Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2015 19:38 - Руските спецслужби прочистват елита на "Новоросия"
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 805 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.06.2015 19:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
в. Газета виборча

image
         Алексей Мозговой. Снимка: от тв екрана                                   
Много от хората, които участваха в създаването на самозваните републики в Източна Украйна не дочакаха тържествата по случай първата година на тези “държави”. Службата за сигурност на Украйна (ССУ) смята, че руските служби носят отговорността за смъртта на водачите на бунтовниците. Следващият може да е Александър Захарченко - шефът на Донецката народна република. На власт в Донбас щели да се връщат хора на Янукович.

***

Александър Захарченко, лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република, е информирал ОССЕ, че до края на юли няма да участва в никакви срещи извън границите на ДНР. Твърди се, че причината е здравословното му състояние. Украински журналисти подчертават обаче, че Захарченко може би се страхува за живота си. През последните месеци загинаха няколко души, с които той е работил. Някои при неизяснени обстоятелства. Службата за сигурност на Украйна смята, че това е планирана акция на руските специални служби, а следващият може да е точно Захарченко.

Чистки сред “елита на Новоросия”

Александър Беднов, известен с псевдонима Батмана, беше командир на Група за бързо реагиране, подчинена на самозваните въоръжени сили на Луганската народна република. Загина на 1 януари при опит да бъде задържан от милицията. “Отказа да изпълни заповедта да се разоръжи, издадена в съответствие със закона,и оказваше въоръжена съпротива. Загина в престрелка” - гласеше официалното съобщение за смъртта му, направено от Генералната прокуратура на ЛНР.

Смъртта на Батмана предизвика конфликт сред бунтовниците. Част от тях не повярваха, че са искали да арестуват коменданта. Плъзнаха слухове, че това е било “екзекуция”, резултат от конфликта с Игор Плотницки, лидер на ЛНР. Една от версиите за случилото се включва и разчистване на сметки, свързани с търговия с наркотици на територията на самопровъзгласилата се република.

“Независимо от мотивите, при това убийство дори не бяха имитирани законосъобразни действия, Ако Батмана е заслужавал да бъде арестуван, дори осъден, това трябваше да стане не чрез бандитска засада”,каза през януари, оценявайки тези събития, Игор Стрелков, намеквайки, че официалната версия няма много общо с истината.

Стрелков е псевдонимът на руски офицер, който известно време изпълняваше длъжността министър на отбраната на ДНР, но през август 2014 г. подаде оставка и замина за Русия. След убийството на Батмана убеждавал други руснаци, заемащи ръководни постове в т.нар. Новоросия, да последват примера му.

Мозговой искал да избяга в Русия

Алексей Мозговой беше командир на Четвърти батальон на териториалната отбрана на ЛНР, известен преди това като Бригада “Призрак”. На 7 март под колата му избухна взривно устройство. Мозговой бе ранен в покушението, едно от парчетата го улучи в главата. На 23 май вече не извади такъв късмет.

Този път след експлозията на взривното устройство последва стрелба от автомат. В нападението загинаха не само Мозговой и негови сътрудници, но и хора от цивилните коли, които пътували зад него. Покушението бе извършено в околностите на градчето Алчевск, на около 40 километра от Луганск. Отговорност за атаката пое украинската групировката “Сенките”.

Нейният командир Олександър Хладкий помести на профила си във Фейсбук следната информация: “Мозговой го взривихме дистанционно с две противопехотни мини МОН 50 в 18,48 часа недалеч от населеното място Михайловка на завоя от Перевалск за Луганск. Идваше откъм Стаханов. По време на взрива веднагас Мозговой загинаха трима души, а трима доубихме с два калашника 7,62 мм”. От разказа му следва, че тежко раненият Мозговой е бил доубит от украинците.

Тази версия на случилото се бе със задоволство приета от прокуратурата на ЛНР, която реши, че няма нужда тя да бъде подкрепена с доказателства. Министерството на вътрешните работи на Украйна намеква обаче, че на територията на самозваната република действа група на руските спецназ, която ликвидира хората, които са “неудобни” за Русия. Към тази версия клони и “Новая газета”, независима руска медия.

