Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2020 23:18 - Ще ни подмине ли синдрома на придобитата безпомощност ?
Автор: born Категория: Технологии   
Прочетен: 6358 Коментари: 21 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Придобитата безпомощност- настоящето и най-вече бъдещето на нацията ?

Придобитата безпомощност” е професионален термин в психологията като наука, който визира и уточнява причините за това, което се случва на хората по целия по-цивилизован свят в последните години и особено се засилва като тенденция през 21-ви век.

 

Смисълът на придобитата безпомощност се състои в това, че подложеното на експерименти в случая животно постоянно е подложено на стрес - не непременно тежък, но задължително продължителен - и ако стресът е непреодолим, животното деградира.

Феноменът е научно регистриран  още преди 100 години и през 1921 г. Наталия Шенгер-Крестовникова, студентка на академика-нобелист Иван Павлов, започва да изследва явлението, като първоначално  експериментът й изглеждал като забавно развлечение.

Като субекти на експериментите се използвали кучета. Кучето се обучавало да различава кръг от елипса и се окуражавало по определен начин, когато показвало верния отговор. Постепенно елипсата все повече се доближавала до формата  на кръг. При съотношение на осите на елипсата 8: 9 кучето преставало  да вижда различията между тази фигура/елипсата/ и кръга и след три мъчителни седмици се разкрили множество увреждания на психиката и моториката му.

Учените фиксирали и регистрирали резултата и , но повече от четиридесет години никой не се опитал да открие причините, които погубвали кучетата, подложени на експеримента.

Едва в края на 60-те години американският психолог Мартин Селигман отново предприема сериозно проучване на проблема и именно той предлага дефинирането на термина “Придобита  безпомощност”. Кучетата отново имат късмета / или нямат късмета/ - да са участници в експериментите.

 image

Кучето се фиксирало така, че да стои  докосвайки с лапите си токопроводим метален под, но да не може да избяга. Към металния под се подавали токови удари - не твърде силни, но осезаеми и болезнени. След известно време кучето разбира, че не може да направи нищо с тези болезнени усещания , престава да се опитва да се спаси и само скимти жално. Психологическа травма наложена от физическо мъчение- и кучето се научава да бъде да бъде безпомощно и да не се съпротивлява.

При следващия етап на експеримента кучето било освободено и поставено в помещение, разделено от ниска преграда на две части. В едната половина подът бил електропроводим /метален/, а в другата-  не. Очевидно шокираното куче трябвало да прескочи преградата, за да бъде в безопасната страна на помещението.
И тогава се видяло как се отразява  “придобитата безпомощност” ! Сред психологически травмираните кучета само около 30% се усещали, че с един скок могат да се отърват от мъките, а останалите само хленчели безволно по навик. 94% обаче от кучетата, които не са били подложени на психологически стрес, бързо извършили  спасителния скок.

Селигман открива, че придобитата безпомощност се развива по-бързо при домашните кучета, отколкото при уличните: първите нямат опита да се справят с възникналите проблеми и затова се предават по-рано от вторите, които имат опит.

Признаците на синдрома на придобитата безпомощност са :

- липса на инициатива, загуба на способност и желание за справяне с възникващите проблеми,

- инхибиране на когнитивните функции, потискане на способността за намиране на причинно-следствени връзки и усвояване на нова информация,

- емоционални разстройства, възприемане на всеки възникнал проблем като очевидно непреодолим.

Държава, която може да бие и да стреля по своите граждани по всяко време , да ги вкара в затвора или да направи нещо друго непредвидимо, разрушава причинно-следствените връзки в размислите на гражданите си . Всеки един от тях, който иска да запази ума и разсъдъка си, не трябва да се опитва да разбере логиката на случващото се. Единственото спасение е да се приемат всички действия на висшето ръководство с благодарност и безпрекословно да се вярва и на  най-абсурдните изказвания, ако те произхождат от ГОРЕ.

