Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 18:56 - В ЛУНАПАРКА НА САТАНА -Хелоуин
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 2119 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.09.2014 23:50


                                                                      image                                                                                                                                                                      Хелоуин представлява келтския езически празник Самейн,традиция, изместена през вековете от християнството, но възродена отново през материалистическия и атеистичен 19-ти век. За борба с християнството богоборчеството взема на въоръжение забравените езически традиции, превръщайки Хелоуин в негова сатанинска противоположност. Неоезическите обреди започват да се извършват с оскверняване и издевателство над християнските светини. За кощунствените си действия от храмовете се крадат кръстове и дори Свети Дарове, а за надсмиване над църковното почитание на светите мощи, участниците се маскират като скелети. Това е своего рода бесовски «реванш», тъй като раннохристиянските светци приемали мъченическа смърт дори само за отказа си от почитането на езическите идоли. Затова участието на християнина в «празника Хелоуин» не е нищо друго, освен предателство на Иисуса Христа.В нощта на 31 октомври различни общности отбелязват келтския езически празник Самейн в чест на демоните и контактуването с тях под името Halloween. Келтите в миналото вярвали, че в нощта срещу празнуваната от тях на 1 ноември Нова година (Самейн) се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година по това време навестяват земята и търсят живи тела, в които да се вселят.
  image                                                                                                                          На границата на XIX-XX вв. християните, отказващи да участват в този «празник», бивали прогонвани. А днес, когато сатанинските секти са легализирани в много страни, в деня на Хелоуин - 31 октомври, се извършват «черни меси» с ритуални убийства на свещенослужители. Хелоуин е пропаганда на насилието, злото и страха, но напоследък набира все повече популярност сред деца и младежи и то под влияние на възрастните, които устройват хелоуински празненства. Психолозите обаче смятат, че «подобни зрелищни, емоционални представления и ярки картини се запечатват дълбоко в подсъзнанието на детето, и фантомите на различните чудовища остават да живеят в неговата психика. За децата, които са чувствителни, впечатлителни и мнителни, всичко това може да доведе до устойчив страх от тъмнината, самотата, неврози, нощни кошмари. А на родителите даже през ум не би им минало, че този празник може да бъде причина за проблемите на тяхното дете».Самейн, в някои страни се празнува под името Halloween е в чест на демоните и е изключително опасен в духовен аспект. Ето цитат от книгата "Тайните общества, шифърът на Леонардо и християнството":
"Шокиращо е честването на наложения от окултистите в САЩ езически празник в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември носещ името Halloween (Халоуин), който според официалната версия се приема, че е дошъл с преселването на ирландските емигранти. Случва се дори в някои протестантски църкви да се организират забави за халоуин.                                                                                                            image                                                                                                    На този ден малките деца са насърчавани да обикалят от врата на врата облечени в различни костюми най-често отъждествяващи демони, чудовища, вампири и магьосници и казват “Trick or treat!”, а хората им подаряват бонбони и различни сладки. На празника се гледат филми на ужасите и участниците носят най-често вещерски и изобразяващи демони карнавални костюми. Превръщайки култа към злото като начин на забавление много от хората лесно започват да възприемат съответните демонични култове, също като един вид забавление продължение на празника и просто експериментиране с тези "сили" навлизайки в дебрите на окултизма, магьосничеството, спиритизма и сатанизма. Празникът се чества по време на пълнолуние и именно от него идва идеята за измислянето на вълколаците и вампирите използвани в книгите и филмите на ужасите. От 2000 г. насам е нараснало въплъщението на деца в герои от книгите и филмите на Хари Потър покрай Хари Потър манията. Празникът Халоуин се свързва с келтския езически фестивал, който съвпадал с края на жътвата и празнуването на келтската Нова Година – Samhain (Самейн на ирландски означава ноември) на 1 ноември, а използваната думат за празника се изписвала Samhuinn. На галски празникът бил наричан Oidhche Shamhna, на шотландски Samhuin, а на уелски Calan Gaeaf. Друго наименование, ползвано в Ирландия е Pooky night (Нощта на Пуки) по името на демона Puca. Римляните идентифицирали Самейн с техния празник на мъртвите Лемурия честван на 13 май, а в съвременната неоезическа религия уика Самейн е един от осемте празника наричани още от тях шабати, на които е разделена годината. Самейн е и името на сатанинската метъл група, която прави Гленн Данциг след Мисфитс, които пък са пънк със сатанински текстове. В песента"Medusa and Hemlock" (Медуза и отрова от бучиниш) на английската култова сатанинска група Cradle of Filth (Люлка на разврат) се описва ритуал наречен Самейн.
Съвременният термин Hallowe"en идва от All hallow even, вечерта на празника Аll hallows Day - ден за честването на всички известни и неизвестни християнски светии умрели като мъченици наричан още All hallows (Всички светии) или Hallowmas. От All hallow"s eve – Нощта на вси светии съкратено се получило Hallow eve, а от Samhain е взета последната буква и се е получило познатото Halloween. Първоначално през 609 или 610 г. празникът се чествал на 13 май и бил осветен от папа Бонифаций IV (608-615), но се оказало, че съвпада с езическия празник Лемурия и във връзка с това папите св. Григорий III (731-741) и Григорий IV (827-844) променят денят на честването на празника на 1 ноември, като официалната промяна става през 835 г. със съгласието на всички епископи. Интересното е, че дори терминът "всички светии" е езически и идва от гръцката дума пантеон и в древно-гръцката езическа култура Пантеонът бил център, място за почитането на "всички светии".
Днес празникът вече се празнува в много страни по света, като Канада, Пуерто Рико, Ирландия, Мексико, Перу. Нараства и празнуването му в Австралия, Нова Зеландия и Европа. В Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos (Ден на мъртвите), като 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всяка къща има олтар с вкусна храна, вода и кърпа. В последния ден на празника на 1 ноември мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперуди латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели. Покрай немската хеви-спийд метъл група Helloween (втората буква "а" нарочно е написана с грешка) в България празникът се чества от някои метъли, предимно от тази част занимаваща се с вещерство, но това не е задължително, тъй като феновете се събират и просто се напиват.
Древните келти вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година по това време навестявали земята и търсели живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат духовете, на които оставяли храна, за да се нахранят и да подминат дома им, а самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от техните жреци друидите. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни и хора. Извършвали се ритуали за допитване до мъртвите най-често с ябълки с различни цели, като за кого ще се ожени или омъжи, някой или колко деца ще има. В ябълката заемала специално място в келтската и се считала за магически плод, тъй като се вярвал, че светът на мъртвите се намирал на ябълково дърво. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си. Символи свързани с Халоуин са тиквата, смъртта, вещиците, черните котки, прилепите, вампирите, духовете, чудовищата, кръвта, огъня и дявола. Тиквения фенер, със свещ, поставена в него характерен за празника Хелоуин се нарича Светещият Джак и първоначално бил използван човешки череп. Според легендата е кръстен на ирландски митичен пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да се скита по света в очакване на Страшния Съд. Всъщност това, което малко е известно е, че другото име на Джак е Джоукър или сатана и това е игра на думи и скрити символи."                                                                                                                                                                                                                         Британският изследовател сър Джеймс Фрейзър в неговите обширни изследвания отбелязва, че до края на XVIII век в Ирландия и Шотландия, в Уелс до XIX век, а на остров Ман до началото на ХХ век се запазило от езичеството паленето на ритуални хелоуински огньове (в които се принасяли в миналото човешки жертвоприношения). Той пише в началото на ХХ век:

