Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2016 23:32 - Най-древната секта, копирана от всички следващи тайни общества - Хашшашините
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 2846 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Хашшашините е фанатична ислямска секта, която развива диктаторска пирамидална структура, копирана от всички следващи тайни общества - са толкова скандални, че дори днес самото им име (assassins) е синоним на терор и внезапна смърт.

image



Твърди се, че името е произлязло от канабисния наркотик хашиш, който членовете пушели, подготвяйки се за убийства. Убийците от сектата, които били учени, че убийството е религиозен дълг, стават известни като ,,хашшашин" - арабската дума за пушач на хашиш, която в течение на времето е станала просто assassin. Това е популярният произход на името. Същевременно Дараул и други са издигали тезата, че е възможно то да е произлязло от арабската дума ,,Assassen", означаваща ,,пазачи на тайни".

image


Основателят на хашшашин Хасан бин Сабах е съученик на персийския поет Омар Хаям и на Низам ул Мулк, който по-късно става велик везир на турския султан на Персия. Той има собствени тайни, които трябва да пази. Получил е езотерични познания от първия и царски привилегии от втория. След като е хванат в скандал с кражба на пари, Хасан е принуден да избяга от Персия в Египет, където е допълнително индоктриниран с древни тайни, включващи и познаване отблизо на юдейската Кабала.



Докато е в Египет, Хасан може би е очертал плановете си за формирането на своята секта от хашшашини, изучавайки организацията и практиките на ,,Dar ul Hiknat" (Къщата на познанието), или Великата ложа на Кайро. Тази ложа е хранилище на древно познание и мъдрост, предавани още от времето на Адам, Ной, Авраам и Моисей. Според Уебстър членовете на ложата усъвършенстват техниките, използвани векове по-късно от Вайсхаупт за организирането на Илюминатите. От тази ложа произтича и култът на Рошания, или Просветлените, който се превръща в такъв ужас за властите в Афганистан под лидерството на Байезид Ансари през XVI век.

image



Хашшашините са издънка на ислямските секти ,,Хаким", ,,Фатима", ,,Батинис" и ,,Шиях". Около 827г. някой си Абдула ибн Меймун създава сектата Батинис, която определя тона за развитието на хашшашините. Отдаден материалист, Абдула е образован в гностицизма и е решен да унищожи всяка структурирана религия, включително исмаилитите, на които принадлежи. За да постигне тази цел, Абдула е принуден да се преструва на набожен член на исмаилитите. Те вярват, че са произлезли от Измаил - сина на юдейския патриарх Авраам и неговата съпруга-заместител Хагар, демонстрирайки отново преплетените истории на израилтяните и техните близкоизточни съседи.

Уебстър цитира по-ранен изследовател - Рейнхарт Дози, който описва програмата на Абдула като посветена на формирането на огромно тайно общество, пълно със свободомислещи хора и фанатици за целите на дискредитирането и разрушаването на религията. След сложно посвещение той ,,ще разкрие последната загадка, ще разкрие, че имамите (духовните водачи), религиите и нравствеността не са нищо повече от измама и абсурд". Освен това иска да свали управляващите режими и да завладее властта за себе си, първо чрез хитрости, а след това със сила. Демонстрирайки презрение към обществеността, той печели лековерните с магически фокуси, представяни за чудеса, религиозните водачи - чрез демонстрации на набожност, а мистиците - чрез дълги трактати върху древните мистерии. Посредством такова двуличие ,,множество мъже с различни вярвания работят заедно за постигането на цел, известна само на малцина от тях".

След години на разколи сред исмаилитите последователите на Абдула и други се присъединяват към ,,общества на мъдростта", които през 1004г. стават Велика ложа на Кайро, където членовете се превръщат във фанатици. Именно там по-късно господства сектата на Дуруз.
Дуруз очевидно продължават двуличните методи на Абдула, тъй като твърдят, че са едновременно мюсюлмани и християни. Освен това използват знаци за разпознаване, които все още могат да се открият във Великото ориенталско франкмасонство. Както е във всички тайни общества, макар че повечето членове са просто ревностни богомолци, висшите водачи имат други цели. Именно чрез водената от Дуруз Велика ложа на Кайро Хасан усвоява техниките, които използва в собственото си общество.

image

Култът от убийци на Хасан се появява на бял свят около 1094г., когато той и някои персийски съюзници завземат планинската крепост Аламут на Каспийско море в Иран. Той създава собствена секта ,,Шиях Исмаили", която става известна като хашшашини. Макар че се провъзгласява за велик духовен водач, Хасан кове култ към личността си, подкрепен със смъртоносно насилие. Според Уебстър ,,Окончателната цел е доминиране от страна на неколцина, погълнати от страстно желание за власт под маската на религията и набожността, а методът, чрез който това трябва да се установи, е масово убийство на онези, които им се противопоставят".

По-висшите посветени са учени на тайните доктрини на хашшашините, една от които е ,,Нищо не е вярно и всичко е позволено". Друга тайна е, че има само един Бог и всичко създадено, включително човечеството, е част от цялото на Вселената - концепция, съответстваща на Айнщайновата единна теория за полето, която продължава сериозно да се изучава от съвременните учени. И накрая, догмата на хашшашините, че целтра оправдава средствата, може би е предшественик на същата философия, която преминава в ,,Просветленото" масонство.

