Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2015 18:19 - ''Кралят - слънце'' на ФИФА - сатана или месия?/Блатер зовеше за обединение на спорта с корупцията ...
Автор: budha2 Категория: Спорт   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
1



 Мафията ФИФА                                                          image          
Цяло чудо е, че централата на ФИФА все още не е щурмувана от специалните части. След излизането на книгата "Мафията ФИФА" няма никакво съмнение, че сделките на асоциацията са повече от съмнителни. Някои скандални факти:
         image
                                                                               За много хора ФИФА е нарицателно за корупция. Точно затова футболните фенове постоянно освиркват нейния президент Йозеф Блатер. И не без причина. От книгата на Томас Кистнер, спортен журналист от Зюддойче Цайтунг, научаваме до каква степен Блатер и неговите хиляди сътрудници са подчинили най-популярния спорт - футбола - на икономическите си интереси.
Книгата "Мафията ФИФА" е плод на 20-годишни журналистически разследвания и всъщност не е книга за футбола, а по-скоро икономическо криминале. Сравняването на международната футболна асоциация с мафията не е игра на думи, нито маркетингова стратегия. То обрисува по-скоро една основна дилема.                                          
Свещеното футболно семейство                                 image           
Всеки иска да се присъедини към най-доходоносния рекламен продукт в света - независимо на каква цена
Всеки иска да се присъедини към най-доходоносния рекламен продукт в света - независимо на каква цена
Въпреки че като световен концерн ФИФА прави милиардни обороти, футболната асоциация е регистрирана и организирана като най-обикновено сдружение. В почти семейните й структури цари неконтролируема система на протежиране. Казано по-простичко - шуробаджанащина. Самият Йозеф Блатер често омаловажава понятието "футболно семейство", в което обаче като единствен кръстник раздава апетитни постове на свои роднини.
ФИФА всъщност не е основана от Блатер, а от Хорст Даслер, син на основателя на концерна "Адидас" - Адолф Даслер. Хорст Даслер обединява за първи път спорта с безмилостните икономически интереси и тайно събира данни за всички спортисти и функционери, които имат някакво влияние в световния спортен живот. През 1981 година той назначава за генерален секретар възпитаника си Йозеф Блатер. Оттогава насам Блатер определя линията в "семейството".
Блатер не се спира пред нищо в защитата на икономическите интереси на "фамилията". Жената на един от критиците му получава заплахи за отвличане на децата й. Незнайно как от заседанията на ФИФА изчезват аудиозаписи, в забрава потъват "проблемни" протоколи. Частни детективи събират обременяващ материал срещу тези, които се опълчват на "семейството". Телефоните в централата на ФИФА се подслушват. Позовавайки се на "независимостта на спорта", ФИФА забранява всякакво вмешателство в дейността си. Назначената от Блатер етична комисия има право да разследва само това, което позволява шефът.                                               
1 200 базуки за гласа на Саудитска Арабия                                                                                          image                                        
Дори и принципно независими организации биват приобщавани към "семейството" - посредством пари и заплахи. Така например ФИФА прави дарение на международния съюз на спортните журналисти от над 50 000 евро. Кой би писал нещо срещу организацията след този щедър подарък? Интерпол получава цели 20 милиона евро, а един от бившите й директори ръководи службата за сигурност на ФИФА. Кой може по-добре да се "имунизира" срещу полицейски разследвания?
На 400 страници Томас Кистнер описва корупционните взаимозависимости, при които дори голямата политика покорно обслужва спорта. Така например само четири дни преди решаващото заседание за домакинството на Световното първенство през 2006, федералното правителство гласува доставката на 1 200 базуки за Саудитска Арабия. И представителят на Саудитска Арабия дава своя глас за Германия.              
image   
Блатер, Кръстникът във футбола                                             
Вездесъщите и могъщи спонсори също танцуват по свирката на Блатер. Защо никой не предприема мерки срещу корупцията? Обяснението на Томас Кистнер е просто: Защото Блатер е шеф на единствения в света истински концерн-монопол. Той единствен има власт над Световните първенства по футбол. И всеки иска да се присъедини към "най-доходоносния рекламен продукт в галактиката". Независимо на каква цена.                                                                    image                                                                                                 
Скандал след скандал, но какво от това?
Кистнер твърди, че всички носят отговорност за "мръсните сделки със световния футбол". Изглежда никой не може да се изправи срещу машината за пари ФИФА. Въпреки скандалите в нея непрекъснато се вливат пари. В момента около един милиард евро годишно, посочва Кистнер.
