Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2014 19:56 - Какво е убило динозаврите?
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 2330 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 21.05.2016 23:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image                Високите данъци                                                                              

Изследвание на хомохиралите, аминокиселините, захарите, нуклеозидите на пробиотиците говорят, че динозаврите може би са дошли от други отдалечени планети, пише Глобъл пост.

image
                Говедата?...малко вероятно                                                                                        
Дори само на хартия, изследването на Роналд Бреслов от Колумбийския Университет, публикувано в списанието на Американското химическо общество, изглежда прекалено фантастично и неразбираемо за обикновените читатели. Бреслов завършва статията си дори с извода, че динозаврите сигурно и сега са живи, но живеят на отдалечени от Земята планети, притежавайки човешки или дори свръхинтелект.

image

„Съвсем вероятно е във Вселената да съществуват други форми на живот, базирани на D-аминокиселини и L-захари, влияещи се от хиралността на кръгово поляризиращата светлина в конкретния сектор от Вселената, или други процеси, спомагащи работата на L α -метил аминокиселините, намиращи се в метеоритите, които са се разбили на Земята”, пише Бреслов.

image
                 Избити на арената?                                                                               
Той продължава: „Тези форми на живот биха могли да са се трансформирали и еволюирали в материите, които познаваме, и могат да са едни усъвършенствани версии на динозаврите, пристигнали на Земята чрез астероиден сблъсък”.

image
                  Терминаторът ги е ...                                                                                   
Според TG Daily, докладът на Бреслов задълбава в сериозната тематика на мистерията за отговора на въпроси като защо градивните елементи на наземните аминокиселини, захари, и генетичен материал, ДНК и РНК имат само една форма и само две възможни насоки за еволюция. Отговорите на мистерията връщат учените към произхода на самия живот.

image
        Опасната професия?                                                                                               
Една от теориите, с които Бреслов е съгласен, е, че е имало метеорити с наличие на определени аминокиселини милиарди години преди "засяването" на Земята.

image
         Donut Dietа е убила динозаврите                                                                             Върху тази теоретична база Smithsonianmag.com споделя мнението си, че флората и фауната на планетата ще бъдат ограничени от своите характеристики. Това може да означава, че на други планети животът може да протича по обратен на Земята биохимичен ритъм на развитие. По тази логика, макар и само спекулация, „космическите” динозаври може наистина все още да съществуват някъде.

image                Fast Food е убил динозаврите                                                                              
Не единствено астероидът е убил динозаврите                                                                                         
Преди 65, 5 млн години 10-километров астероид се удря край бреговете на полуостров Юкатан. След сблъсъка остава 180-километров кратер, който вдига облак прах по цялата Земя. Ефектът от облака е, че Земята става по-тъмна и хладна. Това е гибелно за всички видове, които обичат топлината и светлината. Не след дълго (поне от геоложка гледна точка) динозаврите изчезват и на тяхно място идват бозайниците.

image
     Oprah Show е убил динозаврите                                                                                 
Това и до днес е най-широко приетата теория за изчезването на динозаврите, пише сп. „Тайм”. Ново изследване на учените от Американския музей по естествена история в Ню Йорк обаче предполага, че падналият астероид може да не е засегнал еднакво всички динозавърски видове. Някои видове, включително известният Трицератопс, са били пред изчезване и астероидът просто е ускорил този процес. Причината за тяхното отслабено състояние и начинът, по който изследователите го откриват, предлага нови изводи за съдбата на динозаврите и нови методи за изследване на техния свят.

image

Последствията от астероида, познати под името период Креда-Терциер (КТ), имат равна възможност за роля в унищожаването на динозаврите и в подкрепа на това има много добри доказателства. Проследяването на възхода и падението на динозаврите се осъществява чрез преброяване на видовете им във всеки един период от историята. Колкото повече видове има, толкова по-добре е целият вид; колкото по-малко са, особено след КТ, толкова по-близо са до изчезване. Но този метод не е напълно надежден, защото палеонтолозите правят разкопките си на много места.

image
        Италианците убиха динозаврите                                                                 „Резултатите могат да бъдат необективни заради неравномерното вземане на проби от вкаменелостите”, коментира Стив Брусейт, студент последна година в Колумбийския университет и един от участниците в изследването.

image
             Компютърен вирус е убил динозаврите                                                                   „На местата, където са се формирали повечето скали и фосили, като Големите равнини на Америка, ще намерите повече видове. Аналогично, на местата, където няма останали вкаменелости, ще намерите далеч по-малко видове... Дори и там да е имало толкова видове, колкото и в другите места”, добавя той.

image
             Падащите Пиана ли убиха динозаврите ?                                                                         
Екипът на музея по естествена история, начело с Марк Норел, решава да възприеме различен подход, като се насочва към биологично разнообразие в различните групи динозаври. Ако една група, да речем хищниците, е във възход, тя ражда повече видове, отколкото групи. Когато изследователите поглеждат на въпроса от тази гледна точка и вземат проби от 150 видове, принадлежащи към седем основни групи, те успяват да си изградят реалистична картина за това как са живели динозаврите преди астероида.

