Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2016 21:53 - Светът на синхронията
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 882 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.09.2016 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Синхронията представлява необичайни съвпадения на няколко външни събития или съответствие на външно събитие с вътрешно преживяване, състояние. Тя била изучавана подробно от швейцарския психолог и психиатър Карл Густав Юнг (ученик на Зигмунд Фройд), който й отделял много внимание в своята психотерапевтична практика.

image

Всеки знае от личен опит, че някои съвпадения трудно биха могли да бъдат обяснени с обикновена случайност. Понякога едно и също събитие се случва с човека няколко пъти поред, при това при едни и същи обстоятелства. Доста често подобни произшествия се оказват толкова необичайни, че за тях дори се пише във вестниците.

image

Например в лондонската преса от 1975 г. е разказан следният загадъчен случай. Двама братя отишли на почивка на Бермудите и били блъснати от автомобил. Оказало се, че точно преди година, на същото място те попаднали под колелата на същия автомобил, при това зад волана бил същият водач, в колата седял същият пътник, а братята пътували на същия мотопед като тогава...
В такива случаи обикновено се казва, че някаква висша сила (различните хора я наричат различно: Бог, съдба, природа, Дао и т. н.) се опитва да ни предупреди, да ни предпази от опасността. Но, уви, не винаги ние гози глас!
Понякога такива послания могат да бъдат насочени към един човек и да става дума за строго лични негови проблеми, а друг път – към група хора, към жителите на цял град или държава.

image

Така например в друг лондонски вестник било разказано за това, че трагедията, станала с кораба „Титаник", сблъскал се с айcберг в Атлантика, била предсказана 14 години по-рано от Морган Робъртсън в неговия роман „Безполезност". В него била описана гибелта на кораб с името „Титан" вследствие на сблъсък с гигантски айсберг, при това приблизително в същия район на Атлантика, където потънал и реалният „Титаник".

image

Освен това било публикувано писмо от моряка, който стоял на щурвала на друг кораб на мястото на гибелта на „Титаник", но няколко години по-рано. Той пише, че някакво неясно предчувствие го накарало да спре кораба, което спасило от гибел него самия и екипажа му: към кораба се приближил огромен айсберг и надвиснал над тях, като силно издраскал корпуса на съда. Корабът носел името „Титаниан"..-.

image

Карл Юнг в книгата си „Синхронността и човешката съдба" разсъждава за природата на подобни тайнствени явления. Той пише, че светът на природата и светът на човешката психика са две паралелни измерения и те, подобно на две огледала, се отразяват eдно в друго. В определени моменти - най-важните за човека - външният свят му изпраща своего рода подсказки, предупреждения. Но за да разберем истинския смисъл на тези „сигнали", трябва да не търсим рационални обяснения, а да се отнасяме към тях като към символи, които са разбираеми преди всичко с чувството и интуицията, а не с разума...

image

В много древни учения се говори за това, което Юнг наричал синхрония. Астролозите намират тайна взаимовръзка между разположението на планетите в небето в момента на раждането на човека и неговия характер, особености, с неговата съдба.

image

Парапсихолозите изследват телепатията - способността на индивида да се случва с негови роднини или приятели. Алхимиците говорели за „тайнствени сили, пораждащи събитията", за родството на веществата, за символичното съответствие на тайните на материята и човешката душа.

image

Карл Юнг казвал, че „синхроническият опит възниква там, където се пресичат два типа реалности: „вътрешна" и „външна". Според него работите на алхимиците биха могли да съединят физиката - науката за законите на природата (външната реалност), и психологията - науката за психиката (вътрешната реалност). Той не дал точно научно обяснение на съществуването на синхронията, но винаги прецизно е проследявал подобни съвпадения в собствения си живот, както и енти за такива символични съвпадения. Синхронизмите станали специална тема за неговите размисли и психо-терапевтични беседи, където заедно с пациента се опитвали да намерят истинския смисъл на тези послания.

image
               Domino Effect Barack Obama


Много ученици на Юнг продължили изучаването на синхронията. Един от тях е известният съвременен психотерапевт Арнолд Миндел (САЩ). Той предложил нов термин за по-добро разбиране на това явление. Психологът пише, че освен общоизвестните пет сетива, на човека е достъпен още един източник на знания за действителността - „каналът на света". Външният свят е способен да беседва с човека като единно цяло на езика на символите, необичайните събития и съвпадения. Този език били способни да разбират древните магове и шамани, сега това изкуство е почти напълно изгубено. Познаването на този таен език позволявало на хората да живеят в съгласие с природата и един с друг. Според А. Миндел днес обръщането към тази древна мъдрост е особено необходимо, тъй като е много важно, че именно в нея ще можем да открием ключа към решаването на много съвременни екологични и социални проблеми.

image

Естествено, разбирането на природата на подобни тайнствени съвпадения, наречени от Юнг синхрония, излиза извън пределите на научното знание. При много произшествия не могат да се намерят напълно „материалистични" обяснения. Тук наум идва анекдотът за спора на свещеник и атеист. Опитвайки се да убеди атеиста в съществуването на чудеса, свещеникът му разказал за следното произшествие:

image


„Наскоро- казал той. - един от моите миряни поиска да боядиса купола на една църква. Като измоли благословия, той започна да се катери нагоре, но изведнъж се подхлъзна и падна на земята. Въпреки голямата височина, той не само остана жив, но дори не се и одраска!". „Това е обикновена случайност!", отговорил атеистът. „Но след това същото се повтори отново!" -

image


„Съвпадение" - възразил упорито атеистът. „Но след това той за трети път падна и отново остана цял и невредим! Нима това не е чудо?!" - възкликнал свещеникът. „Е, това вече е навик", равнодушно отвърнал атеистът...

image

Как да се отнася към синхронията - като към обикновени съвпадения, които изкуствено са обвити в ореола на тайнственост, или да вижда в тях символични послания, изискващи особени знания и умения за тяхното „разчитане" - това е личен избор на всекиго от нас. Психолозите и психо-терапевтите предлагат свой подход към разбирането на синхронията и са готови да подадат ръка на всеки, на когото му е интересен този феномен...

image
      Homeless Man in an Apocalyps... I"m ready

neonula.blogspot.bg/
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687912
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031