Въпреки изнесените скандални факти, пред книгата на журналиста от Зюддойче Цайтунг се изправя един проблем: тя няма да промени нищо. В крайна сметка какво им пука на обикновените футболни фенове за корупцията, независимо че техните предубеждения се потвърждават от нови и нови факти? Най-важното за феновете е срещата да се състои, нали? Дори и фактът, че домакинството на Световното първенство през 2022 в Катар е "купено", няма да помрачи въодушевлението от мачовете в пустинната жега. А точно феновете са тези, които плащат телевизионните такси, купуват билетите за мачовете и рекламните продукти. Но това сигурно е материал за друга книга, която би могла да носи заглавието "Как трябва да изглежда ФИФА утре, за да може футболът отново да си възвърне невинността".     image                      ""Кралят - слънце"" на ФИФА
                                                                                   Сеп Блатер имаше феноменалната способност да излиза сух и от най-тежката криза във ФИФА. Сега обаче обстоятелствата го принудиха да изпусне жезъла на властта. Що за човек е Йозеф Блатер - сатана или месия?
image         Блатеровата ФИФА преименува подкупите в „посреднически хонорари”                                                                
Блатер е роден през 1936 година в семейство на автомобилен монтьор в селището Visp в кантона Вализ. След завършване на средното си образование следва икономика в Лозана. Той започва професионалната си кариера като пиар в туристическо бюро във Вализ, а по-късно завежда отдел за връзки с обществеността на производителя на часовници Лонжин. Някога Йозеф Блатер е играл и футбол. През 1960-те години той е централен нападател на FC Visp във висшата аматьорска лига на Швейцария. Бил е и треньор на родния си клуб, но тогава едва ли някой е предполагал, че един ден ще стане най-влиятелният футболен функционер в света.            image                                  Home with the Family                                                                                    
С помощта на Адидас                                                                    
На 39 години започва шеметната му кариера. Тогавашният президент на ФИФА Жоао Хавеланж назначава Блатер в Световната футболна организация. Като директор на програмите за развитие, Блатер отговаря и за младежките световни футболни първенства. Един от големите покровители на Сеп Блатер е бившият шеф на концерна за спортни артикули Адидас - Хорст Даслер. Даслер му предоставя дори собствен офис в Елзас. Твърди се, че германският индустриалец е дърпал конците във ФИФА и по-късно, когато Сеп Блатер се издига до генерален секретар на организацията през 1981 година. От същата година Блатер е отговорен за продажбите на телевизионните права за световните първенства по футбол и за контактите със спонсорите. Освен това той участва в промените на някои от правилата на ФИФА, например правилото за трите точки. Блатер минава за компетентен и общителен.                          image        MONEY MONEY MONEY MUST BE FUNNY !!!                                                                                          
"Помощи за развитие" и комисионни                                            
През 1998 година Йозеф Блатер успява да се изкачи до самия връх: той е избран за президент на ФИФА, като печели срещу кандидатурата на президента на УЕФА Ленарт Йохансон. Усилено се говори, че Блатер е купил гласовете на африканските делегати срещу 1 милион долара. Той категорично отхвърля обвиненията и говори за "помощи за развитие". И по-късно Блатер излиза невредим от всички скандали. А те не са малко. Най-критична за Блатер беше аферата около маркетинговия партньор на ФИФА - ISL, който е раздавал подкупи на различни футболни функционери. Всичко беше доказано пред съда. Също и това, че Блатер е знаел за подкупите. Самият той навремето говори за "комисионни".
