Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 15:42 - ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНАТА РЕЛИГИЯ/Видеоигрите - пресечна точка на религия и насилие
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 1285 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 14.08.2016 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                                         Швеция официално признаха споделянето на файлове за религия, съобщава BBC.

image
   
Забележете 128Mb USB диск виси от ..
                                                 
"Църквата на Копимизма" е центрирана върху изконното човешко право да споделя личните си файлове чрез копиране. Светите символи на религията пък са комбинациите от копчета Control +C и Control+V, които съответстват на командите copy и paste.
image

Макар и религията да не проповядва конкретно нарушаване на авторските права, редица правоносители открито критикуваха решението на шведското правителство да узакони въпросната "вяра".

image
             Десятък. От дребни пари до Visa-Mastercard.                                                Държавният регулатор, отговорен за регистрация на нови вероизповедания "Камарколехиет", одобри Копимизма дни преди Коледа, но не и без преди това да откаже неколкократно кандидатурата. "Пускахме си документите три пъти, преди да ни одобрят", споделя Густав Нипе, който оглавява религиозната група.

image

Основателят на вярата е 19-годишният студент по философия Исак Герсон. "За църквата на Копимизма информацията е свята, а копирането и споделянето ѝ е божествено причастие.                 image    Чабад Hasid. Тази пародия е насочена към тези, които смятат, че Rebbe е все още  месията, въпреки че той е починал преди 10 години.                                                                                                                            Информацията сама по себе си е вид ценност, която се множи именно чрез копиране", заявява той. "Надявам се официалното признаване на религията да е крачка към деня, в който ще можем да изповядваме вярата си без страх от преследване и наказание", добавя Герсон.

image
                                  Bible Prayer                                                                                            
През последните месеци свободата на споделянето в мрежата бе застрашено от строгия американски закон Stop Online Piracy Act (SOPA) и испанският му вариант "Синде". Рестриктивните законодателства от своя страна предизвикаха широки обществени протести и дебати.  www.dnevnik.bg/                image                                                             
Връзката между насилието и видеоигрите е била обект на множество проучвания в миналото. Какво обаче се получава, когато електронните производители сложат в гейм-коктейла си и "щипка" религия?


image                  

Според ново проучване на Университета в Мисури резултатът е в появата на свързано с религията насилие, на което компютърните игри придават по-голяма тежест.       image 
Instant Messenger - директна връзка с Ялаху/Яхвету                
В изследването си докторантът по журналистика Грег Перолт проучил пет наскоро пуснати ролеви заглавия, чийто сюжет е обвързан с религиозната тематика - Mass Effect 2, Final Fantasy 13, Assassin’s Creed, Castlevania: Lords of Shadow и Elder Scrolls: Oblivion. Три от тези заглавия са с измислен религиозен сюжет, докато историята на останалите две се върти около делата на Римокатолическата църква.  
    image  Нахлуване технология в религията.Индулгенции за Адхо-лока
                       
Перолт играл и на петте игри, като в процеса на игра отбелязвал ключовите моменти и анализирал сцените, които носели най-силен религиозен отпечатък. Изводът, който впоследствие студентът направил, бил, че тези заглавия свързвали здраво религията с насилието.  
            image                
"В повечето от тези игри се набляга на рицарите от ордена на Тамплиерите и на мотиви от кръстоносните походи", казва Перолт. В случая не само се наблягало на насилствената страна на религията, но във всяка от петте игри религията създавала проблеми, които основният персонаж трябвало да преодолее – дали в директна конфронтация с религиозни фанатици, дали в изчистване религиозна вина, коментира студентът.                                     image                 
Въпросът тук е дали видеоигрите произвеждат антирелигиозна пропаганда? От една страна, Перолт дава за пример Assassin’s Creed на френската Ubisoft, в която "добрите" герои принадлежат на орден от убийци, които трябва да спасят масите от господството на                           Римокатолическата църква и нейните рицари Тамплиери.
        image                                                             
От друга, са игри като Thane и Mass Effect 2, където организираната религия е представена в доста по-позитивна светлина.
Като цяло Перолт вярва, че макар да свързват религията и насилието, създателите на тези игри не се опитват нарочно да накърнят образа на религиозните институции.
"Вярвам, че те просто използват религията, за да създадат интересни места в сюжета на игрите.  
                      image                 Изповядай се чадо                                                                                           
Ако погледнете компютърните игри като цяло, ще видите, че повечето от тях включват насилие под някаква форма. Причината - насилието е конфликт, а конфликтът е нещо вълнуващо за геймърите", заключава Перолт.

