Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2014 18:04 - ДНК-то на Ричард III поставя под въпрос легитимността на династията на Тюдорите
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 3326 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 03.12.2014 18:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image            1483 - 22 август 1485            Ричард III (на английски: Richard III) е крал на Англия от 1483 до 1485 година.
Произхожда от рода Йорк, потомък е на династията на Плантагенетите, на която е и последен представител. Заради природния си дефект е известен и като Ричард Гърбавия.
Ричард Глостър е роден 2 октомври 1452 година. Той е 11-то дете и 4-ти син на херцог Ричард Йоркски и Сесили Невил. Едва 9-годишен, той е провъзгласен за 3-ти херцог на Глостър след коронацията на брат му Едуард IV за крал през 1461 г. Служи вярно на брат си в борбата между родовете Йорк и Ланкастър.                                                                 image     Владимир Путин кръвна линия на  Тюдотите, Луи XII  или Меровинг.                                                                                             image                     Дедушка трол, хобит или серьй?           
                                                                           Много от известните крале на Великобритания може би изобщо не са имали право на трона                                                 image                                                      Нови ДНК тестове разкриват, че крал Ричард III е бил синеок и вероятно с руса коса, но и повдигат интригуващи въпроси за това дали той, както и монарсите преди и след него, е трябвало изобщо да бъдат на престола.

Експертите, които проучват случая с тленните останки на крал Ричард III, открити под паркинг в град Лестър през 2012 г., казват, че са 99.999% сигурни, че намерените кости са на Ричард III, който умира в битката при Босуърт през 1485 г.

Специалистът по генетика Тури Кинг от университета в Лестър, заяви, че генетичният анализ предлага любопитни улики за външността на Ричард III. Доказателствата предполагат, че той не е бил тъмнокосият, черноок монарх, който е изобразен в добре известните исторически картини.

"Изследвахме гени, за които знаем, че отговарят за цвета на косата и очите... Генетичните данни показват, че вероятността Ричард III да е имал сини очи е 96 процента, а да е имал руса коса - 77 процента, въпреки, че тя може да потъмнее с възрастта."        image                                                              Всички известни потрети на Ричард са правени поне 25-30 години след смъртта му, което означава, че художниците, които са ги рисували може да са били повлияни от популярната пропаганда за него. Макар и да няма негови точни изображения, ДНК резултатите предполагат, че портретът на Ричард поставен в сводеста рамка, който е собственост на Дружеството на антикварите на Лондон, се доближава най-много до реалния му вид.

„Открихме скъсване в генетичната верига“, заяви Кевин Скърър, заместник ректор на университета в Лестър. Под „скъсване“ трябва да се разбира поява в родословното дърво на незаконно дете.
           image
 Анна Невил е родена на 11 юни 1456 в замъка Уоруик. Тя е дъщеря на Ричард Невил XVI, граф на Уоруик, и Анна Бюшамп. През краткия си живот Анна Невил е използвана като политическа пионка. По-голямата част от живота ѝ преминава в замъка Мидълхем, в който Анна и сестра ѝ, Изабела Невил, прекарват заедно със синовете на херцога на Йорк, Ричард. По-късно тези момчета изиграват важна роля в живота на двете сестри.

На четиринадесет Анна е сгодена за Едуард Ланкастър, принц на Уелс, който е престолонаследник на крал Хенри VI. Бащата на Анна, недоволен от възнаграждението от крал Едуард IV, когото е подкрепил в борбата за английския престол, решава да измени на Едуард IV и се свързва с Маргарет д"Анжу, съпругата на Хенри VI. Маргарет обаче се отнася подозрително към мотивите на Уоруик особено след като другата дъщеря на графа се омъжва за брата на управляващия крал Едуард IV, Джордж, херцог на Кларънс. Не е известно дали въобще е била проведена официална церемония по бракосъчетанието между Анна и Едуард Ланкастър и дали бракът им някога е бил консумиран.                                                                                                         
                                                   „Не знаем на какво ниво се намира скъсването... и със сигурност не твърдим, че Нейно Величество (кралица Елизабет II) не трябва да се намира на трона“, посочи още Скърър.
image
ДНК-то на скелета отговаря на този на двама живи потомци на сестра му Ан от Йорк. За сметка на това не е възможно да се установи връзка по мъжка линия до Джон Гонт, първия херцог на Ланкастър и брат на прадядото на Ричард III. Оттук идва и подозрението за изневяра.

