Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2020 11:37 - Славянска писменост ли!
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 6887 Коментари: 36 Гласове:
19

Последна промяна: 25.03.2021 20:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

           За поредна година медиите помпозно, патетично и доста кухо ни поздравяват по повод най-хубавия и автентичен български празник, 24- май, с баналната, но и лъжлива, цинична и доста гадничка честитка: „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“. В този смисъл и фразеология, днес празникът е споменат от електронните издания на „Дневник“, „Фрогнюз“, „Фактор“, „Епицентър“ и други.

Така се изказва и президентът. И на него не му е простено, въпреки че е един униформен чантаджия!

     Така, защо обаче казвам, че тази формулировка/именуване на днешния празник е цинизъм, лъжа и подигравка? Лъжа е, защото „славянска писменост“ НЕ СЪЩЕСТВУВА! Писмеността, която ние Българите използваме, и която се използва от руснаци, украинци, белоруси, сърби, черногорци, бошняци, монголци, казахи, бившите републики на СССР; а до 1865 г. и в бившите български княжества Влахия и Богданско, е БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ.

         Тази писменост е създадена в Плисковско-Преславската книжовна школа, сиреч в престолните центрове на българското царство. Създадена е предвид формулираните държавни цели на тогавашна България. Най-после, създадена е по искане на княз Борис I – ви. Азбуката е създадена с всички необходими специфики, така че да е точно приложима за българския език. Ако трябва да се изрази накратко казаното, то звучи така: Азбуката е създадена в България, за българския език, говорен от Българите, по заповед на българския владетел. Ето защо, тя- азбуката – не може да бъде славянска!

Не може да бъде славянска и по още няколко причини. Първата е, че раса, народ, племе, клан, етническа група и т.н., наречена „Славяни“ никога не е съществувала в никое време. Със сигурност такъв народ не е съществувал и през 9-ти век! Държава на славяни няма и никога не е съществувала! Никой и никъде досега не е открил, каквато и да е „славянска култура“, пък да не говорим за писменост! Такива просто не съществуват. Впрочем, „славяни“ съществуват само в кабинетните писания на „историците“ от 17-18 –ти век насам. Дори ги има нарисувани в учебниците по история, предназначени за общообразователните училища.

Всъщност, славяните се появяват като герои в литературните произведения на двама  католически попове – Чезаре де Бароно, по-известен като Цезар Бароний и хърватинът абат Мавро Орбини. С това не искам да кажа, че „Анали на църквата“ на Чезаре де Бароно и „Царството на славяните“ на Орбини страдат от липса на историческа стойност. Тези произведения, въпреки че съдържат ценни сведения, прокарват фини манипулации. Църквата – и католическа, и православна, и разните протестанти – е най-тънкият и умел виртуоз в манипулациите и лъжите. Казано простичко и на съвременен разбираем език: с изобретяването на „славяните“, църквата създава нова, но фалшива идентично, която налага върху стари народи. С новата идентичност, се ЗАДРАСКВА всичко, което е преди въпросната нова идентичност. Това се нарича социален инженеринг и създаване на фалшиви народности и самосъзнания. От края на Ренесанса, та чак до наше време, тази църковна практика на създаване на нови народи намира широко приложение и вече обслужва напълно секуларни цели, лишени от маската на „християнското благочестие“. Толкова за „славяните“.

 

                                                 Втори аспект на лъжата

       Той се съдържа в това, че цитираната по-горе формулировка внушава идеята, че българската култура, започва със „славянската писменост“. Това, разбира се, е не само лъжа, но и мръсен цинизъм, и подигравка. Няма как една култура да започне със създаването на каквато и да е азбука. Точно обратното е - културите създават във хода на своето развитие азбуки. И то ги създават, когато започнат да бележат определен спад. За това обаче, сега няма да говоря. Има множество култури без азбуки, има и множество култури, които са възприели чужди азбуки. Разбира се, има и култури, които са създали свои азбуки и към тях спада именно българската култура.

           Мисля, че освен казаното дотук, е добре да се добавят и следните пояснения, които имат пряка връзка с темата:

    Лъжците-съчинители на „българска история“ – същата по политически и геополитически причини канонизирана за „научна“  и пусната в шир-потреба, включително в училища, университети и уикипедия /къде без уикипедия?/ - казват, че със създаването на „славянската писменост“ и „покръстването“ всички в тогавашното българско царство, ей-така-на, заговорили дружно на „езика на славяните“, тоест на славянски. Разбира се, в тоя дух на солидарност, „прабългарите тюрко-монголи“ изоставили езика си, който изчезнал без следа. „Славяните“ пък от „солидарност“ приели държавата все така да се казва България. Разбира се всичко това е крайна форма на идиотия и невежество, освен, че е пълна лъжа.