Ако нещата се погледнат от камбанарията на антикомунистическия мироглед, през 70-те години съветска власт в Русия и по-малкото в България /не коментирам останалите страни от бившия соцлагер/ , обхващаща няколко поколения, милиони хора са били  приучавани към принудена покорност  чрез внушението, че от тях самите нищо не зависи, при което са били унищожавани дори и най-елементарните прояви на самостоятелно мислене-  понякога заедно с нейните носители. Ефектът на това приучаване се получавал от това, че човекът не мислил и не действал сам, както и не се ръководел от собствения си опит, а от указанията на партията , респективно правителството. Ако бъде обявено , че цените растат поради многочислените молби на трудещите се - значи така и трябва, при целият му очевиден идиотизъм.

Ако обаче погледнем и в противоположната посока- при последвалия политически кръговрат - от “комунизъм ” към “демокрация”? Примерно  “жълтите жилетки” и действията на френските силови  държавни структури срещу тях преди година не са ли крещящ пример за аналогично поведение на управляващите , подобно на съветското ? Къде са наистина  различията ?


Така човек постепенно се превръща в зомби.

Придобитата  безпомощност е сложна  за лечение. Ако се върнем към експеримента с кучетата, трябва да пренасяте бедното животно отново и отново от частта от помещението, в което пода се манипулира с ток, до частта, която е безопасна, в ръцете си. Повечето кучета с течение на времето възвръщат способността си да разбират какво става и сами започват да прескачат преградата.

Политтехнолозите приемат придобитата безпомощност като  психологическа разработка и като изключително ценно дарение и я прилагат ежедневно в практиката . Не е необходимо да се шокират хората. Не е необходимо да се устройва да се случи нещо наистина лошо: финансова криза, природно бедствие, мигрантско нашествие, “цветна революция”, “майдан”  (то си се случва така или иначе), епидемия. Достатъчно е хората да не могат да предвидят събитията, да ги осмислят, да им повлияят и да разберат логиката на случващото се.
image

Е, ако не е необходимо да се реализира кой знае колко шокиращо събитие, може пък да се ползва друго, при което има гарантиран ефект. Примерно продължителна пандемична криза. А ако и тя не е напълно ефективна е напълно резонно да последва и икономическа. Пък и други кризи ...

Ако тази ситуация се поддържа достатъчно дълго време, хората гарантирано ще развият придобита безпомощност. На тях им остава само да лежат и да хленчат ... както повечето правят в днешно време.

 

 Освен това, хленченето е много удобно в Интернет. От тези, които имат достъп, де.








