Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2016 21:00 - Базилиск / Василевс - 2ч.
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 2258 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Базилискът, е известен също като ехидна. Това е смъртно опасно гигант, митично същество, наполовина влечуго, половината петел, краля на Змийските хора, който има огромни криле и може да лети.

Той има дълги нокти, глава като петел, корона на главата, тяло на змия подобно на пустинен гущер същество.

Той охранява лични съкровища,... с отровен дъх, и има поглед, с който може да убива. Нищо чудно че левитите от град Базел в Швейцария го използват като символ.

Той е излюпен от яйце на някакъв вид змия , което е поставено на кравешка тор и над него петел. Предполага се, че се излюпва и от носачка крастава жаба седнала върху него.

Има само един начин да се преодолее един Basilisk и това е, като види своето отражение в огледало. Не ме питай как е било направено, но аз съм чувал за костюм, изработен от огледала.

Basilisksа в християнската традиция е станал символ на Антихриста а през средновековието базилиска е свързан с греховете; похот, предателство и болести на света, особено сифилис.

Макар че, никой наистина не е виждал Basilisk защото ако някой го види ще е мъртъв, така или иначе, оказва се че той жив и здрав и живее в пещера някъде близо до общността на Кантабрия.

image

В Испания базилиска е споменат в Библията Исая 14:29.Не се радвайте, всички филистимци, че тоягата, която отбеляза ви е счупена; от този корен, змията ще поникнат пепелянки, плодовете му ще бъде стрелкащи, отровна змия./29Не се радвай, цяла Филистимска земьо, Загдето се строши тоягата, която те порази; Понеже из корена на змията ще излезе ехидна, И плодът му ще бъде горителна хвърката змия./ Псалм 91:13 Ще настъпиш великия лъв и змия.

Най-известната история е приказката за Варшавския Базилиск от 1587.

image

Обратно към реалността, наистина има такова нещо като гущер, наречен Basilisk, малък зелена гущер, който е с дължина 12 инча, и живее в Северна Америка от Мексико до Централна Америка, и изненадващо, може да ходи по вода, на име Исус Христос.

http://dogbrindlebarks.blogspot.bg/

image
Василиск(Базилиск) е "змия с корона на главата"(гребен на петел). Иде от Санскр. "Васу"("ценност", "атрибут")

Замислете се защо византийският император е наричан Василевс на името на митичното чудовище Базилиск, което е представяно като част от семейството на драконите. В тази връзка Калоян Халата се бие срещу византийските и латински Базилиски. Ето защо, търсейки архетипна легитимоност, за византийските хронисти е изгодно да наричат Калоян – Хала, а да представят техните императори като Дракони (Базиликси), които защитават реколтата и поминъка на населението в подчинените им феодални територии. Политическата пропаганда на мултивидово и ДНК ниво е съществувала и тогава, работейки с пълна сила. Да търсим обективност и плурализъм в сведенията на византийските и латински хронисти е абсурдно, тъй като дори и при една грешно написана дума василевсът/императорът е имал правото да им изтръгне в буквалния смисъл езика и/или да им отреже ръката/главата.

image
       Базиликата на Ротшилд: Зелен дракон       

Как да преведем? Shell))) - MICHEL или MUSC-HEL, на немски език

image
                     Ротшилд ананта шеша

Василиск (митология)

image
Гравюра на василиск от „Monstrorum historia“ на Улисе Алдрованди, 1642

Василискът (от гръцки, „малък цар“) е митично влечуго отдревногръцките и европейски бестиарии и легенди. Той е смятан за цар на змиите, който има силата да предизвиква смърт само с погледа си. Според „Естествена история“ на Плиний Стари, василискът е малка змия, която е толкова отровна, че оставя широка следа от смъртоносна отрова след себе си, а погледът ѝ е също толкова опасен.

Съществуват три описания на външния вид на василиска: огроменгущер, гигантска змия или висок един метър петел със змийска опашка и зъби, всички те са свързвани с образа на василиска. Наричан е цар, тъй като гребенът на главата му има формата на митра или корона. Според някои истории василискът е измътен от петел от яйце на змия. ПрезСредновековието описанията на василиска започват да заемат черти от петела. Според някои легенди василискът може да бъде убит, като чуе кукуригането на петел или като се види в огледало.