       Истината е, че световната история не познава случай, в който господстващо племе, раса, народ, клан, каста, род да се е отказало от езика си и да го е сменило с езика на подчинените си, ако разбира се става дума за разнордни и разноезични държави и общества. Давам само няколко прости примера: Испанците в Мексико /а и цяла Латинска Америка/ бяха една шепа конкистадори, буквално няколкостотин души: моряци, войници, дребни идалго и свещеници, те покориха големи народи като ацтеките, маите, инките, кечуа и т.н.; но тези шепа испанци не приеха езиците на местните индианци, а точно обратното -–подчинените индианци приеха испанския език. Друг пример: когато маджарите, прогонени от Цар Симеон, пристигнаха в Панония, там завариха българско население, главно в лицето на Аварите. Маджарите се установиха като господстваща група, начело с кралската си династия, налагайки езика си и по този начин маджаризирайки, и асимилирайки по-многобройното не унгарско население /Българите - Авари главно, но и други/. ДНК анализът на съвременните унгарци ясно показва, че около 25-30 % от населението е носител на хаплогрупи, които са характерни за угро-финските народи, сиреч за азиатците, а останалите са идентични с Балкано-дуновското и черноморското население. Интересно, защо тези 20-30% угро-фински маджари не са приели езика на Българите авари, ами са наложили своя не арийски език като господстващ върху последните? Интересен е и примерът с Франция. Както е известно френската народност е компилация от доста разнородни етнически групи, но общо може да се каже, че основните компоненти са галите и германците-франки. ОБАЧЕ! Във Франция не се говори нито гелик – както в планинска Шотландия, Уелс или Ирландия, - нито някакъв германски език. Не! Говори се език, който е сроден на латинския. Как се е получило това? Много просто, управляващите са говорили именно някаква форма на латински, при това още от времето на Меровингската династия. Разбира се, във Франция процесът по налагане на френския език е бил дълъг и на практика е завършил с френската революция, довела до тотална унификация на държавата като цяло, не само на езика. Примерите могат да бъдат продължени, но смятам, че тези три са достатъчни за интелигентните хора.

       Оказва се, че само в България се е случило – значи – такова световно чудо – управляващата династия, заедно с аристокрацията, да приемат езика на простолюдието, както се опитват да ни убедят „учени“ като политиците Иречек и Златарски / и други от техните школи/. Това е ни повече, ни по-малко нагледен пример за социален, културен и народностен инженеринг, който се върши от псеводо-учени, чрез фалшиви теории, които биват пускани в масово обръщение чрез учебната програма и средствата за масова информация. Това е психологическа операция, целяща затриване на самосъзнанието, чрез подмяна, а оттам- и на културата, и историята, което пък резултира в уродливи политически явления; упадък и накрая - държавен колапс!

 

         Ето защо, ние Българите, нямаме нужда и полза от фалшификации и изопачавания, от подмяна на фактите със словесни еквилибристики, които разводняват смисъла и замъгляват истината. Нямаме нужда от геополитическата църковна измислица – взета по-късно на въоръжение от Русия – „славянство“. Единственото, от което имаме нужда е истината, защото само познаването ѝ, ни прави свободни.

 

         ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ!

           

             




Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, Мартине. Честит празник ...
24.05.2020 11:42
Здравей, Мартине. Честит празник на българската писменост. Все още се намират хора, които казват "Славянска писменост". Надявам се скоро да се научат.
Поздрави!
цитирай
2. nkf - Здравей, Мартине. Честит празник ...
24.05.2020 11:44
barin написа:
Здравей, Мартине. Честит празник на българската писменост. Все още се намират хора, които казват "Славянска писменост". Надявам се скоро да се научат.
Поздрави!

Благодаря, честит празник на българската култура и българската писменост и на теб.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Мартине!
24.05.2020 12:47
Честит празник на Българската писменост!
И понежесме щедри хора, дали сме я и на други, близки народи

В книгата" Описменех", защита на нашата азбука ,ясно се говори за българи и за Българска писменост
Споменават се и словени/ не славяни/ ,но , поне аз , думата не я схващам като етносна, а като за хора на словото- писаното слово!
Моето мнение е, че Владимир Хръз е свален ,не за това, че иска да връща езичничеството А заради писмеността- утвърждаването й тя се нуждае и от защита Това може да направи компетентен и то много човек!Владееш езици, самият той писател! Какъвто е цар Симеон Владимир е отличен военачалник, но с този проблем не може да се справи Затова е измислен благовиден предлог за свалянето му А цар Симеон се справя чудесно с поставената му задача!
Мое мнение е, не гарантирам, че е непременно така!