Гласувай:
18



1. kvg55 - born,
14.05.2020 23:51
Трактатът е интересен и показва, какво го чака човечеството, макар и да живеем в капиталистическо общество. Това е законът на Дарвин за естественият отбор (подбор). Всъщност този закон не е представал да действа в човешкото общество, но сега вече се създават умишлено субективни предпоставки за засилване на действието му, което е предназначено да редуцира човечеството. Но много пъти жена ми споделя с мен, че е гледала по телевизията, защото аз не гледам, как "придобитата безпомощност" се компенсира с висока раждаемост при индивидите с този синдром.
Аз съм наблюдавал подобно явление наречено "генетично придобита безпомощност", известна сред народа от незапомнени времена като мързел. Притежаващите този синдром дори не хленчат и мрънкат, защото ги мързи.
цитирай
2. born - Дебилизирането на нацията - при...
15.05.2020 00:05
Дебилизирането на нацията - приоритет на всеки български гражданин !
цитирай
3. catforlife - https://m.economy.bg/history/view/26035/Pritcha-Okovaniyat-slon
15.05.2020 01:17
Прекрасен и замислящ пост! Аз се сетих за притчата за Окованият слон... като вид придобита безпомощност. И ние така, всеки вързан за някой кол. Лостовете, които движат събитията са много дълги, и силите, които се прилагат са огромни. Тъжно... Поздрави!
цитирай
4. cell - О, да ))) ,kvg55,поздрав !
15.05.2020 08:12
"...Аз съм наблюдавал подобно явление наречено "генетично придобита безпомощност", известна сред народа от незапомнени времена като МЪРЗЕЛ. Притежаващите този синдром дори не хленчат и мрънкат, защото ги мързи." :-)
цитирай
5. tonsun - Само че, тук трябва да се продължи и в ...
15.05.2020 09:29
Само че, тук трябва да се продължи и в другата посока.
Според Селигман в основата на придобитата безпомощност стои поражението или провалът. Тя може да се преодолее когато на обекта се покаже, че собствените му действия вършат работа или когато той се обучи да мисли по различен начин за принципите, предизвикали провала му. Съществува начин да се покаже, че когато настъпи изживяване на безпомощност, той може да се научи, че действията му не са безсмислини.
Когато не успеем всички за момент изпадаме в безпомощност. Изпадаме в печал, бъдещето ни изглежда безутешно и ни се струва невероятно трудно да направим каквото и да е усилие. Някои хора се възстановяват едва ли не моментално, макар и симптомите на придобитата безпомощност по правило да се разпръсват само за няколко часа. Други остават в това състояние в течение на седмици, а ако провалът е достатъчно значим, с месеци, че и по-дълго.
Разликата между двете групи хора е обяснителният подход. Първата група хора, при които придобитата безпомощност изчезва бързо, са оптимисти. Провалът при тях води до кратка деморализация. При втората група хора, при които безпомощността се запазва с дни, понякога с месеци – са с песимистичен обяснителен подход. Песимистите са склонни да вярват, че неприятните събития ще продължават вечно, ще осуетят всичко към, което се стремят, и всичко е плод на тяхна грешка – това е определящо.
Изправени пред тежки трудности оптимистите гледат на злополуките по противоположния начин. Те са склонни да вярват, че пораженията са временни беди, че причината се свежда само до конкретния случай. Те са убедени,че неуспехите не са техни грешки, а на обстоятелствата, на лошия късмет или са предизвикани от други. Така хората успяват да съхранят душевния си мир след поражения. Изправени пред тежка ситуация те я приемат като предизвикателство и се опитват да я разрешат с по-големи усилия.
Придобитата безпомощност е пораженска реакция, реакция на оттегляне, която протича от убеждението, че каквото и да направите няма да има значение. Обяснителният подход включва начина, по който тълкуваме настъпването на събитията. Той модулира в максимална степен придобитата безпомощност. Оптимистичният обяснителен подход ограничава безпомощността, докато песимистичният я поощрява. Начинът, по който си обяснявате събитията определя колко безпомощен може да станете, или доколко сте изпълнен с енергия, когато се натъквате на ежедневни несполуки или когато ви сполетят съдбовни поражения.
Да си оптимист винаги и за предпочитане пред това да си песимист. Песимистите са вечно оплакващи се, мрънкащи и отказващи се. Намръщени и депресирани. Оптимистите винаги гледат положително на събитията и случващото им се в живота. Те винаги са готови да ви разсмеят, въпреки лошото време, въпреки умората от деня. Те винаги търсят новото начало, дори след малък неуспех.
Оптимизмът, песимизмът, придобитата безпомощност – всичко това определя начина, по който ние мислим и търсим начин за ефикасно решение на проблемната ни ситуация. Но не това, което се случва на хората определя колко са щастливи, а начинът, по който интерпретират случващото се.
Да се научим да бъдем оптимисти означава да сме успешни, търсещи нови решения, неотказващи се в ситуации на неуспех. Това ще ни направи по-успешни, по-борбени, по-позитивни.

Всъщност, разсъжденията ги взех от тази статия..

https://psiholozi/%D0%B7%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/

но напълно ги споделям, защото аз съм от хората, които вярват, че в края на тунела винаги има светлина. Нищо, че понякога тя може да е от идващия насреща влак.... Важното е, че "светвайки ни" ще ни стане светло.;) Малка шегичка :))))
цитирай
6. planinitenabulgaria - В авторитетното английско финансово списаие Фекалшантаймс
15.05.2020 11:07
са отбелязали, че благодарение на Валентиа Терешкова Путин ще управлява до 2036 г.
Преди Хрущов я награди - за полет космический Валентина Терешкова получила от Хрущова гуй автоматический.
В аглийското списание очакват нова такава награда, но с по-объемны и гибкий автоватизированый таквоз.
В Центъра още няма информация по темата.
цитирай
7. tonsun - СмЕЕЕЕЕх!. . . . СмЕЕЕЕЕЕх!. . . Б...
15.05.2020 11:29
СмЕЕЕЕЕх!.... СмЕЕЕЕЕЕх!...
Броят на интелектуалните "стриптизьори" рЕзко се увеличава!
Дали вирусът на Идиотизма не ни напада поголовно?!?
цитирай
8. apostapostoloff - Обаче!
15.05.2020 13:40
РУСНАЦИТЕ ИЗНЕМОГВАТ


СИТУАЦИЯТА СТАВА СТРАШНА

Руснаците, които се канеха да купуват България, привършват парите си след шест седмици национална блокада и минимална подкрепа от правителството. Това увеличава натиска върху руския президент за отваряне на икономиката, въпреки че броят на заболелите в страната е вторият по големина в света.

