Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2017 22:40 - Дезинформационни и контрадезинформационни операции
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 996 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

ЕДИН ПРОФИЛ НА КАНДИДАТ-ЛИДЕР НА БЪЛГАРИЯ, ЕДИН ЧУЖДЕСТРАНЕН СПЕЦИНСТИТУТ, ЕДНА ПАРТИЯ И ПРЕЗИДЕНТА
**** Поглед зад кулисите - в мрачната стаичка на изборите и секретните служби ****
Това е странна история - колкото истинска, толкова и лъжлива, колкото достоверна, толкова и подвеждаща, колкото незабележима, толкова и значима, колкото информационна, толкова и дезинформационна.
Предназначена е не толкова за родната публика, а за чуждестранната - експертната от посолства, външни министерства, аналитични центрове и секретни служби.
В нея са забъркани един специнститут, свързан с Кремъл и руските наследници на КГБ, едно вече нашумяло име у нас - ген. Леонид Решетников (аз имам постове за него от предишни години, когато беше абсолютно неизвестен на българите освен на ръководителите на така нар. политически елит), една обществена организация, една, а всъщност маса партии и един кандидат за президент - вече президент!
Ген. Румен Радев!
*** *** ***
Според представената хронология историята стартира през август мин. г.. Тя кореспондира, без да се назовава, с експлодиралия през октомври, в навечерието на президентските избори публичен скандал за разговори през август на Корнелия Нинова с ген. Решетников. Те обаче са само фон на онова, което се е случило зад кулисите - невидимото.
Защото тази история се пише далеч по-отдавна, няма скоро да приключи и дори днес беше отбелязана със събитие. Ето го:
***
Владимир Путин се срещна с новия ръководител на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Михаил Фрадков (бивш шеф на външното разузнаване и министър-председател) и неговия предшественик ген. Леонид Решетников в Кремъл, предаде Първи канал.
https://www.1tv.ru/…/318905-v_kremle_proshla_vstrecha_prezi…
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Една моя бележка:
Дълги години Решетников отговаряше за изработката на стратегическите оценки за България, българския елит и съответно действията на Русия у нас. Той е генерал-лейтенант от руските спецслужби още от времената на КГБ, завършил е докторат по история в СУ "Кл. Охридски", владее нашия език, харесва България... И освен през лятото на мин. г. на "почивка", както беше заявено, е бил у нас и през октомври.
Но за есенната му визита в самия разгар на политическата предизборна треска в България не само нямаше публичен скандал, но дори не се знае и не е обявен и самият й факт.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Леонид Петрович, на първо място, искам да ви благодаря за работата, която свършихте като ръководител на Руския институт за стратегически изследвания. Много се направи за седем години и аз много се надявам, че Фрадков ще продължи и не само ще оглави колектива, който е създаден и функционира ефективно, но и ще направи всичко възможно, мисля, че ще успеем предвид предишния си опит, да организира работата така, че това да има добра подкрепа за президентската администрация и правителството, и за съответните отдели, които, разбира се, се интересуват от получаване на своевременна, обективна, открита информация и анализи. - заяви Путин в началото на разговора.
- Леонид Петрович оставя добър колектив с добро име, имидж и практики. Ние сме готови да работим и да отговорим на целите, които ще ни поставите. - каза ръководителят на РИСИ Михаил Фрадков.
- На мен много ми се иска Институтът да има добри, надеждни и стабилни отношения със средствата за масова информация, за да могат те да се опират на добросъвестна, пълноценна, своевременна качествена информация и аналитически материали на Института - резюмира още едно свое поръчение Владимир Путин.
- През всички тези почти осем години ние работихме по осъществяването и реализацията на вашата линия във външната политика. Това беше нашият крайъгълен камък – линията на Русия, линията на нашия президент! - отговори Леонид Решетников, директор на Руския институт за стратегически изследвания от 2009 г. до 4 януари 2017 година.
За срещата официално обяви и ТАСС:
http://tass.ru/politika/3984732
________________________________
________________________________
________________________________
А сега да видим част от работата на ген. Решетников и ръководения от него Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ) в България.
Някъде края на пролетта-началото на лятото РИСИ поръчва на родна социологическа агенция да бъде направен анализ на предизборните настроения у нас и да бъде очертан профила на успешния кандидат за президент.
Официално този доклад е станал готов през юли. Пиша "официално", защото според мен месецът на готовността е сбъркан с повече от половин година.