С времето разказите добавят повече смъртоносни способности към описанието на василиска. Те го описват като по-едро животно, способно да издишва огън и да убива с гласа си. Някои писатели дори твърдят, че той може да убива не само чрез пряко докосване, но и чрез докосване на предмет, държан от жертвата, например меч. Също така според някои легенди дъхът му е силно отровен и предизвиква смърт, най-често мигновена.

Според някои хипотези разказите за василиска може би са породени от сведения за кобрите. Кралската кобра има коронообразен символ на главата си и често е убивана от мангустите. Много видове кобри могат да убиват от разстояние, като плюят отрова. Египетската кобра, срещаща се в пустинята, е използвана като символ на царската власт.

В действителност съществува малък гущер, наричан обикновен базилиск (Basiliscus basiliscus), но той няма никоя от смъртоносните характеристики на митичното същество.

Василевс

image
Серебърна монета на Антиох I с надпис ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ („василевс Антиох“)

Василевс (на старогръцки: βασιλεύς (basileъs), генитив: βασιλέως (basilйōs), мн.ч.: βασιλεῖς, basileis; новогръцки: βασιλιάς (vasiljбs: "цар") е архаична (антична) гръцка титла на:
множество микенски и гръцки владетели (монарси) в Древна Гърция
монарха на Римската (Византийската) империя след първата третина на VII в.

Женската форма е василисa (на старогръцки: βασίλισσα) и се използва за съпругата на даден владетел (цар); както и за управляващи царици (монарси), какъвто е случаят с императрица Ирина (797-802 г.), която на монетите е обозначавана като василиса, но в официалните документи е титлуванавасилевс (в мъжки род).

Титлата василевс е използвана през Античността в гръцките полиси. Носена също така от Филип II и Александър Македонски, по-късно е използвана и от диадохите. През Средновековието е носена от римските (византийските)императори. За пръв път тази титла официално е използвана от император Ираклий (610-641 г.) едва през 629 г. по случай победата му над персите, независимо от факта, че гръкоезичното население на империята от векове използва тази титла за обозначението на римския император. Преди тази дата римските императори на гръцки езикса наричани също така и автократори.

Титлата василевс замества римските титли „император“ и „август“, както гръцкият език измества постепеннолатинския като официален език в двореца, провинциалната администрация и войската, с което се финализира процесът на елинизация на Източна Римска империя.

Положилият началото на нова управляваща империята династия Ираклий управлява една по същността си елинскакултурна империя, приела отдавна християнската вяра и стъпила на старите римски държавноправни традиции.

В българската историография поданиците на василевса са известни като ромеи (римляни) или византийци.

image
           Васили́ск (от др.- гръц. βᾰσῐλίσκος — цар)

Въпреки това, според "Естествена история» (VIII, 21), върху главата на базилиска не гребен, а "бяло петно, като корона или диадема." На представи за Sorbs базилиск - петел крилат змей, тигрови нокти, опашка гущер, човката на орел, червената корона на главата, по цялото тяло чер четина (кантари), зелени очи. Тя може да изглежда като и колко голям гущер (Nizh. Luz.) Basilisks са споменати няколко пъти в . През Средновековието те са смятани за животни от реалния живот. Поляците смятат, че базилиска е създаден от дявола . Както е описано от Плиний Стари (I век пр. Ое.), Базилисак е имал възможността не само да убива с отрова, но и с поглед и дихание, което пресушава тревата и напукава скалите . Василиска често може да бъде намерен на гербовите на града. Например, описанието пасва на базилиската змия, която се поразява от Свети Георги на герба на град Москва (въпреки хералдическото описание на това отива под различни имена). Понякога с василиск се нарича змея - звяр изобразен на емблемата на херцога на Милано. Василиск като име на огнестрелно оръжие, се прилага от края на Средновековието. В на XVI век с базилиск се нарича специален вид оръжие, дължина от 26 калибър, т.е. диаметъра на цевта, и с тегло от 122 кг. От него се изстрелват ядра с тегло 48 кг. Бяха използвани тези инструменти/оръдия по време на Великата обсада на Малта (след този срок термина е започнал да се свързва главно с турските пушки), кампанията на испанската армада. Понякога с базилиск се е наричала всяка по-голяма пушка (например, руската Цар-пушка). По-късните версии са "малтийски пистолет/пушка" - използвал се до началото на XIX век.

image
             Базилика (базилика гръцки Βασιλική -. «дом на базилевса, царската къща") - от типа на правоъгълна структура, която се състои от нечетен брой (1, 3 или 5) различна височина коридори. Крещяща лъжа. Базиликите са кръгли