Хубав, празничен ден!
цитирай
4. shtaparov - "Славянска" писменост ...
24.05.2020 12:58
"Славянска" писменост още не е изобретена,понеже самите "славяни" са изобретени само преди 3-4 века и не са имали време да се осъзнаят като народ,който се нуждае от своя писменост!
цитирай
5. nkf - leonleonovpom2, Здравей и честит ...
24.05.2020 13:19
leonleonovpom2, Здравей и честит празник на българската писменост и българската култура. Ще взема отношение към втората част от коментара ти. Разбира се, че княз Владимир НЕ Е бил съгласен с приетия от баща му Никейско-цариградски символ на вярата. За това става въпрос - символът на вярата, не азбуката. Предполагам, че не си даваш сметка, колко критично важен въпрос за европейската цивилизация с еоказва именно въпросният символ на вярата. Разбира се, княз Борис върши тежко закононарушение, сваляйки от трова законния владетел - Владимир и заменяйки го с третия си син. Това е чупене на пръстена на властта, което води до "чупене на семейния кръг". Тези два кръга/пръстена обуславят стабилността и легитимността на властта. Убеден съм, че ако княз Борис не беше извършил това закононарушение, много от последвалите драми в българската история не биха се случили.

Хубав ден.
цитирай
6. nkf - "Славянска" писменост ...
24.05.2020 13:19
shtaparov написа:
"Славянска" писменост още не е изобретена,понеже самите "славяни" са изобретени само преди 3-4 века и не са имали време да се осъзнаят като народ,който се нуждае от своя писменост!

Напълно съм съгласен с теб. Честит празник.
цитирай
7. krumbelosvet - .
24.05.2020 14:40
Виж се в огледалото. Фанатик - инквизитор. Роден догматик.
цитирай
8. 1997 - Не съжалявам за глаголицата, дело на светите братя.
24.05.2020 15:14
Малко ме смущава, че българската азбука е с гръцка графика и мога да чета гръцките надписи с някои условности. Гордея се, че сме дали азбука и писменост на някои славяни и те вече я наричат "славянска". Като стане световна ще се гордея още повече. Някои държат да не пишем с едни букви заедно с руснаците, да ни отделят от славянското семейство с което да заличат подвига на Седмочисленици. Предатели на българщината!
Честит празник на Българската писменост и култура!
цитирай
9. nkf - Виж се в огледалото. Фанатик - ин...
24.05.2020 16:07
krumbelosvet написа:
Виж се в огледалото. Фанатик - инквизитор. Роден догматик.

Виждам се в огледалото, а ти себе си въобще виждаш ли се, комуняга? Проблемът не съм ти аз, а фактите, нали, комуняга.
цитирай
10. nkf - Малко ме смущава, че българската ...
24.05.2020 16:14
1997 написа:
Малко ме смущава, че българската азбука е с гръцка графика и мога да чета гръцките надписи с някои условности. Гордея се, че сме дали азбука и писменост на някои славяни и те вече я наричат "славянска". Като стане световна ще се гордея още повече. Някои държат да не пишем с едни букви заедно с руснаците, да ни отделят от славянското семейство с което да заличат подвига на Седмочисленици. Предатели на българщината!
Честит празник на Българската писменост и култура!