Борба за власт

Алексей Мозговой бе един от най-харизматичните лидери на ЛНР, пише “Новая газета”. Привличаше крайнолевите активисти. В батальона “Призрак” са воювали словаци, сърби, испанци, националболшевики от партията на Едвард Лимонов. Към тях се присъединили антимайдановци от Одеса и тези, които преди воювали под командването на Стрелков.

За разлика от други бунтовнически командири, като Гиви или Моторола, Мозговой умеел да говори с журналистите. Именно той бе смятан за лицето на ЛНР, а не официалният лидер Игор Плотницки, отбелязва вестникът. “Новая газета” подчертава, че Плотницки е имал проблеми с това да подчини разпокъсаните бунтовнически отряди, преди всичко защото, за разлика от лидера на другата самопровъзгласила се република, Плотницки никога не се е появявал там, където са се водели боеве.

След смъртта на Батмана властите на ЛНР обявиха, че всяка група, която остава извън структурите на милицията, ще бъде третирана като престъпна групировка. Това засили чистките сред непокорните бойци, започнали през есента на миналата година.

През януари загина и Евгений Ишченко, т.нар. народен кмет на Первомайск, който бе с руски произход. Заедно с него бяха застреляни трима руснаци, които доставяли на бунтовниците хуманитарна помощ. Властите заявили, че зад атаката стоят украинските сили. На 28 февруари избухна стрелба в Красний луч.

Отредът на Плотницки арестува коменданта Сергей Косогоров и 18 негови войници. Един човек загина в престрелката. Разоръжен и арестуван бе и Фоминов - командир на бригадата със специално предназначение “Одеса”. Фоминов се предаде, защото хората на Плотницки заплашваха, че ще ликвидират целия му отряд.

Командирът на “Одеса” твърди, че е бил задържан, защото се е опитвал да се противопостави на нелегалния бизнес на властите на ЛНР.В крайна сметка хората му бяха включени в т.нар народна милиция. Така завърши премерването на силите. Извън контрола на Плотницки останаха само казаците и отрядът на Мозговой.

План: да избягаш в Русия

С казаците е било много по-трудно. Както подчертава “Новая газета” те са контролирали предимно райони, граничещи с Русия. Техният атаман Козицин бе сигурен в положението си и открито обвиняваше Плотницки, включително за нелегална търговия с въглища. Козицин в крайна сметка напусна Донбас след битките за Дебалцево. Оттогава живее в Русия. Редовно в публични изявления критикува властите на самопровъзгласилите се републики.

От информации на “Новая газета”, потвърдени от ССУ, става ясно, че Мозговой също е планирал за замине за Русия. Там щял да организира голяма пресконференция и да обясни причините за решението си. Пресконференцията трябвало да бъде дадена на 25 май в Москва. Не се знае доколко това е било свързано с мартенското покушение, когато Донбас за пръв път чу за украинските партизани от групата “Сенките”.

Журналисти от “Новая газета” възстановиха събитията от последните дни преди смъртта на Мозговой. На 20 май властите на ЛНР съобщиха, че на територията на републиката са проникнали украински диверсионни групи. Във връзка с това на всички висши офицери било наредено да ходят само в цивилно облекло.

В четвъртък, 21 май, в Алчевск пристигат представители на властите на ЛНР и поставят на Мозговой ултиматум: до понеделник той и отрядът му трябва да се подчинят на структурите на народната милиция. До събота вечерта Мозговой е бил в щаба си. Чак вечерта заедно със сътрудниците си неочаквано тръгнал за Луганск. По пътя под автомобила им избухнали мините.

Хората на Янукович се завръщат

“Към днешна дата у нас се извършват масови арести. За Мозговой казват, че са го убили. Но никой не говори за арестуваните. За тези, които арестува Захарченко. Това са чистки в национално-патриотичните сили”, казва един от бунтовниците от отряда на арестувания току-що комендант Варган. Твърди, че на власт започват да се връщат хора, управлявали Донбас по времето на Янукович.

“Местните хора не могат да го разберат. Питат - за какво тогава се борихме, за какво с оръжие в ръка отвоювахме Донецк?”, цитира думите му портала vlasti.net. “Когото не могат да убият, го арестуват”, казва той. Част от хората просто изчезват, не се знае какво става с тях. Войникът на арестувания комендант твърди, че хората на Захарченко успешно се отървават от телата на убитите си противници.                                                                                                                               e-vestnik.bg/        





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8738418
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930