Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2015 00:15 - Действителността според МВФ, СТО, СБ…
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 808 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди време посочих, че към началото на 2012 г. Съединените щати имат финансова пробойна в невероятно грамаден, труден за възприемане и осмисляне размер. Позовах се на евреина Лоурънс Джейкъб Котликоф. Той е професор по икономика в Бостънския университет, член на Американската академия за изкуства и науки, старши-сътрудник в Националното бюро за икономически изследвания, член на Съюза на икономистите, беше старши-икономист в Съвета на икономическите консултанти на президента Роналд Рейгън, настоящ президент на “Economic Security Planning”, Inc., компания, която се занимава с разработването на специални компютърни програми за планиране във всички сфери и аспекти на националната сигурност.

Само елементарното изброяване на приноса му към различни отрасли на американската икономика и обществен живот обема цяла страница. През 2012 година Котликоф безуспешно опита да се кандидатира за президент на САЩ. Той е противник и на двете реално действащи политически партии, които всъщност са една. Ученият е един от онези, които смятат за жизнено необходима появата на поне още една солидна политическа сила.

Ето какво написа той тогава, а аз ви го предложих. Но то се оказа потребно на съвсем малко хора:
    image                                                                                            
„В САЩ има фискална пропаст – техните предстоящи данъчни постъпления са по-малки с 202 трилиона долара от настоящата стойност на техните бъдещи разходи (включително обслужването на техния официален дълг) – почти 14 пъти спрямо брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение, Гърция има фискална пробойна от около 11 пъти от брутния вътрешен продукт. За да затвори фискалната пропаст, се налага САЩ незабавно и за постоянно да повишат федералните данъци с около две трети!“

Разбирате ли какво заявява този признат за водещ икономист? Преди четири лета САЩ бяха по-банкрутиала държава от съседите ни на юг. В момента гръцкият дълг е 18 пъти по-голям от брутния вътрешен продукт на страната. А американският?

Едва ли ще намерите такива данни. Аз не успях. Най-пресните са все от онази 2012 година. Преди месеци ви занимавах и с това.

Знаете ли откъде произлиза понятието „банкрут“? От италианския израз “banco rotto”, който означава „счупена пейка“. В средновековна Италия, когато някой търговец не можел да се издължи на свой кредитор, наказанието било просто. Чупели пейката и масата, на които той въртял сделките си.

    image

Искам да кажа, че, ако на земята имаше справедливост и законността се прилагаше еднакво за всички, още през 2005-2006 година САЩ трябваше да обявят банкрут. Тяхната финансова несъстоятелност се задълбочава и повлича всички, стъпили върху черджето им – парично – доларово, икономически – обвързване с договори, военно – уйдисването на агресивните амбиции на техния елит от оня комплекс, чиито интереси се простират върху цялото земно кълбо, обрамчено от Североатлантическия пакт.

Ако в днешна Италия се прилагаше законодателството отпреди хилядолетие, страната отдавна трябваше да е обявила фалит. През 2007 година корпорациите, декларирали своята несъстоятелност, са били около 6000. Само през 2013 и 2014 година техният брой се е увеличил с 28 000! Размерът на необслужваните кредити надхвърли 325 милиарда евро (360 милиарда долара)! Това е 16 на сто от всички отпуснати заеми. Но банките продължават с лека ръка да раздават пари под лихва. Кредитната икономика действа с пълна пара. Никой не се опитва да я възпре.                                                      image          

Банкерите са обучени, че ако банкрутират, държавата ще им се притече на помощ. Обозначиха това действие с английски израз bail out, означаващ „да спася някого“. Дори го превърнаха в дума – bailout. Така през цялата 2009 г. правителствата в САЩ и някои държави в Западна Европа бейлаутваха частни финансови и промишлени корпорации с пари на… данъкоплатците. Не на шега народът ни е описал това с красноречивото „болен здрав носи“!

Населението на Италия застарява с темпове, близки до нашите. Етническият му състав е безвъзвратно променен. Вече няма как да определите държавата на европейския „ботуш“ като „католическа“. Но засега никой не говори за нея и за влиянието й върху еврото. Гърция е виновна за всичко. Защо ли?

Трябва ли да очакваме втора серия от поредицата „Държавни фалити“ със заглавие „Италия“?

Защо Те се правят, че са „спасили“ Ирландия и Португалия и уж вече „вадят“ Испания от блатото на фалита? Поради каква причина избягват да споменават Франция като поредната страна, поела към бездната на банкрута? И какво спира всички, дори Кремъл и Пекин, да обявят силно и ясно, че на този свят няма по-банкрутирала държава от САЩ.

     image

E nessuno si impegna di tutto per rompere la panchina americano![ И никой не предприема нищо, за да строши американската пейка,]

Но какво посочи още Лоурънс Котликоф в онази своя статия, на която се позовавам?