1.
В ТВ си предаване само маркирах "Кънчовците" като изпълнители на поръчката.
Тук ще бъда по-детайлен.
Изпълнител е агенция Gconsulting. Около нея е нанизан интерес кръг от хора, в нея се открояват няколко популярни имена на социолози и политолози като Живко Георгиев, Кънчо Стойчев и др. Очертава се и едно позабравено, но много знаково име от началото на прехода - Венцел Райчев.
Разбира се и както очаквах, след ТВ ми предаване вече нищо по-сериозно не може да се намери за тази агенция: сайтът й, профилите й в социалните мрежи, данни в различните регистри на страната и др. (така е - живеем в "контролирана демокрация", в скрито регулирана "публичност на информацията".)
Проспектът е оформен от Ирен енкова. Тя е от агенцията и името й може да се намери в интересни имейли от кореспонденцията на БСП с агенцията, както и в кореспонденция с политика Кирил Добрев, толкова близък до Първанов.

2.
Самата агенция не е същността на истинската сензация.
Не е нейна същност и поръчката на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), толкова тясно обвързан с наследниците на КГБ и с Кремълското ръководство.
Такива изследвания на предизборни обстановки са нормална практика на различни аналитични и разузнавателни структури по света, за да изготвят своите анализи за държавните ръководства.
Не е сензация и отбелязаното в проспекта на изследването (цитат): "с любезното съдействие на Николай Малинов - председател на движение "Русофили".

3.
Сензацията е вътре в самото изследване.
Усмихнах се на явно тенденциозните данни в проспекта му за русофилските (прокремълски) настроения у нас. Това, че харесваш например писателя Достоевски или композитора Чайковски не означава, че одобряваш Путин. И обратното е вярно.
Като цяло се съгласих с повечето оценки на обществените настроения за Росен Плевнелиев.
И дълбоко се замислих при прочита на последната част от раздела "президентски избори" (давам няколко картинки от него).
Защото в тях е очертан обликът на потенциалния кандидат за президент, който ще има успех!
И този профил съвпада чудесно с биографията и посланията на ген. Румен Радев.
На първи поглед това означава само две неща:
---------- или РИСИ дезинформира умишлено, понеже руският институт не е родна политическа партия, за да подбира и предлага кандидат-президенти,
----------- или РИСЕ определя кой ще е кандидатът на политическите партии, щом се интересува от "правилните" профили.
Пиша "партии" множествено число и по-нататък ще разберете защо.
Пиша и на "първи поглед", защото както отбелязах в разследването си за тероризма в книгата си "Дуел" в света на тайните служби и геополитиката "две по две рядко е четири, а най-често е 3, 5, 8 или дявол знае какво - до степен да настръхнеш от ужас".

