция и практически не отделят от себе химикали или други вещества. Това са свободни от бисфенол А пластмаси, които остават стабилни в широки температурни граници, устойчиви са на повечето химикали и процесите на саморазграждане и стареене. Продуктите, произведени от този вид пластмаси могат да се подлагат на многократна стерилизация без това да повлияе на техните качества, което ги прави подходящи при контакт с храна. Използват се в медицината, хранително-вкусовата промишленост, за производство на бебешки шишета, кухненско оборудване, електрически уреди, автомобилостроене.

PTFE пластмаси (Politef) – Тефлон Всички добре познаваме тиганите, тенджерите и тавичките, които са направени от тефлон. Те са широко рекламирани като незалепващи, лесни за измиване, незаменими в домакинството, безвредни за здравето. Дали обаче в действителност е така? Ако четем техническите характеристики на тефлона от фирмите-производители, оставаме с убеждението, че това е едно изключително безопасно, надеждно и безвредно пластмасово покритие. В промишлеността този вид пластмаса е незменима заради физическите си свойства, но както и да се рекламира, истината е, че в домакинството и в производството на домакински съдове тя няма място. При прегряване незалепващите тефлонови покрития отделят токсични газове, които доказано са смъртоносни за птиците, а при хората стават причина за здравословни проблеми.

image


Съвсем наскоро, през 2005 година, десетилетия наред, след като тефлоновите покрития са въведени в производството на домакинските съдове и след като във всеки дом има поне по един тефлонов съд, се установява, че перфлуороктановата киселина, която е една от съставките на тефлона, има канцерогенно действие. Това обръща изцяло представите за този вид съдове, но въпреки това те продължават да се произвеждат и да се продават дори и от най-големите вериги магазини. От нас самите зависи да не купуваме тефлонови съдове, за да се предпазим от тяхното вредно влияние. Старите тефлонови съдове изхвърлете.

image

До скоро PET опаковките се считаха за абсолютно безвредни при еднократна употреба. В тях се продава и съхранява минерална вода и безалкохолни напитки. За съжаление, най-новите изследвания върху PET пластмасата откриват, че в дългосрочен план от този вид бутилки също се отделят вещества, които имат негативен ефект върху човешкото здраве. Тези вещества попадат във водата(или безалкохолните напитки) и при натрупване смущават действието на някои полови хормони, успешно имитирайки хормона естроген. Количествата, естрогено-подобни химикали, които се отделят от PET опаковките може да се разглеждат като незначителни, но тук влияние има ефектът на натрупване и това, че ние по принцип живеем в много нездравословна и отровна среда. Тази среда подсилва действието на вредните химикали, с които принципно човешкият организъм би се справил, ако живееше в здрава и чиста среда. Получава се явлението ”Капка по капка – вир става.”.
Ако бутилките се използват повторно, проблемът се задълбочава, тъй като PET пластмасите са порести и в тях лесно се задържат бактерии и миризми. Формата на бутилките не позволява качествено измиване, а ако се използват миещи вещества, то те самите остават в порите на пластмасата. Така освен химикалите, които се отделят от PET пластмасата, бутилките стават опасни с вредните организми, които се развъждат в тях.

image

Относно останалите видове пластмаси, за сега се счита, че тези с номерация 2 (HDPE), 4(PELD или LDPE) и 5(PP) са безопасни за човешкото здраве. Дали обаче това е така, само бъдещите задълбочени изследвания ще покажат. Практиката показва, че десетилетия след въвеждането на някои видове пластмаси (считани за абсолютно безвредни) се оказва, че далеч не са така безобидни, а напротив – оказват много вредно влияние върху човешкия организъм.

Със сигурност, пластмасите, които е добре да избягваме са тези с номера 3(PVC), 6(PS) и 7(PC).

PVC пластмасите често се използват за опаковане на месо. Те съдържат омекотители, наречени ”пталати”, които влияят върху хормоналния баланс на човека, а по време на производството на тези опаковки се отделя диоксин, който е мощен канцероген и в допълнение причинява хормонални аномалии. Като се има предвид, че в храненето на животните също се използват хормони, включително хормони на растежа и полови хормони, сами можете да си представите, как PVC опаковката само допълва този чудовищен коктейл.

Много от детските играчки все още се произвеждат от PVC пластмаси, което ги прави потенциално опасни за децата.

Номер 6(PS) пластмасите са два вида – екструдиран полистирен(известен още като стиропор), който се използва за кутиите, в които ресторантите слагат готовата храна и за чаши. Тези стиропорени чаши и кутии съхраняват храната и напитките топли по-дълго време. Другият вид PS е неекструдираният полистирен, който се използва за прозрачни кутии за готова храна, прозрчани пластмасови чаши за еднократна употреба и пластмасови прибори. И двете форми на полистирена отделят частици стирен, който се счита за потенциален канцероген(причиняващ рак фактор), влияе върху хормоналния баланс на организма и повлиява репродуктивните възможности на хората.

За голямо съжаление се оказва, че дори и известни марки кисели млека се дистрибутират в пластмасови кофички от полистирен. Можете да видите това на дъното на кофичката, където в триъгълния знак за рециклиране пише цифрата 6, а под него има надпис PS.

Пластмасите с номер 7(PC) и рециклираните пластмаси съдържат бисфенол А (BPA), който също повлиява хормоналния баланс на организма и се свързва със заболявания като рак, затлъстяване, диабет, ранно начало на пубертета, повишаване на агресията, понижаване на паметта, преобръщане на нормалните сексуални разлики в структурата на мозъка, понижаване на имунитета, аборти, рак на гърдата, рак на простатата.

В последните години се разразиха множество скандали, защото се оказа, че в пластмасите, от които се правят бебешките шишета за хранене се съдържа бисфенол А. В своя защита производителите твърдяха, че количеството бисфенол А, което се отделя е минимално, но има ли минимално количество, когато става въпрос за бебета?! Та нали бебето е най-чистото създание – като скъпоценен снежно бял лист, върху който всичко мръсно оставя отпечатък и следа.

В резултат на протестите на много неправителствени организации и сдружения на майките, на производителите беше наложено да променят продуктовите си линии и технологии. Забрани се използването на рециклирани пластмаси за производство на бебешки шишета. За съжаление, все още само част от производителите имат пластмасови серии от шишета, които са BPA free(свободни от бисфенол А) и това е отбелязано върху самите шишета. За останалите шишета – без този надпис, остава съмнението, че вероятно въпреки всичко, отделят минимални количества бисфенол А. Алтернативата са стъклените шишета.

imageИзточник: vchas




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313351
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031