Basileus/ Басилевс(древногръцки Βᾰσῐλεύς; като Базилио bazilevs, босилек.) - монарх с наследствена власт в древна Гърция, както и титула на византийските императори (което вече се произнася с първоначално "в", като василевс). Василевси са се наричали и царете на скитите, и на Босфорското царство, както и редица съседни държави. Очевидно, "кралете на Скития" - е ключово понятие. Къде другаде са можели да се поклонят на Слънцето, ако от него е зависил целия живот? В сила е – ВСЛ – βσλ. Това е Сарматия, ср «sarmatia» и "студен", на мястото на "к" - "с» - «s», «л» - «г» и «д» - «т» (m - юс).

image

Порталы базилики Св.Михаила (di San Michele Maggiore) в городе Пави́я (Papia, Ticinum)

image
                Св.Михаил потъпква дракона

image
Двукракия Дракон Уйвърн е версия на орелът-нага. Препратката към "Скорпиона" дава опашката-отровно жило, което би напомняло и на полу-водно, полу-въздушно, затова Скорпиона е "воден" архетип. На латински "Орел" е "Aquila", с корен "Aqua"-"вода". Апа(Аба) на Санскр.
"Орел" на немски е Addler, а Adder е "пепелянка".
"Vipera" за "пепелянка" дава препратка за "Vulturius" - "ледошяд".


Царь -Сар - Сэр - Басилевс - Василиск - Змей

Древните групи (много по-древни от тамплиерите/храмовники), са обединени в "Братството на змията" или просто в "Братство" се нарекли себе си "гностици", хората които са се опитвали да познаят (др.гр. γνῶσις, знание, познание) Бога. В съвременната историческа наука, те се наричат «Sethians», «Barbeloites», «Barbelognostics», «Ophians» или "офитите". Гностическия Термин "Barbelo/Барбело" (греч. Βαρβηλώ) се отнася до първата еманация на Бога в няколко форми на гностическата космогония. Барбело се разбира като върховния женски принцип, понякога тълкувайки го като "Баща-Майка" (имайки предвид очевидната му двусмисленост, Хермафродитизмът), "първият човек." Андроген (от гръцки «Андрос/andros» -. мъж и «gynaikos» - жена.) - Митично същество, символизиращо хармонията на света, връзката между противоположните принципи. Учените със сложен религиозен и философски мироглед, след като обедини целия регион на Средиземноморието, включително Северна Африка и Близкия изток. Името "офитите" (от. Ὄφις гръцки, «змия"), е символ на висшето знание, образът, който пое върховната мъдрост (эон София) за да докладва първо на хората за знанието, скрито от Демиурга.

image

Повечето от писанията на офитe/което е чист сатанизъм/ са дошли при нас под формата на християнството, въпреки че някои учени смятат, християнските елементи за интерполирани вставки от чужд оригиналнен текст. Гностици са били сигурни, че светът не е създаден от Върховното Божество, а от Демиург. Демиурга заема много по-ниска позиция, отколкото върховния бог - "неведомия отец Баща". Това се нарича демиург или Иалдабаофом. Информация относно това се съдържа в Апокрифа на Йоан, който дойде при нас в коптски превод от гръцки. Текстът е запазен в четири ръкописи върху папирус, а при желание можете да го намерите лесно в цифров вид. . В Апокрифа на Иоанн, Иалдабаоф, (наричан също Samael), е описан като "първия архонт, която абсорбира една велика сила от майка си. И той се отстранява от нея и се премества от мястото, където е роден.

image

Той се превръща в мощен и ясен огнен пламък създал за себе си други еони, които съществуват и до днес "" ... И той поставя седем царе на простора, съответно -. По седемте небеса, и пет - в дълбините на бездната, където те са призовани да повеляват.

image

И той сподели своя огън между тях; но той не им даде огъня, който е усвоила от майка си, защото той е невежа тъмнина. "" И когато светлината се смесва с мрака, тъмнината започва да свети. И когато тъмнината се смесва със светлината, светлината бе помрачена и настана нито светлина, нито тъмнина а неясена сива бледност.