Кевин Скърър счита, че „скъсването“ в ДНК-то поражда съмнения относно легитимността на Хенри IV, Хенри V, Хенри VI и цялата династия на Тюдорите, започваща с Хенри VII, Хенри VIII, Едуард VI, Мери I и Елизабет I.

„Претенциите към престола обаче се основават на нещо повече от кралската кръв, като да речем – победи на бойното поле и кралските сватби, изтъкна още Скърър.

За пръв път в британската история се случва научни данни да поставят под въпрос средновековната линия на наследяване в монархията.                                                                        Той каза, че Тюдорите обаче имат аргумент за правото си да управляват, тъй като те "са се възкачили на трона със сила, в битката при Босуърт."

Скърър отново отбелязва, че мястото на сегашния монарх на Великобритания, кралица Елизабет II, е напълно сигурно.

"Определено не казваме, че Уиндзор няма законни претенции към трона, съвсем не", обясни Шурър. "Наследяването при кралете не действа по този начин. Не съществува пряка последователност между Едуард III и Елизабет II. Да, те са свързани, но целият смисъл на монархията е, че през вековете тя преминава през различни обрати.

"При монархията благоприятните възможности и рискът са толкова важни, колкото и кръвната линия."

Ричард III е убит в битката край Босуърт през 1485 г. Дълго време гробът му е неизвестен, докато не е открит през 2012 г. Разкопките показват, че той е погребан набързо, вероятно защото градът тогава е в ръцете на привърженици на бъдещия крал Хенри VII.

Ричард III е сред най-противоречивите крале на Англия – свален е от престола по време на Войната на розите и е обрисуван като гърбав злодей в едноименната пиеса от Уилям Шекспир.

Със смъртта на Ричард III свършва династията на Плантагенетите и на власт идват Тюдорите.                            image  Крал Ричард III бил убит с два удара по главата с меч или друго острие по време на битката при Босуърт през 1485 г.

Откак останките на монарха бяха открити под паркинг в град Лестър, учени изследват костите му подробно.

Резултати от изследванията показват, че са му били нанесени 11 удара малко преди да почине, 9 от които по главата.

Професор Гай Ръти от университета в Лестър казва: „Най-вероятно смъртта е настъпила заради 2 от 9 удара, нанесени по главата на Ричард“.

„Черепните травми съвпадат с историята за битката, която гласи, че кралят слязъл от коня си, но затънал в дълбока кал и бил убит, докато се сражавал с последни сили с враговете си“, добавя той                                        image                                                              Крал Ричард III е загинал по време на последната голяма битка от Войната на розите, гражданска война за престола на Англия между родовете Йорк и Ланкастър.

Доказателства предполагат, че кралят не е бил гърбавото, обезобразено чудовище, което Шекспир описва.

Експерти твърдят, че „изкривеният му гръбнак“ е бил прикриван от дрехите му и в никакъв случай не му е пречел да се бие.

Последното проучване, публикувано в медицинския журнал Lancet, включва цялостна томография на тялото на Ричард III и рентгенови снимки.
image
        Крал Ричард III страдал от сколиоза.                  Според екип от Лестърския университет и Британската геоложка служба, неговият извит гръбнак не му е пречeл да носи доспехи и дори да язди кон в битка. Те използвали модел на тялото на Ричард III със същото изкривяване в гръбначния стълб под 75 градуса, за да докажат че монархът по всяка вероятност е можел да носи пълен комплект доспехи (около 30 кг) и да борави с мечове, брадви и копия дори и докато язди.                                                                                                                          Сара Хейнсуърт, съавтор на проучването и професор от университета в Лестър, споделя: „Черепните травми предполагат, че той не е носил шлем, но липсата на ‚защитни‘ рани по ръцете сочи, че иначе е бил с броня“.                                     image   Далечни роднини на краля са поискали костите му да бъдат погребани в Йорк, но съдът отсъди че тленните останки на монарха ще бъдат положени в катедралата в Лестър.                                                            England"s King Richard III identified with DNA       
 



Гласувай:
3



1. tzarkarui - Fox news? хехе - вестник "Р...
04.12.2014 08:22
Fox news? хехе - вестник "Работническо дело"
Обаче е интересно "обръщането на палачинката" по чифутоидски. Твърде вероятно е новината да е "партенка", но наличието на партенка като лисична новина (fox) е много интересно.
цитирай
2. budha1 - tzarkarui
05.12.2014 08:24
ТИ СИ ТИПИЧЕН КРИПТО ТРОЛ.И КУТУ ТУКУВ КУК КУМ ДС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684804
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031