„Списание “The Economist”, както и всички останали финансови медии, а също и очевидно икономистите до един (в науката и в бизнеса), но и онези, които правят политиката, се фокусират върху официалния дълг. За САЩ официалният дълг е 9 трилиона долара [за три години се удвои и днес е повече от 18 трилиона]. Това е нищо в сравнение с фискалната пропаст, която включва всички задължения, официални и неофициални. Фискалната пропаст е огромна в сравнение с официалния дълг, защото Чичо Сам премина през шест десетилетия в трупането на масивни задължения, за да извършва социални плащания, които внимателно водеше на отчет.“

            image

Ето я присъдата на икономист, който по всички възприети критерии, погледнат от всевъзможните традиционни ракурси, е висококвалифициран. Тя е: САЩ са социалистическа държава. Излиза, че тя е трупала дългове, без да има ни най-малка представа как ще ги погасява. По-нататък преподавателят разяснява, какви са нормалните параметри на евентуална държавна задлъжнялост. Така, както той и събратята му по учебници разбират проблема.                                                                                                                   Истината е далеч по-различна: Не само през споменатите шест десетилетия, още поне тридесет преди това, САЩ са престанали да бъдат независима държава. Попаднали са в ръцете и под игото на финансовия Интернационал. Неговата цел е била да ги превърнат в социалистическа каруца, върху чиято капра да седят Те и да държат юздите. Да я водят натам, накъдето диктуват Техните интереси – лични и групови. Но въпросните Те са не повече от 0,5 – 0,6 на сто от американците.

Съвсем същото се отнася и до Гърция, до Европейския съюз, до целия останал свят, все още съставен от национални държави. Защо да се залъгваме? През годините САЩ, сътвореният от същото Братство болшевишки СССР, понастоящем комунистически Китай, са водещите сили.

Ако Братството реши и разпореди Китай, Русия или Япония да ликвидират американския долар като резервна валута – в която държавите трупат своите парични запаси и заплащат сделките с петрол – САЩ ще рухнат като къщичка от карти. Прекалено отдавна доларът няма никакво покритие. Златните резерви на споменатите страни, на монархиите от Персийския залив и на още няколко държави, които нямат нищо общо с Форт Нокс, все повече набъбват.

Преди три петилетки германците си поискаха златото, депозирано в американския трезор. Лъгаха ги, че ще им го връщат на порции. Не получиха нищо! Kaiserin Ангела си трае със свити ушички…

image

Все по онова време писах:

Има ли някой, на когото да не е ясно: Гърция и Испания фалираха. Ирландия, Италия и Португалия едва се крепят над повърхността. Малки вълнички, предизвикани от интернационалните банкери, ще ги потопят.

Кризата постепенно превзема Франция и чука на германската врата. Бившите страни от т. нар. социалистически лагер – по-скоро концлагер, оцеляват като хлебарките. Свикнали са на мизерно съществуване и са по-издръжливи от разглезените западняци…

През последното десетдневие на август силно замириса на пари – на края на еврото. Лорд Джейкъб Ротшилд заложи голяма сума за това, а Джордж Сорос взе да купува злато…

Онзи ден, сряда, 3 октомври 2012 г., американски консерватор и патриот обяви:

„Америка вече се сгромоляса.“

        image

За всеки, който е следил редовно публикациите в тази медия, това не е новост. Още преди година разказах, как големи градове като Детройт фалират. Калифорния иска независимост.Потомците на Седящия бик и Лудия кон – народът лакота – т. нар. индианци от племената на сиуксите от Северна и Южна Дакота, си поискаха обратно земите, заграбени преди два века от европейските завоеватели. Според официални прогнози през 2023 година цветнокожите деца ще са повече от белите. Най-късно петилетка след това бялото население на Съветските американски щати ще представлява малцинство.

Масоните, илюминатите, които произлизат от обществените низини, каквито са Ротшилдови, обичат знаците. Като всички комплексирани сатанисти и те захранват своя мрачен дух с нещастието на другите. И все пак жестът на човека с купената титла „лорд“, водачът на световното комунистическо движение Джейкъб Ротшилд, едва ли е съвсем случаен. Ако не целеше нещо конкретно, той трудно би представил нещата чак толкова явно. Въпреки че – кой знае. Успехите на неговото семейство са главозамайващи… Предстои да видим.

        image

Наясно съм, че нищо на този свят не е вечно. Затова изповядвам максимата, формулирана от френския протестант и философ Пиер Байл (1647–1706):

„Знам толкова много, за да бъда скептик. Но и тъй малко, та да стана догматик.“

В „гръцката трагедия“, която няма нищо общо с пернишката, въпросът опира до две неща. Първото и доста важно е, дали на Алекси Ципрас и министрите в кабинета му ще стисне дупе, за да се опълчат окончателно на Интернационала? Без да обръщат внимание на квалификациите и етикетите, които техните доскорошни „приятели“ и „доброжелатели“ ще им лепят.

Което означава, да опазят териториалната цялост и имуществото на Гърция. В противен случай ще бъдем свидетели на „гаражна разпродажба“, каквато досега май не е наблюдавана.