image

4.
Ето го например очертаният профил на успеха (дословно цитиран):
"...политикът, която има най-големи шансове да спечели тяхното доверие като президент може да бъде описан по следния начин.
▪ Да отстоява националните интереси/ Балансьор между Русия, ЕС, САЩ и НАТО - 21%
▪ Ангажиран с проблемите на обикновените хора - 20%
▪ Честен/ Искрен - 19%
▪ Необвързан с политическа партия/ Политически и партийно независим - 17%
▪ Добър дипломат/ Да представя добре България пред света" - 12%
▪ Високо образован - 10%
▪ Интелигентен/Умен - 9%
▪ Да има политически или държавнически опит/ Политик, а не играч - 8%
▪ Родолюбец/ Патриот - 7%
▪ Некорумпиран - 7%
▪ Обединяваща, а не разделяща фигура - 6%
(моя бел. решаващи за евентуален избор са първите четири категории, останалите са допълващи. Потресен съм от приоритета на некорумпираността - жалките 7% при факта, че това е един от огромните проблеми на България)
Тествани са и други негови качества
отговори "Да", "Не"
▪ Ще е по-добре, ако Президентът и Правителството са от различни политически сили 50% 12%
▪ Ще е по-добре, ако Президентът е абсолютно независим от политическа партия 75% 5%
▪ Президентът трябва да е надежден коректив на Парламента и Правителството 83% 1%
▪ Президентът трябва да има ясна визия за бъдещето на България 93% *
▪ Президентът трябва категорично да отстоява суверенитета на България в ЕС и НАТО 90% 1%
▪ Президентът трябва активно да работи за възстановяване на добрите отношения на България с Русия 73% 4%
▪ Президентът трябва да е ангажиран с проблемите на обикновените хора 93% 1%
Въпрос "Според Вас, при равни други условия, какъв трябва да е следващият президент на България?"
▪ Мъж - 34%
▪ Жена - 9%
▪ Без разлика - 50%
▪ Не мога да преценя - 7%
Въпрос "А на каква възраст?"
▪ Под 40 г. - 3%
▪ 41-50 г. - 33%
▪ 51-60 г. - 37%
▪ Над 60 г. - 2%
▪ Без значение - 24%
Въпрос "А с каква биография?"
▪ Човек с опит в дипломацията и външната политика - 66%
▪ С доказан управленски опит в институциите на държавната или местната власт - 50%
▪ Човек с успешна политическа кариера - 39%
▪ Признат авторитет в науката - 22%
▪ С успешен бизнес - 22%
▪ Друго - 2%
Желаната политическа ориентация на кандидат-президента в скала, варираща от (1) като "Крайно ляво" до (10) като "Крайно дясно"
▪ лява (1 до 4) - 17%
▪ центристка (5+6) - 47%
▪ дясна (7 до 10) - 18%
▪ без мнение - 19%
Радикална промяна (а това е и потенциал за наказателен вот срещу статуквото) в най-голяма степен очакват симпатизантите на:
▪ малките извънпарламентарни партии - 91%
▪ Атака - 82%
▪ АБВ - 78%
▪ БСП - 78%
▪ негласуващите и колебаещите се - 66%
▪ Патриотичния фронт - 62%
▪ ДПС - 55%
▪ Реформаторския блок - 44%
▪ ГЕРБ - 33%
(още цитати)
С изключение на симпатизантите на ГЕРБ, всички останали преобладаващо са за радикална промяна.
Желаещи умерена промяна най-често срещаме при ГЕРБ и Реформаторския блок. Там идентифицираме и между 15-17% удовлетворени от статуквото.
Към момента на старта на това проучване не разполагахме с ясни кандидатури за Президент от основните политически партии.
При цялата условност на моделираната ситуация, тези резултати подсказват следното.
▪ Дори най-рейтинговите политици в момента са поразени от стигматизацията на политическата класа
▪ Ярката партийна окраска до голяма степен неутрализира мажоритарните качества и раздува неприемането
▪ Високото равнище на познатост не е еднозначно достойнство. То по-скоро повлиява върху отхвър- лянето, отколкото върху приемливостта на кандидатурата.
(В доклада следват и някои препоръки):
▪ по-скоро мъж, отколкото жена
▪ не по-възрастен от 60 г.
▪ човек с успешна кариера извън политиката (но не и интелектуалец, бизнесмен, представител на съдебната система)
▪ с неуязвима репутация (почтен, некорумпиран)
▪ несвързан с олигархични и бизнес кръгове, чуждестранни посолства и други чужди центрове на власт
▪ демонстрирал кураж, принципи, независимо мислене, гръбнак, опозиционност спрямо позиции и действия на властта
▪ приляга му да е убедителен като защитник на националните интереси, суверенитета, държавността
▪ патриот, родолюбец
▪ не се възприема като партийна номенклатура и силно ляв или десен в политическо отношение
▪ по-лесно е да бъде мислен като държавник, отколкото като партиец
▪ способен да демонстрира опитност, информираност, поглед върху външнополитическите възможности и заплахи за националната сигурност
▪ с излъчване не на човек от елита, нито на популист умело флиртуващ с масите
▪ добре е, ако свободно говори чужди езици
▪ цялото му излъчване, публично поведение, говорене да е радикално противоположно на това на Р. Плевнелиев
Печеливши каузи
▪ да отстоява по-голям суверенитет в рамките на ЕС и НАТО ("Българската държавна политика трябва да се прави тук, а не в Брюксел или Страсбург")
Печелившо е кандидатът да е такъв, че
▪ да може да консолидира позитивен вот от целия ляв електорат, част от патриотичния, част от десния и максимума от непартийния
▪ да фокусира върху себе си максималната част от протестния и наказателен вот на отчуждените от политиката, партиите и политическата класа, т.е. антисистемния вот
▪ желателно е да е разпознаваем, но не е задължително да бъде публична личност (така по-лесно ще бъде възприет като ново лице)
Като цяло, колкото по-убедително кандидатът Х персонифицира каузата промяна срещу статукво, толкова по-добре."

