Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2016 08:44 - Путин пред „Билд“: За мен границите в държавите нямат значение
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 1614 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Международното право винаги трябва да се спазва и случаят с Крим е такъв, казва диктаторът
"За мен нямат значение границите и териториите на държавите, а съдбата на хората." Това заявява руският президент в публикуваната в понеделник първа част от обширно интервю за най-многотиражния германски вестник "Билд", цитиран от „Дневник“.

Запитан дали си е струвало заради Крим да накърнява отношенията на Русия със Запада, президентът отвръща с въпрос "Какво имате предвид под "Крим".

"Имаме предвид едностранното преместване на граници в Европа, където се уважават държавните граници", отвръщат журналистите от "Билд".

image
           Vladimir Putin Cutting His Toenails


"За мен са важни хората", отговаря Путин и допълва с добре известната си теза, че "националистическият преврат в Киев през февруари 2014г. страшно много уплаши 2.4 милиона руснаци в Крим".

image

"И какво сме сторили? Не започнахме война, не стреляхме, нито един човек не е убит. Войниците ни просто попречиха на украинските войски в Крим да ограничат свободата на волеизявление на народа."

image

След това той пак настоява, че т.нар. референдум е бил проява на демокрация и изразяване волята на народа.

"Но не можете просто така да променяте държавни граници в Европа!", продължават журналистите.

image

"За мен нямат значение границите и териториите на държавите, а съдбата на хората", отговаря президентът.

image

Запитан как се вписва това в международното право, Путин отвръща, че "разбира се, международното право винаги трябва да се спазва и случаят с Крим е такъв". Тук той отново се позовава на Хартата на ООН, даваща право на самоопределение на народите, и как тя е била използвана за обявяване независимост на Косово от Сърбия.

image

"Но преди това Белград поведе война срещу косовските албанци, прогонила хиляди от тях. Това е доста по-различно", напомнят от "Билд".

image

"Фактът е, че имаше продължителна война, в която Сърбия и столицата ѝ бяха бомбардирани и атакувани с ракети. Става дума за военната интервенция на Запада и НАТО срещу остатъчна Югославия. Сега ви питам – ако косоварите са имали право на самоопределение, защо да го нямат хората от Крим? Ще ви кажа – всеки трябва да се съобразява с международните правила и да не ги променя всеки път както му изнася."

image

"Наполеон някога казал, че справедливостта е въплъщение на Бога. Казвам ви: Обединението на Крим с Русия и справедливо. Западните санкции са насочени не за помогнат на Украйна, а геополитически да изтласкат Русия. Те са глупави и нанасят щети на двете страни."

Защо има разрив със Запада

image

Интервюто, втората част от което ще бъде публикувана във вторник, съдържа и други и твърдения на руския президент за непознати досега факти в германо-руските отношения и обясненията му защо се стигна до днешния разрив между Запада и Русия.

image

Според Путин "От самото начало объркахме всичко. Не успяхме преди 25 години да преодолеем разделението на Европа. Берлинската стена падна, но стените бяха преместени в Източна Европа. Това доведе до взаимно неразбирателство и приписване на вина. Това е причината за всички последвали кризи".

image

След това президентът казва, че бившият генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер бил гарантирал, че организацията няма да се разширява на изток след падането на Стената. Същото сторили и много германски политици.

Идеята за подялба на Източна Европа

Путин дава пример с Егон Бар и дори цитира стенограма от негов разговор в Москва от 26 юни 1990г., за който досега никога не е съобщавано.

image

(Бел.ред. - Егон Бар, който почина на 15 август миналата година, е известен германски социалдемократ, който от 1972 г. до 1990 г. е депутат в Бундестага. Той е един от най-упоритите привърженици на т.нар. Остполитик за нормализиране на отношенията между Запада и СССР в началото на 70-те години и ключов посредник в преговорите за редица договори, потвърдили междудържавните граници, установени след края на Втората световна война. Остполитик осигурява на Западна Германия нужното признание и сигурност и създават мирно съвместно съществуване и оживени търговски отношения между Изтока и Запада, но критици на този подход казват, че той е удължил с две десетилетия живота на комунистическите режими в съветската зона.)

image

По време на интервюто говорителят на Путин му донася папка, от която той чете дословно: "Ето, например, какво казва Егон Бар на 26 юни 1990г. (бел.ред. - на СССР му остават още 17 месеца съществуване, но в този момент никой не си представя разпадането му): "Ако сега не предприемем ясни стъпки да предотвратяване разделението в Европа, това ще доведе до изолирането на Русия".

image

Бар е бил мъдър човек и е направил конкретни предложения как да се избегне тази опасност, допълва президентът. "САЩ, СССР и засегнатите държави трябва да предефинират зона в Централна Европа, която да е недостъпна за НАТО с неговите военни структури."

image

Журналистите от "Билд" репликират, че в търсене на сигурност самите страни в Централна и Източна Европа са поискали да станат членки на НАТО, а ако алиансът им бе отказал, нямало да оцелее, защото правилата му допускат приемането на свободни държави, отговарящи на определени условия.

image

"Това съм го чувал хиляди пъти", отвръща Путин. "Страните в НАТО можеха да последват собствените си интереси и да се въздържат от разширяване на изток. Кой е написал тези правила? Политиците, нали? Никъде не е написано, че НАТО трябва да приеме определени държави. Трябваше просто да се въздържат, така че говорим за политическа воля. Но народите не искаха."

image

Путин обвинява за това САЩ и НАТО, които искали "да седят сами на европейския трон".

Руските грешки

Запитан кои са руските грешки, президентът отговаря: "Забавихме се!"

image

"Ако бяхме преследвали националните си интереси от самото начало, светът все още щеше да е балансиран. Сами сме си виновни за много от проблемите след разпада на СССР (...) и не обвиняваме никой друг за тях."

image

След като за изненада на "Билд" обвинява германската преса, че следва инструкции от САЩ за антируска пропаганда, президентът е помолен да коментира твърденията, че е бил един до 2007г. - приятел на Запада, и воин на студената война след това.

image

"Никога не съм се променял. Чувствам се млад, както винаги (...). Но в международните отношения нещата са различни. В този смисъл аз не съм приятел, не съм нито булка, нито младоженец. Аз съм президент на 146 милиона руснаци и трябва да представлявам техните интереси."

image

www.faktor.bg/
 



Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Колажите са долнопробно пропаганда
12.01.2016 09:13
и никой честен автор не си ги позволява. Но лъжата в заглавието минава и последните граници на цивилизованост. Г-н автор, вие сте част от войната. Един воява с калашник, друг с нож, а вие с лъжа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8743432
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930