"Изглежда, че също като Белтейнските огньове, огньовете на Хелоуин са били най-разпространени в планините на Пъртшър. В енорията Каландър те продължавали да пламтят почти до края на XVIII век. Когато огънят загаснел, събирали внимателно пепелта на кръг и отвътре, близо до ръба на кръга слагали по един камък за всеки член на няколкото семейства, свързани с този огън. Ако на следващата сутрин установели, че някой от тези камъни е бил разместен или повреден, хората заживявали с мисълта, че съответният човек е fey, т.е. обладан от свръхестествена сила, и няма да преживее следващите дванадесет месеца. До края на XIX век всяко домакинство в Балкидър имало по Хелоуин своя голям огън, но обичаят бил спазван повече от децата. Палели огъня на високо място близо до къщата; но не танцували около него. Огньове се палели и в някои области в Североизточна Шотлдандия, например Бюкън. Както обикновените селяни, така и чифликчиите трябвало да имат свой огън. По селата момчетата ходели от къща на къща и искали от всички торф, най-често с думите: „Дайте торф, да изгорим вещицата!“ След като съберели достатъчно, те го натрупвали заедно със слама, прещип и други лесногорими материали и запалвали купа. След това един след друг младежите лягали на земята, всеки гледал да е колкото се може по-близо до огъня, без да го опърли и оставал в това положение димът да минава над него. Останалите тичали през дима и прескачали своя легнал другар. Когато огънят изгасвал, се надпреварвали кой да разпръсне най-много пепел.
В северната част на Уелс имало обичай всяко семейство да поддържа голям огън, наречен Coel Coeth. Палели го на най-видно място, близо до къщата, а когато вече догарял, всеки хвърлял в пепелта по един предварително означен бял камък. После, след като си кажели молитвите около огъня, се прибирали да спят. На следващата сутрин, щом станели, отивали да търсят своите камъни и ако установели, че някой липсва, били убедени, че онзи, който го е хвърлил в пепелта, няма да доживее следващия Хелоуин. Според сър Джон Рис обичаят да се чества Хелоуин с големи огньове по височините не е забравен в Уелс и някои хора все още си спомнят как онези, които са помагали около огньовете, изчаквали, докато и последната искра в тях угасне, и после внезапно всички побягвали и крещели колкото им глас държи: „Нека черната свиня с рязаните уши да хване последния!“ Както справедливо отбелязва сър Джон Рис, това показва, че първоначално един от групата съвсем сигурно загивал. До наши дни тази поговорка се употребява широко в Карновоншър, където понякога все още споменават страшната черна свиня, за да плашат децата. Сега вече разбираме защо в Долен Бретан всеки хвърля по едно камъче в летния огън. Несъмнено и там, също както в Уелс и Шотландските планини, от положението и състоянието на камъчетата на сутринта на Всех Святих правят предзнаменования за живот или смърт. Обичаят, установен в три самостоятелни народности от келтската група, вероятно датира от периода преди разселването им или най-малкото от времето, преди чужди народи да забият клиновете, които сега ги разделят."

Нe може човек да бъде хем с дявола и да чества езически празници посветени на демоните и сатана, хем да бъде с Господа:

"Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона." (Матея 6:24)

"Не можете да пиете Господната чаша и бесовската чаша; не можете да участвувате в Господната трапеза и в бесовската трапеза." 1 Коринтяни 10:2   ernest.blog.bg/photos/79903/original/korica%202.jpg         Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 7025112
Постинги: 4190
Коментари: 1126
Гласове: 1564
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728