Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2013 07:53 - Същност и влияния на Асурите
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1201 Коментари: 0 Гласове:
0



image        Луцифер се загнездва в сетивната душа, той се промъква там и остава в нея. В разсъдъчната душа, т.е. в преобразената част на астралното тяло, се намества Ариман. Там той насочва хората към неправилни съждения относно материалното, води до заблуди, грях и лъжа. Навсякъде, където човекът се поддава например на илюзията, че всичко се изчерпва с материята, имаме внушения на Ариман, на Мефистофел. Съзнателната душа представлява несъзнателно преработване на физическото тяло. Човекът днес все още работи несъзнателно върху преобразяването на физическото тяло.

Във времето, което следва (от 1909 година нататък) в съзнателната душа, а също и в това, което се нарича човешки аз – понеже азът разцъфтява в съзнателната душа, – ще се промъкнат онези духовни същества, които се наричат асури. Те ще развият злото с много по-интензивна сила от самите сатанински сили на атланската епоха и на луциферическите духове през лемурийската епоха.

Злото, което луциферическите духове са донесли на хората същевременно с благото на свободата, ще можете да преодолеете в течение на земното време. Злото, което донасят ариманическите духове, може да се преодолее в течение на кармическата закономерност. Злото обаче, което донасят асурическите сили, не може да се изкупи по този начин. Ако добрите духове са дали на човека болки и страдания, болест и смърт, за да може, въпреки възможността да върши зло, да се развива по-нататък, ако те са дали кармата по отношение на ариманическите сили, за да се преодолеят заблужденията, по отношение на асурическите духове това няма да стане така лесно в течение на земното битие. Защото асурическите духове ще предизвикат това, което е обхванато от тях – и то е най-дълбоката вътрешност на човека, съзнателната душа с аза – да се съедини със сетивността на Земята. Къс по къс то ще бъде изтръгвано от аза и в същата степен, в която асурическите духове се утвърждават в съзнателната душа, в същата степен човекът трябва да остави къс от своето битие на Земята.

Невъзвратимо изгубено ще бъде това, което е изпаднало под властта на асурическите сили. Не е необходимо целият човек да изпадне под тяхна власт, но късове от духа на човека ще бъдат изрязани от асурическите сили.

Злите асури са същества, които при разгръщането на злата си воля стоят една степен по-високо от ариманическите същества и две степени по-високо от луциферическите.Асурите се включват (в еволюцията) едва в петата раса. Те са далеч най-гибелните и действат главно в сексуалния живот, следователно във физическото тяло. Многото сексуални извращения в настоящето се дължат на това мощно влияние.
Асурическите сили се проявяват в нашата епоха чрез духа, който действа в нея и когото можем да наречем духа на живота в сетивността и на забравянето на всички действителни духовни същества и духовни светове. Днес те изкушават хората за един вид теоретичен материализъм. Но в бъдеще – това все повече се вижда в дивите страсти на сетивността, които все повече се проявяват на Земята – те ще помрачат погледа на човека за духовните същества и сили. Човекът няма да иска да знае за никакъв духовен свят. Той все повече не само ще учи, че най-висшите нравствени човешки идеи са по-висши прояви на животински пориви, че според цялата си същност човекът произлиза от животното, но човекът ще взима все по-сериозно тези възгледи и ще живее според тях.

Този мироглед непременно ще дойде и заради този мироглед хората ще живеят като животни, ще потънат в животински нагони и страсти. В някои неща от това, което сега се проявява именно в големите градове като пусти оргии от безмислена чувственост, вече виждаме гротескни адски проблясъци на духовете, които означаваме като асури.
Първото нещо, водещо до падение, е лъжата, израждане на човечеството чрез Ариман. Другото е самолюбието, донесено от Луцифер. Третото във физическия свят са болест и смърт, а в областта на културата – упадък и унищожение. Те са дар от асурите, както лъжата – от Ариман, а самолюбието – от Луцифер. Така третото, достойно да се нареди до другите, е дар от асурическите сили.5

Орифиел получава силите си от днешния Сатурн. След четиристотин години той отново ще встъпи в своето господство. Когато тогава земните сатурнови сили се обединят със силите на днешния Сатурн, на Земята ще стане още по-зле. Ужасните извращения, които още днес виждаме в сексуалните отношения, ще се увеличат в много по-голяма степен. Те не биха могли изобщо да съществуват, ако Сатурн не владееше Земята.

Характерното за тези същества е, че особено търсят възприятията, които за нас хората са ужасяващи, отвратителни и потресаващи. Те им носят наслада, от която се привличат.

Понеже тези същества живеят изцяло във външните възприятия, упражняват влияние върху нашите външни възприятия. Не е безразлично дали човекът страстно насочва погледа и копнежите си към нещо отвратително, низше или го привлича красивото и благородното в света. Според това върху човека въздействат добри или зли сатурнови същества. С жаждата, с която човекът тук всмуква някакво сетивно впечатление, в него се промъкват различни същества; с хилуса – венерини същества, а с лимфата – астрални същества. Никога не е без някакво въздействие, когато погледът се насочва към някакво сетивно явление. С всеки поглед възприемате делата на духовни същества.

Видите ли красива, благородно представена картина, към вас протича не само това, което е видимо, но с това, което виждате, във вас навлизат духовни същества. Слушате ли чувствена музика, към вас се насочват също духовните сили от сатурновите същества. Особено силно е въздействието на сетивните впечатления, които определяме като мирис. С миризмите човекът всмуква невероятно много действия на духовни същества. Можете съзнателно да въздействате върху някой човек чрез това, че го обгръщате с миризми, които са посредници на действията на ужасни същества. Някои парфюми не биха се използвали, ако се знаеше какви въздействия се упражняват върху хората.

Този, който навлезе в посвещението и стане ясновидец, не застава насреща на външната материя. Тя е майа10 сама по себе си. Докато в ежедневието човекът застава срещу материята, пракрити, душата, която получава посвещение чрез йога, застава насреща на асурите, на света на демоничното, срещу който трябва да се бори. Материята е това, което създава съпротивление, а асурите, силите на мрака, стават врагове. Едва когато душата встъпи в борбата срещу демоните, срещу асурите (като общо понятие), едва тогава тя се самовъзприема духовно.
                                  Рудолф Щайнер- Бхагават Гита и посланията на апостол Павел.Човекът от гледна точка на духовната наука. Духовните йерархии и тяхното отражение във физическия свят. Зодиак, планети, космос.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8726242
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930