Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2018 16:25 - Започва ли истинската война за Сирия?
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 3013 Коментари: 6 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като продължи повече от шест години, войната срещу терористите в Сирия, аха-аха да приключи. Няма да се спирам на развоя на събитията през тези шест години, колкото и да е интригуващ и объркан този развой, в края на краищата вече е в историята. В края на 2017г. Путин лично посети руската военно-въздушна база в Сирия и обяви победния край на войната срещу ИД в Сирия. Едновременно с това, той нареди изтеглянето на по-голямата част от руските войски в Сирия, като там останаха постоянно дислоцираните в двете руски бази - Тартус (военно-морска) и Хмеймим (военно-въздушна) части. При това руският президент уточни, че все още има отделни точки на терористично съпротивление, които предстои да бъдат зачистени от СА (Сирийска армия) и ВКС (Въздушно-космически сили) на Русия. Същевременно с това стартира договарянето на мирния процес в Сирия, чието начало бе поставено от срещата на високо равнище между Русия, Турция и Иран в Сочи. Договорена бе рамката на преговорите за следвоенна Сирия. Основно тя предвижда, запазване целостта на Сирия, изготвяне на нова конституция, запазване на Асад на президентския пост до бъдещи избори, както и участие в преговорите на всички опозиционни организации извън списъка с терористите, включително кюрдите. 

С обявяване края на войната и изтегляне на руските части, Путин съвсем очевидно искаше да покаже, че трябва да започне изтеглянето на всички чужди военни части от Сирия. Това са военизирани проирански части, Хизбула, турските части, както и американски военни, и служители от ЦРУ, и други служби базирали се без мандат от ООН и покана от Сирия на територията ѝ. Освен руснаците обаче, никой не се изтегли, като след известни увъртания, преди няколко дни държавният секретар на САЩ - Тилерсън, директно заяви, че американците нямат намерение да напускат Сирия. Междувременно се появиха множество съобщения в медиите, че в няколко от американските "бази" се събират остатъци от терористите и се формира Нова сирийска армия. Последваха две атаки срещу руската военно-въздушна база, първата в новогодишната нощ, когато минометен огън доведе до смъртта на двама руски военнослужещи. Седмица по-късно, руската база в Хмеймим бе отново атакувана, този път от дронове. Атаката бе отразена успешно, като управлението на три от дроновете беше хакнато и те успешно приземени. Това позволи на руските специалисти да проследят настройката им за траектория на полета и да определят от къде е започнала атаката. Това се оказа, че е база на "умерената сирийска опозиция" не влизаща в списъка с терористични организации. Освен това, според руската армия, системата управлявала чрез спътник дроновете е върхова военна технология до която въпросните "опозиционери" никак не биха могли да имат достъп, освен ако такъв не им е предоставен от САЩ. Лично Лавров, обвини САЩ в помагачество на терористичната атака.

Неотдавна от САЩ заявиха, че на контролираните от тях територии в Северна Сирия, ще създадат и въоръжат военни формирования съставени от сили на опозицията и кюрдите, под благозвучното название "Армия за защита на сирийската граница", без ни най-малко да се притесняват, че нито ООН, нито законното правителство на Сирия не са ги упълномощили за това. Това действие на САЩ, разсърди сериозно Ердоган, който обвини американците, че въоръжават, считаната за терористична в Турция, Кюрдска работническа партия (ПКК). Той заплаши, че Турция ще проведе военна операция срещу кюрдите в Северна Сирия, под претекст, че те застрашават суверенитета на страната. И тази турска операция вече започна, вчера турската артилерия обстреля позициите на кюрдите в района на Африн, турски танкове и друга тежка техника се позиционират на границата, сухопътната операция може да започне всеки момент. Нещо повече, Ердоган заяви, че няма да се ограничи само с Африн, и турската армия ще изчисти кюрдските терористи от цялата сирийско-турска граница. Това означава, че по пътя си турците ще трябва да смачкат и няколко американски "бази". Сирийският президент Асад се изказа остро срещу военната операция на Турция на сирийска територия, като заплаши, че СА ще сваля турски самолети навлезли на територията ѝ. В позицията на Асад, някои могат да търсят разцепление в крехкото разбирателство между Сирия, Турция и Русия, но такова едва ли има. Асад, като президент на цяла Сирия, включително и на сирийските кюрди, е длъжен да изрази тази позиция, но на практика едва ли СА ще предприеме каквито и да е мерки против турската офанзива. Реално кюрдите не се подчиняват на Асад, а на американците и за сирийския президент, турските действия всъщност са съвсем приемливи. Русия нищо не каза по въпроса официално до този момент, но очевидно няма нищо против да погледа дали и как Турция ще реши проблема ѝ с изгонването на САЩ от Сирия. Ердоган, който без съмнение се изживява като все още некоронован Султан на нова турска империя, е доста сложна и противоречива личност. Без съмнение той вече е предупредил американците да се изнасят за да не пострадат от турската офанзива, с което е демонстрирал решимостта си. От друга страна, не веднъж Ердоган е взимал гръмки решения, от които в последствие се е отказвал... та не е лесно да се предвиди дали ще отиде до край в начинанието си. Ситуацията обаче е много опасна защото американците ще загубят страшно много ако напуснат Сирия и с това безвъзмездно загубят влиянието си там, засилвайки позициите на Русия, Турция и Иран. Възникват няколко варианта:

- Ердоган прави един показен тур в Сирия и се прибира обратно без да реши основната задача. Това изглежда най-вероятно, но от друга страна изглежда и най-невероятно, защото ще го направи смешен, а той определено не иска да играе ролята на шут.

- Американците изтеглят военните си от района и оставят кюрдските си съюзници на заколение. САЩ не за пръв път ще излъжат съюзниците си, това при тях е вече практика, но в случая нещата са много по-сложни. Както вече казах, изтеглянето на САЩ от Сирия ще има тежки последствия. Ще загубят безвъзвратно имиджа си на единствена супер сила, но това не е голямата беда. Позицията на Русия ще се засили значително, а съюзът ѝ с Турция и Иран, и ролята му в Близкия изток ще приемат водеща роля в региона. САЩ могат да загубят огромна част от влиянието си на петролния пазар, а това е убийствено за тях. Затова подобен сценарии е много малко вероятен.

- Американците остават, а Турция продължава настъплението си през тях. Това е на границата на лудостта, но светът в последно време се движи в тази посока. Ако това се случи, то ще е ясно, че решението не е еднолично на Ердоган, а е съгласувано с Русия и Иран. На практика започва нова, истинска война в Сирия и въобще в Близкия изток. Или както онзи ден каза един приятел - "Ислямска държава, само пречеше и сега когато я няма, може да започне истинската война между Русия, Турция, Иран и САЩ, Саудитска Арабия и Израел."

Започне ли подобна открита война между тези супер сили, то вероятността тя в един момент да прерасне в световен ядрен конфликт, аз оценявам на 90%.
Можем само да се надяваме, че няма да се стигне до такава открита война в Близкия изток, но там залозите са големи и никой не може да си позволи да загуби.
Освен това, дори да не се стигне до такава война, все по-очевидно е, че пропастта между САЩ и Турция се увеличава, съответно лоялността на Турция в НАТО, ако въобще все още съществува, е под огромен въпрос. А НАТО, без Турция не може да бъде гарант за сигурността в Европа. Това е особено опасно за страни като България, разчитащи на защита единствено в рамките на алианса и намиращи се в непосредствена близост до Турция. Можем само да се надяваме, че политиците ни взимат необходимите мерки за гарантиране безопасността ни. Лично аз обаче не ги виждам.




Гласувай:
21



1. rosiela - Има логика!
21.01.2018 16:49
За жалост , може да имате право
цитирай
2. freeoldmen - http://aeropress-bg.com/news/bulgaria/5102
21.01.2018 17:32
Това са мерките на политиците.

Но да не забравяме, че имаме мощно геополитическо живо оръжие- г-н премиер- генерала. Всички значими земни политици го цункат и тупкат по главичката, така че, нема страшно.
цитирай
3. mt46 - Поздрав!
21.01.2018 19:35
И без война светът е доста зле...
цитирай
4. predatorkapredatorka - ха,нали си върла БОЙКОвистка, бе про.. реституке?
22.01.2018 09:24
rosiela написа:
За жалост , може да имате право


празна манерка,която кат кимвал дрънка/ап Павел, Коринтяни
поне,отвори и чети, дремеш тук по 18ч
изв,мерлин,точен анализ,Война ще има, тя върви отдавна, ще ескалира..
България ще бъде запазена по Висши, незнакомое путища Божие
да бъде!
цитирай
5. barin - Здравей, Мерлин. Ами войната в С...
22.01.2018 09:31
Здравей, Мерлин. Ами войната в Сирия не е спирала. Само е затихвала във временно примирие. Сега има активизиране на военните действия.
Поздрави!
цитирай
6. krumbelosvet - Войната си върви
22.01.2018 09:37
Думите на Путин (във връзка с генетичния материал, събиран от американците в Русия) "нека да правят каквото могат, и ние ще правим каквото можем" са констатиране на фактическото положение. Тия думи обаче имат сила, ако Русия ЗНАЕ какво могат янките, и може ПОВЕЧЕ от тях. Кой знае дали е така? Очаквам, например, дали ще има сняг за олимпиадата в Южна Корея. Стопяването но снега там, би било най-безобидното "правене каквото можем", затова ми изглежда най-вероятно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680275
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031