Смущението ти е от незнание, но това не е необичайно за вас, безполовите, безродни и безрасови комунист-русофили. Българската азбука не е с гръцка графика, понеже такова нещо като "гръцка графика" няма. Така наречената гръцка азбука, не е гръцка, а финикийска, а финикийската е палеоблаканска. Чувал/а/ло ли си за линеар А? Разбира се, че, с оглед на профанно-тъпанарският коментар - не си чувал. Разбирам, че се гордееш с фалшификацията, която извършват основно руснаците, но не се учудвам, както казах - вие, безполовите, безродни и безрасови обекти сте в хармония с всяко антибългарско дело и всяко престъпление срещу България. Апропо, както е известно славяни няма, а твоите братя от Московията са угро-фини, сибирци-азиатци. Единствено съм съгласен с поздрава ти, че именно става дума за българската азбука и българската култура. Сега иди и се удави някъде.
цитирай
11. nkf - Крайно дегеративни форми на рус...
24.05.2020 17:37
Крайно дегеративни форми на руско-комунистически живот няма да намерят поле за изява в блога ми, по хигиенни съображения. Пък и няма какво толкова да кажат, освен обичайния поток от словесна помия, тъпизми, клишета и празни приказки. Така че, интелектуалните и духовни кастрати - те си знаят кои - да се въздържат от драскане на небивалици.
цитирай
12. laval - Браво!
24.05.2020 18:39
Писмеността е Българска! Няма никаква славянска писменост. Нещо повече, ние, българите, имаме, не 1, не 2, а цели 3 различни писмености: древнобългарската, която погрешно наричат руни и която стои на Розетата от Плиска, глаголицата и кирилицата. Кой друг народ може да се похвали с това? Честит празник на Българската писменост!
цитирай
13. dinkov - Динков
24.05.2020 18:43
nkf - истината трудно си проправя път след 3-4 столетия неистини. Волни или неволни, целенасочени или не, но на неистината синонима е лъжа. Славянска азбука и писменост обслужват панславизма и от него се ползува най-вече руската империя, бившия СССР и сега Руската федерация заради комплексите си които имат от българите. Но това си е техен проблем. Истината си е, че азбуката си е българска и на нея пишат 200-250 милиона души. Честит празник на българската азбука и писменост.
Поздрав
Ицко
цитирай
14. nkf - Нещото 1997 било разстроено и ст...
24.05.2020 19:02
Нещото 1997 било разстроено и страдало, че не го уважавам. Ами, безрасови, безполови, безродови, даже безименни, сиреч изроди, при това доказани и целенасочени българомразци, няма как да уважавам. Напротив, единствено мога да гарантирам презрението си.
цитирай
15. nkf - Писмеността е Българска! Няма н...
24.05.2020 19:05
laval написа:
Писмеността е Българска! Няма никаква славянска писменост. Нещо повече, ние, българите, имаме, не 1, не 2, а цели 3 различни писмености: древнобългарската, която погрешно наричат руни и която стои на Розетата от Плиска, глаголицата и кирилицата. Кой друг народ може да се похвали с това? Честит празник на Българската писменост!

Благодаря за коментара. Смятам, че трябва да се разгледат писмените значи от пещера Магурата. По всичко личи, че има невероятни съвпадения между българската азбука и онези пещерни писмени знаци. Много е важен и не по-малко интересен въпросът с линеар А. Поздрав и честит празник на българската писменост и българската култура.
цитирай
16. nkf - nkf - истината трудно си проправя ...
24.05.2020 19:08
dinkov написа:
nkf - истината трудно си проправя път след 3-4 столетия неистини. Волни или неволни, целенасочени или не, но на неистината синонима е лъжа. Славянска азбука и писменост обслужват панславизма и от него се ползува най-вече руската империя, бившия СССР и сега Руската федерация заради комплексите си които имат от българите. Но това си е техен проблем. Истината си е, че азбуката си е българска и на нея пишат 200-250 милиона души. Честит празник на българската азбука и писменост.
Поздрав
Ицко

Опасявам се, че десетилетията неистини са повече от четири. Разбира се комунистическото мракобесие и крайно извращаване и фалшифициране на историята са върха на българомразието и обслужването на съветската имперска доктрина. Наистина в тези четири десетилетия са нанесени най-страшните поражения, от които може и да не се възстановим и да се окажат с летален край. Все пак, обаче, лъжата "славянство", "църковнославянски" и т.н. са малко по-стари и имат по-дълга история.
цитирай
17. saankii - Поздрав на всички!!.Благодаря, отново за чудесният Анализ,мартин)
24.05.2020 19:38
laval написа:
Писмеността е Българска! Няма никаква славянска писменост. Нещо повече, ние, българите, имаме, не 1, не 2, а цели 3 различни писмености: древнобългарската, която погрешно наричат руни и която стои на Розетата от Плиска, глаголицата и кирилицата. Кой друг народ може да се похвали с това? Честит празник на Българската писменост!


а, това ми хареса, като Епилог!
Бог с вами!
цитирай
18. nkf - Писмеността е Българска! Няма н...
24.05.2020 20:47
saankii написа:
laval написа:
Писмеността е Българска! Няма никаква славянска писменост. Нещо повече, ние, българите, имаме, не 1, не 2, а цели 3 различни писмености: древнобългарската, която погрешно наричат руни и която стои на Розетата от Плиска, глаголицата и кирилицата. Кой друг народ може да се похвали с това? Честит празник на Българската писменост!


