Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2017 00:01 - 10 неща за ботичели
Автор: bven Категория: Забавление   
Прочетен: 1734 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


10 неща, които ще ви изненадат за майстора на Ренесанса Сандро Ботичели

Ботичели казва, че е изгорил част от своята езическа работа в скандалната Бонфира на суетите.
/Сара Касон , 27 януари 2017 г./




image


Сандро Ботичели, " Поклонението на маговете" (около 1475 г.). С любезното съдействие на галерия "Уфици".
Изложбата на произведението на Сандро Ботичели (около 1445-1510) е планирана да се отвори в Музея на изкуствата Мускарел във Вирджиния на 11 февруари. Изложбата " Botticelli и търсенето на божественото: флорентинската живопис между Медичите и Бондфира От Vanities ", който ще пътува до Музея за изящни изкуства, Бостън през април, ще донесе известната Венера на Ботичели в САЩ за първи път. В почит към ренесансовия майстор, ние се вглеждаме по-отблизо в неговия живот и кариера.


image



Сандро Ботичели, Раждането на Венера (около 1486 г.). С любезното съдействие на галерия Уфици, Флоренция.

1. Неговото истинско име не е Сандро
Реалното име на Botticelli е : Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi. Така че не е чудно, че името на художника е съкратено на Сандро. "Botticelli" междувременно е псевдоним, който означава "малък барел". Според PBS първоначално той идва от брата на художника. 


Венера на Botticelli  отива на изложба в САЩ за първи път
От Ама-Роуз Абрамс , 24 януари 2017 г.

image



Сандро Ботичели, Рокфелер Мадона: Мадона и дете с младия свети Йоан Кръстител . С любезното съдействие на Ню Йорк на Кристи.

2. Неговият аукцион записва $ 10 милиона
Както е записано в базата данни Artnet Price , Мадона и Детето с младия Свети Йоан Кръстител дават нов рекорд за Botticelli през януари 2013 г., когато се продават за 10,4 млн. долара в Ню Йорк. Така наречената "Рокфелер Мадона" е придобита от Джон Д. Рокфелер III през 1925 г. и остава в семейството 50 години, преди да премине през ръцете на няколко частни колекционери.

Един анонимен купувач грабва картината след три минутно яростно офериране по телефона, според Wall Street Journa. Преди продажбата, Кристи е изпратила картината на световно турне, със спирки в Лондон, Москва и Хонг Конг. За да възбуди ентусиазма за работата между азиатските купувачи, които рядко купуват изкуство с християнско изкуство, аукционната къща дори организира седемдневен китайски банкет със старши служител на аукционната къща.



image


Сандро Ботичели, Мадоната и Детето с нар, в ниша с рози отзад . С любезното съдействие на Лондон на Кристи.
3. Botticelli обичал тази Мадона и Дете
"Въпреки че той е може би най-известен с езическите си творби" Раждането на Венера и Примавера " , [Botticelli] по време на своята кариера изпълнява редица изключително нежни деятелни работи", каза Никола Х. Хал, международен съпредседател на Christie за картини на стари майстори във видео за аукционната къща.

От 20-те най-големи художници, продадени на търг, не по-малко от 14 от тях са картини на Мадона и Дете, включително и двете му най-скъпи творби на всички времена. Мадоната и детето, с нар, в ниша с рози, се продават за Ј 3.8 милиона ($ 7.5 милиона) в Christie"s London през декември 2006 г. (рекорд по това време).

Парчето се смята за преработка на известния олтар на Сан Барнаба и на Уфици във Флоренция и най-малко три варианта на произведението принадлежат на американските музеи: Музея на изкуствата Fogg в Кеймбридж, Масачузетс; Университетската художествена галерия в Ню Хейвън, Кънектикът;  Нюйоркския метрополитен музей на изкуството.



image


   
Сандро  Ботичели и студио, Мадоната и детето, със Свети Йоан Кръстител и Ангел (около 1510-15). С любезното съдействие на Ню Йорк в Sotheby"s.
4. Работата на Botticelli се появява на търг много по-често, отколкото бихте могли да мислите
Ако следите продажбите на "Стария майстор" в големите аукционни къщи, не е нечувано да намерите едно или две произведения от Botticelli или неговото ателие. Само тази седмица Sotheby"s New York продаде две картини на Madonna и Child Tondo на 25 януари.И двете произведения,  донесоха само $ 792,500 .


image



Сандро Ботичели, Примавера (около 1482 г.). С любезното съдействие на галерия Уфици, Флоренция.
5. Можете да видите двете му най-важни картини в една стая
Ако има едно място, което феновете на Botticelli трябва да посетят, това е галерия "Уфици" във Флоренция , която включва най- популярните творби на известните платна на художника - Primavera и Раждането на Венера . В музея се помещава и художственото 1475 платно " Adoration of the Magi" .