image
            Блатер в деня на оставката /2.6.2015/                                                                   
В крайна сметка ФИФА "откупи" невинността си срещу милионна сума и обяви Блатер за невинен. При третото си преизбиране през 2011 година, швейцарецът се възползва от корупцията в собствените си редици. Неговият съперник Мохамед бин Хамам оттегли кандидатурата си, след като стана известно, че се е опитал да подкупи делегати от Карибския басейн. Катарецът твърдеше, че Блатер е знаел за тези подкупи. Въпреки това Етичната комисия на ФИФА оправда действията на президента. "Криза? Каква криза? Във ФИФА няма криза. Имаме известни трудности", заяви тогава Блатер. Той излиза невредим и от дискусията около определянето на домакинството на двете световни футболни първенства през 2018 и 2022 година. За разлика от Михаел Гарсия, който ръководи разследването, Етичната комисия на ФИФА не вижда никакви нередности по отношение на присъдените на Русия и Катар домакинства за световните първенства през 2018 година и 2022 година.                                                              
Верни поддръжници                                                                                                                               image                                          
Мнозина се питат защо Блатер винаги е успявал да се измъкне невредим от всичките скандали, свързани с ФИФА? Навярно, защото знае как функционира властта. Той игнорираше с любезна ирония всички критики отвън, потушаваше бунтовете в собствения си лагер и отнемаше властта от всичките си конкуренти. Така Президентът на ФИФА успяваше да излезе чист от всички афери, защото знаеше, че може сляпо да се осланя на предаността на своите приближени. Блатер знаеше, че функционерите от Азия, Африка и Латинска Америка стоят зад гърба му. От 17 години насам той поддържаше връзките с тях на принципа: "Ти на мене - аз на тебе". В много от страните от Азия, Африка и Латинска Америка боготворят Блатер като месия, който не само се застъпва за местните футболни федерации, но и им дава значителни средства. Дали всичко е ставало по най-чистия начин, предстои да разберем. Сеп Блатер не се уморяваше да повтаря, че изпълнява велика мисия. "Чрез положителените емоции, които създава футболът, ФИФА е по-влиятелна от която и да било страна в света и от която и да е религия", казва той. Ето че сега Сеп Блатер беше принуден да изпусне юздите на тази огромна власт.                                                                            image                                                                                             Кремъл и битката за ФИФА                                           
Москва възприема разследването във ФИФА като битка със Запада. Каквото и да установи проверката за корупция, Кремъл ще излезе победител в този идеологически сблъсък, твърди руският журналист Константин Егерт.

Няма никакво съмнение, че Русия направи всичко възможно, включително и материално, за да обезпечи връщането на любимия ѝ швейцарец на президентския пост, a в бъдеще за избора на нов президент, който също така силно да симпатизира на Москва, както и Блатер.                                        
Войната за наследството на Блатер                                                                                                       image                                                             
Скандалът около ФИФА успя да измести дори новините от Украйна. Всеки ден държавните телевизии убеждават руснаците как Русия е станала жертва на американски заговор, целящ да я лиши от домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 година. И повечето руски граждани вече вярват в това. Предприетото от ФБР разследване за корупция във ФИФА се оказва за Кремъл едва ли не по-важно от обстановката в Донецка и Луганска области.
Засега никой не повдига официално въпроса за отнемане на руското домакинство през 2018 година. Което обаче още повече безпокои Кремъл, защото престижните международни спортни прояви се използват за легитимация на режима. Затова няма никакво съмнение, че Москва ще направи всичко възможно наследникът на Блатер да не бъде по-малко от него лоялен на Русия.                                                                           image                
Спомени от Московската Олимпиада                                   
Не са малко днешните руски ръководители, които прекрасно помнят бойкота на Летните олимпийски игри през 1980 година от страна на САЩ и техните съюзници. Дори хипотетичната възможност за лишаване на Русия от домакинство на световното по футбол съживява призрака на Студената война и позора за Съветският съюз от решението на Политбюрото за изпращане на войски в Афганистан.                       image                                                                               Сегашното разследване на ФБР и швейцарската прокуратура няма никакво отношение към събитията в Украйна. Но Кремъл неизбежно го възприема и поднася на аудиторията през призмата на украинските събития. Разследването за корупция във ФИФА се превърна в още един символ на противопоставянето между Русия и Америка - дори по-ярък от "черните списъци" на депутати и чиновници.
Битката за Блатер, която водеше и очевидно ще продължи да води Москва, е опит за запазване на лостовете за влияние върху решенията на ФИФА с помощта на "неформални методи" на убеждение. Но залогът е по-висок от съдбата на Световното първенство по футбол - под обстрел се оказва цялата, изградена от Кремъл, система за използването на тези методи при решаването на важни международни въпроси.                                   image            Working At The Clinton Foundation                                                                                                            Парите - над всичко?                                                                                                 
Да се стремиш да докажеш, че парите винаги са по-силни от демократичните процедури и същевременно да получиш правото да организираш най-комерсиалното спортно състезание в света - едва ли може да има по-голямо предизвикателство от това към Америка и ЕС. Москва сякаш им казва: "Вие смятате, че правилата, законите и съгласието са в основата на съвременния световен ред? Ние ще ви докажем, че това не е така! Този, който има повече пари, винаги постига целта си!".