а, това ми хареса, като Епилог!
Бог с вами!

Благодаря за отзива, честит празник на българската писменост и българската култура и на теб.
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Мартине!
24.05.2020 21:21
Да, книгата " О писменех" по- популярна като " За Буквите" и така може да се изпише, е книга- защита на Българската писменост! Авторът не е Черноризец Храбър, а така е преведен немският монах, атакувал решението на папата ,като неправомерно, да обяви Българската азбука като четвърта , свещена азбука
И той , авторът, блестящо защитава мястото на азбуката ни сред другите три свещени
Да, признава ,че сме взели букви от Христовата азбука/ там е наречена сирийска, има предвид явно финикийската/ Но същото са сторили и гърци и латини Има познания и по двата езика и блестящо го доказва!
Така, че те, ползвайки свещената Христова азбука, по същата причина са признати за свещени, същото сме направили и ние, но сме добавили букви, характерни за нас!
Нищо неправомерно не сме направили
И , ако Кирил и Методий имат заслуга за признаването на азбуката ни за свещена , авторът на книгата е направил блестяща защита на Българската азбука !Блестящото познаване на гръцки и латински свежда кръгът ва авторите до няколко човека!
Единият от тях е цар Симеон......
цитирай
20. dinkov - Динков
25.05.2020 02:46
nkf - прав си. Четирите десетилетия за които споменаваш са върха на изопачаване на истината, затова в коментара си споменах 3-4 столетия :)))
Поздрав
Ицко
цитирай
21. fun1001 - не знам, дали ЕГН то е виновно..)
25.05.2020 08:01
за тези..'ярки', и агресивни..дегенеративни мозъчни промени

Чудесен анализ,Честит празник на всички..
цитирай
22. nkf - nkf - прав си. Четирите десетилетия ...
25.05.2020 13:12
dinkov написа:
nkf - прав си. Четирите десетилетия за които споменаваш са върха на изопачаване на истината, затова в коментара си споменах 3-4 столетия :)))
Поздрав
Ицко

Да, така е, ти си писал столетия, а аз съм недогледал и поради това не съм бил коректен в отговора си. Поздрав.
цитирай
23. nkf - за тези. . 'ярки', и агресивни. . ...
25.05.2020 13:15
fun1001 написа:
за тези..'ярки', и агресивни..дегенеративни мозъчни промени

Чудесен анализ,Честит празник на всички..

Здравей, Юлия. :) Според мен не е до ЕГН, а до нещо съвсем друго. Оставям настрана обстоятелството, че другариата винаги е бил слаб именно по отношение на мозъка.
цитирай
24. nkf - Да, книгата " О писменех&q...
25.05.2020 13:24
leonleonovpom2 написа:
Да, книгата " О писменех" по- популярна като " За Буквите" и така може да се изпише, е книга- защита на Българската писменост! Авторът не е Черноризец Храбър, а така е преведен немският монах, атакувал решението на папата ,като неправомерно, да обяви Българската азбука като четвърта , свещена азбука
И той , авторът, блестящо защитава мястото на азбуката ни сред другите три свещени
Да, признава ,че сме взели букви от Христовата азбука/ там е наречена сирийска, има предвид явно финикийската/ Но същото са сторили и гърци и латини Има познания и по двата езика и блестящо го доказва!
Така, че те, ползвайки свещената Христова азбука, по същата причина са признати за свещени, същото сме направили и ние, но сме добавили букви, характерни за нас!
Нищо неправомерно не сме направили
И , ако Кирил и Методий имат заслуга за признаването на азбуката ни за свещена , авторът на книгата е направил блестяща защита на Българската азбука !Блестящото познаване на гръцки и латински свежда кръгът ва авторите до няколко човека!
Единият от тях е цар Симеон......