image


Сега господарят отслабнал и придобил три имена. Първото име Иалдабаоф втория Саклас, и третият Самаэл. Той неблагочестив в своята арогантност, защото той казал:. "Аз съм Бог, и няма друг Бог освен мен", тъй като той е невежа по отношение на своята сила, властта на мястото, от която той се състоя " Библейските събития и генезиса на човека офитите тълкували по различен начин. Тъй като съществуващия свят създаден от Иалдабаофом е от материя, той по своята същност несъвършен. Различни секти, в зависимост с каква степен на съпричастност са принадлежали на юдаизма, са приписвали на Иалдабаофу ту по-високи, ту по-ниски позиции в йерархията на боговете, но никой от гностическите не е смятал, този демиург за върховно божество, който е направил духовния свят, небето и ангелите. Офитите се противопоставиха на еврейския Бог надарен с чертите на Иалдабаоф, черти недостойни за божеството. Той е бил невежествен, отмъстителен, и горд. Не много доволен от творението си, той решава да го унищожи с помоща на първата жена.

image

Но Sophia/ София (ПреМъдрост) изпрати на земята змия, изкушавайки хората да ядат плода от дървото на познанието, с което Иалдабаоф, се надяваше да държи хората в мрака на невежество и забранени. След получаване на мъдростта, човекът е бил в състояние да обяви война на Иалдабаоф. Това е скрития смисъл, вкаран от офитите в старозаветната традиция за "грехопадението". Иалдабаоф се опитвал да удави народа чрез изпращане на наводнения. Когато Върховният Отец прати Христос, за да спаси човечеството, Иалдабаоф подстрекавал евреите да убият Христос. Но умрял само Исус - човешкия ипостас на Спасителя, и Христос е останал жив, защото той - нетленния Бог.

image
       Изображение на демиурга на камък.


Следва да се отбележи, че Иалдабаоф е продукт на София: "Когато видя последиците от собствената си воля, която прие формата на непоследователна - змия с муцуната на лъв. Очите му бяха като блестящи светлини, които блестяха. Тя го отблъсна, отвъд тази точка, така че нито един от безсмъртните не го видя, защото беше създаден в тъмното. И тя е заобиколена от облак от неговата светлина и се поставя на трон в средата на облак, така че никой не го видя, с изключение на Светия Дух, който се нарича майка на живите. И затова го наименува Иалдабаоф ". Най-вероятната името е интерпретация на "Иалдабаоф" (Ялдабаоф) - "Син на Хаоса", от иврит(yalda bahut, ילדא בהות).

image

Няколко офитски секти са почитали змията Уроборос. Тя драконообразно същество захапало опашката си - символ на и причината за безкрайния цикъл на метаморфозата. Ouroboros съчетава доброто и злото. Интересно е, че тази идея на "древната змия, захапала опашката", на "змия Ёрмунганд" (на снимката в долния десен ъгъл), успоредна на настоящето и на "северните езичниците". Очевидно Uroborus е най - древен архетип на човечеството, тъй като изображенията присъстват в повечето религии, разделени от време, разстояние и континенти.

image

Ёрмунганд наричан също "Midgard Serpent/Змей на Мидгард", което предполага, че оригиналната змията беше положителен елемент на световната система пространствено в северната митология. Но в последната битка преди унищожението на света иТор и Ёрмурганд се бият до смърт.Тор ще убие змията, но и той щеше да умре от отровата. «Samael» буквално означава "сляп бог" или "бог на слепите" от арамейски.

image

В друг смисъл - "Samael" означава "отрова на Бога", тъй като тя се счита за ангела на смъртта и убиват хора с отрова. Символиката на отровата е, че той винаги удря вътрешната страна, дори и ако се разчуе. В еврейската традиция функция на Samael е неясна : той е началникът на петото небе, един от регентите на седемте светове, която е обект на два милиона ангели.

image

Талмудът говори за него като ангел-пазител на Исав и капитан на Eдем. Samael също понякога се определя като ангел - антагонист, който се бореше с Яков и ангелът, който задържа ръката на Авраам, когато той се канеше да принесе в жертва сина си.

image

Според Кабала Samael е свързан с Eisheth Zenunim (Ишет Зенуним), Na"amah (Ноема) , и Agrat Bat Mahlat (Аграт Бат Махлат)– суккубами/succubi, ангели на "свещената" проституция. Мисля, че след като прочетете тази точка, вие осъзнаваш, че сте добре разбират тези противоречиви сведения трудно дори кабалист. Но всичко това е в основата на вярата - там са библейските текстове, приети християнството.

