Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2015 20:17 - Жлъчта на Доналд Тръмп е лечебен балсам за отритнатите американци
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 1640 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Възмутени ли сте от думите на Доналд Тръмп? Не сте единствените. Нито един сериозен кандидат за президент в модерната епоха не е предизвиквал толкова дръзко гнева на толкова голяма част от американския електорат. А и не му се вижда краят. Но въпреки че докарва до апоплексия един електорален блок, интуитивно той привлича друг. Балансът и воденето на умерена политика не са, тъй да се каже, полето на действие на господин Тръмп. Но днес Америка не е умерена държава. Вече сме изплашени от нашето разногласие, а то става все по-дълбоко.

image
          Love at first sight (birds of a feather flock together)! /Любов от пръв поглед (птиците от пернатото ято заедно)!/ 


Простата истина е, че колкото по-провокативен става езикът на Тръмп, толкова по-широка и страстна подкрепа успява да спечели. Той не е глупав – в пословичната му лудост има система. На растящите легиони, които ще слушат, господин Тръмп казва това, което десетки милиони американци вече си мислят. Няма значение дали го уважавате или хулите, човекът e ударил в десетката.

Прекарах три часа в задълбочен разговор с 29 поддръжници на Тръмп. Феноменът „Доналд“ се корени в нещо много по-дълбоко и закономерно от президентските избори през следващия ноември. Подкрепата за него е символ на трайното недоверие и неуважение към управляващия елит. Тя идва от онези, които не обичат Вашингтон или Уолстрийт да им казват кое е най-доброто за тях, не харесват посоката, в която върви Америка, и презират Барак Обама и неговия кръг от самодоволни и глухи управляващи партизани.

image
              "I will get along"/ Ние ще се рзбираме

Избирателите му не само са ядосани – те искат отмъщение.

Господин Тръмп умело запълва вакуума с язвителност, утвърждавайки се като смелия, стремителен рупор на разочарованите маси, воина, който не взема пленници. Те гледат на него като на противоотрова за всичко, което господин Обама е объркал в Америка. Така че за да разберете защо милиони обичат Тръмп толкова много, трябва да се върнете крачка назад и да чуете защо мразят Обама толкова много.

image
          Superman rushes to rescue his American friend!


Моята фокус група от поддръжници на Тръмп наистина ме просвети. Част от тях все още вярват, че президентът не е християнин. Мнозина смятат, че той не обича Америка. И почти всички мислят, че не олицетворява ценностите, върху които е изградена държавата. Наистина, според тази растяща фракция господин Тръмп има правото да каже почти всичко. Както сме виждали многократно, колкото по-скандално е обвинението, толкова по-възприемчиво е ухото.

image
          Доналд Тръмп: "Аз бих имал великолепни отношения с Путин"


Тези, които го подкрепят сега, ще го подкрепят и следващия ноември


image
image

Американския Жириновски(Еделщайн), Доналд Тръмп побъркал опоненти на президентски дебат


Господин Тръмп се наслаждава, отприщвайки остри атаки срещу Джеб Буш, републиканския истаблишмънт и „мейнстрийм медиите“. Детинската радост, с която се подиграва на критиците си, е като лечебен балсам за милионите, които от толкова време се чувстват заглушени, пренебрегнати и дори унижени от управляващия и медийния елит. Чудно ли е тогава, че обявената от него война срещу „политическата коректност“ е най-убедителната му и аплодирана линия на поведение?

image
        Руският президент Владимир Путин нарече претендента за републиканската кандидатура на президентските избори в САЩ Доналд Тръмп "блестящ, талантлив човек", предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"Той несъмнено е много ярка личност и талантлив човек. Не е наша работа да оценяваме достойнствата му, но той е абсолютен лидер в президентската надпревара", заяви Путин на годишна пресконференция пред близо 1400 руски и чуждестранни журналисти.  


image
       Bald Eagle Holding a Donald Trump Bird


Прямите политически кандидати не са новост в американската политика. От Рос Перо през 1992 година до Джон Маккейн през 2000, от Хауърд Дийн през 2004 до Сара Пейлин през 2008, те се издигат като ракета с горивото на своята привидно свежа и необременена антипатия към традиционната политика. Претендират, че казват това, което мислят, и мислят това, което казват – погазвайки утвърдени електорални тенденции и разрошвайки пригладени политически пера. После претърпяват крах. Медиите се вкисват. Посланието се изхабява. Електоратът се отегчава.

image
         Доналд Тръмп избирателно Win Party


Гласоподавателите систематично заявяват на социолозите като мен, че негативните атаки не работят, че мразят личните нападки. А господин Тръмп? Той се храни от тях. Медийните атаки срещу него бяха бързи и яростни. Но електоралната гравитация не му подейства, защото ударите му бяха нанесени от институция, лишена от доверие, и от политически и бизнес елит, предизвикващ отвращение.

image

Междувременно гласоподавателите систематично заявяват на социолозите като мен, че негативните атаки не работят, че мразят личните нападки. А господин Тръмп? Той се храни от тях. В очите на поддръжниците си не е негативен. А просто казва истината. И когато отвръща на удара, той раздава крошета от тяхно име. Казал е нещо скандално? „Просто повдига важен въпрос, за който никой друг няма смелостта да говори.“ Обидил е някого? „Такава му е кампанията. Няма да прави така като президент.“ Променил е позицията си? „Онова беше много отдавна. Всеки има право да си промени мнението.“ Не притежава особени качества на политик? „Няма нужда от тях. Ще се обкръжи от умни хора.“ Те ще оправдаят всяко негово действие, ще обяснят всяко противоречие и ще отбиват всяка критика, защото са инвестирали в него лично и страстно.

image

Следва прогноза, която ще сбърчи веждите от двете страни на Атлантика. Поддръжниците на господин Тръмп днес ще бъдат поддръжниците на господин Тръмп следващия ноември, ако той все още е кандидат – без значение под знамето на коя партия ще се яви. Половината републиканци ще го последват, ако не спази обещанието си и се обяви за независим. За добро или лошо избирателите му ще го следват до края на света – или до Белия дом. Което се появи първо на пътя.

image

* Авторът е социолог и съветник по комуникациите.

www.pan.bg/



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685343
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031