Иване, нека поставя въпроса малко по-различно. Какво значи свещен език; от чия гледна точка "свещен" и поради каква причина гръцки, еврейски и латински са обявени ОФИЦИАЛНО за свещени малко след новата ера /нова ера за кого и какво значи това?/. После Санскрит по-малко свещен ли е от еврейския и гръцкия да речем? Езикът на който са писани Гатите и Авеста по-малко свещен ли е от еврейски и латински да речем? Църквата ли е върховния авторитет, който има прерогатив да обявява даден език за свещен и откъде иде този прерогатив? Друг въпрос: доколко могат да бъдат свещени езици, които са несъвършени и сакати, както и реално креолски като гръцки /особено/ и еврейски. Гръцкият език е език на пелтеци, и фъфляци - това е език на физически недоразвити хора. Та, какво може да е свещеното на този език.
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Мартине!
25.05.2020 14:11
Аз говоря за него момент! десети век! Сега може да е нищо гръцкият!Така да изглежда!
В него момент гръцкия е световен език, език на ИРИ Благодарение на него гърците ги има и днес и са галениците на Запада! Стотици милиарди изпапаха даром! Заради фалшива слава!
Санкритският тогава едва ли са го брояли?
Друго искам да кажа
Че в него момент нашият език и неговата азбука са равнопоставени на Христовия, както е записао и на латински и гръцки Ако това не е било направено, сега вероятно нямаше да говорим за Български език и народ!
Както упорито е е бил лансиран от османлиите гръцкият в църквите ! И последвалите напъни за погърчване у нас от гръцката църква!
Да ,гръцкият е език на хора с проблеми в говора и моето мнение е такова! Но, съдбата, провидението невинаги отбират най- добрите Ако питаш мен, най - качествен е нашият език, но освен ,че не зависи от мен да е световен и от тези ,от които зависи това ,няма да вземат подобно решение!
Не сме галеници на съдбата това, което гърците, днешните , незаслужено получават е за наша сметка, най - вече

Хубав ден!
цитирай
26. tota - Антибългарска канонада
25.05.2020 14:24
http://epicenter/article/Velizar-Enchev--Na-24-may-Skopie-otnovo-prisvoi-ezika-i-istoriyata-ni/217907/11/0?fbclid=IwAR0PANYUERz8B8-QWe5MgBvtDQSGrP9gknQ9PEhHar2JZyLyDHeoA0tDJu0
цитирай
27. nkf - Иване, гръцкият става световен ...
26.05.2020 13:31
Иване, гръцкият става световен език в онези времена по две причини: 1-вата, защото на него се превежда библията /септуагинта/ и 2-рата - по-важната - защото гърците успяват да наложат съборната си църква в Цариград, чрез короноването на един император. И тъй като християнството е официалната идеология на римската империя, особено от времето на Константин, това дава възможност проказата гръцки език да започне да се разпростира. Все пак обаче, в ИРИ гърцизацията е доста продължително явление, като латинския език дълго запазва своите позиции. Давам веднага пример - Юстиниановия кодекс /Corpus iuris civilis/, е писан на латински, а не гръцки. Във всички свои аспекти ИРИ продължава да бъде все същата римска империя, основана на латински традиции. Да дам пример с армията-продължава да си е по все същия римски образец; администрацията; правораздаването пък да не говорим. Колкото до османлиите, проучи по какви причини бива отнета самостоятелността на Охридската архиепископия и на ипекската патриаршия и кой стои зад това.
За Санскрита те питах, защото исках да насоча разговора в посока на изясняване защо един език започва да се смята за свещен, а друг не. Сега, нещата стоят така: Санскрит, както и Авестийски са далеч по-стари от гръцки и латински; те са свещени езици, при това свещени мнооого преди да някой въобще да чуе за някакво си там християнство. Само че и Санскрит и Авестийски са пряко свързани с Българския, особено Санскрит - езика на знанието, на Веданта - е изключително близък с български. Тези два език са арийски езици - езици на бели хора, съвършени езици. Какво става обаче, когато църквата започва да определя кой е свещен и кой не език? Ами, първо, обявява се еврейския за "свещен". Еврейският е също толкова дефектене зик като гръцкия; да не говорим, че това е език на не-арийци, сиреч на чандала, на извънкастови- те и затова пишат отдясно наляво, та да се различават от висшите. Второ, църквата пробутва за "свещен" гръцкия, който е креолски език, език-хибрид.
цитирай
28. nkf - и негови носители се явяват авте...
26.05.2020 13:48
и негови носители се явяват автентични африканци по произход. Тоест отново не арийци и даже не бели люде.. С латинския нещата не стоят така, както гръцки и иврит, а и латинският е все пак езикът на империята - няма как да не го обявпят за свещен, защото в онези времена, разните християнски попчета са могли спокойно да приключат живота си мъченически на цирковата арена сред лъвове и крокодили. Замисли се за следното, каква огромна полза има римската империя и християнската църква от признаването на българския език за свещен. Ами нали чрез българския език, признат за литургичен и каноничен, християнската идеология си отваря пътя към обширни пространства в Централна и Източна Европа. От друга страна, като става въпрос и за Санскрит, естествено,ч е църквата не би го признала за свещен никога. Причините са две: признанието на на Санкрит за свещен ще даде възможност на много хора да се запознаят с арийското знание/веда, което ще прати на боклука християнските суеверия и юдейските глупости и смехотворните им догми; 2-ро Санскрит по никакъв начин не допринася за разпространението на семитската религиозна доктрина, а църквата е продукт именно на семитската религиозна доктрина. Апропо, тези са причините всичко арийско да е обявено за сатанинско от църквата, а всички арийци, включително и всички бели хора /ариец и бял човек се припокриват донякъде, но не са едно и също/ са обявени за буквални деца на сатанаил /народи на Гог и Магог, които яхве непременно ще изтреби, понежи ги ненавижда... така поне пише в библията/.
цитирай
29. nkf - http://epicenter/article/Ve...
26.05.2020 13:51
tota написа:
http://epicenter/article/Velizar-Enchev--Na-24-may-Skopie-otnovo-prisvoi-ezika-i-istoriyata-ni/217907/11/0?fbclid=IwAR0PANYUERz8B8-QWe5MgBvtDQSGrP9gknQ9PEhHar2JZyLyDHeoA0tDJu0