image
    Марихуаната ли уби динозаврите?                                                                          Като цяло, броят на видовете в малка тревопасна група, е стабилен, дори нарастващ. Същото се отнася и за месоядните и най-големите тревопасни видове. Но нещата не са толкова добри за по-малките тревопасни видове, които ядат много широк диапазон от растения. Изчезването на вида им започва 12 млн. години преди КТ, като значително намалява през годините. Това ясно показва, че различните групи динозаври се развиват различно и понасят различно ефека от КТ.
image
                 Изядени са в Kentucky Fried Dinosaur                                                                          
 Но защо именно тези видове започват да изчезват? Географията може да даде обяснение на някои от въпросите. Някои от дребните тревопасни видове населяват Северна Америка. Най-вероятно падналите температури на Западното вътрешно течение, което се влива от сегашния Северен ледовит океан в това, което сега е Мексиканският залив, е променило екосистемата и е спомогнало за трудното намиране на храна. От друга страна, тектоничните сблъсъци, след които се появяват Скалистите планини и други планини на запад, най-вероятно също са имали подобен ефект.

image
             Dinosaurs Died of Anorexia                                                                                    
Все пак не е ясно дали състоянието на най-малките тревопасни видове не би се подобрило, ако не се беше случил КТ. Многообразието на динозавърските видове варира през цялата Мезозойска ера.

image
            От хапване на ГМО свинско с човешко ДНК                                                      „Малките увеличения или намаления между два или три времеви интервала не са нещо съществено в контекста на цялата история на групата”, коментира Норел.

image Путин изби динозаврите на Обама защото изядоха л"бимият му кон.                                                                                                                                                              
Дин"заврите изчезнали, защото снасяли яйца?
                  image                                                             
Снасянето на яйца било причината за изчезването на динозаврите, докато бозайниците, които раждали, продължили да процъфтяват като видове, твърдят учени

image
                   Омлет?                                                                                     Според нови проучвания, използвали математически модел, за надделяването на бозайниците над динозаврите от изключително значение е била големината на малкото, съобщава The Telegraph.

image
       Динозавърче от Караваджо                                                                                            
Като се вземат предвид физическите ограничения за големината на яйцата, става ясно, че динозаврите са имали сравнително дребни малки. Някои от тях тежали от 2 до 10 килограма при излюпването си, като по-късно трябвало да достигнат огромните 30 до 50 тона.

image
        Lady with a Dinosaur Painting                                                                                      
При порастването си малките е трябвало да се конкурират за храна с възрастни екземпляри с различна големина, както и с други животински видове. Това означава, че „квотите” за всички малки и средни по големина видове, справящи се с околната среда, вече били „заети” и не давали възможност на наскоро излюпените по-малки да се развиват.

„Има много място за малки видове в екосистемата, но в този случай това място е заето от малките на по-големите видове.Това не е проблем за 150 млн. години, но когато се случи нещо, което довежда до изчезването на всички големи видове, то остават само малките, и ако и те изчезнат, вече става въпрос за загубата на цяла група”, казва Маркъс Клаус, учен от университета в Цюрих.

Катастрофалното събитие отпреди 65 млн. години, което унищожава и всички по-големи видове, означава и край за всички сухоземни динозаври.

Учените все още спорят за това дали люспестите влечуги умират преди или след удара на метеорите в земята, известен като Креда-Терциер сблъсък, който причинява отделянето на милиони тонове прах и пепел, които довеждат до отразяване на слънчевата светлина от най-горните слоеве на атмосферата и предизвикват ядрена зима, която пък охлажда земята и убива растителността.

Липсата на малки и средни по големина видове динозаври се оказва пагубна по време на масовото изчезване, защото са заличени всички големи видове, а няма малки, които да заемат техните места.

Бозайниците, от своя страна, не са имали същите проблеми с размера - не им се е налагало да се конкурират с другите видове за храна, защото са сучели от майките си, обяснява Маркъс Клаус. Това означава, че все пак е имало по-малки видове, които са били в състояние да се справят с новата среда и да продължат да се развиват и еволюират. Част от тях са и птиците, които също са били динозаври.

„Въпросът, който интересува някои хора, включително и мен, е: защо бозайниците са оцелели, а динозаврите не? Мисля, че ние имаме отговор на това”, казва Клаус.
image

Според учените големината на яйцето е ограничена от дебелината на черупката, която трябва да спомага за достигането на кислород до ембриона. Тежащият четири тона титанозавър е най-голямото гръбначно, което някога е живяло на Земята. То е 2,500 пъти по-тежко от своето новородено, докато днешната майка слон тежи само 22 пъти повече от малкото си. Според учените всички животни с тегло над 25 килограма са загинали в масово изчезване.

image

> Пуйки и кокшки наследници на Динозаври/ Раптилско ДНК


Read more: http://science.actualno.com/



Гласувай:
5



1. freeoldmen - Тва беше
02.12.2014 20:39
яко!:-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684179
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031