Почти половината от руснаците или нямат спестявания, или те са толкова, че да им стигнат за следващите четири седмици. Това показва проучване на московския Център за стратегически изследвания, публикувано тази седмица. Близо една четвърт от населението е трябвало да харчи от спестяванията си, за да компенсира спад в приходите си, показват данни на централната банка в страната.

„Ситуацията с приходите стана доста страшна“, коментира Дмитрий Долган, икономист на ING Bank в Москва. „Натискът ще се увеличи или за облекчаване на блокадата, или за облекчаване на фискалната политика“, допълва той.

Правителството е спестило около 165 млрд. долара в своя фонд за „черни дни“, но все още не е готово да харчи твърде много за икономически стимули в случай, че ситуацията се влоши заради срива в търсенето на петрол – основният източник на приходи от износ.

Реалният разполагаем доход на руснаците се очаква да намалее през това тримесечие до нива, невиждани от 2006 г., показват данни на Bloomberg Economics.
цитирай
9. vaquero - born,
16.05.2020 01:05
Постоль пак се е зашеметил от ретроградния Меркурий.
цитирай
10. born - "В преобладаващото си мно...
16.05.2020 13:15
"В преобладаващото си мнозинство хората са по-склонни да страдат стоически, отколкото да се борят за отстраняване причините на страданията си."
Томас Джеферсън
цитирай
11. born - Постоль пак се е зашеметил от рет...
16.05.2020 13:18
vaquero написа:
Постоль пак се е зашеметил от ретроградния Меркурий.

Страдащите от алопеция са промоционално податливи към подобни шемети...
цитирай
12. born - СмЕЕЕЕЕх!. . . . СмЕЕЕЕЕЕх!. . . Б...
16.05.2020 13:22
tonsun написа:
СмЕЕЕЕЕх!.... СмЕЕЕЕЕЕх!...
Броят на интелектуалните "стриптизьори" рЕзко се увеличава!
Дали вирусът на Идиотизма не ни напада поголовно?!?

Вирусът на идиотизма атакува отдавна т.н. български народ и особено през последните тридесетина години, но в последно време се наблюдава рязък скок на броя на заразените. Порочното е, че не се работи по профилактирането на заболяването.
цитирай
13. born - Само че, тук трябва да се продължи и в ...
16.05.2020 22:22
[quote=tonsun]Само че, тук трябва да се продължи и в другата посока.
Според Селигман в основата на придобитата безпомощност стои поражението или провалът. Тя може да се преодолее когато на обекта се покаже, че собствените му действия вършат работа или когато той се обучи да мисли по различен начин за принципите, предизвикали провала му. ...
Благодаря ти за смисленото продължение на темата ! Мисля, че всичко, което си изложил е наистина начин за преодоляване на стресовите ситуации, в които всеки от нас попада. И то волно или неволно,
цитирай
14. born - 8. apostapostoloff - Обаче! 15. ...
16.05.2020 22:27
8. apostapostoloff - Обаче!
15.05 13:40
РУСНАЦИТЕ ИЗНЕМОГВАТ
СИТУАЦИЯТА СТАВА СТРАШНА.
Наистина ситуацията става страшна. Особено за такива като теб. Не се кахъри за руснаците. Те са преминали през всякакви изпитания и пак са се изправили . Но при теб нещата са необратими: до края на живота си ще ходиш с проскубана перука, защото е абсолютно сигурно , че коса няма да ти поникне. Акъл също ...
цитирай
15. nedovolen - Ще ни подмине, някои, щото движим в ...
17.05.2020 17:04
Ще ни подмине, някои, щото движим в различни орбити.
Еееех...
:)))
цитирай
16. born - Ще ни подмине, някои, щото движим в ...
19.05.2020 22:12
nedovolen написа:
Ще ни подмине, някои, щото движим в различни орбити.
Еееех...:)))

Няма еднакви хора, както казваш, орбитите са различни, но в края на краищата е важен центъра на орбитата или ако е елипсовидна - двата й центъра...
цитирай
17. sekirata - Шарен свят!
20.05.2020 12:38
Човек по принцип е егоист, голям при това.
По тази причина който се докопа до власт и се самозабравя,затова да има как малко време да е на власт, но ....заспал народ, примирен и отчаян.