Докато се смята за шедьовър днес, раждането на Венера не винаги е било толкова добре прието според PBS: "Проектирано да бъде окачено над брачното легло, това е дръзко празнуване на човешкото желание. Картината била толкова противоречива, че е държана зад затворени врати в продължение на половин век.

image



Фра Филипо Липи, Мадона с дете и два ангела .
С любезното съдействие на галерия "Уфици".
6. Botticelli учил при великия франк Филипо Липи
Когато Ботичели се обръща към живопис  на относително зрялата възраст от 18 години, отива при италианския монах и художник Fra Filippo Lippi, който е бил негов учител. Според Енциклопедия Британика , "художественият стил на Липи, който е формиран в ранния флорентински ренесанс, е фундаментален за художественото творчество на Ботичели и влиянието му е очевидно дори в късното му творчество".

На свой ред Ботичели по-късно преподава на Филипино Липи , синът на Липи, според историка на изкуството Джорджо Вазари.
Предстоящата американска изложба ще представи картини на Lippis заедно с 16 произведения на Botticelli.


image



Сандро Ботичели, Мадона дел Магниктат (около 1483 г.). С любезното съдействие на галерия "Уфици".

7. Лоренцо "Малкият" де Медичи бил най-големият му фен
Подобно на Леонардо да Винчи , Ботичели е сред художниците във флорентинския двор на Лоренцо де Медичи, важен патрон на изкуствата по време на Ренесанса. Като тийнейджър Botticelli е "предложил свое собствено студио пространство в двореца Медичи", пише PBS, където "бързо се сприятелява с харизматичния наследник на династията Лоренцо.

Според Вазари художникът рисува сегашният емблематичен рожден ден на Венера за вилата на ренесансовия владетел. Членовете на семейство Медичи се намират в две картини на Ботичели: "Поклонението на маговете" , където Лоренцо се появява с коня си и " Мадона на магнитата" , с участието на майката на Лоренцо като Мария, която държи бебето Исус и е заобиколена от собствените си деца.

image



Релефна скулптура на Бернардино от Сиена, организираща огнени огньове. Скулптурата е в Перуджа, на "Оаторио ди Сан Бернардино", от "Агостино ди Дюцио", построена между 1457 и 1461 г. С любезното съдействие на Джовани Дал"орто, чрез Wikimedia Commons.
8. Ботичели е могъл да унищожи част от своето изкуство
Въпреки близките отношения на Ботичели с Лоренцо, той също е бил последовател на заложника на патриарха на Медичи, доминиканския свещеник Жироламо Савонарола, който се застъпва за християнско обновление и унищожаване на светското изкуство и културни артефакти.

Вазари пише за Ботичели, че "той е бил толкова пламенен последовател [от Савонарола], че по този начин т е бил принуден да даде картината си и, без да има доходи, за да живее, е изпаднал в много голяма бедност".

На 7 февруари 1497 г. Савонарола провежд скандалната огньове на суетите , в които се унищожават предполагаемо грешни предмети, включително произведения на изкуството и книги. Истината се губи за историята, но се казва, че Ботичели е принуден да изгори митологичните си картини по заповед на свещеника.


image



Сандро Ботичели, Изпитанията на Мойсей . С любезното съдействие на ватиканските музеи.

9. Botticelli рисува части от Сикстинската капела
Сикстинската капела е синоним на Микеланджело , който изрисува нейния таван. Това, което много хора не знаят, е, че много други художници са допринесли за творчеството си в богато декорираната стая. От своя страна Ботичели изобразява една от "Историите за Исус", озаглавена
" Изкушението на Христос" , за северната стена на параклиса и " Изпитанията на Мойсей и наказанието на бунтовниците за" Мойсеевите истории "на южната стена.


image
Този ден в историята: Иконичният таван на Сикстинската капела бе разкрит пред обществеността
От Каролайн Елбаър , 1 ноември 2016 г.

image



Пиео ди Козимо, Портрет на жена, за която се казва, че е на Симонета Веспучи (около 1490 г.). С любезното съдействие на Musйe Condй, Chantilly, Франция / Google Art Project / Wikimedia Commons.
10. Предполагаемата любов в живота на Ботичели е била омъжена за някой друг
Ботичели е влюбен в Симонета Веспучи, съпруга на Марко Веспучи. Макар да е починала през 1476 г., на около 22-годишна възраст, тя е била моделът на Венера и няколко други женски фигури в "раждането на Венера" и "Примавера" . Ако вярваме доверие на слуха, Ботичели иска да бъде погребан в краката й в църквата в Олинсинтанти във Флоренция.



Тагове:   картини,   Ботичели,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14877481
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава