Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2016 18:37 - Какво представляват духовете?
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 1128 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Мистерията на духовете, призраците, привиденията и други свръхестествени субекти е толкова стара, колкото и самото човечество. Гостите от други светове (пространства, измерения) от доста време са били герои в мистични теми, като се започне с Библията и се завърши с трагедиите на Шекспир.

image
           J. Beattie, Spirit photographs, 1872-7


Създаден е дори специален жанр на "истории с привидения", който ясно се откроява сред всичките паранормални явления. Това е разбираемо, тъй като става въпрос за смъртта, за трансцендентното съществуване след нея, за смъртните и безсмъртните души, т.е. за всичко, което винаги е вълнувало хората.

image

В самата идея за съществуването на покойника като безплътен дух мнозина намират утеха - кой ли не иска да вярва, че любимия човек продължава друг, но все пак живот! Да се вярва, че не всичко свършва със земния живот и няма тъмнината и забрава, а някакво друго, макар и неразбираемо битие.

image

Още повече, че тази вяра е винаги подкрепяна от опита на много хора и от доказателствата за появата на някои призрачни същества не отнякъде си, а "оттам".

Ако се следват теориите на Карл Юнг, парапсихологията счита духовете като продукт както на съзнателната, така и на безсъзнателната активност на човешкия ум, индивидуален или колективен. Едновременно с това, Юнг прави ясно разграничение между понятията "привидение" и "видение".

image

Видението не е обвързано с място и обикновено е с конкретна цел: да съобщи за смъртта на любим човек, да предупреди за опасностите, да достави молба за помощ. Видението винаги е "хуманно", то не плаши. Но привидението е нещо, което не е от този свят. При среща с него човек чувства гробовен студ, а сърцето се сковава от ужас.

image

И ако видението носи някаква частица от живота, то привидението е просто движеща се обвивка. Най-плашещото в такъв фантом е неговото подчинение на някакви неясни цели: движен не от частица от човешката психика, а от някаква непонятна, и затова още по-плашеща "идея-фикс".

image

Изследването на привиденията почти винаги е проблематично - отчасти защото няма общоприето определение за тях. Някои смятат за привидения духовете на мъртвите, които по някаква причина са се "загубили" по пътя към другия свят.

image

Други са убедени, че привиденията са един вид телепатични същности, проектирани в реалния свят от собственото ни въображение. Други пък смятат, че привиденията са полтъргайсти, заседнали между два свята - реалния и духовния.

image

Разбира се, това са само версии и да се разсъждава за това - все едно да се говори за различни видове феи, джуджета и дракони. Или пък този въпрос: ако привиденията са душите на хората, защо те се появяват облечени, защо те са с такива ежедневни, чисто земни неща, като шапки, костюми, рокли и бижута? Въпроси достатъчно, а отговори - съвсем малко.

image

Ако става дума за мъртъв, то неговото привидение е човек, който след смъртта все още се държи в материалния свят и е винаги близо до него в своето етерно тяло. Причините за това състояние са различни.

image

Много често, хората просто отказват да приемат факта на смъртта си (или не се усещат за това при внезапната смърт), и продължават да живеят в нормалната за тях обстановка, сякаш нищо не се е случило.

image

В други случаи, те не могат да свикнат с мисълта за раздялата с предмети, събития и навици, придружавали го по време на техния живот. Само в редки случаи мъртвецът осъзнава какво се е случило и желае да промени ситуацията, но не знае как да го направи, и е в очакване на нещо или някого.

image

Много от съобщенията са пряко свързани с явяването на души на живи хора. Свидетелят в даден момент вижда привидение на роднина или приятел, който е в беда или умира. Самият този човек може да бъде доста далеч. Такива призраци обикновено се появяват само веднъж.

image

Много често можете да намерите споменаване на факта, че призраците се появяват за изпълнение на някаква задача, която не са успели да извършат през живота, като например да направят въздаяние, а може би дори и да накажат за смъртта си.

image

Ако е така, може да се предположи, че някои призраци са надарени с разум и интелект. Това, от своя страна, дава право да се говори за нетленност на човешкия дух.

image

Разбира се, духовете не винаги се стремят да отмъстят. Напротив, те често влизат в контакт с живите, за да утешат близките или поправят някаква несправедливост. Например, те могат да върнат открадната вещ на нейния собственик. В допълнение, фантомът може да се появи, за да предупреди за опасност. Освен това, както казват свидетели, той предпочита да предаде съобщението чрез жестове.

image

Скритите съкровища или пари по време на живота не позволяват на душата да намери покой. Така често починалият човек се появява на земята под формата на привидение, за да посочи някакъв тайник или съкровище. Лошите дела, извършени сред хората, също не са благоприятни за постигане на покой, така че може духовете да се върнат към "живия" свят, за да компенсират собствената си вина.

image

Човешката реакция на появата на духовете до голяма степен зависи от тяхното поведение и облика им. Има случаи, когато човек избягва с крясъци от неясно видение, дори когато то е било в образа на любимата му, но починала майка. Духовете рядко се държат като същности, които се опитват да достигнат до нас от другия свят. Те понякога просто стоят или се задържат близо до очевидеца, без да демонстрират и най-малкото желание да кажат нещо или да му се покажат.

image

Мълчаливостта на някои духове сякаш провокира някои изследователи да им залепят етикета на безжизнени парчета или замразени, мъртви образи, генерирани от съзнанието. Все пак, това не е така, тъй като разнообразието на тяхното поведение е достатъчно голямо. Някои от тях се явяват като че ли без конкретна цел, и очевидецът не е в състояние да разбере намеренията на необикновения посетител.

image

В други случаи, те показват явни признаци на интелект и разумно изразени идеи, проявявайки инициатива за постигането им. Понякога духовете изглеждат много сериозни, но се случва също да се държат или игриво, или покорно, или плашещо, или дори демонично.

image

Често духовете имитират поведението на човека и се държат толкова естествено, че очевидецът не знае с кого си има работа. Най-често те приличат по външен вид на хора, но рядко оставят физически следи. Така например, според едно проучване, проведено през 1990 г. в 30 от 40 изследвани случая призраците са се появили и после изчезват физически без следа.

image



Автор: Юрий Пернатиев, от книгата "Тайните на задгробния свят. Духове, призраци, гласове"

neonula.blogspot.bg/



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687952
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031