Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2015 21:14 - Управляващите не могат да скрият факта, че отгледаха Цветан Василев в свой интерес
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image          Активите, които LIC33 обяви, че е купила от Цветан Василев

Светослав Метанов

Вчера в София се появи компания с никому нищо не говорещото име LIC33 и обяви, че освен 43-процентния дял на Цветан Василев в БТК е купила и 100% от НУРТС, 91% от собствеността във воeнния завод „Дунарит“, също 91% от другата военна компания – „Авионамс“, както и цялата собственост в пипълметричната агенция ГАРБ плюс мултиплекс оператора „Фърст Диджитал“, на който се разпространяват програмите на националните телевизии.

Цената от 1 евро е любопитна, но само като детайл. И на милиарди да бяха оценени ключовите активи, пак нямаше да е от значение.

Смисълът на подадената информация е съвсем друг. И той е, че сделката за изброените активи всъщност е един звучен шамар за българската държавност. Или по-скоро е доказателство, че тя не съществува – заменена е от неприкосновени лични интереси, гарантирани по неписано законодателство. Които много приличат на корупция.

Но продължаваме да гледаме завистливо Румъния и цъкаме с език: а бе, тия как го направиха!

Вчера се оказа, че Цветан Василев е продал нещо, което всевъзможни служби и институции в продължение на години се правеха, че не знаят, че е негово.

Падането на завесата
image
Мустакатият банкер си взе БТК по времето, когато пак управляваше ГЕРБ и когато медиите на тандема Василев – Пеевски безскрупулно възхваляваха харизмата на премиера и властващата партия. Тогава Бареков не бе политик, а се намираше в разкраченото положение на телевизионен водещ и мениджър на тв канал (пак на Цветан Василев). Медията се ползваше със статута на официоз. Министрите един през друг се надпреварваха да се вместят в сутрешния блок преди да разберем за поредната ювелирна акция със запомнящо се име на силовия вицепремиер Цветан Цветанов.

Бареков по онова време обясняваше на уважаемите зрители, че Бойко Борисов е най-великата личност в българската политическа действителност след демократичните промени.

Тогава, не сте забравили, държавните фирми дружно депозираха стотици милиони левове в КТБ, която растеше ли растеше и стана четвърта по активи в банковата ни система. БНБ и КФН уж проверяваха банката и уж всичко бе от хубаво – по-хубаво. Цветан Василев едва смогваше да си прибере наградите за банкер на годината, най-влиятелна личност и т. н.

Навремето никой не пита с какви пари е купена БТК, за която наскоро Василев обясни, че целият кеш е изваден от него, а руската ВТБ се е явявала само „номинален носител на акциите“. Ако е така, то това някак си е пропуснато от Комисията за регулиране на съобщенията, от Комисията за защита на конкуренцията и от правителството, които трябва да се интересуват при смяната на собствеността на големи компании, притежаващи стратегическа инфраструктура.

БТК обаче е в малко по-различна ситуация от останалите фирми, придобивани от LIC33. Това е актив, с който мустакатият банкер не криеше, че се разпорежда, за разлика от мултиплексите. В края на управлението на правителството на БСП и ДПС и по време на първия мандат на ГЕРБ Комисията за регулиране на съобщенията направи конкурси за лицензите за цифровата ефирна телевизия. Ведомството отстрани водещ инвеститор от бранша – виенската ORS на основанието, че имал тв канал в Австрия. Разрешителните бяха дадени на други компании. Чуждестранни. Инвеститори с опит, които нямали нищо общо с Цветан Василев…

На вчерашната пресконференция обаче се оказа, че все пак имали нещо общо и че той взел, че ги продал.

А и за ТВ7 се знае, че била негова. КРС обаче, когато са давали разрешителните, явно не са знаели тия подробности, иначе вероятно са щели да отстранят и цветанвасилевата фирма по схемата, по която скроиха шапка на истинския инвеститор.

Някой съмнява ли се?

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията също нищо не са подозирали за казуса с мултиплексите. Иначе нямаше да пишат обяснение след обяснение до Еврокомисията как България не е нарушила общностните правила и че конкурсите са били съвсем честни и без дискриминационни условия. Вероятно са били много убедени в това, щом и парите за разяснителната кампания за цифровата телевизия (едни 17 милиона лева) бяха предоставени основно на свързани с Цветан Василев фирми и медии.

Включването на пипълметричната агенция ГАРБ в сделката с LIC33 е още по-любопитно. Това е официалната институция, предоставяща данни за гледаемостта на телевизиите в страната. Числата им са много важни за рекламодателите, които всяка година изливат щедри бюджети за много милиони левове. Пипълметрията би трябвало да е независима, да не е свързана с тв програми, за да не насочва парите в определена посока на принципа „слушаш-папкаш“. Но сега разбираме, че и това не е било така.

Собствеността на двете фирми от военно-промишления комплекс е като целувка печат за всичко казано дотук. В една държава, която е член на НАТО и Европейския съюз, няма как тази индустрия да не е в ръцете на доверена и безспорна личност. Няма как човекът да не е проверен внимателно няколко пъти от службите по сигурността и няма как той изведнъж да се окаже издирван от Интерпол.

След вчерашните изявления на нарочения за нов собственик на всички тези активи – московския белгиец Пиер Луврие, падат маските, че управляващите днес не са знаели какво е ставало вчера.

А преди шеф на БНБ бе Иван Искров. Такъв е и днес.

Тогава КРС се управляваше от Веселин Божков. И в момента се управлява от него.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията бе Ивайло Московски – кара втори мандат на поста.

В Комисията за защита на конкуренцията силният човек бе Петко Николов. Още си е там.                                                                                                     trophyplus.org/              



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687320
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031