Методът на Хасан да набира членове е толкова необикновен, че се смята за мит. Според няколко източника, включително трудовете на Марко Поло, който се среща с него, Хасан открива и разработва тайна долина, която изпълва с красиви палати и градини, пълни с екзотични животни и красиви жени. Местните младежи се оказвали в приятелски отношения с непознати в кръчмите. Събуждали се от предизвикан с дрога ступор, за да се озоват заобиколени от такава красота и лукс, че това можело да е само обещаният рай. След няколко дни живот отвъд всякакви очаквания, ,,новобранците" били отново дрогирани и се събуждали в сивата си реалност.

image


След няколко такива преживявания Хасан нямал проблеми да пожъне верността им, като им обещае да ги върне в ,,рая" за постоянно в замяна на тяхното смъртоносно дело. Изпаднали в транс от обещанието за вечен рай, тези козари с промити мозъци се оказвали нетърпеливи войници дори до степен да пожертват себе си, когато се изисква от тях.
Наричайки се Велик Майстор, или Шейх-ал-Джабал, Хасан ръководи това ранно ,,Убийство ООД" от планинската си крепост, спечелвайки си титлата ,,Старецът на планината" - име, което предизвиква ужас в сърцата на съседите му.

image
   Кръстоносните походи: 1176 - Hashshashin (Assassins) опит за убийство на Саладин в близост до Алепо.  



Силата на хашшашините се увеличава и до средата на XIIв. култът се гордее с верига от крепости, простиращи се по цяла Персия и Ирак. Тяхното влияние може би дори достига до тайното общество на ,,тхугите" в Индия, за които се знае, че използват знаци за разпознаване, подобни на тези на хашшашините.

image

Като велик майстор, Хасан създава система от чираци, членове и майстори, която се сравнява с по-късните масонски степени. Масонският историк Маки признава, че хашшашините, ,,чиито връзки с тамплиерите - както се доказва исторически - може би са имали известно влияние върху Ордена в оформяването или поне подсказването на някои от езотеричните му догми и церемонии".

image


Дараул цитира ориенталист на име Сайдер Амир Али: ,,От исмаилитите кръстоносците заемат концепцията, която е довела до формирането на всички тайни общества - религиозни и светски - на Европа... Особено Орденът на тамплиерите с неговата система на велики майстори, велики глави на ордена и религиозни последователи и техните степени на посвещаване е най-аналогичен с източните исмаилити".
Няколко разказа свързват тамплиерите с хашшашините в съвместни операции по време на Кръстоносните походи, включително атаката срещу Дамаск през 1129г., водена от цар Балдуин от Йерусалим. Един автор от XVIIIв. оплаква факта, че тамплиерите ,,се съюзили с онзи ужасен и кръвожаден принц на име Стареца от планината, принца на хашшашините".

image

Преди атаката срещу Дамаск Балдуин е сключил споразумение с хашшашините, чиито многобройни членове могат да се открият зад стените на града. Градът би трябвало да се завладее с помощта на тази Пета колона. На хашшашините е обещан град Тир срещу помощта им. Заговорът обаче е открит и всички хашшашини в Дамаск са арестувани и линчувани от жителите.

Обнадежден от връщането от Европа на великия майстор Пайен и неговите тамплиерите, Балдуин решава веднага да нападне града, но е отблъснат и претърпява тежки загуби.
Тази битка заедно с други по-късни обединени операции вероятно осигурява възможност на тамплиерите и хашшашините да обменят древно езотерично познание, както и съществено военно разузнаване, тъй като е документирано, че хашшашините са проникнали дълбоко в мюсюлманската йерархия.

image


,,Тамплиерите в различни моменти влизат в дружески споразумения и спогодби с хашшашините - потвърждава Маки - ... затова лесно можем да повярваме, че в тези периоди, когато не бушува война. може би е имало размяна на любезности, посещения и разисквания."

image


Убийствената природа на хашшашините способства за упадъка им. Хасан, Старецът от планината, е убит от сина си. Към 1250г. нахлуващите монголски орди завладяват последната крепост на хашшашините и на практика унищожават ордена, макар че - според някои изследователи - групички от хашшашини продължават да съществуват в Близкия изток и до днес.

image

http://assassinscreed.wikia.com/wiki/Templars


Трябва да се отбележи, че между средностатистическият боец от тамплиерите и хашшашините има много малка разлика. И двете групи са пълни с брутални, невежи и кръвожадни мъже, които просто правят онова, което им се нарежда. Единствено техните водачи знаят фундаменталните истини на ордена.
Колкото и брутални да са били обикновените рицари, водачите на Ордена на тамплиерите са блестящи и бързо изграждат една от най-могъщите неправителствени организации, съществувала някога.

image
                 Hashashin by wraithdt


Пайен умира през 1136г. и е наследен като велик майстор на тамплиерите от лорд Робърт, зет на архиепископа на Кентърбъри - още една индикация за аристократичната природа на тамплиерската йерархия.

image

Към XIII век тамплиерите притежават около девет хиляди замъка и имения в цяла Европа, о като религиозен орден не плащат данъци. Техните инвестиции включват основни индустрии, особено строителните занаяти. Те притежават повече от пет хиляди имения само в Англия и Уелс. Империята им се простира от Дания до Палестина. ,,Ако крайната им цел е била световна хегемония, не биха могли да се организират по-добре или да планират аристократичната си йерархия по-цялостно" - коментира Дараул.

Те използват приходите от тази собственост, за да изградят огромна флота от кораби и да гарантират необятна банкова система. Концепцията за използване на пари за създаването на още повече пари излиза на преден план.

illuminatibg.blogspot.bg/2016/01/blog-post_5.html
 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684476
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031