image   Спонсорирането на футбола явно носи червени точки и в политически план. Това пролича ясно и на Олимпиадата в Сочи, която вдигна рейтинга на президента Путин. Същата стратегия преследва и монополистът Газпром, който успешно разпростира пипалата си и в европейския футбол.От лятото на 2012 година Газпром е спонсор и на Шампионската лига, а от 2015 започна да спонсорира и ФИФА.                                                                                     
Русия и Катар, заедно с Китай, постоянно спъват налагането на демократични норми и процедури в международните организации. Битката за влияние в международния спорт и футбола, в частност, е елемент от тази стратегия. И макар лишаването на Русия от домакинство на Световното първенство през 2018 година да е само хипотетична идея, накрая Кремъл ще излезе победител на идеологическия фронт у дома, какъвто и да е изходът от сегашното разследване във ФИФА. Ако домакинството на първенството остане, Москва ще може да каже: "Ние победихме!" А ако отнемат домакинството, бързо може да бъде организирана телевизионна кампания за убеждаване на руснаците, че американците, които даже не познават футболните правила, са лишили Русия от домакинството ѝ на Световното първенство по футбол.
Но дотогава всички усилия и средства ще бъдат хвърлени в битката за влияние във ФИФА и в избора на "свой" човек за президент на футболната централа. Кремъл възприема случилото се като лично предизвикателство и няма да се пазари за цената.                                         image                                                                                                                                                        Авгиевите обори на ФИФА                                                   
Шестима топ-функционери на ФИФА са обвинени в масивна корупция, а президентът на организацията Блатер кандидатства за пети мандат! Блатер трябва да си върви, а Авгиевите обори - да се разчистят.                                                                                                                             Корупцията се е просмукала във ФИФА чак до самия ѝ връх. Дано вече са го разбрали дори най-упоритите. Малко преди конгреса на ФИФА в Цюрих бяха арестувани шестима нейни топ-функционери. Според следователите от САЩ, в продължение на години тези функционери са взимали подкупи за телевизионните и рекламни права в Северна, Централна и Латинска Америка – общо над 100 милиона долара. Сред арестуваните са и двама от осемте вицепрезиденти на Изпълнителния комитет – така да се каже, на световното футболно правителство. Един измежду тях, Джефри Уеб, който е президент на футболните съюзи на Северна, Централна Америка и на Карибския регион, се смята за най-довереното лице на президента на ФИФА Йозеф Блатер. Името на самия Блатер обаче не фигурира в списъка на заподозрените.                                                              image                                                                                                          
Невидимата защитна мантия на Блатер                                                                                         Всеки път през последните 17 години под управлението на Блатер, когато се разчуеше, че функционери на ФИФА са протягали ръка за подкуп, техният шеф излизаше чист от скандала, като да беше наметнат с невидима защитна мантия. Само веднъж на Блатер му припари под краката: когато се разбра, че в тогавашното си качество на Генерален секретар на ФИФА най-малкото е знаел за подкупите, които маркетинговият партньор на Световната федерация ISL е раздавал на високопоставени функционери. Блатеровата ФИФА преименува подкупите в „посреднически хонорари” и през 2010 година плати милиони, за да се измъкне от съдебно преследване. През останалото време Блатер просто се усмихваше и с тази усмивчица надмогваше всички кризи. А кризи не че нямаше. Последната избухна, когато – за всеобщо възмущение – домакинствата на следващите две световни първенства бяха присъдени на Русия и Катар. По този случай швейцарските власти още водят разследване по подозрение в корупция.           image          

Клакьори и книжни тигри                                                      
Под звуците на тази овертюра изглежда направо абсурдно, как в петък на конгреса на ФИФА в Цюрих Блатер спечели пети мандат като шеф на организацията. 79-годишният функционер може почти сляпо да се осланя на своите клакьори от Африка, Азия, Северна, Централна и Латинска Америка. Те гласуваха за него. Европейците, които всъщност искаха да се отърват от Блатер, се оказаха просто книжни тигри. В една нормална и спазваща законите фирма Блатер отдавна трябваше да си е взел шапката. И ако имаше поне малко почтеност, той щеше да го направи доброволно. Но ФИФА не е такава фирма. Какво ли още трябва да се случи, за да се разчистят най-сетне тези Авгиеви обори? Очевидно самата ФИФА не желае да ги разчисти – нищо, че иначе си има Комисия по етиката. Може би е нужна революция, която да срути цялата тази пирамида!                                                                                   Историята на ФИФА е и история на скандалите. В навечерието на нейния тазгодишен конгрес бяха задържани шестима високопоставени дейци на футболната федерация. И макар президентът Сеп Блатер да не е сред заподозрените, под неговото ръководство скандалите са по-скоро правило, отколкото изключение. Ето някои от по-значимите:                                                                            
1997 година
image
                               Жоао Авеланж