image

Така например, в Стария Завет Nahema (Ноам)/ Нахема (Ноэма), е посочена като дъщеря на Ламех, бащата на Ной как се е превърнала в демон - не е ясно. В гностическата Кабала се упоминава като Nahemah. Това е "майката на предчувствията." Съвсем естествено изглежда отнемане на Църквата на данните в подводната част на "айсберга" на религиозния мироглед, за да се избегнат ненужните въпроси, които нямат отговори.

image

В офитския текст "Същност на архонтите" за Самаэл се казва: "Той е са сляп управител, поради неговата сила, невежество и арогантност, той каза:" Това е I - Бог; няма друг освен мен ". След като каза това, съгреших против пълнота. И неговата реч бе възнесема към безсмъртие; След това от нетленността последва глас: "Вие грешите, Samael, вие който сте богът на слепите."

image

Изображенията на Basilisk са различни. Тук, на този камък е емблемата на Милано, което става прототип на емблемата Alfa Romeo - също базилиск, както се твърди.

image

В късното Средновековие думата "Василиск" е свързана по някакъв начин с "петела" се превърна в короната герб и изображението отново се модифицира.

image

Между другото. "King/Цар" - също е "змия". Думата "цар" иде от думата «Сар», "шапка". Например:. На своят герб Тудхалия IV от царете Хетски поставил надписа "Сар кисати" - ". Крал/Цар на населен свят" "Cap" на иврит - повелител, владика, господар. Например: Цар "Саргон" (Ис.20: 1) се превежда като "легитимния цар" или "цар на истината." King/Цар = сар - със сигурност - доказателствата са много. Хетите и евреите заимстват думата "Cap" от шумерите. Но шумерите САР(СЕР,СЪР) - е еднозначноЗмей/ Serpent.

image

Думата се промъкнала в Европа като змия и се превърнала в серпентина. Всички царе, както е показано в стих дори Александър Сергеевич имали специална страст към сладкарница "Златното петле", поставяйки го на кули и емблеми.

image


Би било напълно неестествено в този кратък преглед да се забрави оригиналния източник на всички ереси - шумерските хроники, в които "змийската" тематика е расово, обозначена.

Енки (Ea, Хая, Хайа, Eйa - са последващи, времеви трансформации на името му) - "Великия Дракон" (УСУМ-ГАЛ), началник на АБЗУ ("Дома -Бездната"). Той е създал света на боговете и хората от глина, публикувани в Ериду "Дървото на живота". (На дървото, ние със сигурност ще говорим по-късно). И има много други подобни описания, сочейки към тяхното последващо заимстване от Библията и аналогия с Яхве. Съществуват и различия: Енки предупредил Зиусудру (прототип на библейския Ной) за изпратения от Енлил Потоп и го убедил да построи ковчег. Някои изследователи именно него наричат змията-изкусител при дървото.

image

Енлил, неговия полубрат, също носи някои от чертите на библейския Бог. Неговото име също се променя: в Акад е бил наречен "Илилу", а след това името е съкратено на "Или", а по-късно семитските племена във Вавилон, го наричали "Ел". Древната божествена "бинарност/двоичност", в този случай изяснява въпроса, който е поставял много теолози в застой - защо "Элохим" (явно родствена с думата "Ел" (на еврейски אל), и означаваща "Бог") се сервира в множествено число - " Gods/Богове ".

image

Двамата полубратя, синове на Ану - Енки и Енлил - все още ревниво претендират за званиетоТворец, но представляват противоположни кланове. Физиката на Вселената се основава на потенциална разлика. Всичко, което е свързано с активната форма на съществуване на материята има два полюса, между които протича "ток". Между раждането и смъртта бяга живота. . Бинома е условие за живот. Противопоставянето на двете дружества/същности не води до късо съединение, но връзката може да доведе до тяхното унищожение/анхилация. Думата "анхилация" разбира се не е съвсем точна, . Може да се нарече по всякакъв начин, например "биг-бад-бум" или нещо научно. В този смисъл, "Армагедон" е малък "биг-бад-бум" от рода на споменатото късо съединение.

image

Отделно от това, ако известен капацитет/потенциал се изолира "същността" не работи, изгасва. Това има нещо общо, като пример, към въпроса за идеята за "батерия" на Матрицата, и още по-точно "Sinister Barrier/Зловещата бариера", ако сте запознати с тази книга.

image
                  Aнанта Ботуш Шеша


http://arhivar-rus.livejournal.com/249726.html




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8733054
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930