Да, доста тъжна и лоша ситуация. Благодаря за допълващата информация.
цитирай
30. didojor - Хубава публикация, одухотворяваща...
28.05.2020 10:42
българския Дух. И приветствам такова поведение. Неголословно, с аргументи, ала: когато фактите говорят, боговете мълчат...
Всъщност съм твърде далеч от Историята, никога не ме е привличала. Вероятно, защото, "винаги" е била писана /и налагана!/, оФФициалната, от победителите... Затова сега ти и такива като теб се блъскате да "доказвате истините", неудобни за тях, злорадите венценосци, конюктурни победители...
Симпатяга си и упорствам да те попитам, защото не зная и не се чувствам виновен поради незнанието си, как и кога графиката на звуците, т.е. буквите /ни/ придобиват днешния вариант. Сърби, "македонци"(!), руси, вероятно и други "ползватели" на българската писменост, "световно" назована кирилица, си "имат" свои поправки на "Ъ"-то, "Я"-то, "Й"-то... И това прави първоначално лекия въпрос, от българска гледна точка, за създателите на "кирилицата", т.е. българската писменост в доста труден, от "световна", международна гледна точка кой от народите е автор на ползваната сега писменост, наречена кирилица. С уважение, nkf.
цитирай
31. nkf - Здравей, didojor, благодаря за ...
28.05.2020 14:27
Здравей, didojor, благодаря за коментара и споделените размишления, както и за въпроса. По отношение на въпроса, давам следния отговор: Настоящият изглед на буквите ни и начин на изписване са заети от "гражданската" форма, въведена от Петър първи в Русия през 1710 г. Казано с една реч - Петър прави реформа на дотогава ползваната в Русия българска азбука. Всеизвестно е, че Петър прави въпросната реформа с цел да доближи Русия до Западна Европа и по отношение на книжовността и писмеността в частност. От друга страна обаче, азбуката претърпява изменения, които са резултат на реформи вътре в България. Така, всеизвестни са двете големи реформи през 20-ти век: едната, извършена от правителството на БЗНС, а другата от комунистите. Последната - комунистическата - има за цел да откъсне западните български диалекти и така да спомогне за обезродяването на македонските Българи и създаването на изкуствения македонски език; както и да русифицира българския език. По отношение на корекциите и пригодяването на азбуката, съобразно спецификите на даден говорим, локален диалект, си прав - графични корекции има, но това не поставя под въпрос кирилицата като българска азбука. Латиницата също е претърпяла множество корекции, съобразно езиците, към които е приложима, но това не поставя под съмнение произходът й. Изобщо, въпросът за произхода не е труден сам по себе си, но е труден за понасяне от някои "велики сили".
цитирай
32. didojor - Това с което съм вече...
28.05.2020 15:45
ограмотен, благодарение учтивият ти и "търпелив" спрямо лаизма ми по отношение писмеността /българската/, която ме прави горд българин, дето не се кланя нито на Изток, нито на Запад, та от този твой търпелив ответ вече знам за намесата на русите писмеността ни да е с този нов графичен вид. Но забележи, предполагах, че има "такова нЯщо" дето дава основание на русофилоподлизурковците да "мотаят нещата" заедно с измислената славянска народност. Дерзай, приятелю, приветствам те. Но имам и една забележка: 25 март - Благовещене - приемаш за празник, изразяващ и почит към Жената... Но това твое поведение е в противоречие с тукашното ти становище за съчинената, изопачена, празна от вяра спрямо Божия Абсолют доктрина на съвременната /разединена на православни, католици, протестанти/ Църква, която сочи тази дата - 25 март за свята блага вест, че девица ще роди Сина божий и дъра-дъра... Та ето противоречащият цитат от по-горе изразеното от теб: "...признанието на Санкрит за свещен ще даде възможност на много хора да се запознаят с арийското знание/веда, което ще прати на боклука християнските суеверия и юдейските глупости и смехотворните им догми..." Та според мен, ако напълно отричаш и приемаш църковното поведение на "Църквата" /в трите й варианта - православен, католически, протестантски/ за суе, т.