Старец:
Ша си търпим Бойко, друг да доде се същата,нали се изредиха маса големци все и нищо.Този поне си го знаем.

Отговорих му: Тодор Живков така си го търпяхме, но беше друго, о , друго....
цитирай
18. born - Човек по принцип е егоист, голям при ...
21.05.2020 19:15
sekirata написа:
Човек по принцип е егоист, голям при това.
По тази причина който се докопа до власт и се самозабравя,затова да има как малко време да е на власт, но ....заспал народ, примирен и отчаян.
Старец:
Ша си търпим Бойко, друг да доде се същата,нали се изредиха маса големци все и нищо.Този поне си го знаем.

Отговорих му: Тодор Живков така си го търпяхме, но беше друго, о , друго....

Точен отговор !
цитирай
19. alchemist - Малко история...
02.07.2020 22:37
Всъщност сговняването на българският народ е доста отдавна - още около 1912 г цар Фердинанд се сеща, че ако пусне някаква идея, ще може да има благораположението и верността на поданиците си. И съчинява нещо наречено български национален идеал, което напълно допада на настроенията на мнозинството от българите - все пак сме ощетена страна. Интересното е, че той взема заем от руския император Николай II, който заем бързо усвоява в недвижима собственост, а не за друго... Последствията от тази авантюра идват през 1913 г: сигурен съм, че ако Австро-Унгария не беше дала ултиматум на някои държави да не напредват, както си трябва, сега щяхме да гледаме снимки със съвместен военен парад на 4 армии в София. Българският народ е разочарован и политиците вместо да извадят изводи от катастрофата и да се поправят.Пак изкарват картата на патриотизма - и печелят! По "неизвестни" причини избираме Тройния съюз, а не Антантата, поради което пак губим, а другите се облажват за наша сметка, плюс войнишко въстание. Бг политиците пак превключват на патриотизъм (това винаги работи!) - пак се намират други виновни, а ние пак ревем колко сме били ощетени. А това, че не се предприе НИЩО в периода между двете световни войни - патриотизма да се използва за ГРАДИВНИ цели, а не за политически, просто е*а мамата на всичко. Това преопредели вечното ни мрънкане, че всеки ни е виновен за нещо и някой трябва(пропуснах Руско-Турската война от 1877-78 г) да ни освобождава, да не говорим за идеализацията на освободителите.
Втори етап на състоянието придобита безпомощност на българина идва след идването на германските нацисти на власт. Поначало леко опиват почвата в България, но тъй като Англия и Франция не се интересуват особено от нас, те предприемат по-решителни действия - изкупуват селскостопанска продукция и съдействат за въвеждането на т.нар. промишлен патриотизъм - национализъм. Даже помагат организационно за създаването на български патриотични организации - има доста прилики между нацистките такива и българските. Пак се изкарва картата на патриотизма - непрекъснато се реве, че другите са виновни, и че постоянно сме жертва на несправедливости. Резултатът е ясен - пак влизаме на страната на загубилите и пак ни сочат с пръст. Пак някой пр***ал нещо - българският национален идеал(за нас винаги другите са виновни!) се срутил и пак сме безпомощни и хрисими жертви - като агънца.
Но придобиването на ролята на жертва и удоволствието от вечното мрънкане не свършва дотук. Утре ако се сетя ще напиша и за заключителните етапи от действията на българския "елит."
цитирай
20. krumbelosvet - Да се преиздаде
10.01.2021 10:08
Да се преиздаде!
цитирай
21. krumbelosvet - Тоя синдром ни тресе смъртоносно.
10.01.2021 10:22
Започна се преди повече от век с националните катастрофи. Резултат от победилите КОМПЛЕКСИ на Стамболов и пагубната политика на Фердинанд.
Сега е по-страшно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601997
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031