image

Е, припознахте ли президента - ген. Румен Радев и предизвестената му навремето кандидатура в това изследване-анализ?
Припознахте ли така нар. "центристки" служебен кабинет, който той назначи за потрес на разни непосветени другарчета на Корнелия Нинова, неуважени с доверието на РИСИ?

image

5.
На края на изследването РИСИ е информиран за шансовете на няколко десетки фигури на политици и общественици от различни партии и пространства да бъдат одобрени от избирателите.
Дал съм ви картинка от диаграмата в изследването, за да видите, че на най-последно място - с най-ниски шансове за избираемост и най-неподходящ личен профил за доверието на електоратите е Цецка Цачева.
Социологическата агенция се кълне, че не е давала на никого изследването освен на РИСИ. Вярвам й!
А някой знае ли на кого е предоставил изследването руският Институт?
На БСП - сигурно. Ген. Радев беше официално издигнат и утвърден броени дни след появата на това четиво - в средата на август.
А дали РИСИ го е дал и на ГЕРБ?
Ако съществува Център с такава мощ, който може да наложи президент у нас, бъдете сигурни, че той командва всички основни партии, а вероятно и всички второстепенни.
И за да успее неговата кандидатура - кандидатурата на Центъра за президент, за да се елиминират случайностите на избора, от другата страна като противник трябва да стои неуспешна, предварително изчислена като възможно най-негодна и най-губеща кандидатура.
Коя е тя, има ли такава?
Да, има - тази на Цецка Цачева, посочена именно по този начин в доклада до РИСИ.
Пак ще повторя - вижте диаграмата от доклада-анализ за различни "личности" и техните перспективи да спечелят избирателите. Вижте къде е Цецка Цачева!
Значи освен БСП, взета на поводи, структурата на ген.-лейтенанта от руското разузнаване Леонид Решетников е взела на поводи и ГЕРБ.
Всеки непредубеден човек ще остане с такова впечатление за двете партии. Пиша впечатление, защото изводите са съвсем друга работа - могат както да го потвърждават, така и да го отхвърлят или пък парадоксално да са в полза на двете тези едновременно, както ще ги видите накрая.
Ще отбележа, че според мен от гледна точка на ефективността на пропагандната и контрапропагандна операция като тази включването на данните за Цецка Цачева и името й в този списък са грешка.
От гледна точка на геополитиката грешката обаче се оказва правилното решение.