image                                                           inews.bg/                                            image        триптих с шпионска камера.                                                                                  Всъщност политиката и религията, които са двата основни фактора... не единствените, но все пак основните фактори... тласкащи към война, която изглежда изключително вероятна - на границата на неизбежното на този етап, независимо дали ни харесва, или не... че всъщност политиката и религията сами по себе си са по-добре концептуализирани като типове технология.   
        image                                                             
Демокрацията като тип поитика е технология за контрола и приложението на властта. Властта може да се проявява по твърде разнообразни начини. Има някои прочути - деспотизмът е добър пример. Анархията е начин да не се упражнява власт по никакъв организиран начин, а това да се прави по радикално разпръснат начин. А демокрацията е набор от технологии, които по принцип имат ефекта на разпръскване източника на власт към голям брой хора, а после - повторното му концентриране на по-малка група от хора, които управляват и самите те по принцип са упълномощени да управляват благодарение на стореното от по-широката общественост.                                image                       Тайни камери                                                                                         
Ами религията - в този случай ислямът, религията, за която в известен пряк смисъл може да се каже, че ускорява онова, в което сме на път да навлезем.Ако ислямът и демокрацията понастоящем са в момент на огромна конфронтация, какво означава,...предизвиква това? Страхът не е неприемлива реакция, при положение че войната е толкова близо и с много, много висока вероятност, че много, много хора ще умрат като следствие от тази конфронтация... конфронтация, която много, много хора в мюсюлманския свят не искат, много, много хора в американската демокрация не искат, много хора другаде по света не искат, но която въпреки това е поддържана от достатъчно голям брой хора... поне на съответното място, тоест Съединените Щати... за да върви напред. Така че страхът изобщо не е налудничав отклик. И мисля, че всъщност верятно е първият подходящ отклик.       image

За мюслите в Ерусалим се говори, че са инсталирали техника за наблюдение хай-тек в известния Купол на скалата.                                                                                                                              
                                                 