е. празно, не бива да се връзваш и на измислицата от нея "Благовещене"... И накрая, заради анонса на блога ти - началото на Евангелието от Йоан - което богомилите, другият български връх, освен писмеността ни, от световната култура и световно възраждане, благодарение на тях и високо нравствените им и културни схващания за "земното" устройство на Бита, заради това, че са приемали този текст за висше /медитативно/ начало на общение(то) с Бога, бих ти препоръчал да приемаш библейския текст от гледна точка на тях - богомилите. И да не се "връзваш" и гневиш на лицемерието, лукавството и щуротиите на попщината от страна оФициалната попска система, наречена църква. Църква, ама нанай.
цитирай
33. nkf - Не, няма никакво противоречие при ...
28.05.2020 18:01
Не, няма никакво противоречие при мен. Противоречията са в твоето разбиране, което, изглежда, е твърде двустранно. Не си ли се замислял, че има неща в актуалните религии - сред които и християнството-, които са били вече много стари, когато въпросните религии са възникнали и същите неща са намерили място и са останали под малко видоизменена форма? Не мислиш ли, че култа към Девата е нещо такова? Не мислиш ли, че дори "Дева" е едно потвърждение на казаното?
цитирай
34. didojor - Това имах предвид...
29.05.2020 10:38
разбиране за Дева, различно от "украсеното" от Църквата, наложено като догмат: девица ще зачене и ще роди Сина божий. Същата /църквата/ налага и датата със, също, украсено име "Благовещене"... А почитта към Жената, Ева - майка на живота, даваща живот... е красиво етично поведение, приемам го. С изключение на датата, свързана с отвратителната за мен лицемерна (не)Църква, т.е. извратена Система отдалечена безвъзвратно от истинските Христови повели, предадени в Слово, а не написани, дописани, конюктурно променяни. Все едно да приема датата 8-ми март, въпреки етичния красив анонс - празник на жената труженичка, равностойна на мъжа.... Приветствам те.
цитирай
35. nkf - В случая празникът Благовещение е ...
29.05.2020 12:42
В случая празникът Благовещение е реално предхристиянски като това е видно и по отношение на датата, на която се чества. Двадесет и пети март е веднага след пролетното равноденствие, тоест това е началото на пролетта; началото на новия цикъл, в който цикъл започва възраждането на новия живот. Естествено, ражда Богинята - Майка, женския принцип на вселената въобще. Именно това е и Девата, ама не , че е Девица и не че има някаква морална конотация. В природата морал няма. Моралът е човешко, социално изобретение. Дева и Девица са две различни категории, макар за профаните да е едно и също. Вече религиозният смисъл царят да се роди от девица има определено значение. За църквата си прав и аз се съгласявам напълно. Колкото до учението на Христос, то си е част от много по-стари, автентични и пълни учения. Както се казва - човек по-добре да пие от извора. Поздрави.
цитирай
36. didojor - Хубав, аргументиран отговор...
29.05.2020 17:39
В който, обаче, сякаш умишлено подминаваш конкретизацията, че (не)Църквата "краде" този архаичен ден за Възраждане, ново пролетно оживление на майката Природа... Като, подчинено на "догматичните" си измишльотини, го именува "Благовещене". Преди, архаични, празниците посветени на Пролетта
и слънчевото /като литературен образ/ възраждане, свързвано с Майката дева, Даряващата живот... не са се именували така, нали?... Та това е моето изразено смущение: Да презапишем или единим Деня за почит на Майката, Дева /свята/, на Жената даряваща живот... като /или с/ "Благовещене" за църковното нетленно зачатие...
Ако прекалих, прощавай. Всичко това, въпреки че е му отделих толкова, в сравнение с впечатлението ми за единомислие /вероятно не пълно/ е само като косъмче на ревера. Отново с уважение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522842
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031