6.
Ето и едно потвърждение, потвърждаващо косвено този доклад, поръчан от Руския институт за стратегически иследвания.
Из изявленията на 17 януари на президента ген. Румен Радев пред немското авторитетно издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг":
"Социалистите знаеха, че никой от техните редици няма сериозни шансове да бъде избран, тъй че накараха социолозите да проучат как изглежда мечтаният президент на българите. А след това потърсиха кандидат, който пасва към този образ".
Само дето се оказва, че не социалистите, а "някакъв" си РИСИ знаел и потърсил социолозите, за да посочат точния човек.

7.
Проспекта на изследването се фиксира на два интернет-адреса.
Първият беше в Русия, на сайта на РИСИ, в профила на Игор Пшеничников, който е съветник на директора на Института. Груба, много груба грешка така да се разпишеш за онова, което си правил и вършил.
Пиша "беше", защото от понеделник следобяд (след ТВ ми предаване) този линк изчезна без следа (бел.: и току-виж след тази публикация вземе, че се появи отново като опит за опровержението й).
Вторият линк е у нас:
http://brodbg.com/b-news-5-225.html
Това е сайт на движението "Брод за България".
А какво е то?
На 18 март 2015 г. 41 бивши генерали и офицери от армията, от специалните служби и полицията, както и трима посланици го създадоха. В основата на инициативата са КООСО (Конфедерация на обществените организации от сигурността и отбраната) - маса структури на хора от спецслужбите и военни, на командоси и т.н., списание и клуб „Сигурност“ и т.н.
**** Ясно е защо разобличаващият проспект се появява там - в такъв незабележим, но многозначим сайт, а не например в популярните издания. Появи се там, при това движение, защото там са "спецовете" - Джеймсбондовците и Щирлиците, генералите, дипломатите. Т.е онези, които имат съществена и важна информация и съществени и важни контакти. Вкл. и да стигнат до такива четива, които би трябвало иначе да са светая светих на разузнавателните операции и геополитическите игри.
**** Ясно е защо не е в популярните медии и сайтове. Те са на Пеевски, следователно докладът ще се схване като открит опит за компрометиране от страна на Москва на новия български президент. Т.е. компрометирането ще е обречено - поне в чужбина и сред съответните лица и експерти. Както вече отбелязах в началото, българската наивна и лесно манипулируема публика е без значение при тази операция.
**** ясно е защо не е раздут надълго-нашироко в Интернет-мрежите. Целта му е отбрана западна аудитория, а не рушене на авторитета на новия президент у нас, в самата България. (бел.: това подсказва за следващ пласт цели, отричащи виждащите се на първи поглед)
**** ясно е защо някои бележки за този доклад (макар и в ограничен вид) намериха място в едно от сочените за соросоидни издание - в. "Капитал". Така се поднася внушението, че става дума за атака към Радев от страна на паднали от власт структури на световния капитал и части от Демократическата партия в САЩ. Т.е. ще се преадресира компроматно-дезинформационния удар от адрес Москва към Вашингтон.
**** ясно е и защо сензацията ( с "неволно" осигурения достъп на журналисти до проспекта на изследването) е точно сега. Та нали точно сега президентът е в Брюксел на срещи с ръководителите на НАТО и ЕС.