Има също и изпълнен с надежда отклик на това. Обнадежденият отклик се извлича от признанието, че ислямът и демокрацията са технологии. И поради това, че са технологии, те са манипулируеми. И са манипулируеми по начини, които могат да предизвикат някои изключително позитивни резултати. Какво имам предвид? Е, по целия мюсюлмански свят има хора, които приемат исляма с дълбока сериозност - хора, които ги е грижа за исляма, за които той е източник или на вяра, или на цивилизация, или на ценности, или просто извор на мощна, лична идентичност, които мислят и казват на висок глас, че ислям и демокрад"цион всъщност не са в конфликт, а на практика са дълбоко съвместими. Тези мюсюлмани... а това е огромното мнозинство от мюсюлманите са дълбоко несъгласни с подхода на Боко Харам. При това, те непреодолимо мислят... отново не може да се говори за огромното мнозинство от тях, и човек може да открие това, като прочете който и да било от източниците, които са създали те, а те са из целия Интернет и на всякакви езици - човек може да види как те казват, че първостепенната им загриженост в собствените им страни е първо да освободят самите себе си, за да имат избор в сферите на личен живот, в сферата на икономиката, в сферата на политиката и, да, в сферата на религията, която сама по себе си е строго регулирана в по-голямата част от мюсюлманския свят.   
                  image                                                             
Много от тези мюсюлмани продължават, като казват, че несъгласието им със Съединените щати е, че в миналото, и все още в настоящето те вземат страната на автократични управници в мюсюлманския свят, за да спомагат за краткосрочни интереси на Америка. По време на Студената война това може да е била защитима позиция за заемане от Съединените щати. Това е академичен въпрос. Може би е имало огромна война за водене между Запад и Изток и тя е била необходима по оста от демокрация срещу комунизъм. И е било необходимо по някакъв начин те да си противоречат, а като последствие е трябвало да търсиш приятели, където можеш. Но след като Студената война свърши, имаше почти универсален консенсус в мюсюлманския свят.    
                                              image                                                             Сигурно онова, което сме виждали по телевизията за саудитския ислям, ни убеждава, че не е възможно той да е съвместим с онова, което смятаме за ядрото на демокрацията, а именно, свободен политически избор, основна свобода и основно равенство. Но технологиите са по-податливи от това. Много мюсюлмани вярват... огромното мнозинство, всъщност... всъщност мисля, че бих стигнал толкова далеч да кажа, че много мюсюлмани в Саудитска Арабия вярват, че същностните ценности на исляма, а именно признаване на Божия суверенитет и основното човешко равенство пред Бог и съвместими сами по себе си със свобода, равенство и свободен политически избор. Има мюсюлмани, които казват точно това. Те водят този спор винаги, когато им е разрешено да го правят. Но техните правителства, не е нужно да казваме, са относително заплашени от това. И в по-голямата си част се опитват да ги спрат да не водят този спор.                            image image 
http://content.foto.mail.ru/mail/smartramz/_
myphoto/i-42.jpg
 

image http://politrussia.com/upload/iblock/10c/10c6ce80fb27d54b33852f6b
132c406d.jpg

image
                                                       
Например, група млади активисти в Египет се опитват да формират партия, известна като Централната партия, която застъпва съвместимостта на исляма и демокрацията. Дори не им позволили да формират партия. Всъщност им забранили дори да създадат партия при политическата система там.Защо? Защото биха се справили изключително добре. През най-скорошните избори в мюсюлманския свят... онези в Пакистан, онези в Мароко и онези в Турция - във всеки случай, хората, които се представят пред електората като ислямски демократи, са били далеч най-успешните гласополучатели на всяко място, където им е позволено да се кандидатират спокойно.     image                                                             Ние сме на ръба на една истинска трансформация в мюсюлманския свят. И това е една трансформация, в която много искрено вярващи мюсюлмани... които са много, много дълбоко загрижени за традициите си, които не искат да правят компромис с тези ценности... вярват, чрез податливостта на технологията на демокрацията и податливостта и синтетичната способност на технологията на исляма, че тези две идеи могат да работят заедно.                               image                                                             Войната носи огромни рискове за описания модела, защото е много възможно като последствие от война много мюсюлмани да заключат, че Съединените щати не са видът място, на което искат да подражават с оглед техните форми на политическо управление. От друга страна, има по-нататъшна възможност много американци, пометени в треската на войната, да казват, чувстват и мислят, че ислямът някак е врагът... че ислямът трябва да бъде конструиран като врагът. И макар че, поради политически тактически причини, президентът беше много, много добър в това да казва, че ислямът не е врагът, въпреки това има естествен импулс, щом човек влезе във война, да мисли за другата страна като за враг. Нещо повече, човек има импулса да генерализира, колкото е възможно повече, при дефиниране на това кой е този враг. Така че рисковете са огромни.                                             image 
ИСЛЯМ.Най-бързият път за небето?                                                                                        
Онези, които се противопоставят на войната, трябва да осъзнаят, че не може да е правилна стратегия, нито прагматично, или духовно, или морално, да се каже след войната: "Е, да оставим всичко да изтече и да се разиграе, както иска да се разиграе, защото още отначало се противопоставяхме на войната." Това не е начинът, по който действат човешките обстоятелства. Сблъскваш се с обстоятелствата, които имаш пред себе си и вървиш напред.                                                image           



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8737581
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930