Второто, от още по-голямо значение, е, дали Джейкъб дьо Ротшилд ще спечели облога и еврозоната ще се разпадне? А еврото ще прекрати своето съществуване. Пак подчертавам, че тези събития не стават за един ден. Отнемат време.                                                                         image              

Май второто надделява. Преди дни по най-брутален начин привикаха гръцкия министър-председател в Брюксел. Така, както навремето генералните секретари на КПСС безапелационно призоваваха своите васали от социалистическия концлагер и ги „деряха“, ако вярваме на признанието на правешкия каскет. За разлика от тях – времената са други, пък и гърците воюваха помежду си, за да не стъпи комунистическият ботуш при тях, и останаха повече хора в сравнение с населението на съветския блок – младият премиер се опъна на еврокомисарите.

„Ципрас разкритикува „странното отношение“ на кредиторите заради техния отговор на неговия план за събиране на почти 8 милиарда евро (5,6 милиарда лири стерлинги) чрез данъчно облагане на бизнеса, на потребителите и на пенсионерите. „Или те не искат споразумение, или обслужват интереси на големи корпорации в Гърция“ – заяви той пред колегите си от кабинета.“

Второто е вярно. А първото произлиза от него. Алекси също демонстрира безсилието, което е типично за всички левичари – комунисти, социалисти, фашисти, либерали… Никой от тях не може да мисли творчески. Прибягването до данъчната балтия е най-елементарното, което двамата с Варуфакис можеха да „изобретят“. За себе си съм сигурен, че и те са пионки на дъската за „не се сърди човече“.

За жалост, не ни очакват нито добри новини, нито свестни времена. Нас, остатъците от България – съвсем…

Писах, предупреждавах, говорих… Полза никаква.

           image

Все през онази 2012 година припомних:

Нещастието на комшиите, на което мнозина нашенци гледат със злорадство, предизвикано от необоснована завист, едва ли ще отмине и нас. Не забравяйте – ние вече 15 години сме в официален фалит, във валутен борд.

И още:

Мисля си, че Гърция има само един спасителен изход. И той е, да напусне еврозоната. Да възстанови емитирането на драхми. А накрая, свързвайки се с Пекин, Бразилия, Индия, Сингапур, Малайзия, с все по-набиращия стопанска мощ Виетнам, и с някои други страни, които засега шават относително свободно, нестъпкани окончателно от ботуша на Интернационала, да намери както пазар за своята продукция, така и инвестиции.

Повярвайте, докато пишех тези редове, горе-долу същото е подсказал и Алън Грийнспан, бившият гаулайтер на Банката на Федералния резерв. Според публикацията, финансистът е заявил, че „Гърция ще бъде принудена да зареже еврото“! Освен това е споделил, че не вижда никакво бъдеще пред общата европейска валута – еврото. Нещо, за което предупреждавам поне от три години. Бог ми е свидетел, че прочетох вестта за Грийнспан доста след като горният пасаж беше завършен.

Даже споделих своите очаквания гърците, рано или късно, да се сбият. Дочаках години след мен западни журналисти – те винаги са прави, за тях нашенецът е toujours готов да изуе гащи – да „пророкуват“ същото, но с други средства.

„Преди време, през лятото на 2011 г. седях в атински ресторант с един мъж – космополит, който се занимава с изкуства“ – „спомня си“ неизвестната ми досега Мария Марагаронис, оказала се кореспондентка в Лондон на американското издание “The Nation”. – „Кризата току-що беше започнала да хапе, макар да нямахме никаква представа колко лошо щеше да стане. Слушахме пеенето, долитащо от площад „Синтагма“. Имаше обща стачка против първия меморандум за затягане на коланите. „Не се чувствам близък с тези хора“ – сподели събеседникът ми на трапезата. – „Върви гражданска война. Тя не се води по улиците – засега. Но ще прерасне в такава. Не припознавам тези хора като мои сънародници.“

Знаете ли, чувствам се като този компаньон на американската журналистка с гръцко име. Никак не е приятно човек да се усеща имигрант сред онези, сред които се е родил и израснал. Многократно съм показвал и доказвал, че до 1940 година страната ни е била най-бързо развиващата се икономика в Европа и е деляла 10-11 място по стандарт на живота на континента. Но всичко беше прахосано от другарите. А тукашните помаци пак си ги припознават като „свои“, „любими“, вярват им…

      image

Затова изпитвам същото усещане като сътрапезника на Мария Марагаронис. Постоянно ми изпращат мнения за това, как нашенци – веселяци – се прекланят пред комунисти и ченгета, боготворят Б.Б. и компания, изпитват възхищение от „велики журналисти“ като болшевишките доносници Димитри Иванов, елементарния плагиат Тома Томов, нискоерудирания Кеворк Кеворкян, неинтелигентните и съвършено невежите Иван Гарелов и Георги Коритаров…

Оставете това – неприкрито жалят за времето на оногова, когото удостоиха с прозвището Тато. Забравиха, че то се появи като израз на насмешка и презрение, приемливи за тъпите милиционери. Сега явно е придобило обратното значение! Не съм в състояние да го проумея. Което не променя действителността ни на йота.                                                                                       diagnosa.net/                         



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8735500
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930