Още преди да оглави световната футболна федерация, Блатер се оказа замесен в скандал, забъркан от неговия предшественик Жоао Авеланж и бившия му зет Рикардо Тейшейра. Двамата прибирали подкупи в размер на милиони, а Блатер, който по това време е генерален секретар на световната футболна федерация, очевидно е знаел за всички тези машинации. Въпреки това Блатер беше оправдан.                       image          
1998 година
Малко преди началото на световното първенство във Франция през 1998 година, Блатер става президент на ФИФА, след като печели избора срещу тогавашния президент на УЕФА Ленарт Йохансон. И до днес не са изчистени съмненията, че в хотелската си стая в Париж Блатер е плащал на африкански делегати по 50 хиляди долара. Шефът на ФИФА отхвърля категорично тези обвинения.                                                                                  
2006 година
Тогавашният вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър получава правата за продажбата на билети в родината му Тринидад и Тобаго за световното първенство в Германия. Твърди се, че семейната фирма на Уорнър е спечелила от тези сделки 900 хиляди долара. Разследването на ФИФА обаче не открива преки улики срещу самия Уорнър, а само срещу сина му.                                               
2010 година                                                                image    Датата 2 декември 2010 година ще се запомни като един от най-лошите дни за световния футбол. Тогава заслепените от жажда за власт и пари членове на Световната федерация по футбол ФИФА присъдиха домакинството на първенството през 2022 година на пустинната държава Катар. С това свое решение те изпуснаха от бутилката един лош дух, който оттогава не спира да върши пакости. И да показва на всички колко лакоми са тези хора, които иначе биха могли да използват емоционалната и финансова сила на футбола, за да вършат добри и полезни неща. ФИФА никога не е имала безупречна репутация. Сега обаче всички я смятат просто за една корумпирана банда мошеници.
С абсурдното си решение ФИФА успя да превърне това върхово събитие в света на спорта в един огромен скандал. А препоръката първенството да се състои през зимните месеци ноември и декември, показва колко безотговорно е било да се игнорира факторът "климат" в пустинната държава Катар.  
                     Единственият печеливш от всичко това си остава държавата Катар, която с много пари и упоритост се опитва да си спечели имиджа на световен спортен център. Всички останали са губещи: запалянковците, които с изумление ще установят, че финалът на Световното ще е непосредствено преди Бъдни вечер; европейските футболни първенства и турнирът на Шампионската лига, които ще трябва да променят из основи графика си; самите играчи, които и без друго са претоварени. Сред губещите от това решение са и телевизиите, които ще трябва да търсят изход от ненадейния сблъсък между Световното по футбол и зимните спортове. Те на свой ред ще са също губещи, защото изведнъж всички ще гледат само футбол. Но губеща ще е и самата ФИФА, която няма да си остане само със срама. Защото футболните клубове със сигурност ще предявят искове за огромни финансови обезщетения.
А Сеп Блатер, създателят на тази порочна система, която позволи всичко това да се случи, бе преизбран за пети път начело на ФИФА! 
                                                                                                                image                                                                    
Това е годината, в която ФИФА присъжда домакинствата на две световни първенства - през 2018 година в Русия и през 2022 година в Катар. Малко преди това ФИФА е разтърсена от скандал, който води до отстраняването на двама членове на ръководството на футболната федерация - заради подкупност. ФИФА разследва и обвиненията срещу самите домакини - Русия и Катар, но не успява да открие нищо нередно. И до днес обаче съмненията си остават.                                                                            
image
Мохамед бин Хамам
2011 година
В тази година катарският бизнесмен и шеф на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам се кандидатира за президент на ФИФА - като единствен конкурент на Сеп Блатер. Решаващи на тези избори бяха 35-те гласа на делегатите от зоната КОНКАКАФ (страните от Северна и Централна Америка и от Карибския регион). Докато Сеп Блатер беше обещал на отделните федерации по 1 милион долара под формата на централно финансиране от ФИФА, катарецът направи опит да реши гласуването в своя полза чрез подкупи от по 40 хиляди долара за всяка федерация. След като отделни членове на ФИФА, вече уличени в подкупност, свидетелстваха срещу него, Мохамед бин Хамам се сбогува с амбициите си да оглави футболната федерация.                                                                  image                        
2014 година
На последното световно първенство в Бразилия избухна скандал, в който беше замесено името на вече покойния вицепрезидент на ФИФА и бивш шеф на аржентинската футболна асоциация Хулио Грондона. Неговият син беше обвинен в спекула с билети от контингента, който се полагал на баща му.                                                      image                       SEPP"S NEW JOB                                                                                                                  www.dw.de/                                                           
                                                                                                                           



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8741747
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930