Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2016 23:31 - Душата, природата и Бог
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 1835 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.05.2016 23:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Имаме три реалности. Първо, природата, която е безкрайна, но изменчива. Цялата природа е без начало и без край, но в границите на многообразните промени. Тя е като река, която тече надолу към морето в продължение на хиляди години. Това винаги е същата река и все пак тя се изменя с всеки изминал миг, и нейните частици вода променят положението си постоянно. След това имаме Бог, който е неизменен и е Владетелят на вселената; и накрая душата, която е неизменна и вечна като Бог, но е под Негова власт. Едното е господарят, другото слугата, а третото е природата.Бог е причината за сътворението, съществуването и разрушението на вселената. За да бъде породено следствието, причината трябва да е налице. И не само това, а причината трябва да се превърне в следствието.

image

Мая е точно като вода, ако има една малка дупка, водата сама ще намери пътя си през тази дупка. И проблемът на нашето съзнание са тези толкова много дупки.



Чашата е създадена от определени материали и определени сили, които е използвал нейният създател. В чашата присъстват тези сили плюс материалите. Използваните сили са се превърнали в сили на слепване и ако те изчезнат, чашата ще се разпадне на парчета; материалите също, без съмнение, присъстват в чашата. Само тяхната форма се е променила. Причината се е превърнала в следствие. Винаги когато видите някакво следствие, вие можете да достигнете до неговата причина, тъй като причината се проявява в следствието. Ако Бог е причина за вселената, а вселената е следствие от Бог, от това следва, че Бог е станал вселената.

image
http://www.spiralata.net/kratce/images/73.dusha_tyalo.jpg


Ако душите са следствието, а Бог е тяхната причина, това означава, че Бог е станал душите. Следователно всяка душа е част от Бог. “Както от буйния огън изскачат безчетен брой искри, така цялата тази вселена на душите е произлязла от Вечния.” Човек започва да открива, че ако Бог е причина за вселената, а тя – Неговото следствие, тогава Самият Бог би трябвало да е станал вселената и душите, а човекът е една частица от онова, на което Бог е цялото. Ние сме малки същества, искрици от огромния огън, а цялата вселена е проявление на Самия Бог. Това е следващият етап. На санскрит той се нарича Вишищадвайта.

image

Животът не идва от материята. Материята се генерира от живота. Наука на себереализацията, Шрила Прабхупада



Също както аз имам това тяло, което обвива душата, и душата живее във и чрез него, така и цялата тази вселена от безкрайни души формира образно казано, тялото на Бог. Когато настъпи период на инволюция, вселената става все по-фина и по-фина, но въпреки това тя си остава тялото на Бог. Тя продължава да бъде тялото на Бог и когато дойде време за грубото проявление. Точно както човешката душа е душа на човешкото тяло и на ума, така Бог е Душата на всички души. В първото гледище, това на дуализма, всеки от нас е индивид вечно отделен от Бог и природата. Във второто ние сме индивиди, но не сме различни от Бог.

image

Аз съм във всяко живо сяко живо същество - независимо от това дали то е човек, полубог, животно, птица, пчела или каквото и да е - то е неразделна част от Бога, Върховната Личност. Шримад Бхагаватам 03.08.29, Шрила Прабхупада




Ние сме като малки частици, които се носят в една обща маса, и тази маса е Бог. Всички сме в Него и сме Негови части и следователно сме Едно. Въпреки това, между човек и човек, между човек и Бог има строга индивидуалност – ние сме отделни и все пак не сме отделни.След това идва един още по-дълбок въпрос. А той е: може ли безкрайността да има части? Какво искаме да кажем като говорим за частите на безкрайността? Ако поразмислите, ще видите, че това е нещо невъзможно. Безкрайността не може да бъде разделена, тя винаги си остава безкрайна. И не може да има две безкрайности. Ако предположим че има, ще видим че едната би ограничила другата и тогава двете биха били крайни.

image

Кришна е познаваща всичко, защото Той не вижда отвън но отвътре навън. Gopinathji вижда мотивацията, намеренията и аспирация в нашето сърце.


Безкрайността може да бъде само една и неделима. Така достигаме до заключението, че безкрайността е една, а не много - и тази Безкрайната Душа се отразява в хиляди и хиляди огледала, които изглеждат като безброй много отделни души.

image

Това е същата Безкрайна Душа, която е основата на цялата вселена и която ние наричаме Бог. Същата Безкрайна Душа е основата на човешкото съзнание, което ние наричаме човешка душа.

image

Този красив материален свят е нищо друго освен едино сенчесто отражение на реалността, в Божието царство.
Шримад Бхагаватам 01.19.13

image

Свръхдушата г. Върховната Личност, е източник на светлина. Бхагавад Гита 13.18, Шрила Прабхупада

image

Всяко живо същество - независимо от това дали той е човек, полубог, животно, птица, пчела - е неделима част от Бога, Върховната Личност.

image

"Само изглежда, че всичко се плаща с пари. В действителност всичко ценно в живота се плаща с парченца от душата"

Лекции върху религията, Душата, Бог

Свами Вивекананда





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Бог е направил човека "по свои ...
05.06.2016 18:10
Бог е направил човека "по свои образ и подобие" - общото ни с Бог ( подобието) е мисълта- способността на всеки да мисли, да измисля, да открива и изобретява да има знания и да ги прилага, да прави човеци, без кал и без ръце...
Бог е изобретил природата, а човек – продължава: успоредно с Божия свят сътворява успоредно на природата един изобретен свят- удобствата с които живеем с които разкриваме природните закони и на базата на тях създава цивилизацията, която ни заобикаля. Светът в които живеем- кипи усилена дейност, развитие, усъвършенстване… във всички насоки . Знанията са които се умножават- знанията на човечеството за които се изисква време, талант и зачитане на Бог. „Насила хубост не става!“ Бог не само си почива, както „почива“ знанието в една книга. То оживява само чрез човешките мисли и действия… Ако игнорираме силата на знанията… ще се въртим в кръг, както се въртят в горска местност лица, нямащи знак ( знание) за вярната посока. Посоката на човечеството се дава от.. Бог!

Кой се гневи на Бог?! Който не разбира, че Бог е цялото знание и задача на човека е да действа в сътворяване на доброта… Знанието няма предел и мисията на човека е приложение на знанията и тяхното обогатяване с нови варианти...
Какво ни донесе атеизма: отричане на Бог, лишаване от опората Бог, защото отсъствието на молитвата, като душевнна възможност да оцениш какво искаш от живота си на земята и как ще го постигнеш е мобилизацията, която те прави жив, способен за добрите дела… Ако сам не го разбира- нищо не може да помогне и най кратко ще си послужа с тоя разказ:
„Един мъж редовно се молел Богу да спечели голямата награда от тотото. Минало време- печалба няма. Тогава Бог казал на ангела му: „Кажи на твоя човек не само да ми се моли, за голяма печалба от тотото, а и фиш да пуска…“
Народът ни е казал „Бог помага, но в кошара не вкарва!“ Силата на Бог е в знанията, които ни карат да действаме… да творим, да живеем в доброта, а злото, лошите мисли, са само дяволии… и резултатът е онова, което виждаме около нас- болка, доброта, зло и добро се борят и светът оцелява, защото добротата надделява…и вярата в Бог! Амин!
цитирай
2. zaw12929 - Хората, писали Евангелие, са като ...
05.06.2016 18:11
Хората, писали Евангелие, са като машинописка и грамотността на текста е отражение на нейните възможности. Тълкуването на текстоветте на Евангелието“ са израз не само на възможности за оценка, с каквито сме надарени хората- да имаме мисъл и знание, да разбираме добротата и злото. Когато преписваме зло на Бог, упреци, че търпи злодеите само изразяваме незнанието си, че не Бог, а ние търпим злото. Неразбиране за силата на вярата в Бог, които е един, а ние човеците сме го „парцелирали“ за да се борим „в името на Бог?!“ Детска болест на всяка религия- някога- кръстоносци, днес джихадисти. Днес в Европа под прикритие „бежанци“ влизат главорези

Бог ни е дал мисълта и абсолютната свобода да мислим- никой не наднича в мислите ни, не може да ги прочете, ако ние не ги кажем.



Мислите създават творения, едни, за да живеем , за да се храним, други, за да правим света все по добър! Човеците създават интелектиалната собственост- техническите и художествени решения, които дават нови продукти…

Идете в храма. Представете на Бог проблема си с най кратката молитва: „Боже помогни!“ Защото Бог има способността да знае всичко , има природен компютър и всеки от нас е свързан с Бог. Защото тази връзка е в главата на всеки.Само кажи :" Боже!" и той чува, прочита мислите на душата ни в един невидим и добре организиран божи свят- на мислите, които са божествени, единствени от оная част на тялото ни, която е невидима, част от вечната вселена. Не е нужно много, за да го осъзнаем, освен, ако нарочно силите на злото за да им робуваме изтръгват от ума ни връзката с Бог!
Сам всеки избира да бъде с Бог … или да страда…Защото само Бог ни дава силата на духа... опитайте, на ум или на глас се помолете! "Боже!" но... никога не споменавайте напразно, без вяра, без нужда... не е трудно... започнете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8726559
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930