8.
Такива анализи не се подхвърлят от авторите им и поръчителите им на журналисти, камо ли пък да се появяват из публичното пространство, макар и не най-видимото.
Но дезинформационните кампании обикновено се правят именно по този начин - с изтекла уж случайно информация.
Пиша дезинформационни, защото са оставени видими следи кой е препоръчал Радев.
Да, така е, но неговата фигура започна да шуми из публичното пространство още от декември предишната година, и то точно в очертания профил на анализа, а не от юли 2016, когато е посочен като най-сетне готов.
При това още на 31 юли агенция Блиц и "Пан" (специализиран военен сайт) отбелязаха, че Радев е сигурният кандидат на социалистите. Я виж ти колко бърза реакция - направо светкавично по още неизситаалото мастило на анализа-профил!
Да напомня, че малко по-късно Първанов-Калфин светкавично оттеглиха претенциите си за президентския пост. И горещо препоръчаха Радев като обща кандидатура - като кандидат и на тях. Мисля, че е ясно любителят на бриджа и на Големия шлем на кого навън предостави картите и играта в България.
И мисля, че разбирате, че никакъв експрезидент и роден политически лидер Първанов не може да е значима фигура пред един Решетников и пред неговия институт - обслужващ Кремъл и повелите на Путин.
Явно това се отчете като грешка. Тя се поправи още навремето.
Или аз както аз отбелязах тогава в свой пост, предстоящата раздяла след общата кандидатура на БСП и АБВ ще е светкавична и умишлено ще е направена грубо, за да се изличат тъмните родилни петна по образа на евентуално бъдещия президент.
9. Връщам се отново към едни от първите думи в началото на този пост, към онова, което написах в книгата "Дуел":
"Защото в този свят на тайни служби – на сенки, реалност и изкривени огледала, в тънката граница между приказност и действителност, в блясъка и мъглата на всичко възможно и невъзможното дори, 2 по 2 никога не е 4, а може би е 5, 3, 8 или дявол знае какво!
И настръхваш от ужас..."

Е, при разследването ми за тероризма настръхваш от ужас, при този за политическите игри у нас - не, но методите са едни и същи - явното и неявното са пречупени през много криви огледала, които ги изкривяват до неузнаваемост.
Да видим какви различаващи се от "четворката", образно казано сборове, имаме от това четиво!

1. Една компроматна кампания с доклад, който се появява чак едва след изборите само условно може да се нарече компромат. Защото компроматът е закъснял непоправимо - президентът вече е избран.

2. Един компромат обаче сега сполучливо може да взриви всякакво доверие в Румен Радев от страна на Запада. Т.е. появата му - като съдържание и време, е удар в десетката.

3. Една компроматна атака, в която следите на произхода й не са заличени и нарочно оставени, сочи за експертите, че тя всъщност тя е дезинформация - лъже, че Радев е кремълски човек, за да срути имиджа му и доверието в него, понеже не е техен, не е избран от Института и съответно от Путин.

4. Компроматна атака, разиграна по този начин и опираща се на предположението в по-горната точка, всъщност преследва не дезинформационни, а контрадезинформационни цели. Защото лъжейки публично, че Радев е човек на Кремъл, тя всъщност е казала истината. Причината - кой в днешното време на митове, измами и манипулации вярва и ще се довери на публично изречени истини. И има ли "идиоти", които ще си разкриват пред целия свят агентурата за влияние? При това при Запада става дума за противник! Демек - щом спретваме доклади как сме го подбирали, значи не може да е "наш".

5. Компроматната атака в момента на първата външнополитическа визита на Радев може да е предупреждение към него. Да внимава! Защото ще се появят и др., още по-скандални и много сериозни истории. Ако ги има.

6. Внушението за други евентуални компромати обаче може да е фалшиво и такива да няма. Но успешно сее съмнения. А в мътна вода най-лесно се лови риба.

7. Компроматната атака може да е част от започналата търговия между Москва и Вашингтон за "червените линии". В смисъл - ето и тук имаме решаващи позиции, така че ще трябва за тази иначе ваша територия да ни дадете нещо в замяна другаде.

8. Компроматната атака може да е знак - не пипайте статуквото в България (разчекната между Изтока и Запада)! Иначе съвсем ще я разчекнем.
И т.н., и т.н., и т.н.
Аз мисля, че имам верните отговори!
А вие?

image

www.facebook.com/grigor.lilov



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8728544
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930